Äntligen skönt väder! Du kanske redan funderat på att ta med hunden på löprundan, vandringen, eller till och med på camping. Här kommer våra bästa tips för att campa med hunden utan att behöva oroa dig. (Med det bästa sättet att förhindra att hunden springer bort eller går vilse ute i naturen.)

Att tänka på när du ska campa med hunden

För många av oss ligger camping utanför vår bekvämlighetszon. Och det gäller även när du ska campa med hunden. Tänk på att vovvens personlighet, aktivitetsnivå, ålder och lydnad spelar in när ni ska campa, och gör skillnaden mellan ett underbart äventyr och en tidig och sur hemfärd.

Så innan du beger dig ut i naturen, tänk på:

  • Blir din hund alltför upprymd när hen stöter på nya saker, ljud och dofter? Det finns otaliga saker att titta och nosa på när ni campar.
  • Kan din hund leka snällt med andra hundar?
  • Har du en hund som skäller mycket? Det blir inte populärt på campingen!
  • Lyder din hund grundläggande kommandon som ”hit”, ”sitt” och ”plats”? Detta hjälper dig att bibehålla kontrollen ute i naturen.
  • Har du en ung hund? Valpar kan leka vilt och att ha med dig en hel kull kan bli för mycket.
  • Har du en gammal hund? En seniorhund trivs bättre på lätta vandringsleder och behöver oftare ta paus.
  • Har du en hund som jagar efter varje ekorre eller fågel ni stöter på?
  • Har du ett energiknippe till hund som behöver springa av sig för att kunna slå sig till ro?

💡En hund-GPS kan bli en räddare i nöden om du har en hund med stark jaktinstinkt, om ni fortfarande över på grundläggande kommandon, om hunden har mycket spring i benen, eller om din fyrbenta vän är lättskrämd (då är det mer troligt att hen springer bort och försvinner). Med en hund-GPS kan du snabbt ta en titt på mobilen och spåra hunden i realtid – med obegränsad räckvidd.

Upptäck Tractive GPS

Att göra innan du campar med hunden

  • Ta med hunden till veterinären
    Se till att din hund har alla nödvändiga vaccin – särskilt rabies. Att campa med hunden innebär även att ni kommer att stöta på myggor, vilket gör att hunden löper risk att få hjärtmask.
  • Se till att hunden går att identifiera
    Det är en god idé att använda ett hundhalsband med en ID-bricka. Kom även ihåg att alla hundar ska vara chippade eller tatuerade så att de kan identifieras av en veterinär.
  • Öva i trädgården
    Ställ ett tält i trädgården och tillbringa lite tid i det. Mata hunden i tältet och lägg hundens säng och leksaker där så att hen kan bekanta sig med tältet. Ta ett par tupplurar i tältet, eller övernatta där. Om hunden kan ignorera alla distraktioner utomhus och stanna vid din sida är det lovande.
  • Umgås med andra människor och hundar
    Öva när ni är ute och går eller i hundrastgården. Det hjälper din hund att utveckla sociala färdigheter och förbereder er inför campingen.
  • Planera inför resan
    Innan ni beger er ut på utflykter är det en god idé att undersöka området. Kommer ni att tillbringa mest tid utomhus, ska ni titta på sevärdheter eller besöka familjen? Om ni tänker vandra mycket kan du bygga upp hundens ork genom att ta längre promenader varje dag. Har du en gammal hund, eller en hund med krämpor kan du anpassa aktiviteterna så att de passar din vovve.
Två hundar vilar i ett tält i en trädgård

Att tänka på när du ska välja campingställe

Du får inte ta med hunden till vissa campingplatser, så ring innan du åker dit och reservera en plats där du får ha hunden. I Sverige finns det fler än 300 campingplatser där du får ta med hunden Ta en titt på camping.se för att se hundvänliga campingplatser!

Kom även ihåg:

  • Det finns ”oskrivna regler” när du campar
    På de flesta campingplatserna ska hunden alltid gå i koppel, och kopplet får på vissa platser inte vara längre än 2 meter. Kom ihåg att alltid fråga innan hunden närmar sig andra personer eller husdjur och se till att hunden inte skäller när andra försöker sova.
  • Lämna inte hunden ensam när ni campar
    Du bör inte lämna hunden ensam när ni campar – inte ens kopplad. Då kan hunden nämligen stöta på vilda djur eller små barn. Hunden kan även trassla in sig i sitt koppel, vilket kan bli mycket farligt. Om du lämnar hunden kopplad medan du slappnar av eller lagar mat ska du se till att vovven inte kan nå gångstigar där andra går. Och du får inte lämna hunden i bilen eller husbilen när du vandrar. Fordon kan bli extremt varma, även om du lämnar fönstren öppna.
  • Var försiktig med vad hunden äter
    Vanliga snacks, som påsar med nötmix, innehåller ofta alltför mycket salt, eller chokladbitar eller russin – som kan vara dödliga för hundar. Hunden kan även ge sig på grannens grill eller döda djur ute i skogen.

Var ska hunden sova?

Hunden bör sova i tältet, husbilen eller husvagnen – var du än sover! Ditt tält eller din husbil är den tryggaste platsen för hunden när ni campar. Kom ihåg att ta med en hundbädd eller ge hunden en handduk eller filt.

Om ni ska sova i ett tält, kom ihåg att hundar tar upp mycket plats. Det är en god idé att skaffa ett större tält så att alla får plats.

  • Vill du att hunden sover bredvid dig eller i sin bädd? Vissa tält har förtält utan golv, där du kan ställa hundens bädd.
  • Om ni ska campa på hösten kan du skaffa en sovsäck till hunden. Det finns specifika sovsäckar för detta, och vissa av dem går att fästa på din egen sovsäck för extra mys och värme.
Hund sover i sovsäck i bergen

Koppelkrokar och lekhagar

Du vill säkert inte hålla i hundens koppel under hela campingresan. Då kan du använda en koppelkrok eller en lekhage på campingplatsen. På så sätt kan du städa, laga mat, eller kanske ta en tupplur efter en lång vandring.

Hundar kan lätt trassla in sig i långa koppel. Undvik det genom att fästa en lina mellan två träd, och sätt kopplet på linan. Kom ihåg att sätta anordningen i skuggan så att hunden håller sig sval.

En lekhage ger hunden en trygg plats att slappna av eller sova. Då får du händerna fria till annat.

Att ta med dig när du ska campa med hunden

  • Sele och koppel
    Selar är mer bekväma än hundhalsband och stryper inte hunden. Och det är lätt att fasta LED-lampor på en sele, så att du kan se hunden i skogen eller i mörkret.
  • Första hjälpen till hunden
    Med första hjälpen till hunden menar vi gasbinda, våtservetter, bandage och en pincett. Skriv ut hundens journal från veterinären och se till att ha veterinärens telefonnummer till hands. Om hunden tar någon medicin bör du ta med tillräckligt för resan och eventuella förseningar.
  • Extra hundmat och vatten
    Camping är aktivt, så din hund kommer att bränna mer energi och behöver äta upp till 50% mer hundmat än vanligtvis. En hopfällbar vattenskål är en smart produkt att ta med dig, så att du kan ge hunden mat och vatten när ni är ute och vandrar. 
  • Hundens favoritleksaker
    Vissa campingar har hundrastgårdar med stängsel, där din hund kan springa lös eller leka apport. Ta med hundens favoritbollar, en frisbee och en repleksak.
  • Hundbajspåsar
    Om du ska bo på en camping ska du plocka upp efter hunden och lägga påsarna i rätt soptunna. Om ni ska campa ute i naturen ska du plocka upp efter hunden, lägga påsen i en behållare och slänga allt från behållaren när du hittar en soptunna. Du får inte gräva ner hundbajspåsar, då plasten inte förmultnar. Om du befinner dig i skogen eller annan avlägsen plats kan du gräva ner hundbajset (utan påse) minst 70 meter från en stig eller vattenkälla.

