Miksi kissat karkaavat? 10 syytä + Näin ehkäiset kissasi karkaamisen
Kissa voi karata monesta syystä. Tunnetko ne kaikki? Ota selvää, miksi kissasi karkailee ja mitä asialle voi tehdä.
Miksi kissat karkaavat? Niinhän ne usein tekevät: useimmat kissanomistajat voivat vahvistaa kissojensa käyttäytyvän näin, ovatpa ne kateissa vain muutaman tunnin tai päiväkausia. Kissoilla on erittäin hyvä suuntavaisto, mutta se ei aina takaa, että kissa palaisi kotiin. Kun ymmärrät kissan karkailun syyt, voit etsiä sopivan ratkaisun sen turvallisuuden ja oman mielenrauhasi varmistamiseen. Tässä jutussa luettelemme siis 10 syytä kissan karkailuun ja kerromme, miten voit ehkäistä karkailua jatkossa.
Ota selvää, missä kissasi viettää aikaansa.
Lue lisääSeuraa aina kissasi retkiä
Näet sen olinpaikan reaaliajassa, meneepä se kuinka kauas tahansa. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas kotoa. Voit ottaa selvää sen kulkureiteistä ja lempipaikoista. Muut voivat seurata kanssasi.
10 syytä kissojen karkailuun
1. Lisääntymisvietti
Ensimmäinen syy kissan karkaamiseen on sen lisääntymisvietti , joka on vahva niin kiimassa olevilla narttukissoilla kuin leikkaamattomilla uroskissoillakin.
Jos kissasi on leikkaamaton uros, se viettää varmasti enemmän aikaa ulkosalla etsien hyviä parittelukumppaneita. Terävien aistiensa ansiosta se havaitsee lähistöllä olevat mahdolliset parittelukumppanit, eikä korkeinkaan aita pysäytä sitä. Jos leikkaamaton uroskissa ei löydä sopivaa kumppania lähialueelta, se voi vaeltaa kauemmas kotoa päästäkseen tositoimiin.
Kissan lisääntymisvietti voi viedä sen pois kotoa muutamaksi päiväksi kerrallaan. Se saattaa myös joutua vaaratilanteisiin, jos se katoaa, jää jumiin tai loukkaantuu kaukana kotoa. Nykyään voit onneksi saada mielenrauhaa seuraamalla kissasi jokaista askelta helposti GPS-kissapaikantimella.
Kissan leikkauttaminen hillitsee sen lisääntymisviettiä, joten et enää joudu murehtimaan sen vaeltelusta 😺:n perässä. Kastroinnilla on sekin hyvä puoli, että leikattu kissa suhtautuu vähemmän aggressiivisesti muihin kissoihin. Joissakin maissa kissan leikkauttaminen on määrätty laissa pakolliseksi. Suomessa näin ei ole, mutta kissan turvallisuuden varmistamiseksi sen sterilisointi tai kastrointi on ehdottoman suositeltavaa.
2. Kissojen metsästys- tai saalistusvietti
Toinen merkittävä syy kissan karkaamiseen on sen luontainen, syvään juurtunut saalistusvietti.
Kotimme jakavilla kesyillä kissaystävillä on luonnollisesti yhteiset juuret suurten villikissojen kanssa, jotka ovat mestarisaalistajia. Ei ole mikään salaisuus, että historiallisesti sekä pienet että suuret kissat ovat metsästäneet saadakseen ravintoa itselleen ja pennuilleen. Tämä vahva biologinen vietti ei ole kadonnut noin vain pelkästään siksi, että annamme kissallemme purkkiruokaa.
Vaikka kissasi saisikin kotona vatsansa täyteen, se pitää luultavasti silti metsästämisestä, joka on olennainen osa kissan luontoa. Älä siis ylläty, jos ulkokissasi päätyy kauas kotoa jonkin vastustamattomaan saaliin perässä.
3. Reviiri
Kissan reviiri on alue, jolla se viettää aikansa. Se voi käsittää kodin, kotipihan ja laajemmankin alueen. Jos kissasi viihtyy reviirillään, se yrittää luultavasti laajentaa reviiriään tutkimalla sitä ympäröivää aluetta. Se saattaa siis omia itselleen myös naapurin pihan tai lintujen suosiman aurinkoisen paikan kotikadun toisessa päässä. Kissat ovat reviiritietoisia ja puolustavat reviiriään muilta seudun kissoilta.
Kolmas karkaamisen syy liittyykin siihen, että kissa julistautuu valtakuntansa hallitsijaksi ja näyttää muille, kuka on pomo. Suuren reviirin huono puoli on se, että se tekee muiden kissojen kohtaamisesta todennäköisempää ja voi lisätä tappeluiden ja niissä loukkaantumisen riskiä. Lisäksi kissa voi todennäköisemmin altistua vaarallisille taudeille, kuten kissojen AIDSille.
