Schurft bij honden: symptomen, behandeling en preventie
Hevige jeuk, veel krabben en een rode huid... Heeft je hond last van schurft? Lees gauw hoe je schurft bij een hond kunt herkennen, behandelen en voorkomen.
Heeft je hond last van jeuk of kale plekken in zijn vacht? Is de jeuk zo hevig dat je huisdier zijn huid tot bloedens toe kapot krabt? In dat geval heb je misschien te maken met schurft. Het is erg verdrietig om je trouwe viervoeter op die manier te zien lijden. Gelukkig is schurft goed te behandelen. Lees gauw verder en ontdek wat je moet weten over schurft bij honden.
Wat is schurft?
Schurft is een zeer besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door microscopisch kleine mijten die in of op de huid van dieren kunnen leven. Deze parasieten graven gangen in de huid en veroorzaken intense jeuk en huidirritatie. Een hond kan zoveel aan zichzelf krabben dat er kale plekken ontstaan. Bij honden kunnen verschillende soorten mijten voorkomen, waarvan sommige normale huidbewoners zijn en andere parasitair. Mijten kunnen in hoge aantallen milde tot ernstige huidinfecties veroorzaken. Schurft kan zich verspreiden via direct contact tussen dieren en het kan ook worden overgedragen van honden op mensen. Gelukkig is deze aandoening wel te behandelen.
Schurft is een ernstige huidziekte die wordt veroorzaakt door zeer kleine mijten die zich in de huid van zoogdieren nestelen.
Cornell Wildlife Health Lab
Er bestaan twee soorten schurft die honden kunnen treffen: sarcoptesschurft (gewone schurft) en demodicose (puppyschurft of jeugdschurft). Demodicose komt minder vaak voor dan sarcoptesschurft. Hieronder vind je meer informatie over de twee soorten schurft, waaronder de oorzaken, symptomen, behandeling en de vooruitzichten.
Sarcoptesschurft bij honden
Sarcoptesschurft, ook wel schurft of scabiës genoemd, is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt Sarcoptes scabiei. Deze mijt graaft gangen in de bovenste lagen van de huid, waarin het vrouwtje eitjes legt. Na drie tot tien dagen komen ze uit. De larven ontwikkelen zich tot volwassen mijten en planten zich voort. De volwassen mijten leven ongeveer drie tot vier weken.
Is sarcoptesschurft besmettelijk?
Sarcoptesschurft is zeer besmettelijk en kan zich gemakkelijk van het ene dier naar het andere verspreiden. Honden kunnen besmet raken door direct contact, maar ook door indirect contact, bijvoorbeeld via de slaapplaats, dekens en kussens.
Daarnaast is het ook mogelijk dat honden schurft oplopen door in contact te komen met besmette wilde dieren, zoals vossen, hoewel dit minder vaak voorkomt.
Kan ik schurft krijgen van mijn hond?
De gewone schurft is een zoönose, wat betekent dat het van dieren op mensen kan worden overgedragen.
Hoe krijgt een hond schurft?
Schurft bij de hond wordt voornamelijk overgedragen door direct contact met een besmet dier. Honden lopen een hoger risico besmet te raken op plaatsen zoals kennels, dierenasielen, trimsalons en dierenklinieken. Op dergelijke plekken komen dieren vaak nauw met elkaar in aanraking. Als er een hond met schurft aanwezig is, kunnen de mijten zich gemakkelijker verspreiden naar andere dieren in de buurt.
Demodicose komt juist vooral voor bij puppy’s en jonge honden met een verzwakt immuunsysteem. Lees verder voor meer informatie over jeugdschurft bij honden.
Symptomen van sarcoptesschurft
Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen van schurft bij honden:
- intense jeuk
- krabben en/of bijten
- kale plekken, vaak rondom de poten en buik
- verdikking van de huid en donkere plekken
- roodheid en huiduitslag
- korstjes
- bacteriële of schimmelinfectie
Bij ernstige gevallen van schurft kunnen honden last krijgen van opgezwollen lymfeklieren. De vergrote lymfeklieren zijn meestal een reactie van het immuunsysteem op de aanwezigheid van de schurftmijt en de ontsteking die door de schurftinfectie wordt veroorzaakt. Honden met schurft kunnen ook gewichtsverlies, zwakte en tekenen van lethargie vertonen.
Als je merkt dat je hond zich anders gedraagt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Om de activiteiten van je huisdier in de gaten te houden, kun je overwegen gebruik te maken van een GPS-tracker en activiteitenmonitor voor honden.
Hoe wordt sarcoptesschurft bij honden vastgesteld?
Om de diagnose te stellen, zal een dierenarts een schraapsel van de huid nemen en het onder een microscoop leggen om te controleren op mijten of eitjes. Zelfs als er geen mijten worden gevonden, kan je hond nog steeds schurft hebben.
Behandeling van sarcoptesschurft bij honden
Honden met schurft kunnen effectief worden behandeld met medicatie.
De eerste stap bij het aanpakken van schurft bij een hond is het raadplegen van een dierenarts. Afhankelijk van de specifieke situatie van je huisdier zal de dierenarts de meest geschikte behandeling aanbevelen.
Voor honden met schurft schrijft de dierenarts meestal medicatie tegen mijten voor, zoals een oplossing, crème of tabletten of een combinatie ervan. De dierenarts kan ook corticosteroïden voorschrijven om ontstekingen in de huid te verminderen of antibiotica om eventuele infecties te behandelen.
Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts op te volgen en ervoor te zorgen dat de hond de volledige voorgeschreven behandeling krijgt, omdat een onvolledige behandeling ineffectief kan zijn. De dierenarts zal meestal de behandeling opvolgen door een of meerdere keren een huidschraapsel af te nemen om te controleren of de hond vrij is van schurftmijten of dat verdere behandeling nodig is.
