Een buitenkat veilig en gezond houden
Je buitenkat houdt van het leven in de frisse lucht. Maar hoe zit het met de veiligheid? Ontdek hoe je je buitenkat veilig kunt houden met deze tien tips.
Heb je een buitenkat die graag op verkenningstocht gaat in de buurt en zijn natuurlijke instinct volgt? Hoewel je viervoeter regelmatig thuiskomt, maak je je toch zorgen dat hij wegloopt, ziek wordt, gewond raakt of in de problemen komt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je huisdier niets overkomt wanneer hij uit het zicht is? Dit zijn de tien dingen waar je rekening mee moet houden om je buitenkat veilig te houden.
Weet waar je kat heen gaat
Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.
- Hoe oud wordt een buitenkat?
- 10 tips om buitenkatten veilig te houden
- 1) Zorg ervoor dat je kat kan worden geïdentificeerd
- 2) Laat je kat castreren of steriliseren
- 3) Zorg ervoor dat je kat goed is gevaccineerd
- 4) Denk aan de omgeving van je kat
- 5) Zorg voor voldoende voedsel en water
- 6) Pas op voor giftige planten
- 7) Gebruik een GPS-tracker voor katten met Activiteitenmonitoring
- 8) Leer je kat aan om zelf naar huis te komen
- 9) Bouw een kattenren
- 10) Houd je buitenkat warm in de winter
Hoe oud wordt een buitenkat?
Wanneer katten regelmatig naar buiten mogen, worden ze helaas minder oud dan binnenkatten1. Daarom is het zo belangrijk om je buitenkat veilig te houden en ervoor te zorgen dat je hem overal kunt volgen met een GPS-tracker voor katten.
Waarom worden binnenkatten ouder dan buitenkatten? Buitenkatten komen sneller in gevaarlijke situaties terecht, waardoor ze een hogere leeftijd niet kunnen halen. Ze kunnen onder andere:
- Aangereden worden door een auto
- Giftige stoffen, zoals antivriesvloeistof, inslikken
- Vechten met of aangevallen worden door andere dieren
- Ziektes oplopen die door andere dieren worden overgedragen
- Verdwalen en de weg naar huis niet kunnen vinden
- Vast komen te zitten in een krappe ruimte
- Gestolen worden
- Iemand met kwade bedoelingen tegenkomen
10 tips om buitenkatten veilig te houden
1) Zorg ervoor dat je kat kan worden geïdentificeerd
Als je kat het huis verlaat, is je grootste zorg waarschijnlijk dat hij verdwaalt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier kan worden geïdentificeerd in het geval dat hij verdwaalt en iemand hem vindt.
Zorg dat je je kat uitrust met het volgende:
- Een halsband met een veiligheidssluiting voor snelle ontgrendeling
- Een kattenpenning aan de halsband met je naam en telefoonnummer
- Een microchip (denk eraan om je contactgegevens up-to-date te houden)
Dit zijn de basismaatregelen die je in ieder geval moet nemen om je kat veilig te houden. Aangezien dierenpenningen van de halsband kunnen vallen of vervagen en je je vermiste kat niet kunt lokaliseren met een microchip, is het een goed idee om je viervoeter uit te rusten met een GPS-tracker. Zo weet je altijd waar je kat is en waar hij geweest is.
Tractive GPS-tracker voor katten
@kodiakthetravelcat Easily the highlight of my Saturday 😅 ##kodiakthetravelcat ##cutecatsoftiktok ##cutecatsonly ##petsoftiktok
♬ original sound – Kodiak The Travel Cat
2) Laat je kat castreren of steriliseren
Net als chippen is castratie of sterilisatie een must voordat je je kat naar buiten laat.
Het is belangrijk om je kat te castreren of steriliseren voordat je hem naar buiten laat, omdat het je kat beschermt tegen ongewenste zwangerschappen. Daarnaast bescherm je je kat ook tegen ziektes die tijdens het paren kunnen worden overgedragen. Het is algemeen bekend dat krolse katten de neiging hebben om weg te lopen. Ook zijn katten vaak betrokken bij gevechten. Kattengevechten zijn vaak de oorzaak van verwondingen en ziektes.
In sommige landen is het verplicht om katten te castreren of steriliseren. Raadpleeg de lokale wetgeving voordat je een buitenkat neemt.
3) Zorg ervoor dat je kat goed is gevaccineerd
Buitenkatten hebben een veel hoger risico op het oplopen van virussen, zoals de niesziekte. In sommige gevallen kunnen deze virusaandoeningen levensbedreigend zijn. Zorg er dus voor dat je kat goed is ingeënt, voordat je hem naar buiten laat. Ook moet je kat mogelijk beschermd worden tegen bijvoorbeeld wormen en vlooien.
