Vad påverkar hundens puls?
Det finns mycket att hålla koll på som hundägare. Se till att du inte missar subtila tecken, som hundens puls. Vår guide har allt du behöver veta.

Du älskar såklart din hund och gör vad som helst för att se till att din fyrbenta vän är frisk och trygg. I alla fall att döma av påsarna med extra fin hundmat! Du håller säkert koll på besöken till veterinären, rastar hunden regelbundet och ger rätt mängd mat … samtidigt som du kanske missar subtila saker, som en normal puls för en hund.
Vad ÄR en normal puls för en hund? Och vad påverkar hundens puls? I det här inlägget svarar vi på alla dina frågor om vad som är normalt, vad som inte är det, och när det är dags att ta med hunden till veterinären. Samt hur du håller koll på puls och andning för att spela en aktiv roll när det kommer till hundens hälsa och välmående.
Därför är hundens puls viktig
Precis som vi människor så kan hundens puls förändras och visa på om hunden mår bra, eller om något inte står rätt till. En ovanligt hög eller låg puls kan vara ett orostecken och en god anledning att ta med hunden till veterinären.1
Det finns olika medicinska orsaker till att hundens puls ökar (som blodförlust eller stroke) eller minskar (som slaganfall eller neurologiska sjukdomar). Men innan vi orsakar total panik ska vi berätta att hundens puls även kan:
- Öka när ni promenerar i rask fart, springer eller vandrar i skogen. Eller när hunden träffar nya människor eller utforskar nya platser.
- Minska när hunden är avslappnad och bekväm bredvid dig på soffan, eller när hunden är på väg att somna.
- Öka eller minska på grund av normala anledningar. Det viktigaste är att hundens puls återgår till det normala efter dessa aktiviteter, det vill säga att hundens puls inte är konsekvent hög eller låg.
Därför är det en god idé att etablera en baslinje, alltså vad som är en normal puls för din hund. Det innebär att du snabbt och enkelt kan se onormala höjningar eller sänkningar. När hundens puls ökar eller minskar ska du ha dagens aktiviteter i åtanke, vilket även inkluderar huruvida hunden sover tillräckligt och hur aktiv vovven varit.
💡 (Du kan se allt detta i din smarta Tractive-enhets vilopuls, som vi berättar mer om nedan)
Vad är en normal puls för hundar?
Som tumregel har vuxna hundar en puls på 60 till 140 hjärtslag per minut. Kom dock ihåg att den normala pulsen kan variera beroende på olika faktorer. Till exempel:
- Ålder
Valpar har vanligtvis snabbare puls än vuxna hundar: 160 till 200 slag per minut! Detta är huvudsakligen på grund av deras snabba matsmältning, som hjälper dem att växa. - Storlek
Ju större hunden är, desto lägre är pulsen vanligtvis. Och vice versa. Små hundar kan ha en puls på upp till 180 slag per minut (även om det normala intervallet är 90 till 140 slag per minut). Medelstora hundar har vanligtvis en puls på 80 till 120 slag per minut och stora hundar har 60 till 90 slag per minut. - Aktivitetsnivå
En hund som är i god form kan ha en lägre puls. Då behöver hjärtat nämligen inte arbeta så hårt för att pumpa syre till blodet när hunden springer runt och leker (det är precis som för oss människor – när vi är i god form får vi lägre puls). - Genetik
Vissa hundraser har lägre puls trots deras ringa storlek. Dvärgschnauzrar, taxar, små terrierhundar och vissa spanielhundar har lägre puls. Vissa stora raser har däremot högre puls, som irländsk varghund, grand danois och dobermann. Andra, som whippet, har naturligt oregelbunden puls (till och med när de vilar). - Känslor
En hund som är avslappnad, bekväm eller sömnig har lägre puls än en hund som är upprymd, redo för en löprunda eller orolig.
Varför är hundens puls så hög?
Vi vet att det kan kännas skrämmande att känna hundens hjärta slå snabbt. Men kom ihåg: så längre pulsen återgår till det normala efter ett par minuter behöver du normalt sett inte oroa dig. Om en hög puls kvarstår ska du dock ta med hunden till veterinären.
Hundens puls kan vara hög på grund av:
- Lek och aktivitet
En lekstund gör att hundens puls ökar eftersom kroppen svarar på ökad aktivitet. - Värme
När det är varmt måste hundens hjärta arbeta lite extra för att svalka. - Stress och oro
Detta kan orsakas av att träffa nya människor, fyrverkerier eller till och med positiva saker som att höra när du tar ner kopplet från hatthyllan. - Sjukdom
