Koirien GPS-implantti: tarua vai totta?
Lue kaikki faktat koirien GPS-implanteista ja siitä, mitä tarvitset koiran turvallisuudesta huolehtimiseen.
Oletko koskaan miettinyt, onko koirille olemassa GPS-implanttia? Siis GPS-paikanninta, jonka voisi istuttaa ihon alle? Sellaista, joka auttaisi koiran etsimisessä, jos se joskus karkaa tai katoaa? Se olisi eittämättä hyvin hyödyllinen keksintö!
Onko koirille olemassa GPS-implantteja? Ovatko ne turvallisia? Mistä sellaisen saa?! Tiedämme, miten kovasti kaikki koiranomistajat välittävät karvakorvistaan. Siksi olemmekin koonneet tähän artikkeliin kaiken tärkeän tiedon koirien GPS-implanteista.
Tiedät aina, missä koirasi on
Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.
Onko koirille GPS-sirua?
Jos olet sellainen kuin useimmat koiranomistajat, etsit aina parhaita keinoja pitää karvatassusi turvassa. Pidät koirasi hihnassa aina kun se on tarpeen, olet panostanut sen kouluttamiseen, pidät vaaralliset esineet poissa sen ulottuvilta, käytät sitä säännöllisesti eläinlääkärissä ja huolehdit siitä, että nelijalkainen perheenjäsenesi saa aina tarvitsemansa määrän liikuntaa, puuhaa ja rakkautta.
Mutta mitä tapahtuu, jos pahin painajaisesi toteutuu: koira katoaa tai karkaa? Miten voit silloin varmistaa sen turvallisuuden? Tilanne on pelottava useimmille lemmikinomistajille.
Tilanteeseen varautuessasi olet ehkä miettinyt, onko koirille olemassa GPS-implanttia – koiran ihon alle istutettavaa sirua, jonka avulla sen voisi paikantaa, jos se katoaa. Onko sellaista härpäkettä olemassa, ja markkinoidaanko sellaisia lemmikeille?
Mikä koirien GPS-implantti oikein on?
”Koirien GPS-implantti” on yksi maailman yleisimmistä hakukonekyselyistä joka kuukausi. Koiranomistajat kaikkialla miettivät, onko sellaista tuotetta olemassa.
Mutta mikä koirien GPS-implantti oikein on? Tutkitaanpa termiä hieman tarkemmin:
- Koirien – siis rakkaille karvakorvillemme tarkoitettu.
- GPS – lyhenne Global Positioning System -termistä, joka merkitsee maailmanlaajuista paikannusjärjestelmää: se on teknologia, joka kertoo kulloisenkin sijaintisi maan päällä ¹
- implantti – istute, lääketieteellisessä toimenpiteessä ihon alle istutettava esine²
Onko siis tällä hetkellä mahdollista istuttaa GPS tai sitä käyttävä laite lemmikin ihon alle?
Onko GPS-paikantimen istuttaminen koiran ihon alle mahdollista?
Vastaus on ehdoton EI – sellaista laitetta, joka seuraisi lemmikkiä GPS-teknologian avulla, ei ole mahdollista istuttaa lemmikkiin tällä hetkellä. Miksi ei? Samasta syystä kuin sellaista laitetta ei ole saatavilla ihmisillekään. Alla tarkastelemme syitä hieman tarkemmin.
Jos mikrosirun voi istuttaa, miksei GPS-paikanninta?
Tämä on yleinen väärinkäsitys, kun ihmiset ajattelevat GPS:ää ja koirien implantteja. Koiranomistajien on tärkeää ymmärtää, mitä eroa on lemmikin tunnistamiseen käytettävillä siruimplanteilla ja GPS-paikantimilla, joissa käytetään aivan toisenlaista teknologiaa. Toisin kuin tunnistussiruja, GPS-seurantalaitteita käytetään koiran sijainnin reaaliaikaiseen seuraamiseen, ei sen tunnistamiseen, jos se on kadonnut ja löytyy.
Alla olevasta linkistä voit lukea kaiken istutettavan RFID-teknologian ja koirien GPS-paikantimien eroista:
On monia syitä siihen, miksi koiraan ei voi tällä hetkellä istuttaa GPS-seurantasirua. Mietipä ensin kaikkia tuntemiasi GPS:ää käyttäviä laitteita, kuten älypuhelinta tai autojen navigaattoria. Kaikissa niissä on GPS:n lisäksi muita tärkeitä laitteistokomponentteja, joita laite tarvitsee toimiakseen, kuten akku tai näyttö GPS-sijainnin tarkasteluun.
Alla on kaksi tärkeintä syytä siihen, miksi nämä komponentit tekevät GPS-paikantimen istuttamisesta epäkäytännöllistä.
