Vil din hund ikke drikke vand? De 5 mest almindelige årsager, og hvad du kan gøre
Har du udfordringer med, at din hund ikke vil drikke vand? Find ud af årsagen, og hvad du kan gøre ved det!
Er din hund ikke glad for at drikke vand, og er du bekymret for, om den drikker for lidt? Du er ikke alene! I de fleste tilfælde drikker hunde tilstrækkeligt uden at skulle nødes til det. Men nogle gange er de ganske enkelt ikke tørstige. Denne artikel kan hjælpe dig med at forstå, hvorfor din hund ikke drikker vand, og hvad du kan gøre ved det.
Hold øje med din hunds trivsel
Se, hvordan den har det med trivselsscore. Sæt mål. Sammenlign med hunde, der ligner din. Overvåg søvnen. Opdag evt. problemer, og hold hunden sund og rask.
Find ud af, hvordan din hund tilbringer sin tid.
Læs mereEr vand vigtigt for din hund?
Ligesom mennesker har hunde brug for at drikke vand hver dag, da de ellers risikerer at blive dehydrerede. Faktisk er risikoen større for hunde end for mennesker, da varmen frigøres meget langsommere fra en hunds krop. Selvom hunde har svedkirtler i poterne, er det ikke tilstrækkeligt til at afkøle kroppen. En hunds kropstemperatur styres først og fremmest af åndedrættet.
Godt at vide: Derfor er vand meget vigtigt for en hund, og vi hundeejere skal sørge for tilstrækkeligt med vand til vores hunde hver dag.
Hvor meget vand har en hund brug for?
Generelt bør en hund drikke en mængde vand hver dag, som svarer til:
100 ml vand pr. kg kropsvægt
Der kan dog være flere faktorer at tage hensyn til, hvis man vil beregne mere præcist, hvor meget vand en hund har brug for hver dag. Dr. Jürgen Zentek, leder af Institute for Animal Nutrition på Freie Universität Berlin, har udviklet en række formler, som tager højde for hundens størrelse, aktivitetsniveau, temperaturen og fodertypen. Med udgangspunkt i disse formler har vi udarbejdet denne oversigt over, hvor meget vand en hund har brug for hver dag. På den måde kan du finde ud af, hvor meget vand din hund bør drikke på en given dag:
5 grunde til, at din hund ikke vil drikke vand
Ind imellem nægter vores firbenede venner at drikke vand. Det kan f.eks. være af følgende årsager:
Lad os se nærmere på de fem årsager.
1. Inaktivitet/mangel på motion
Hvis det er køligere i vejret, eller hvis din hund bevæger sig mindre end sædvanligt, er den simpelthen mindre tørstig. Det behøver man ikke være bekymret over! Et lille fald i vandindtaget på grund af lavere aktivitet er ikke farligt. Du bør dog tage kontakt til en dyrlæge, hvis din hund ofte nægter at drikke vand.
Hunde bør aldrig gå mere end en dag uden at drikke vand.
Eftersom tilstrækkelig fysisk aktivitet er vigtigt for din hunds helhed, kan du finde ud af, hvor ofte du bør gå tur med din hund, eller du kan begynde at tracke din hunds aktivitet med en hunde-GPS med aktivitetsovervågning.
2. Ukendte omgivelser
Fremmede steder og lugte kan være årsag til, at din hund ikke drikker. Og takket være hundes imponerende lugtesans er de i stand til at skelne mellem kendte og ukendte kilder til vand. Det betyder, at hvis hunden ikke genkender lugten af vandet, kan den simpelthen nægte at drikke det. Har du planer om en tur til et sted, hunden ikke kender? Så er det en god ide at:
- tage en flaske vand med hjemmefra
- tjekke, hvor meget vand hunden drikker
- holde øje med hunden
3. Sygdom
Nogle sundhedsproblemer kan give reduceret tørst. I nogle tilfælde kan sygdomme som f.eks. diabetes og nyresygdomme få hundens tørst til at forsvinde fuldstændig.
Blæreinfektioner eller urinvejsinfektioner kan også føre til, at hunden er mindre tørstig.
