Muutama vuosi sitten minulla oli ilo kasvattaa kaksi hurmaavaa kissanpentua – ruokin niitä pullosta ja autoin niitä kasvamaan isoiksi ja terveiksi teinikissoiksi. Jossain vaiheessa nuoret kissat alkoivat kuitenkin käyttäytyä omituisesti, ja tajusin pian, että ne olivat tulleet sukukypsiksi. Kappas, kiima-aika! Mitä tehdä, kun kissaystävä alkaa käyttäytyä kummallisesti ja esittää uusia pariutumisrituaaleja? Millaisista merkeistä kissan kiiman tunnistaa? Miten kiimassa olevaa kissaa kannattaa käsitellä (erityisesti jos haluaa välttää ei-toivotun tiineyden)? Alla olevassa artikkelissa vastaamme kaikkiin näihin kysymyksiin. Saat myös selville parhaan keinon pitää kissaasi silmällä joka hetki.

Seuraa aina kissasi retkiä

Näet sen olinpaikan reaaliajassa, meneepä se kuinka kauas tahansa. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas kotoa. Voit pitää huolta siitä, että karvapallosi saa tarpeeksi liikuntaa ja lepoa joka päivä, ja asettaa sille sopivia tavoitteita.

Tutustu kissojen GPS-paikantimiin

cat

Ota selvää, missä kissasi viettää aikaansa.

Lue lisää

Mitä kissan kiima tarkoittaa?

Olet varmaan kuullut sanonnan ”kissa kiimassa” tai koira kiimassa. Kiimalla tarkoitetaan aikaa, jona narttukissa on valmis parittelemaan ja hedelmällinen (eli se voi tulla tiineeksi). Kiiman toinen nimitys kissan lisääntymiskierrossa on estrus, ja se voi alkaa jo 5–10 kuukauden iässä. (Muista, että kissat ikääntyvät ihmisiä nopeammin).

Ensimmäisen kerran huomasin nuorten kissojeni tulleen kiimaan, kun ne näyttivät yrittävän paritella keskenään, vaikka ne olivatkin sisarukset. 😨

kissa kiimassa – kilpikonnavärinen ja oranssiraidallinen kissa makoilevat vieretysten
Maya ja Beta: sisko ja sen veli.

Kyllä, näin voi käydä ja käykin erityisesti silloin kissat eivät juuri kohtaa muita kissoja luonnossa. Kiima-aikana kissojen vahva luontainen lisääntymisvietti saa ne yrittämään parittelua minkä tahansa vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa – kun hormonit alkavat hyrrätä, kissat eivät välitä ihmisten asettamista käyttäytymissäännöistä!

pink triangle graphic with exclamation

Ei-toivotuilta (ja mahdollisesti sisäsiittoisilta) tiineyksiltä välttyy viemällä kissan steriloitavaksi tai kastroitavaksi.

Voiko uroskissa tulla kiimaan?

Ei. Uroskissoilla ei ole kiimaa, vain narttukissoilla. Leikkaamattomat urokset tulevat kuitenkin sukukypsiksi suunnilleen samaan aikaan kuin narttukissat, eli neljän–kuuden kuukauden ikäisinä. Tällöin uroskissa voi alkaa merkkailla reviiriään tai karata etsimään parittelukumppania. Tällaisessa tilanteessa GPS-kissapaikannin voi olla pelastus.

Jotta osaat käsitellä kiimaista kissaa oikein, on hyvä tuntea kiiman merkit.

Kiimassa olevan kissan oireet

Paina mieleesi seuraavat merkit ja oireet, joita kissallasi voi ilmetä kiima-aikana. Kissa saattaa

  • pitää omituisia ääniä
  • muuttua levottomaksi
  • ryömiä matalana
  • osoittaa tavallista enemmän kiintymystä ihmisiä, esineitä ja muita eläimiä kohtaan
  • nuolla sukuelimiään tavallista useammin
  • yrittää karata ulos
  • mennä paritteluasentoon (takapää ilmassa, häntä sivulla)
  • merkitä reviiriään virtsaamalla
  • menettää ruokahalunsa.

Jos leikkaamaton kissasi siis maukuu, ulisee, valittaa, kävelee kummallisesti, kiehnää itseään jalkojasi tai huonekaluja vasten tai puhdistaa alapäätään tavallista innokkaammin, se on luultavasti kiimassa. Tutustutaanpa seuraavaksi kissojen kiimakiertoon.

kissa kiimassa – kilpikonnakuvioinen kissa kiehnää ihmisen jaloissa

Onko narttukissoilla kuukautiset?

Narttukissoilla on kuukausittainen kierto, mutta se poikkeaa melkoisesti naispuolisten ihmisten kierrosta. Naisilla kohdun limakalvo poistuu kuukautisvuotona noin 32 päivän välein, kun taas kissoilla ja joillakin muilla nisäkkäillä kohdun limakalvo imeytyy takaisin elimistöön. Tämä tapahtuu alla kuvatun estrus-kierron aikana.

Kissalla saattaa olla niukkaa verenvuotoa kiimakierron aikana mutta tavallisempaa on, että kissa osoittaa edellä kuvattuja kiiman merkkejä. Jos havaitset narttu- tai uroskissallasi huolestuttavaa verenvuotoa, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kissan kiimakierto

Kaikilla narttukissoilla on luontainen kiimakierto, ellei niitä ole leikattu tai elleivät ne ole tiineenä. Tämän estrus-kierron aikana kissa on lisääntymiskykyinen, eli se voi paritella ja saada pentuja. Alla kuvataan yksityiskohtaisemmin kiimakierron vaiheet:

Esikiima

Esikiimassa eli proestrus-vaiheessa narttukissa saattaa houkutella uroksia (kastroimattomia sellaisia). Se ei kuitenkaan ole vielä valmis parittelemaan. Tässä 1–2 päivää kestävässä vaiheessa kissalla ei vielä ole tyypillisiä kiiman merkkejä.

Kiima

Seuraavaksi on vuorossa kierron kiimavaihe eli estrus. Narttukissa on noin viikon ajan parittelunhaluinen ja vetää uroskissoja puoleensa. Se myös osoittaa kiiman merkkejä. Jos kissa pääsee tositoimiin, sen hormonitoiminta aktivoituu ja johtaa ovulaatioon. Tässä vaiheessa kissat voivat paritella useita kertoja ennen tiineeksi tuloa. Kun narttukissa tulee tiineeksi, sen pennuilla voi olla eri isät.

😻 Kiima-aikana narttukissa on parittelunhaluinen, joten sen hoidossa ja käsittelyssä on syytä ottaa huomioon alla antamamme neuvot.

Ole tarkkana – kiimassa narttukissa voi karata etsimään seuraavaa kumppaniaan. Myös uroskissoilla on taipumusta tehdä tutkimusretkiä kiimassa olevien narttujen perässä. Tänä aikana voit seurata kissasi liikkeitä kissojen GPS-paikantimella.

Kissan seuraaminen

Kiimojen välinen aika

Jos kissa ei ole paritellut tai tullut tiineeksi kiiman aikana, se siirtyy kiimojen väliseen vaiheeseen (interestrus). Sillä ei ole erityisiä kiiman oireita. Muutaman päivän tai viikon kuluttua kissa tulee uudelleen kiimaan. Proestrus–estrus–interestrus-kierto toistuu koko parittelukauden ajan.

Kiimaton aika

Viimeinen vaihe on nimeltään anestrus. Sen aikana kissan lisääntymiselimet ovat ikään kuin horroksessa. Narttukissalla ei ole kiimaan liittyvää toimintaa, sillä parittelukausi on usein vuodenajoista riippuvainen. Kiimakierrot jatkuvat yleensä keväästä syksyyn, kun pitkien päivien valoisuus stimuloi kissan hormoneja. Myöhäissyksyn ja talven lyhyempinä päivinä kissa ei ehkä tule lainkaan kiimaan. Keinovalo saattaa kuitenkin saada kiimakierron jatkumaan ympärivuotisesti.

Jos havaitset kissallasi epätavallista käytöstä etkä ole varma, onko se kiimassa vai ei, kysy neuvoa eläinlääkäriltä.

Kuinka kauan kiima-aika kestää?

Kiima, jonka aikana kissa ”kutsuu” potentiaalisia parittelukumppaneita, voi kestää 1–7 päivää. Jos kissa ei parittele, se tulee luultavasti uudelleen kiimaan muutaman viikon kuluttua. Koko kierto kestää noin 3 viikkoa eläinlääkäri Pippa Elliottin¹ mukaan, ja se voi jatkua ympäri vuoden tai pelkästään helmikuusta lokakuuhun.

Kuinka usein kissoilla on kiima?

