Hund i løbetid? Værd at vide om tegn på løbetid, forløb og faser
Hunde i løbetid behøver ekstra omsorg. Ved du, hvordan du genkender tegnene på en hunhund i løbetid? Læs her, og forbered dig.
Har du en hund, som ikke er neutraliseret? I så fald er det meget vigtigt at kende tegnene på, at en hund er i løbetid, både for ejere af hun- og hanhunde. Det kan nemlig hjælpe dig med at:
- være bedre forberedt på situationen
- forhindre uønsket drægtighed/hvalpe
- planlægge eventuelle hundehvalpe
- undgå farlige situationer. Hunde i løbetid kan nemlig være uforudsigelige og endda finde på at løbe hjemmefra
- holde øje med din hund
Hvad er de mest almindelige symptomer på en hund i løbetid? Hvad kan du forvente, når din hund er i løbetid? Her er svarene på de mest almindelige spørgsmål om hunde i løbetid.
- Vær altid klar over, hvor din hund er
- Hvad betyder det, at en hund er i løbetid?
- Hvornår kommer hunde i løbetid?
- Hvor ofte kommer hunde i løbetid?
- Kommer hanhunde i løbetid?
- Almindelige tegn på en hunhund i løbetid
- De fire stadier i hundens løbetid
- Hvor længe er en hund i løbetid?
- Får hunde menstruation?
- Sådan fungerer hundebleer og løbetidsbukser
- Sådan håndteres en hunhund i løbetid
- Sådan foregår det, når hunde parrer sig
- Parring: Må jeg adskille hunde, som parrer sig?
- Kommer hunde i overgangsalderen?
- Uønsket drægtighed? Muligheder for afbrydelse
Vær altid klar over, hvor din hund er
Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold din hund sund og glad med trivsels-overvågning. Og lad andre, som f.eks. venner eller hundepassere, holde øje sammen med dig.
Hvad betyder det, at en hund er i løbetid?
At en hund er i løbetid betyder, at en tæve er i den fase, hvor hun er frugtbar og klar til at parre sig. Det er det stadie i hunhundens cyklus, hvor hun har ægløsning og derfor kan blive drægtig (gravid).
Vær opmærksom – i den periode kan din hund opføre sig underligt og vise de klassiske symptomer på en hund i løbetid. Og da hun er klar til at parre sig, er der mulighed for, at din hund bliver gravid i denne periode. Det er derfor en god ide at tage dig dine forholdsregler for at undgå uønsket drægtighed.
Hundens løbetidscyklus består af fire stadier, som du kan læse mere om herunder.
Hvornår kommer hunde i løbetid?
Hunhunde har deres første løbetidscyklus, når de kommer i puberteten, dvs. det tidspunkt hvor de er seksuelt modne og i stand til at formere sig. Det sker som regel, når de er omkring seks måneder gamle, men det kan variere afhængigt af race.
Små hunde kommer ofte i puberteten tidligere end større hunde. Store og kæmpestore hunde har måske først deres første løbetid, når de er 18-24 måneder1.
Løbetid og parring kan ske hele året rundt – det er ikke forbundet med et bestemt tidspunkt på året. Den eneste undtagelse er racerne Basenji og tibetansk mastiff, der som regel kommer i løbetid om foråret.
Hvor ofte kommer hunde i løbetid?
Hunhunde kommer i gennemsnit i løbetid to gange om året eller cirka hver sjette måned. Men hvor ofte og hvor længe kan variere alt efter hund og race. Meget store racer kan f.eks. kun have én løbetid om året, mens små hunde kan være i løbetid tre gange på et år.
Hunde er typisk i løbetid to gange om året, men løbetidens længde, blødningsmængden og de hormonelle ændringer varierer.
Unge hunde kan have uregelmæssige cyklusser. Det kan tage op til to år, før en hunds cyklus er regelmæssig.
Kommer hanhunde i løbetid?
Nej, det er kun hunhunde, der kommer i løbetid. ‘Løbetid’ refererer specifikt til den fase af en hunhunds forplantningscyklus, hvor hun er modtagelig for parring og derfor kan blive gravid.
Hanhunde kommer altså ikke i løbetid, men kan parre sig året rundt, når de er kommet i puberteten i omkring 6 måneders alderen. Hvis du har en ukastreret hanhund over 6 måneder, kender du sikkert de udfordringer, der følger med kønsmodningen. En ikke-neutraliseret hanhund kan være parat til at parre sig når som helst og løbe væk ved enhver given lejlighed (opsat på at møde alle tæver i nærheden).
Selvom hanhunde ikke kommer i løbetid, skal du være opmærksom på, at hunhunde i løbetid i høj grad kan påvirke din hanhund.
Hanhunde opfanger lugten fra hunhunde i løbetid takket være det særlige feromon methyl p-hydroxybenzoat. Duftstoffet kan drive din hanhund til vanvid, især hvis han ikke er kastreret. Han kan blive seksuelt ophidset, og det kan få ham til at rette hele sin opmærksomhed mod at løbe efter hunhunden. Ikke-kastrerede hanhunde har et stærk, naturligt instinkt for at parre sig. Det kan være en god idé at spore din hund med en GPS-hundetracker, så din hund ikke løber væk.
Hanhunden kan endda være så fokuseret på at parre sig, at han glemmer at spise og drikke. For at undgå dehydrering skal du måske ligefrem overtale din hund til at drikke vand.
Almindelige tegn på en hunhund i løbetid
Er du ikke sikker på, at din hund er i løbetid? Vaginal blødning kan være den første indikation på, at din hund er i løbetid. Her er en række typiske tegn, du kan holde øje med:
1. Hunden slikker sig meget
Det er normalt for hunde at slikke sig rene. Men hvis du lægger mærke til, at din ikke-steriliserede hunhund slikker sig i overdrevet grad, særligt på kønsorganerne, kan det være et tegn på, at hun er i løbetid!
En hunhund slikker sig på grund af den hævede vulva og det blodige udflåd, som er en del af cyklus. Det fleste hunde kan holde sig selv rene i løbetiden. Ellers kan du overveje at bruge hundebleer og/eller løbetidsbukser.
2. Ændrede vaner (vandladning)
En hunhund i løbetid får ofte andre vandladningsvaner. Det er tegn nr. 2 på, at din hund er i løbetid. Det kan f.eks. være, at den:
- tisser oftere, end den plejer
- løfter sit ben, når den tisser (eller ser en hanhund)
- ofte tisser, når der er hanhunde tæt på
Hvis din hunds tissevaner pludselig ikke rigtig er til at forudsige, kan det altså være et tegn på, at hun er i løbetid.
3. Din hund vil gerne omgås hanhunde
Et andet typisk tegn på, at din hunhund er i løbetid, er at hun er mere tiltrukket af og mere modtagelig over for hanhunde. Hun vil sandsynligvis være mere venlig over for hanhunde, som samtidig formentlig vil vise øget interesse for hende.
En hund i løbetid kan for eksempel lade hanhunde snuse til og slikke hendes kønsorgan, hvilket hun ikke normalt ville acceptere. Overdreven logren med halen er også et tegn på, at hun er åben over for hanhunde og indbyder til fysisk kontakt.
4. Ændret kropsholdning og haleposition
Når hunhunde går ind i cyklussens andet stadie (østrus), er de parate til at parre sig. Det viser de ved hjælp af deres kropsholdning og placering af halen. Din hund kan indtage en kropsholdning, som er mere inviterende til hanhunde. Måske løfter hun også halen let og flytter den til siden. Dette kan være endnu mere udtalt, når hun berøres.
5. Gnidning og humpning
Når hunhunde i løbetid bliver ophidsede, kan de begynde at gnide sig mod eller humpe ting. Det er altså ikke kun hanhunde, der gør det. Det er et af de mest tydelige tegn på, at en hund er i løbetid. Hun kan gnide sig opad eller hoppe op på både han- og hunhunde plus andre ting, hun fejlagtigt tror er en hund.
En hund kan også være hyperaktiv, når den er i løbetid. Hvis din hund strejfer for at lede efter en hanhund, og f.eks. smutter ud af sin have eller trækker sig ud af snoren, kan en Tractive GPS-tracker til hunde hjælpe dig med altid at holde styr på den (og passe på den). Hvis din firbenede ven løber væk, kan du bruge LIVE-funktionen på din GPS-tracker via mobilen og finde din pelsklædte ven på ingen tid.
6. Uro, rastløshed og redebyggeri
Endelig kan en hunhund i løbetid blive ængstelig eller ligefrem aggressiv, når hun er klar til parring. Som oftest viser hun også redebyggeadfærd, for at forberede sig på graviditet.
Det er selvfølgelig ikke de eneste mulige tegn på, at en hund er i løbetid. Din hund kan også hænge mere på dig, blive mere doven eller mere ophidset, vise tegn på stress eller afslappethed eller ligefrem løbe væk. Hvordan en hund i løbetid reagerer, afhænger meget af den individuelle hund og dens temperament.
Hvis din hund viser tegn på sygdom, mens den er i løbetid, bør du kontakte dyrlægen.
De fire stadier i hundens løbetid
For at få en bedre forståelse af tegnene på, at din hund er i løbetid, vil vi nu se nærmere på de forskellige stadier af en hunds forplantningscyklus. En ikke-steriliseret hunhund gennemgår følgende fire stadier:
1. Proøstrus (forbrunst)
Første stadie i en hunds løbetid kaldes proøstrus eller forbrunst. Dette stadie kan vare fra 3 til 17 dage, men gennemsnittet er 9 dage. Det første tegn på dette stadie er, at kønsorganerne (vulva) svulmer op. Det er et af de tydeligste tegn på en begyndende løbetidscyklus. I proøstrus kan du opleve følgende symptomer:
- Personlighedsforandringer:
- Ændringerne kan være mere eller mindre markante. Nogle gange er en hunhund mere hengiven og opmærksom på sin ejer, andre gange virker hun måske lidt afvisende.
- Ændret appetit:
- Det er ikke usædvanligt, at en hunhund har nedsat appetit i den første uge, eller at hun bliver mere sulten. Uanset hvad kan det være et tegn på, at løbetiden er i gang.
- Hævede kønsorganer:
- Det er forskelligt, hvor meget hundens kønsorganer hæver. For nogle er det kun lidt, for andre en del. Også blødning varierer, men typisk bløder hunden kun let i de første dage, og så tager det muligvis til i løbet af ugen.
- Halen mellem benene:
- Dette er en reaktion for at beskytte kønsorganerne. Hun kan enten stikke halen mellem benene eller sætte sig ned, hvis en anden hund nærmer sig.
2. Østrus (brunst)
Østrus eller brunstfasen varer typisk 3-21 dage og i gennemsnit 9 dage. Det er her, din hund er frugtbar (højløbsk), og ovarierne begynder at frigive æg til befrugtning. I denne periode er hunhunden modtagelig over for hanhunde. Hun løfter halen til side og vil måske gerne være mere udenfor end normalt. Hun følger sit instinkt til at parre sig. Symptomerne er i denne periode:
- Let udflåd/blødning:
- Udflådets klare røde farve ændrer sig til en lysere rødlig farve.
- Hævelsen aftager:
- Hævelsen af de ydre kønsorganer aftager for at muliggøre parring.
- Flirtende adfærd:
- Mens hunden tidligere stak halen mellem benene for at afvise hanhundes selskab, begynder hun nu at flirte lidt. F.eks. ved at vende sin bagdel mod hannen og holde halen op, så den ikke er i vejen.
3. Diøstrus (efterbrunst)
Når dette stadie tager over, er den frugtbare periode af løbetidscyklussen forbi. Efterbrunsten kan vare fra 60-90 dage, og nu er hunden ikke længere frugtbar. Hvis hunden er blevet gravid, varer stadiet fra slutningen af brunstperioden, til hvalpene fødes (ca. 60 dage). Tegnene på diøstrus kan være:
- Hævelsen af de ydre kønsorganer aftager gradvist:
- Størstedelen af hævelsen er forsvundet inden for cirka en uge, men kønsorganerne kan stadig være en smule forstørret.
- Mindre flirtende:
- Uanset om hunhunden er gravid eller ej, mister hun interessen for at parre sig og bliver mindre flirtende.
4. Anøstrus (hvilefase)
Anøstrus er sidste stadie i hundens løbetidscyklus, som også kaldes hvilefasen. Det er den længste fase af hundens cyklus, som varer fra 100-150 dage. Når den slutter, begynder hele løbetidscyklussen forfra.
Hvor længe er en hund i løbetid?
Tæver i løbetid i cyklussens brunstfase viser typisk tegn på løbetid i 3-21 dage eller gennemsnitligt 9 dage. Se mere detaljeret forklaring herover. Hunde kommer typisk i løbetid to gange om året, men de kan have forskellig længde, blødningsmængde og medføre forskellige hormonelle ændringer.
Får hunde menstruation?
Du overvejer måske, om hunhunde får menstruation? Til det kan der svares både ja og nej. De bløder ganske vist som led i deres forplantningscyklus. Men modsat kvinder, som bløder en gang om måneden, bløder ikke-steriliserede hunhunde i cyklussens brunstfase.
Hunde i løbetid har sædvanligvis blodfarvet udflåd og hævede kønsorganer (vulva). Løbetiden kan vare i op til tre uger. Det blodige udflåd er som regel mørkt i starten og bliver så efterhånden lysere.
I modsætning til mennesker kan hunde blive gravide under “menstruationen”, som altså ikke er det samme som menstruation hos mennesker.
Sådan fungerer hundebleer og løbetidsbukser
Hunhunde er som regel meget renlige, når de er i løbetid. Det varierer dog fra hund til hund. Nogle hunde er meget grundige med hygiejnen, mens andre ikke kan holde sig selv rene. Samtidig kan blødningen variere i styrke.
Du kan overveje at bruge hundebleer eller løbetidsbukser, mens din hund er i løbetid. Der findes:
- genanvendelige hundebleer: et miljøvenligt og prisvenligt valg, som selvfølgelig kræver regelmæssig vask
- engangsbleer: en hurtig og nem løsning
- løbetidsbukser: et godt valg til hunde, som hele tiden tager bleen af
Det tager selvfølgelig lidt tid for hunden at vænne sig til at have en ble eller et par bukser på. Det kan derfor være en god ide at prøve det, allerede før blødningsperioden begynder.
Husk: Hundebleer eller løbetidsbukser beskytter ikke din hunhund mod parring! Ukastrerede hanhunde er som regel ret kreative og kan få held til at parre sig med en hunhund i løbetid, også selvom hun har en ble eller et par bukser på.
Sådan håndteres en hunhund i løbetid
1. Luk ikke din hund alene ud i haven
Beskyt din hunhund mod hanhunde og uønsket graviditet. Hvis din hund er i løbetid, skal du gå med ud i haven. Du kan endda overveje at give hende snor på.
2. Hav din hund i snor på gåture
Selvom du synes, din hund er ekstremt veltrænet, så hav den altid i snor på gåture, når den er i løbetid. Ingen lydighedstræning kan matche stærke naturlige instinkter.
3. Find balancen mellem aktivitet og hvile
Hunde reagerer forskelligt i løbetiden. Nogle er trætte hele dagen, mens andre bliver rastløse. Det er vigtigt at holde øje med din hunds adfærd og vælge den rette mængde hvile og aktivitet.
4. Rådfør dig med dyrlægen
Selvom løbetid ikke er en sygdom, kan det være en god ide at tale med din dyrlæge, hvis der skulle opstå uventede problemer i løbetiden.
5. Mentol på halespidsen
Det kan være et godt trick på gåture for at maskere duften. Hvis I møder en hanhund på turen, kan mentolduften hjælpe til, at den ikke opdager, at din hund er i løbetid.
6. Brug en hunde-GPS
Hvis en hund i løbetid pludselig løber væk for at lede efter en mage, kan en GPS-tracker som Tractive vise dig præcist, hvor den er løbet hen. På den måde kan du hurtigt og nemt finde din firbenede ven igen og beskytte hende mod uønsket graviditet.
Sådan foregår det, når hunde parrer sig
Nedenstående grafik viser, hvordan to hunde parrer sig. De forskellige stadier og varigheden er:
- Første trin i parringen (cirka 2 minutter)
- Vending (omkring 5 sekunder)
- Andet trin i parringen (5-45 minutter)
Parringen begynder med, at hannen bestiger hunnen (første trin i parringen). Hvis de fortsatte i denne startposition, ville de få kramper. Derfor løfter hanhunden bagbenet over hunnen og vender sig rundt. Hundene fortsætter parringen (andet trin) som vist på grafikken herunder. Både hunnens livmoder, vagina og vulva og hannens penis og svulmelegeme er involverede i parringen.
Som det ses af grafikken, er det vigtigt at vide, at hundene ikke må skilles ad under parringen, da det kan forårsage alvorlige skader.
Parring: Må jeg adskille hunde, som parrer sig?
Det er der et klart svar på: NEJ, under ingen omstændigheder! Der kan nemt ske skade på begge hunde, da hanhundens penis er svulmet op, og hunhundens kønsorganer har trukket sig sammen.
Det er ikke hurtigt overstået, når hunde parrer sig. Selve parringsakten kan vare op til 30 minutter.
Kommer hunde i overgangsalderen?
Nej, en hunhund kan blive gravid hele livet. Hvis en hund springer over sin løbetid, kan det være et tegn på sygdom. Tag din hund med til dyrlægen, hvis det sker.
Uønsket drægtighed? Muligheder for afbrydelse
På trods af diverse gode råd og tips kan det alligevel ende med, at din firbenede ven bliver gravid. Her er dine muligheder, hvis din hund er uønsket drægtig:
- Abortsprøjte: Denne mulighed er ikke uden risici og bør kun anvendes i yderste nødstilfælde.
- Hormonbehandling: Denne behandlingsform kan medføre forskellige sygdomme i hunhundens livmoder. Hvis denne behandling vælges, må dyrlægen kun give injektionen, mens hunden befinder sig i den hormonelle pauseperiode for ikke at beskadige livmoderen.
Hvis du tror, at din hund snart kommer i løbetid, kan det være en god ide at anskaffe dig en hundetracker, så du altid kan passe godt på din firbenede ven.
Vil du gerne have mere nyttig viden? Følg os på Facebook eller Instagram, eller tilmeld dig Tractives nyhedsbrev.