Naapuruston kissat voivat myös yrittää vallata sinun pihasi omaksi reviirikseen, mikä saattaa ajaa oman kissasi etsimään turvallisempaa paikkaa muualta. Jos kissasi tuntee olonsa uhatuksi reviirillään toisen kissan takia, se saattaa pysytellä poissa.
Jos olet muuttanut äskettäin ja kissasi karkailee, se yrittää luultavasti etsiä vanhaa reviiriään. Kannattaa siis etsiä paras keino muuttaa turvallisesti kissan kanssa.
–
4. Vieraissa käyminen
Jos et löydä kissaasi, yksi mahdollinen selitys on se, että se käy vieraissa jonkun naapurisi luona. Joku toinen kissanystävä on ehkä ihastunut kissaasi ja alkanut ruokkia sitä tai jopa päästää sen sisälle kotiinsa. Ehkä hän tarjoaa maukkaampia makupaloja tai mielenkiintoisempia leluja kuin sinä. Ei ole lainkaan epätavallista, että kissalla on ”kakkoskoti”, varsinkin jos sitä hemmotellaan siellä.
GPS-kissapaikantimella voit ottaa selvää, missä kissasi liikkuu. Jos saat selville, että sillä on kakkoskoti, voit pyytää naapuriasi kohteliaasti olemaan ruokkimatta kissaasi (liikaa). Pue kissallesi turvapanta, jossa on tunnistuslaatta, niin muut näkevät heti kissasi kuuluvan jollekulle eivätkä adoptoi sitä ”vahingossa”.
5. Tiineen kissan synnytys
Jos kiimassa oleva narttukissa on onnistunut tyydyttämään paritteluviettinsä, sinulla saattaa pian olla käsissäsi tiine kissa. Tiineet kissat pysyttelevät usein piilossa. Ne etsivät syrjäisen, turvallisen piilopaikan synnytyspaikakseen. Jos kotisi on kissalle stressaava paikka esimerkiksi koirien tai juoksentelevien lasten takia, tiineen kissan katoaminen ei ole yllättävää.
6. Stressi
Stressi on yksi yleinen syy kissan karkaamiseen. Kissat ovat tapojensa orjia eivätkä pidä muutoksista kotonaan tai rutiineissaan. Huonekalujen siirtäminen, uuden lemmikin tai perheenjäsenen tuominen kotiin, remontti tai jopa kovat äänet – kaikki nämä ja monet muut asiat voivat stressata ja ahdistaa kissaa ja saada sen etsimään pakopaikkaa muualta.
7. Laiminlyönti
Laiminlyönti saattaa olla yksi syy siihen, miksi kissasi ei tule kotiin. Jos jätät kissasi pitkiksi ajoiksi yksin kotiin tai et anna sille tarpeeksi ruokaa, vettä ja muita hyvän elämän edellytyksiä, se saattaa lähteä etsimään turvaa ja hoivaa muualta. Kissa saattaa karata myös jos laiminlyöt kotiasi etkä anna kissallesi sen tarvitsemaa hoitoa.
Lue uuden kissanpennun tai kissan hoito-oppaamme varmistaaksesi, että pidät asianmukaisesti huolta silkkitassustasi. Jos sinulla on ulkokissoja, varmista, että niillä on lämmin oleskelupaikka talvella. Lue lisää ulkokissojen talvihoidosta.
8. Pelko
Yksi yleinen selitys kissan katoamiselle on pelko. Jos kissasi säikähtää, se saattaa taistella, paeta tai jähmettyä paikalleen. Pako: kissasi juoksee pakoon. Jähmettyminen: kissasi jähmettyy paikalleen ja piileksii luultavasti jossakin lähellä, muttei uskalla tulla ulos tai päästää ääntäkään. Jos epäilet kissasi säikähtäneen ja juosseen karkuun tai piiloon, GPS-paikantimella löydät sen hetkessä ja voit hakea sen kotiin.
9. Sairaus
Sairaus on yksi luonnollisista syistä kissan karkaamiseen. Kun kissa on sairas, se suosii eristäytymistä ja pysyttelee piilossa hiljaisessa paikassa toipuakseen ilman häiriötekijöitä. Se saattaa tulla siihen tulokseen, että rauhallisin paikka ei ole kotitontilla.
Toivottavasti kissasi paranee pian ja palaa kotiin. Niin ei kuitenkaan aina käy. Sairas tai loukkaantunut kissa yksin ulkona on alttiina vaaroille. Se saattaa saada kissaflunssan tai olla helppo saalis jollekin petoeläimelle. Jos kissa on kuolemaisillaan, se voi hakeutua olemaan yksin eikä ehkä enää selviä takaisin kotiin.