Hvis du har mistanke om, at din hund ikke drikker vand på grund af en sygdom, bør du omgående kontakte dyrlægen. Det er en god ide at skrive ned, hvor meget din hund drikker og hvornår, så dyrlægen bedre kan finde årsagen.
4. Alder
En ældre hund kan også drikke mindre vand. Det kan simpelthen hænge sammen med, at det kræver for meget energi at komme hen til vandet, eller at dens tørst mindskes i takt med appetitten.
Ældre hunde bevæger sig mindre og er derfor som regel ikke så tørstige som yngre hunde.
Men det er vigtigt, at ældre hunde får nok væske, så hvis du oplever, at det kan være et problem at få din hund til at drikke vand, kan du overveje at skifte til vådfoder i stedet for tørfoder. Husk at rådføre dig med en dyrlæge, før du skifter foder.
5. Frygt og negative oplevelser
Hunde husker ved hjælp af oplevelser. Hvis de har mærket frygt eller smerte, vil de typisk associere de negative følelser med de situationer, hvor de oplevede det første gang. Hvis din hund har haft en dårlig oplevelse, mens den har drukket vand fra en vandskål, hvis en person f.eks. er kommet til at træde på dens hale eller pote, kan hunden knytte den negative oplevelse sammen med det at drikke. For at reducere hundens frygt for at drikke, kan du prøve at bruge en ny vandskål eller sætte vandskålen et andet sted.
Hvis min hund ikke drikker vand, kan jeg så give den mælk?
I hvalpealderen producerer mange dyr enzymet laktase, som er ansvarligt for nedbrydning af laktose. Efter dieperioden mister mange hunde dette enzym og kan ikke længere omsætte laktose.
Godt at vide: Det er derfor vigtigt at stoppe med at give hunden mælk, så snart den ikke længere dier hos sin mor!
Symptomer på laktoseintolerans:
- Mavesmerter
- Utilpashed
- Diarré
- Tarmluft
Fermenterede produkter som hård ost, yoghurt eller kærnemælk har et lavere laktoseindhold. Derfor er de mindre skadelige.
Undervejs i fermenteringsprocessen tilføres mælken forskellige tilsætninger såsom bakterier. Det gør laktosen mere fordøjelig.
Nogle hunde er bedre til at tåle mælk. Det gælder f.eks. hyrdehunde, da mælk/mælkeprodukter ofte har været det eneste, de har haft mulighed for at drikke. Hvis du gerne vil give din hund mælk ud over vand (aldrig i stedet for), skal du sørge for at vælge laktosefri mælk.
Sådan får du din hund til at drikke mere vand
Uanset omstændighederne skal en hund drikke regelmæssigt. Ellers kan din hund blive dehydreret. Hvis din hund ikke drikker så meget vand, som den plejer, er der nogle ting, du kan gøre for at få den til at drikke:
- Skift sted: Nogle gange er det tilstrækkeligt at flytte vandskålen til et nyt sted.
- Tilføj vand: En anden løsning er at blande vådt foder med vand. Selvom din hund ikke vil drikke af skålen, kan den måske uden problemer drikke vand, når det er blandet i foderet.
- Ren vandskål: Det er også værd at sørge for, at vandskålen er ren. Det er et simpelt trick, som måske virker.
- Udskift vandskålen: Forsøg at undgå vandskåle af metal, da din hund kan blive bange for lyden. Brug en vandskål af glas eller keramik i stedet.
- Stil flere skåle frem: Giv hunden mulighed for at drikke af flere vandskåle, som er anbragt forskellige steder.
- Kontakt dyrlægen: Hvis din hund stadig ikke vil drikke vand, eller hvis den er syg, skal du kontakte dyrlægen hurtigst muligt. Hvis hunden er syg, er det vigtigt, at den får tilstrækkeligt med vand for at kunne blive rask. Det kan dyrlægen hjælpe dig med.
Hunden har behov for mere vand om sommeren
Det er især vigtigt, at din hund får tilstrækkeligt med vand om sommeren. Det er dog ikke kun vand, der er afgørende på varme sommerdage. Her kan du få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når det gælder hunde og varme!
Du kan få flere gode råd til, hvordan du får din hund til at drikke vand, i denne video: