Hvis du er hundeejer, har du sikkert hørt tale om mikrochips til hunde. De hjælper dyrlæger og internater med at identificere hunde og kontakte ejerne. De er derfor en god sikkerhedsforanstaltning for alle hundeejere. I Danmark er det lovpligtigt at ID-mærke sin hund, inden den er otte uger gammel, og det gøres i dag som oftest med chipmærkning (øretatovering er dog stadig tilladt).

I denne artikel kan du læse alt, hvad du har brug for at vide om chipmærkning: Hvad en mikrochip er, hvordan chipning foregår, hvad det koster, om der er risici forbundet med indgrebet (og om det gør ondt) samt fordelene ved at chipmærke din hund. Vi ser også på forskellen på en mikrochip og en hunde-GPS – og hvorfor du har brug for begge dele til at passe godt på din firbenede ven.

Hvad er mikrochips til hunde, og hvordan fungerer de?

En mikrochip til hunde er et ID-mærke på størrelse med et riskorn, som implanteres ind under huden på hunden. Formålet er at give din hund en permanent identifikation. Det er vigtigt, fordi ID-skilte i halsbåndet, som også er nødvendige, kan falde af eller blive vanskelige at læse.

Det vil sige, at hvis din hund løber væk, og en hjælpsom person finder den og afleverer den hos en dyrlæge eller et internat, kan hundens ID-nummer læses med en scanner. Dyrlægen eller internatet kan slå nummeret op i en mikrochip-database og identificere dig, hundens ejer.

En dyrlæge indsætter en mikrochip i en hund

Hvis informationen og kontaktoplysningerne i databasen er opdaterede, kan hundens familie få et opkald fra en dyrlæge eller et internat, som informerer om, at nogen har fundet den savnede hund.

I Danmark er det lovpligtigt at ID-mærke sin hund, enten ved chipmærkning (mikrochip) eller øretatovering. Langt de fleste bruger chipmærkning i dag. Hvis man har kat, skal den også chipmærkes for at kunne identificeres.

blue info icon

Ifølge en undersøgelse fra British Veterinary Association havde 50 % af de bortløbne hunde, som ikke kunne genforenes med deres familie, ingen mikrochip eller ID-mærkning1. Og er du klar over, at hvis din hund skal med til udlandet, skal den være chipmærket, også selvom den har en øretatovering?

⚠️ At hunden bliver fundet og indleveret til en dyrlæge er i bedste fald det, der sker, hvis din elskede pelsklædte ven bliver væk. Men med en GPS-tracker til hunde kan du følge hvert et skridt, din hund tager, i realtid og straks finde din firbenede ven.

Derfor bør du overveje en GPS-tracker sammen med mikrochippen

Beaglen Kathy reddet fra hundetyve ved hjælp af Tractive GPS

Tag f.eks. historien om Kathy, en beagle, som var i gang med jagttræningen og blev sporet af sin ejer ved hjælp af Tractive GPS. Pludselig kunne han se, at hun bevægede sig med høj hastighed og helt ude af kurs!

Ud fra bevægelserne fandt ejeren hurtigt ud af, at hun var blevet stjålet, og at tyvene kørte afsted med hende i en bil.

Han sporede hende med Tractives LIVE-funktion og ringede til politiet. Efter en 2- timer lang biljagt kunne han igen holde Kathy i sine arme, i god behold.

Ikke alle hunde er lige så heldige som Kathy. Så sammen med en mikrochip er en hunde-GPS nøglen til aktivt at passe på din hund.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Pas godt på din hund

Se, hvordan hunden har det ved hjælp af trivselsscoren, og om den får nok motion. Se søvnmønstre. Opdag hurtigt mulige helbredsproblemer, og hold den sund og rask.

Køb nu

Tractive hunde-GPS er udstyret med sikkerhedsklemmer, som sidder godt fast i hundens halsbånd. Der er derfor ikke behov for implantering for at spore hunden som med en mikrochip. Men hvor implanterer en dyrlæge egentlig mikrochippen i din hund?

Hvor sidder en mikrochip på hunde?

Som regel bliver mikrochippen implanteret mellem hundens skulderblade langs rygraden. Placeringen er vigtig, så den kan blive siddende på plads og ikke flytte sig rundt i hundens krop.

Dyrlæge og sygeplejerske indsætter en mikrochip i en hund på en dyreklinik

Hvordan foregår chipmærkning af hunde?