Leikkaamaton narttukissa voi tulla kiimaan jopa kahden–-kolmen viikon välein. Kissoilla voi olla lisääntymiskauden (yleensä lämpimien kuukausien) aikana useita kiimoja. Mukavasti sisätiloissa elävät kissat voivat kuitenkin tulla kiimaan ympäri vuoden2.

Onko kissalla kipuja, kun se on kiimassa?

Kiimakierto on normaali ja terve osa jokaisen narttukissan elämää. Kiima ei yleensä ole kivulias, vaikka se saattaa joskus aiheuttaa epämukavaa oloa ja levottomuutta.

Kun kissa ulisee kovaäänisesti, saatat olettaa sen olevan kipeä. Ole huoletta, sillä kovaääninen ulina on vain kissan tapa houkutella kosijoita.

Kiimassa olevan kissan rauhoittelu

Jos kissasi vaikuttaa levottomalta ja hermostuneelta kiimassa, haluat ehkä rauhoitella sitä. Tässä muutama idea kiimassa olevan kissan rauhoitteluun:

  • Pidä narttukissa loitolla uroksista.
  • Laita kissalle lämpötyyny, lämmin pyyhe tms. istuinalustaksi.
  • Kokeile kissanminttua.
  • Käytä Feliwaytä tai muuta synteettistä kissaferomonia.
  • Pidä hiekkalaatikko puhtaana.
  • Leiki kissan kanssa.

Voiko kiimassa olevan kissan leikkauttaa?

Ei-toivotun tiineyden ehkäisy kissoilla

kissa kiimassa – oranssiraidallinen kissa kaulurissa kastroinnin jälkeen
Komistukseni Beta kastroinnin jälkeen.

Turvallisin tapa välttää narttukissan ei-toivottu tiineys on leikkauttaa se heti sen tultua sukukypsäksi. On tärkeää myös kastroida uroskissat, jotta ne eivät aiheuta ei-toivottuja tiineyksiä naapuruston narttukissoilla.

 

Keinoja estää kissaa parittelemasta kiimassa:

  • Leikkauta kissasi ennen sen ensimmäistä kiimaa tai mahdollisimman pian kiimakierron alettua.
  • Seuraa kissaasi GPS-kissapaikantimella ja sen aktiivisuudenseurantatoiminnoilla.
  • Pidä kotisi uros- ja narttukissat erillään toisistaan, kun joku kissoista on kiimassa.
  • Älä päästä kissaasi ulos, jos epäilet sen olevan kiimassa.
  • Rakenna kissa-aitaus, jotta kissasi voi oleskella ulkona joutumatta kosketuksiin muiden kissojen kanssa.

Kastroinnin jälkeen Beta ei ole onneksi enää yrittänyt paritella siskonsa eikä muidenkaan kissojen kanssa. Tractive GPS -kissapaikantimen ansiosta voin pitää sitä aina silmällä älypuhelimestani ja noutaa sen tarvittaessa kotiin.

Loppusanat

Nyt tunnet kiiman merkit kissoilla, kiimakierron pituuden ja vaiheet sekä keinot kiimassa olevan kissan rauhoitteluun ja ei-toivotun tiineyden ehkäisyyn. Tiedämme, että kissan kiima voi alkaa jo varhain – noin 5 kuukauden iässä – ja että kissan leikkauttaminen tässä iässä on turvallista. Parhaat keinot ei-toivotun tiineyden ehkäisemiseen ovat 1) kissan leikkauttaminen ja 2) investointi kissan GPS-paikantimeen, jossa on aktiivisuuden seurantatoiminto. Näin karvatassusi saa rauhan luontaiselta kiimakierroltaan ja voi tutkia reviiriään aiheuttamatta sinulle turhaa huolta ja murhetta.

Lisätietoja kissojen käyttäytymisestä kiimassa on alla olevassa (englanninkielisessä) videossa:

Tykkäsitkö tästä julkaisusta? Tilaa siis Tractiven uutiskirje saadaksesi lisää hyödyllistä kissa- ja koiratietoa ja erikoistarjouksia Tractivelta!


Tämän julkaisun kirjoitti Chelsea Workman, eläinten (ja varsinkin kissojen) ystävä sekä Tractiven asiakastyytyväisyys- ja sisältövastaava. Hänestä on hauskaa kirjoittaa kissoista ja koirista sekä auttaa asiakkaita pitämään lemmikkejään silmällä.