Separationsångest hos hundar kan verka gulligt, men det är faktiskt mycket allvarligt. Hunden kan till och med bli så orolig att hen springer bort. Läs på om separationsångest och hur du hanterar det!
För vissa hundar är det riktigt skrämmande att vara ensam, vilket kan få sitt utlopp som destruktivt beteende. Så om du kommer hem till ett stökigt rum med sönderrivna möbler och kiss på golvet … då lider hunden sannolikt av separationsångest. I det här inlägget berättar vi mer om tillståndet, hur du hanterar det som ett proffs och hur du använder separationsspårning för att hjälpa din hund.
Separationsångest innebär att hunden blir orolig när hen separeras från sina ägare eller sin familj. Det är en överdriven rädsla för att bli övergiven. När du kommer hem igen kanske hunden klänger på dig och följer efter dig vart du än går (till och med till toaletten!) Separationsångest kan även orsaka destruktivt och olämpligt beteende när du lämnar hunden ensam hemma. Till exempel:
Välta eller sönderrivna möbler
Hunden gräver runt och i huset
Söndertuggade tofflor eller andra saker
Kiss eller bajs inomhus
Rastlös gång fram och tillbaka
Hunden skäller och/eller flämtar mycket
Klösmärken på möblerna, dörrarna eller fönsterblecken
… eller SMS från grannarna som klagar på att hunden skäller, gnyr eller ylar
Vanligtvis uppstår separationsångest hos hundar (och liknande beteende) under den första timmen när hunden är ensam hemma, eller när husse eller matte förbereder sig för att gå hemifrån. Vissa hundar försöker till och med förhindra att deras ägare går hemifrån, eller verkar plötsligt väldigt nedstämda.
⚠️ Andra hundar med separationsångest kan försöka att rymma hemifrån (för att hitta dig!)
”En hund med separationsångest kan försöka att rymma från platsen där hunden är ensam eller skild från sin ägare.
Hunden kan försöka att gräva och tugga för att ta sig genom dörrar eller fönster, vilket kan orsaka skador som spruckna tänder, upprivna framtassar och skadade klor.”
Vi vet faktiskt inte specifikt varför vissa hundar lider av separationsångest medan andra inte gör det. Det finns faktiskt ett antal olika faktorer som kan påverka eller orsaka separationsångest. Till exempel:
Traumatiska upplevelser som att bli skild från sin mamma för tidigt, våld eller missförhållanden, att gå vilse på främmande platser, att förlora en familjemedlem (eller ett annat husdjur) samt stora, stressiga förändringar.
Vissa hundraser som gärna vill vara människor till lags kan få separationsångest om de är ensamma alltför länge. Andra energiska hundraser kan bli uttråkade och rastlösa om de inte har något att göra och inget sällskap.
Åldern kan göra att hundens kognitiva förmågor försämras, särskilt om du inte ser till att hunden tränar på det mentala. En äldre hund kan även tappa delar av sinnen som hörsel, syn eller balans, eller ha försämrad mobilitet på grund av tillstånd som artrit. Allt detta kan vara skrämmande för hunden, så hen kan bli mer klängig för att få tröst och stöd.
Hundraser som ofta lider av separationsångest
Golden lab och retriever
Schäfer
Cocker spaniel
Chihuahua
Border collie
Yorkshire terrier
Viszla
Korthårig vorsteh
Pudel
Bichon frisé
Hantera hundens separationsångest
För att förebygga separationsångest måste du få hunden att förstå: det är okej om du går hemifrån, du kommer att komma tillbaka! Alltså gäller det att träna hunden att förknippa stunden när du går hemifrån med något bra (och alltså inte världens undergång).
Håll hunden sysselsatt hemma
Öva gradvis på att gå hemifrån. Börja med att gå hemifrån i ett par minuter och öka sedan (mycket) gradvis tiden. Ge hunden gott om klappar och vänliga ord när du kommer hem igen.
Se till att hunden har en intressant miljö hemma med gott om leksaker, godbitar, aktiveringsleksaker och andra saker som stimulerar sinnet.
Köp nya tuggleksaker. Att tugga är ett bra sätt att minska oron för hundar. Det ger din hund en strategi för att lugna sig.
Göm små godbitar hemma för att ge hunden något roligt att göra och undvika tristess.
Trötta ut hunden innan du går hemifrån. Se till att hunden rör på sig och aktiverar sinnet, samt att ni tillbringar kvalitetstid tillsammans. När du går hemifrån kan hunden nöja sig med att ta en tupplur eller vila en stund.
Om hunden har blivit mer orolig med tiden bör du rådfråga en veterinär. En veterinär kan hjälpa dig att ta reda på om hunden behöver läkemedel för att hantera sin ångest, eller någon annan behandling.
Se till att hunden får sällskap
Betala för en hundvakt. Du kanske har en familjemedlem eller granne som kan komma och hålla hunden sällskap när du inte är hemma.
Ta en titt på hundhotell och hunddagis i närheten.
Boka in en lekstund med en annan hund. Du kanske har en vän från hundrastgården som vill gå ut med hundarna tillsammans.
Skaffa ett andra husdjur. Om du har funderat på att adoptera en ny familjemedlem kan det vara ett bra sätt att se om en andra hund kan hjälpa.
Håll koll på hundens äventyr
Följ varje steg med obegränsad räckvidd. Spårning i realtid. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll hunden frisk och glad med aktivitets- och sömnspårning. Få hälsonotiser om något inte står rätt till.
När hunden är gammal nog ska hen få ett microchip(eller en tatuering). Ett microchip är en permanent ID-märkning som hunden får hos veterinären. Om hunden springer bort och lämnas in hos en veterinär eller hos polisen kan de läsa av chippet för att hitta dina uppgifter.
Du kan även berätta om hunden för dina grannar och familjemedlemmar så att de kan hjälpa dig att hålla koll och förhindra rymningar.
Använd separationsspårning
Med Tractive GPS på hundhalsbandet kan du spåra hundens rörelser och till och med upptäcka symptom på separationsångest. Till exempel om hunden skäller mer än vanligtvis, vilket registreras med enhetens inbyggda separationsspårning.
”Vissa hundar skäller mycket, och vissa skäller lite. Det viktiga är att du är medveten om förändringar. Om hunden plötsligt börjar skälla mer eller mindre än vanligtvis kan det vara ett tecken på smärta eller oro.”
Veterinär Dr. Dwight Alleyne
När du aktiverar Tractives separationsspårning innan du går hemifrån …
… så får du en notis om enheten upptäcker ökningar i hundens skall eller rörelser. Detta kan tyda på separationsångest eller oro. Då kan du ringa en granne så att någon ser till hunden – och förhindrar ett rymningsförsök.
Gillade du inlägget? Dela det med andra hussar och mattar så hjälper du oss att skapa en tryggare, snällare värld för våra fyrbenta vänner.