Als je ook andere huisdieren hebt, kan het zijn dat deze ook behandeld moeten worden. Daarnaast is het belangrijk om de spullen te wassen waar mijten in kunnen zitten, zoals kussens, dekens en knuffels. Ook kan de dierenarts aanbevelen om een besmette hond in quarantaine te plaatsen om verdere verspreiding te voorkomen.
Demodicose bij honden
Een ander type schurft bij honden is demodicose. Deze huidziekte wordt veroorzaakt door een cilindrische en wormvormige mijt met acht poten (Demodex canis). In tegenstelling tot gewone schurft, komt de demodexmijt bij alle honden voor en bevinden deze mijten zich in de haarzakjes in plaats van zich diep in de huid te nestelen.
Over het algemeen geeft demodex bij honden geen klachten. Alleen wanneer het immuunsysteem van een hond verzwakt is, kan het aantal haarzakmijten op de huid toenemen en uiteindelijk tot een infectie (demodicose) leiden.
Welke honden zijn vatbaar voor demodicose?
Demodicose komt het vaakst voor bij honden met een verzwakt immuunsysteem of onvoldoende eigen afweer. Om deze reden komt het vaker voor bij:
- honden jonger dan 18 maanden
- oudere honden
- ondervoede honden
- zieke honden
- honden die bepaalde medicijnen gebruiken
Is demodicose besmettelijk?
Demodicose is niet besmettelijk voor andere huisdieren of voor mensen. De haarzakmijten worden in de eerste paar dagen na de geboorte aan de puppy’s doorgegeven van hun moeder. Deze mijten komen bij alle honden voor en vormen geen bedreiging voor honden met een gezond immuunsysteem.
Symptomen van demodicose bij honden
Op basis van de ernst en de mate van aantasting van de huid kan demodicose bij honden onderverdeeld worden in de volgende vormen:
Lokale demodicose: Enkele kale plekken en huidschilfers; vooral te zien op het gezicht van de hond.
Gegeneraliseerde demodicose: Deze ernstigere vorm van demodicose kan overal op het lichaam van de hond voorkomen. Symptomen zijn onder meer haaruitval, roodheid, ontsteking, jeuk en korstvorming. Secundaire infecties kunnen ervoor zorgen dat de hond gaat stinken en zelfs nog meer last krijgt van jeuk.
Pododemodicose: Deze aandoening treft voornamelijk de poten van de hond. Het is niet altijd eenvoudig om deze vorm van demodicose te diagnosticeren en te behandelen. Een hond kan een infectie ontwikkelen en de infectie kan diep in het weefsel zitten. Bepaalde hondenrassen, zoals Old English Sheepdogs en Shar-Peis, lijken gevoeliger te zijn hiervoor dan andere rassen.
Hoe wordt demodicose vastgesteld?
Om de diagnose te bevestigen, zal de dierenarts meestal huidschraapsels nemen van de aangetaste gebieden. Deze worden onder een microscoop onderzocht om te zoeken naar de haarzakmijten. De aanwezigheid van deze mijten in grote aantallen kan wijzen op demodicose. In sommige gevallen kan een huidbiopsie worden uitgevoerd.
Behandeling van demodicose bij honden
De behandeling van demodicose bij honden is afhankelijk van de ernst van de aandoening en het type demodicose. Een dierenarts kan verschillende behandelingsopties aanbevelen, waaronder het gebruik van topische behandelingen of medicijnen om de mijten te bestrijden.
Schurft bij honden voorkomen
Het kan lastig zijn om schurft volledig te voorkomen, maar er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico op besmetting te verminderen.
Vermijd direct contact met besmette dieren of mensen: Als je vermoedt dat iemand die je kent of een ander dier schurft heeft, houd je hond dan uit de buurt.
Versterk het immuunsysteem van je hond: Het versterken van het immuunsysteem van je hond kan helpen bij het voorkomen van schurft. Daarom is het van belang om een vast voerschema te volgen, je hond te voorzien van voldoende water en gezonde maaltijden en ervoor te zorgen dat je huisdier voldoende lichaamsbeweging krijgt. Let erop dat het dieet van je hond voldoende vitamine C, A, E en zink bevat.
Algemene hygiëne: Houd de omgeving van je hond schoon en vrij van mijten. Was het beddengoed en de knuffels van je hond en doe je huisdier regelmatig in bad.
Houd een oogje in het zeil: Houd je hond in de gaten met een GPS-tracker en activiteitenmonitor voor honden. Als je weet waar je hond vaak komt, kun je potentiële bronnen van schurft identificeren.
Conclusie: schurft bij honden
Schurft bij honden is een ernstige huidaandoening die wordt veroorzaakt door kleine, parasitaire mijten. Deze huidziekte kan leiden tot onaangename symptomen zoals intense jeuk, krabben, haarverlies, infectie en andere ongemakken. Ernstige gevallen van schurft kunnen zelfs levensbedreigend zijn.
Schurft is niet alleen vervelend, maar voelt ook pijnlijk aan voor een hond. Daarom is het van essentieel belang om onmiddellijk actie te ondernemen en schurft bij je hond te behandelen zodra het wordt vastgesteld. Gelukkig is schurft behandelbaar en met de juiste zorg en behandeling kunnen veel honden volledig herstellen.
Om schurft bij je hond te voorkomen, is het belangrijk om hygiënemaatregelen te nemen en je viervoeter uit de buurt te houden van besmette dieren. Verder kan het versterken van het immuunsysteem van je hond en je huisdier in de gaten houden helpen om het risico op schurft te verminderen.