Kun koira saavuttaa sukukypsyyden, tuskin mikään estää sitä yrittämästä toteuttaa vahvaa lisääntymisviettiään. Leikkaamattomat koirat ottavat osaa tähän luonnolliseen toimintaan, jos ne saavat siihen tilaisuuden. Seurauksena voi olla pesue pentuja. Tässä jutussa kerromme tarkemmin, miten koirien parittelu oikein tapahtuu.

Tärkeimmät neuvomme parittelunhaluisen koiran käsittelyyn:

  • Älä koskaan yritä erottaa urosta ja narttua toisistaan kesken parittelun.
  • Leikkauta koira. Tämä hillitsee sen käytöstä ja ehkäisee ei-toivotut tiineydet.
  • Pidä koiraasi silmällä GPS-koirapaikantimella, jotta näet, missä se on ja mitä se puuhaa.

Milloin koirat parittelevat?

Parittelu tapahtuu narttukoiran juoksujen eli estrus-vaiheen aikana. Juoksut alkavat yleensä noin puolen vuoden iässä, mutta se vaihtelee roduittain ja on yksilöllistä. Koiralla on juoksuaika keskimäärin kahdesti vuodessa, ja silloin se on kiinnostunut parittelusta.

Juoksujen aikana narttu haluaa ehkä ulos useammin ja on taipuvaisempi karkailemaan, kuten eräs Redditin käyttäjä kuvailee:

Lähde: Reddit

Muita narttukoiran juoksuajan merkkejä ovat muutokset käytöksessä, kuten lisääntyneet kiintymyksenosoitukset ja levottomuus, sekä fyysiset oireet, kuten vulvan turpoaminen ja verinen vuoto.

Onko uroskoirilla juoksuaikaa?

Ei. Uroskoirilla ei ole juoksuja. Juoksuaika viittaa narttukoiran lisääntymiskierron estrus-vaiheeseen, jossa se on halukas parittelemaan ja voi tulla tiineeksi. Tultuaan sukukypsiksi noin puolen vuoden iässä uroskoirat voivat paritella ympäri vuoden.

pink triangle graphic with exclamation

Vaikka uroksilla ei ole juoksuja, on hyvä muistaa, että kiimassa oleva narttukoira voi vaikuttaa merkittävästi uroskoiraan.

Miten uroskoirat tunnistavat nartun, jolla on juoksuaika?

Uroskoirat tuntevat kiimassa olevan nartun tuoksun metyyli-p-hydroksibentsoaattina tunnetun feromonin ansiosta. Tuoksu voi saada uroskoiran sekaisin, varsinkin jos sitä ei ole leikattu. Silloin se kiihottuu ja keskittyy pelkästään yritykseensä lähestyä narttukoiraa. Uroskoira saattaa jopa unohtaa syödä ja juoda, ja se voi karata kotoa etsimään parittelukumppania.

Jos koirasi karkailee, GPS-koirapaikannin voi olla pelastus.

Seuraa koirasi päivittäisiä seikkailuja

Live-seurannalla voit seurata jokaista askelta ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Aktiivisuuden ja unen seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Terveyshälytykset kertovat, jos jokin on vialla.

Hanki Tractive

Koirien parittelun eteneminen

Koirien paritteluun liittyy kosiskelua, kuten nuuhkimista, nuolemista ja muita uroksen ja nartun välisiä merkkejä. Kun narttu ilmaisee halukkuutensa, uros nousee nartun selkään ja varsinainen parittelu alkaa. Koirien parittelu käsittää seuraavat vaiheet:

  1. 1. vaiheen parittelu (n. 2 min)
  2. Kääntyminen (n. 5 s)
  3. 2. vaiheen parittelu (5–45 min)

Ensin uros nousee nartun selkään (1. vaiheen parittelu). Jos koirat pysyisivät tässä asennossa, niille tulisi pahoja kramppeja.

Siksi ne vaihtavat asentoa (kääntyminen) ja jatkavat parittelua (2. vaiheen parittelu) alla olevan kuvan osoittamalla tavalla. Koirien paritteluun liittyvät elimet ovat kohtu, emätin, paisuvaiskudos, vulva ja penis.

Infografiikka koirien parittelusta.

Parittelun toiseen vaiheen aikana uroskoiran penis suurenee, kun taas nartun lihakset supistuvat. Tämän vuoksi koirat jäävät kiinni toisiinsa joksikin aikaa1. Tämä vaihe voi kestää jopa 30 minuuttia.

Koirat parittelevat.

Koiria ei koskaan saa yrittää erottaa parittelun aikana, koska se voi aiheuttaa vakavia vammoja kummallekin koiralle.

Mitä parittelun jälkeen tapahtuu?

Parittelun jälkeen narttu saattaa tulla tiineeksi, mutta tiineys ei ole taattu. Koiran tiineys kestää yleensä noin 63 vuorokautta2. Jos aiot astuttaa koirasi, sen terveydentilan seuraaminen on tärkeää. Eläinlääkäri voi todeta tiineyden ja varmistaa, että se etenee hyvin.

Miten koiran tiineyden voi ehkäistä?

Tehokkain tapa ehkäistä tiineys on nartun sterilointi. Jos sillä on juoksuaika eikä sitä ole steriloitu, pidä se loitolla uroksista äläkä koskaan jätä sitä ulos ilman valvontaa. Jos nartulla on vuotoa, koirien vaipoista voi olla apua. Ne eivät kuitenkaan estä parittelua, joten valvonta on silti välttämätöntä.

Koiran yllätystiineys ja vaihtoehdot, joita voit harkita eläinlääkärin kanssa

Karvakorvasi saattaa tulla tiineeksi kaikista varotoimista huolimatta. Ei-toivottu tiineys on mahdollista keskeyttää, mutta eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian vahingon satuttua, sillä tiineyden voi keskeyttää vain.

  • Aglepristoni-injektio: Tämä keskeytysruiske voidaan antaa enintään 45 vuorokauden kuluessa tiineyden alkamisesta. Se ei ole täysin vaaraton, ja sitä pitäisi käyttää vain äärimmäisissä hätätapauksissa.
  • Prostaglandiini F2-alfa:: Tämä aiheuttaa keltarauhasen surkastumisen, mikä johtaa tiineyden keskeytymiseen. Sillä on tiettyjä haittavaikutuksia, eikä se sovi huonokuntoisille koirille.
  • Nartun sterilointi ennen tiineyden päättymistä.

Keskustele kaikissa tilanteissa eläinlääkärin kanssa. Se on välttämätöntä koirasi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Voiko koiran astuttaa sen ensimmäisessä juoksussa?

Nartun astuttaminen sen ensimmäisenä juoksuaikana ei ole suositeltavaa. Sen elimistö ei ole vielä täysin kypsä, ja astutus ensimmäisen kiiman aikana voi johtaa komplikaatioihin. Astutuksen pitäisi aina tapahtua eläinlääkärin johdolla ja kun koira on täysin sukukypsä (mikä vaihtelee roduittain).

Vastuullinen koiran astutus

Koirien parittelu on kyllä luonnollinen asia, mutta on tärkeää pitää mielessä sen tuoma vastuu. Koirien astuttamisessa pitäisi käyttää harkintaa. Sekä nartun että mahdollisten pentujen pitää saada tarvitsemansa hoitoa ja hoivaa. On myös hyvä muistaa, että koirista on ylitarjontaa monilla alueilla. Koiran astuttamisesta kannattaa aina kysyä eläinlääkäriltä.

Leikkauttaminen

Jos et aio käyttää koiraasi astutukseen, se kannattaa steriloida tai kastroida ei-toivottujen pentueiden ehkäisemiseksi. Näillä toimenpiteillä on monia etuja myös koiran terveyden kannalta. Ne esimerkiksi pienentävät tiettyjen syöpien riskiä ja ei-toivottua käytöstä.