Detta kan inkludera hjärtsjukdomar, uttorkning, infektion, stroke, blodförlust eller feber.
En ökad puls kan vara ett symptom på sjukdom, så se till att spana efter andra tecken som:
- Om hunden är trött eller håglös
- Brist på aptit
- Hunden vil inte dricka vatten
- Hunden kräks
- Hunden får diarré
Ta med hunden till veterinären om du ser dessa symptom.
Varför är hundens puls så låg?
Om hundens puls ökar kanske du märker av det, men du bör även vara på din jakt och spana efter låg puls. Även om det inte alltid är något farligt är det bra om du kan identifiera vad som orsakar det. Till exempel:
- Vissa läkemedel, särskilt läkemedel för hjärtsjukdom eller oro, kan göra att hundens puls minskar.
- Hundar som är i god form eller aktivt tränar kan ha lägre puls. Likaså brukshundar, vallhundar och hundar som tävlar. Precis som mänskliga atleter har dessa hundar hjärtan som pumpar blodet mer effektivt. Det innebär att de naturligt får lägre puls jämfört med andra hundar som inte rör på sig så mycket.
- Kyla utomhus kan göra att hundens puls saktar ner för att bibehålla kroppsvärmen.
- Om hunden är avslappnad eller på väg att somna.
- Sjukdomar som hypertyreos eller hjärtsjukdomar (till exempel sinusbradykardi, sjuk sinusknuta eller hjärtattack).
- En kemisk obalans i blodet, eller inflammation.
Om hunden har en konsekvent låg puls och du även märker av andra symptom, som svaghet, svårighet att andas, svimning eller håglöshet, ta då med hunden till veterinären för att göra en undersökning.
Så kontrollerar du hundens puls
Som tur är så är det lika lätt att kontrollera hundens puls som din egen.
Se till att hunden har det bekvämt i en lugn och bekant miljö. Det ska inte finnas något i omgivningen som kan skrämma, göra hunden upprymd eller orsaka oro (som höga ljud, till exempel).
- Lägg handen på insidan av hundens bakben, runt mitten av låret. Detta är enklare om hunden står upp. På bakbenet sitter hundens lårbensartär. Det är ett stort blodkärl som för blod till benen och har en puls när du känner på det.
- Undvik att använda tummen eftersom din egen puls kan bli märkbar när du räknar.
- Ställ in en timer på mobilen, på 15 sekunder.
- Räkna antalet hjärtslag du känner på dessa 15 sekunder.
- Multiplicera detta antal med 4 för att få hundens hjärtslag per minut.
Upprepa dessa steg varje dag i en eller två veckor för att etablera en baslinje.
- Hundens puls kan variera från dag till dag. Det viktiga är att du håller koll och får en baslinje på sikt.
- Det är även en god idé att lyssna på hundens hjärta. Ett friskt hjärta har regelbundna slag. Om det slår oregelbundet är det en god idé att rådfråga en veterinär.
- Var konsekvent med NÄR du känner hundens puls. Om du kontrollerar pulsen direkt efter en lekstund i trädgården så blir pulsen såklart högre. Om du kontrollerar pulsen när hunden precis vaknat blir den lägre. Försök därför att känna av pulsen runt samma tid varje dag.
Se förändringar i hundens puls med Tractive
Använd en tracker för att hålla koll på hundens hälsa och tidigt upptäcka möjliga sjukdomar. Till exempel om hundens puls ökar stadigt med tiden. Tack vare Tractives puls-spårning kan du se hundens baslinje och hur denna förändras från dag till dag. Börja med att fästa Tractive-enheten på et bekvämt hundhalsband.

- Låt enheten sitta på hundhalsbandet i en vecka, i minst 8 timmar per dag, även när hunden vilar.
- Låt Tractive hitta en baslinje för hundens puls.
- Kontrollera varje dag för att se förändringar och om vilopulsen är konsekvent lägre eller högre.
Med tiden kan din smarta Tractive-enhet hjälpa dig att se:
- Vad som är en normal puls för din hund.
- Om hundens puls ökar eller minskar.
- Eller om hundens sömnkvalitet förändras.
Dessa data hjälper dig att se förändringar i hundens beteende och hälsa så tidigt som möjligt. På så sätt kan du upptäcka sjukdomar och tillstånd snabbt, särskilt när hunden blir äldre.

Få hälsonotiser för hunden
Hunden kan inte berätta om något inte står rätt till. Men om enheten upptäcker förändringar i rutinen får du en notis, så att du tidigt kan upptäcka potentiella problem.
Gillade du inlägget? Dela det med vännerna och familjen och hjälp oss att skapa en tryggare, snällare värld för våra fyrbenta vänner.