Syy 1: koko
Tractive GPS -koirapaikantimen mitat ovat noin 72 x 29 x 16 millimetriä, ja se painaa noin 30 grammaa. Alla näet GPS-paikantimen koon. Se sopii helposti koiran pantaan tai valjaisiin.
Koira voi käyttää pientä ja kevyttä GPS-paikanninta mukavasti koko ajan samaan tapaan kuin käytät itse tavallista ranne- tai älykelloa.
Mietipä nyt , miltä kellotaulu tuntuisi ihon alle istutettuna – auts! Koiran ihon alle istutettu GPS-paikannin ei olisi sekään miellyttävä eikä turvallinen.
Istutettava tunnistussiru puolestaan on noin 11 millimetriä pitkä ja 2 millimetriä paksu – siis noin riisinjyvän kokoinen. Niinpä se on turvallista istuttaa koiran lapojen väliin. Se on yksinkertainen, lasiputkeen sijoitettu elektroninen siru, sellainen kuin alla olevassa röntgenkuvassa.
Miksi GPS-paikantimien ja siruimplanttien kokoero on niin suuri?
Tällä hetkellä tunnistussirut eivät sisällä tietoa lemmikistä eikä niissä ole mitään muita toimintoja tai ominaisuuksia kuin tunnistenumero, jonka voi linkittää lemmikkiin. Ne eivät sisällä GPS-laitteistokomponentteja eivätkä muuta teknologiaa.
Tämä merkittävin ero tunnistussirujen ja GPS-paikantimien välillä selittää tärkeimmän syyn siihen, miksi GPS-laitteita ei voi tällä hetkellä istuttaa koiriin.
Syy 2: akku ja sen lataaminen
Kuten edellä mainitsimme, GPS-paikannin sisältää monia tärkeitä laitteistokomponentteja, joista jokainen on riisinjyvää isompi ja vaikuttaa siten osaltaan laitteen kokoon. GPS-paikannin sisältää seuraavat laitteistokomponentit:
- GSM-moduuli
- GPS-antenni
- LED-valo
- kaiutin
- akku
Tavallisissa GPS-paikantimissa on kiinteä akku, joka on ladattava aika ajoin. Akun koko on suoraan verrannollinen akunkestoon, joten tämä komponentti vie eniten tilaa paikantimessa. Jos laite istutettaisiin koiran ihon alle, USB-latausjohdon vaativaa akkua ei olisi mahdollista ladata.
Litiumioniakun istuttamiseen koiran ihon alle liittyisi myös terveysriskejä.
Vaikka paikannin teknisesti ottaen olisikin mahdollista istuttaa koiraan, se olisi kaikkea muuta kuin ”älykäs ratkaisu”. GPS-paikannusimplantti koiran ihon alla ei olisi sen paremmin miellyttävä koiralle kuin turvallinen sen terveydelle.
Koirien GPS-implanttien tulevaisuudennäkymät
Markkinoilla e tällä hetkellä ole turvallista GPS-implanttia koirille. Meillä on kuitenkin hyvä uutinen:
sekä GPS-paikantimia että tunnistusimplantteja on helposti saatavilla, ja ne ovat sekä tarpeellisia että hyödyllisiä keinoja huolehtia koiran turvallisuudesta.
Me kaikkihan tiedämme, että jopa hyväkäytöksinen ja hyvin koulutettu koira voi joskus pelästyä ja juosta karkuun. Näin voi käydä esimerkiksi ilotulituksen takia tai vieraassa, uudessa ympäristössä. Tällaiseen tilanteeseen kannattaa varautua ennalta sekä pantaan kiinnitettävällä GPS-paikantimella että tunnistemikrosirulla. Näin varmistat, että jos koirasi karkaa, 1) voit jäljittää sen heti GPS-paikantimen LIVE-seurantaominaisuudella ja hakea sen takaisin tai 2) joku toinen löytäjä voi viedä sen eläinlääkäriin, jossa se voidaan tunnistaa RFID-sirun avulla.
Muista, että kaikki tärkeät faktat sirujen ja GPS-paikantimien eroista saat täältä. Toivottavasti jatkat lukemista, jotta voit aina huolehtia karvakorvasi turvallisuudesta.
Vaikka ihon alle istutettava GPS-paikannin tuleekin ehkä saataville kaukaisessa tulevaisuudessa, lemmikin ihon alle istutettavaksi sopivan, riittävän pienen ja turvallisen laitteen valmistamiseen tarvittavaa teknologiaa ei ole yleisesti saatavilla tällä hetkellä.
Hyvä uutinen on se, että GPS-siru ei ole välttämätön. Voit jo nyt seurata koirasi liikkeitä milloin vain Tractive GPS -koirapaikantimella ja sen sovelluksella.
Toivottavasti tämä katsaus koirien GPS-implantteja koskeviin myytteihin ja faktoihin oli sinusta hyödyllinen. Jaa artikkeli kaverille ja levitä tietoa koiranystävien keskuudessa.