Mange hundeejere spørger, hvordan indgrebet med at indsætte en mikrochip på en hund egentlig foregår. Det gode er, at det et relativt simpelt, billigt og smertefrit indgreb. Her er de grundlæggende trin:

  • Verificering: Før den sterile mikrochip tages ud af pakken, scannes den af dyrlægen for at sikre, at koden på chippen er den samme som koden på pakkens label.
  • Klargøring. Mikrochippen sættes ind i en kanyle, som herefter indsættes i en særlig sprøjte beregnet til chipmærkning.
  • Placering. Dyrlægen gør hunden klar til injektionen. Mikrochippen indsættes typisk mellem hundens skulderblade langs rygraden. Hunden skal stå eller ligge på maven.
  • Injektion. Lidt løs hud trækkes op på injektionsstedet, og kanylen stikkes hurtigt ind. Der trykkes på sprøjten, så mikrochippen indføres i hundens væv.
  • Scanning. Til sidst bliver chippen scannet for at sikre, at den kan aflæses korrekt.
  • Registrering. Når mikrochippen er implanteret, skal du registrere hunden og dit navn og kontaktoplysninger i databasen. Dyrlægen kan fortælle dig, hvordan du gør, og informere om eventuelle gebyrer.
pink triangle graphic with exclamation

Bemærk: Hvis du ikke registrerer din hunds mikrochip-information i databasen, kan chippen ikke bruges, da informationen ikke vil være forbundet med hunden.

Hvor lang tid tager det at chipmærke en hund?

Det er hurtigt og nemt at få chipmærket sin hund: det vil sandsynligvis være overstået på ca. 10 minutter2!

Dyrlæger forbereder en hund, så den kan få indsat en mikrochip

Hvad koster det at få chipmærket en hund?

I Danmark koster det ca. 300-500 kroner at få en mikrochip implanteret i sin hund, afhængigt af den valgte dyrlæge.

Hvor kan jeg få chipmærket hunden?

Det er bedst at få chipmærket din hund hos en dyrlæge, du har tillid til.

En dyrlæge scanner en hund for mikrochips

I Danmark er det lovpligtigt at ID-mærke sin hund, inden den er 8 uger gammel. Det kan ske enten med mikrochip eller øretatovering. I dag bruges stort set kun mikrochipning, da det f.eks. er nødvendigt, hvis man har sin hund med på rejse til udlandet.

Hvem kan scanne hundens mikrochip?

Det kan dyrlæger, dyrehospitaler, dyreinternater, politiet, redningstjenester og lign.

Gør det ondt på hunden at få en mikrochip?

Chipmærkning af hunde er et sikkert, ufarlig og relativt smertefrit indgreb, så du behøver ikke være bange for, at det gør ondt på hunden. Det svarer nogenlunde til, når mennesker får en piercing: Et hurtigt stik, og så er det ovre. Der er ikke behov for bedøvelse eller smertestillende medicin, da indgrebet er så hurtigt overstået.

Ifølge eksperter på Johnson Animal Clinic er der kun rapporteret om 391 negative bivirkninger ud af over fire millioner chipmærkede kæledyr4. De fleste af bivirkningerne var små buler, der havde udviklet sig under huden på det sted, hvor mikrochippen var implanteret.

Det er derfor meget usandsynligt, at din hund kommer til at opleve nogen form for bivirkninger af sin mikrochip.

blå sprøjte til at chipmærke hunde med mikrochips

Bør jeg chipmærke min hund?

Ja, du anbefales helt klart at få din hund chipmærket. Chipmærkning er en vigtig del af at være en ansvarlig hundeejer. Og så er det lovpligtigt i mange lande, f.eks. de fleste europæiske lande, Australien, New Zealand, Storbritannien og mange amerikanske delstater. I Danmark er det også tilladt at mærke sin hund ved hjælp af øretatovering, men mærkning med mikrochip er langt det mest almindelige. Og hvis du vil have din hund med til udlandet, skal den være chipmærket.

Som nævnt er mikrochips en permanent løsning til at identificere din hund. Hvis en bortløben hund bliver fundet, vil den som regel blive indleveret til et dyreinternat eller en dyrlæge. Her kan de scanne hundens mikrochip og identificere ejeren.

Chancerne for at blive genforenet med en bortløben hund er meget højere, hvis hunden har en mikrochip (så længe du også sørger for, at dine kontaktoplysninger er opdaterede).

En kvinde krammer en hund

Hvis din hund løber væk uden en mikrochip, er sandsynligheden for, at du bliver genforenet med den meget mindre. Og hvis du ikke har opdateret dine kontaktoplysninger, kan du ikke kontaktes og få din hund tilbage. Bortløbne hunde uden kendt ejer kan blive omplaceret eller i værste fald aflivet.

At chipmærke sin hund øger markant chancen for, at en bortløben hund bliver genforenet med sin familie, hvilket reducerer aflivning af kæledyr.

– Dr. Gary Michelson, grundlægger af Michelson Found Animals Foundation7

I Danmark er det som nævnt lovpligtigt at ID-mærke sin hund, inden den er 8 uger gammel. Det kan gøres ved øretatovering eller chipmærkning. Chipmærkning er langt mest almindeligt, da det f.eks. er et krav, hvis hunden skal med til udlandet.

Kan en mikrochip fjernes fra en hund?

Selvom mikrochips til hunde som udgangspunkt er permanente, kan de i særlige tilfælde fjernes. Det kræver et kirurgisk indgreb og muligvis narkose. Nogle hundeejere frygter, at hunden får kræft, og ønsker derfor for en sikkerheds skyld at tage mikrochippen ud.