4) Denk aan de omgeving van je kat
Denk aan de omgeving waar je kat actief is. Elke omgeving brengt verschillende gevaren met zich mee voor je huisdier. Houd hier rekening mee en probeer de risico’s te beperken. Als je bijvoorbeeld in de buurt van de snelweg woont, is het beter om de kat zoveel mogelijk binnen te houden. Andere plekken zoals het platteland of een boerderij is veiliger voor je kat om te verkennen.
5) Zorg voor voldoende voedsel en water
Buitenkatten krijgen over het algemeen meer lichaamsbeweging dan katten die veel binnen zitten. Daarom hebben buitenkatten mogelijk meer voedsel nodig. Ook moeten ze toegang hebben tot voldoende vers drinkwater. Als je het activiteitsniveau van je kat wilt controleren en wilt weten hoeveel calorieën hij in een bepaalde periode heeft verbrand, kun je Activiteitenmonitoring voor katten gebruiken.
6) Pas op voor giftige planten
Mocht je je kat naar buiten laten, houd dan rekening met planten die schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat. Sommige planten zijn niet alleen giftig voor katten, maar kunnen zelfs leiden tot leverschade en overlijden. Giftige planten zijn onder meer:
- Azalea en rododendron
- Klimop
- Oleander
- Vijf-in-een-kruid
- Tulp en narcis
Zorg er ook voor dat de kamerplanten in je huis katvriendelijk zijn.
7) Gebruik een GPS-tracker voor katten met Activiteitenmonitoring
Het is normaal om nieuwsgierig (en bezorgd) te zijn als je kat urenlang weg is. De beste manier om te achterhalen waar je kat uithangt is door gebruik te maken van een GPS-tracker voor katten. Voor dezelfde prijs als een zak kattensnoepjes heb je altijd en overal gemoedsrust. In tegenstelling tot Bluetooth-trackers voor huisdieren kun je met Tractive GPS je kat volgen overal waar mobiel bereik is en zonder enige afstandsbeperking. Bovendien kun je ervoor zorgen dat je kat in topvorm blijft met Activiteitenmonitoring.
8) Leer je kat aan om zelf naar huis te komen
Katten komen minder snel in de problemen wanneer ze zijn getraind om regelmatig naar huis te komen of in de buurt van hun huis te blijven. Je kunt ervoor zorgen dat je kat dicht bij huis blijft door hem wat lekkers te geven, hem te roepen en hem veel aandacht en liefde te geven. Sommige Tractive GPS-gebruikers hebben hun kat aangeleerd naar huis te komen wanneer hun huisdier de tracker hoort piepen.
9) Bouw een kattenren
Wil je dat je kat niet te ver afdwaalt? In dat geval kan een ‘catio’ (een patio voor de kat) of een kattenren een oplossing zijn. Deze kleine omheining kun je in de tuin plaatsen, zodat je kat toch kan genieten van de frisse buitenlucht.
Hieronder volgen enkele tips voor het bouwen van een catio voor je kat:
- Als je de catio zelf bouwt, zorg er dan voor dat je bijtvast gaas gebruikt.
- Afhankelijk van de grootte van de catio kun je krabpalen erin plaatsen. Zorg er wel voor dat ze waterbestendig zijn of dat je ze binnenzet wanneer het regent.
- Plaats planken op verschillende hoogtes. Op deze manier kan je kat vanaf verschillende plekjes van het uitzicht genieten.
- In de winter of als het wat kouder wordt, kan je kat nog steeds van de catio genieten als je de vloer bedekt met een kleedje om zijn poten te beschermen tegen bevriezing. Daarnaast kun je je kat voorzien van dekentjes en een warmtekussen om hem warm te houden.
- Als je geen achtertuin hebt, kun je overwegen een catio vast te maken aan een raam. Zo’n catio mag dan wel klein zijn, maar zo kan je kat toch wat frisse lucht krijgen en genieten van een ander uitzicht.
10) Houd je buitenkat warm in de winter
Als je kat in de winter zijn tijd buiten doorbrengt, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij warm blijft. Dit zijn enkele tips om je kat warm te houden:
- Zorg ervoor dat kittens, oudere katten of zieke katten niet buiten worden gelaten wanneer de temperatuur lager is dan zeven graden1.
- Bouw indien mogelijk een kattenhuis in de winter.
- Maak het kattenhuis waterdicht, zodat het warm en droog blijft.
- Plaats een verwarmde kattenmand in het huisje.
- Zorg voor warm eten en water en bescherm de kommen tegen regen en sneeuw.
- Plaats een kattenluik, zodat je kat naar buiten kan wanneer hij wil en weer naar binnen kan om te schuilen.
Dat waren onze tips om een buitenkat veilig te houden! We hopen dat deze ideeën je zullen helpen om voor je kat te zorgen.
Vind je het artikel leuk? Deel het met je vrienden!