Våra bästa säkerhetstips för att campa med hunden

  • Skydda hundens tassar
    När ni campar kan hundens tassar utsättas för skrovliga eller heta ytor (som sand), vilket kan irritera tassarna. Då kan du ge hunden skor för att skydda. Det finns till och med vandringsskor för hundar, som ger bra grepp.
  • Var förberedd på kylan
    Små eller strävhåriga hundar behöver ofta ett extra värmande lager. Ta med skor som skyddar tassarna när ni vandrar. Och ge hunden en varm plats att sova på, som en hundbädd eller matta, samt en filt om det blir kallt. 
  • Se upp för loppor, kvalster och fästingar
    När du tar med hunden till veterinären inför er resa kan du fråga om hur du skyddar hunden mot loppor och fästingar. Kom ihåg att leta efter fästingar på hunden varje kväll. Ta med en fästingplockare och använd den för att tryggt plocka bort fästingar. Använd en kam för att ta bort gräsfrön (och kamma hundens päls). 
  • Se om det finns en veterinär nära campingen
    Innan ni beger er ut på camping bör du se om det finns en veterinär eller ett djursjukhus i närheten av området. Förhoppningsvis behövs det inte, men det är bäst att ta det säkra före det osäkra.
  • Skydda mot värmeslag
    När det är varmt ute kan du och hunden vandra på morgonen för att få svalka. Pausa ofta för att ge hunden vatten att dricka. Om hunden flåsar ska ni stanna till och vila på en skuggig plats. Börja inte gå igen förrän hunden slutat flåsa.

Vad gör jag om hunden springer bort när vi campar?

Det är hemskt att tappa bort sitt husdjur, särskilt på en enslig eller främmande plats. Du kanske bara tittade bort ett par sekunder för att ta en vacker bild (eller en selfie), och så plötsligt är hunden borta och springer i rasande fart.

  • Håll huvudet kallt och ropa på hunden
    Hunden har antagligen inte hunnit så långt bort. Ropa på hunden med lugn ton och undvik att skrika panikslaget.
  • Gå tillbaka samma väg
    Hundar följer ofta bekanta dofter, så leta på platser där ni nyligen varit tillsammans. Om möjligt kan du lämna något med din doft, som en jacka eller filt, nära campingplatsen. Leta även vid vattenkällor (som åar eller sjöar) och skuggiga platser (som buskage) i närheten. Din hund kanske är trött eller törstig och har letat sig till vatten eller skugga.
  • Berätta för andra på campingen
    Berätta för andra som campar, folk som är ute på vandring och eventuell personal. Ha bilder på hunden att visa för dem och kontakta veterinärer och hundstall i närheten.
  • Använd en GPS-spårare
    Om din hund har en Tractive GPS-tracker kan du aktivera LIVE spårning för att se plats i realtid och följa hundens steg. Eller så kan du ta en titt på hundens platshistorik för att se var hen har tillbringat mest tid. För att förhindra att hunden försvinner kan du skapa ett virtuellt staket runt campingen. Då får du en rymningsnotis så snart hunden lämnar området.
Hund i skog med Tractive GPS-tracker Adventure Edition med skärmbild av live spårning i appen i förgrunden
brown dog wearing Tractive GPS dog tracker collar, app screenshot showing live tracking for dogs

Följ hundens varje steg

Få platsuppgifter i realtid vart hunden än beger sig. Och få en notis när hunden rymmer, eller går till en förbjuden plats, med hjälp av virtuella staket.

Köp hund-GPS

Gillade du inlägget? Dela det med vännerna och familjen för att hjälpa oss att skapa en tryggare, snällare värld för våra fyrbenta vänner. Ha det så roligt på campingresan!