Førende institutioner som American Veterinary Medical Association anbefaler ikke at fjerne en hunds mikrochip7. Ikke kun fordi det er et kompliceret indgreb, men også fordi det ifølge studier er ekstremt usandsynligt, at en hund får kræft af en mikrochip. Desuden er fordelene ved en hundemikrochip langt større end eventuelle ulemper.

⚠️ Vi anbefaler altid at kombinere mikrochipning med en GPS tracker, som kan hjælpe dig med at spore din hund i realtid. Og skærme den mod farer og skader.

Opdag Tractive GPS

Kan jeg spore min hund med en mikrochip?

Det er en gængs misforståelse, at man kan spore sin hund med GPS, når man har fået den chipmærket. Det er ikke rigtigt: Chipning kan kun hjælpe med at identificere hunde, ikke spore dem. Mikrochips er på størrelse med et riskorn og er derfor ikke store nok til at indeholde den teknologi, der er nødvendig til en GPS-sporingsenhed.

Det vil sige, at mens mikrochippen kan hjælpe dig med at identificere din hund, hvis den bliver væk og fundet af andre, så er det eneste, der kan hjælpe dig med at spore og følge din hund i realtid, en GPS-hundetracker som Tractive GPS.

billede af to hunde: en med en mikrochip og den anden med en GPS-tracker, tracker til hunde chip

Læs her om hvordan mikrochips og GPS-trackere adskiller sig fra hinanden, så du kender forskellen og er klar over betydningen:

 InformationMikrochipsTractive GPS-tracker
FormålIdentificere en forsvundet hund hos dyrlægen eller på et dyreinternatSpore en forsvundet hund i realtid
Størrelse12 x 2 mm72 x 29 x 16 mm
Vægt0,025 g35 g
ImplanterbarSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VandtætSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatteritidIntet batteriOp til 7 dage
Købsomkostninger300-500 kr.399 kr.
Løbende omkostningerIngenAbonnement
LokationssporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Er du afhængig af fremmede?JaNej
Lokations-opdateringer i realtidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
LovpligtigtJa (alternativt øretatovering)Nej
FunktionGlobaltGlobalt (175 lande)
ForsvindingsalarmSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
AktivitetsovervågningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SøvnovervågningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Sundheds-notifikationerSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Sporing med lys og lydSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Hvorfor kan man ikke implantere GPS-trackere til hunde?

For det første findes der ikke et GPS-implantat til hunde. For det andet ville det være et smertefuldt og farligt indgreb for hunden.

Hvorfor? Fordi de fleste GPS-trackere ligner et smartwatch eller en mobil (med alle de hardware-dele og komponenter, der følger med). Overvej at sætte det ind under huden på en hund? Ud over at være smertefuldt ville en batterilækage også kunne forårsage betydelig skade på hundens indre organer. Derudover ville enheden jo heller ikke kunne oplades.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

“Et batteri er fremstillet af meget giftige kemikalier. En lille punktering kan føre til lækage, brand eller eksplosion. Derfor ville det være meget farligt at implantere et batteri i hundens eller kattens hud. Det kan med andre ord på ingen måde anbefales.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Derfor har vi i stedet udviklet Tractive GPS for at give maksimal komfort og sikkerhed. Den er let, komfortabel at have på, og din hund vil knapt lægge mærke til den. Se bare, hvad disse tilfredse kæledyrsejere har at sige!

Trustpilot
Trustpilot

Opdag Tractive

Maksimal sikkerhed med mikrochip og GPS-tracker

En hunds mikrochip er en permanent ID-løsning og en vigtig sikkerhedsforanstaltning anbefalet af de fleste dyrlæger og dyreinternater. En dyrlæge kan hurtigt og sikkert implantere mikrochippen ind under hundens hud. Men husk, at mikrochips kun kan hjælpe med at identificere hunden. Hvis du gerne vil kunne følge og finde din firbenede ven selv, anbefales du at købe en GPS-tracker, som giver dig mulighed for at spore i realtid. Mikrochips indeholder nemlig ingen GPS og kan ikke hjælpe med at spore hunden.

Det tager ca. 10 minutter at få indsat en mikrochip, det er et tæt på smertefrit og økonomisk overkommeligt indgreb. Det er også lovpligtigt ved rejser til mange lande, så det er vigtigt at tjekke lokale bestemmelser, hvor du befinder dig.

Ved at chipmærke din hund og holde dine kontaktoplysninger i mikrochip-databasen opdaterede, kan du øge chancerne for at blive genforenet med din pelsklædte ven, hvis den en dag skulle blive væk. Og med en GPS-tracker kan du aktivt passe godt på din hund.

Få mere information fra en dyrlæge og se, hvordan indgrebet faktisk ser ud i videoen herunder fra vores venner på Heron Lakes Animal Hospital:

Synes du om denne artikel? Del den med en ven, og abonner på Tractives nyhedsbrev for at få mere information som denne i din indbakke!