10. Uteliaisuus
Usein kissat karkaavat ihan vain siksi, että ne ovat uteliaita otuksia, joista on hauskaa tutkia kaikkea. Ehkä kissasi pitää perhosten tai hyönteisten jahtaamisesta kesällä, tai kenties orava tai naapurin lapsi vei sen huomion. Jos lähistöllä on jotakin houkuttelevaa, kissa voi pysytellä poissa kotoa tunti- tai päiväkausia. Jo pelkästään hyvä sää voi saada kissasi hyppäämään sylistäsi seikkailuihin.
Jos sinulla on utelias ja seikkailunhaluinen kissa, se on täysin normaalia. Voimme onneksi suojella kissaystäviämme ulkona tietyillä varotoimilla Se on tärkeää, koska karkuteillä oleva kissa voi kohdata vaaroja ollessaan poissa silmistäsi.
Hyvä tietää: kun kissa tutkii uusia paikkoja, kiinnittää huomionsa tiiviisti johonkin tai antaa muuten vain uteliaisuuden viedä, se voi jäädä jumiin esimerkiksi aidanrakoon, syvään saaviin tms.
Tällaisessa tilanteessa GPS-kissapaikannin osoittaa hyödyllisyytensä! Sen avulla tiedät aina, missä kissasi on, ja voit mennä heti apuun, jos huomaat sen joutuneen pulaan. Napauttamalla sovelluksen LIVE-painiketta voit tarkistaa kissasi olinpaikan milloin vain. Huolettaako sinua, että paikannuspanta voisi aiheuttaa kissalle ongelmia? Pelkoon ei ole syytä! Tractive GPS -kissapaikantimen irtoamismekanismi takaa, että panta aukeaa paineesta heti, ja sen voi taas helposti kiinnittää kissan kaulaan.
Mahdollisia syitä kissan katoamiseen ja kateissa pysymiseen
Kun kissa karkaa, se pysyy karkuteillä usein vain minuutteja, tunteja tai päiviä. On todennäköistä, että se palaa kotiin. Tutkimusten mukaan kissat eivät yleensä kulje reilua puoltatoista kilometriä kauemmas kotoa. Jos kissa on kateissa 2–3 päivää, se on luultavasti ollut vain tutkimassa reviiriään, etsimässä parittelukumppania tai saalistamassa.
Joskus kissa voi kutenkin pysyä kadoksissa eikä palaa. Siksi on hyvä tietää muutama syy siihen, miksi kadonnut kissa ei ehkä palaa kotiin.
Villit petoeläimet
Kissat saattavat kohdata saalistajia ja joutua itse isompien petoeläinten saaliiksi. Jos alueellasi liikkuu petoeläimiä, kissa on syytä pitää sisällä. Esimerkiksi ketut, sudet, petolinnut ja muut kissaeläimet voivat saalistaa kotikissoja. 🦅
Sairaus, loukkaantuminen tai kuolema
Kuten jo mainitsimme, ulkokissat ovat alttiimpia sairauksille ja loukkaantumisille kuin sisäkissat. Ongelmia voivat aiheuttaa sairauksia kantavat punkit, muut kissat, myrkylliset kasvit ja sienet, petoeläimet ja muut luonnon tai ihmisen aiheuttamat vaarat. Siksi olisi hyvä tietää joka hetki, missä kissasi on.
Löytöeläintalo
Yksi syy siihen, miksi kissa ei palaa kotiin, voi olla se, että joku on ottanut sen talteen. Joku on saattanut luulla kissaa kodittomaksi ja on vienyt sen löytöeläintaloon. Jos kissasi on siis kadoksissa, ota yhteyttä paikallisiin löytöeläinkoteihin/eläinsuojeluyhdistyksiin ja kysy, onko joku tuonut kissan sinne. Voit myös kysellä kissaasi eläinlääkäreiltä.
Varkaus
Lemmikkien kidnappaukset ovat valitettavasti yleistyneet, ja myös kissoja varastetaan. Ammattivarkaat keskittyvät lähinnä kalliisiin kissarotuihin, joita he voivat myydä hyvään hintaan. Jos sinulla on arvokas rotukissa, sitä on siis syytä pitää silmällä erityisen hyvin.
Kissavarkaus voi tapahtua myös niin, että joku näkee kissan vaeltelevan naapurustossa ja päättää ottaa sen lemmikikseen. Jos näin käy ja saat selville, kuka on vienyt kissasi, mikrosiru voi auttaa sinua todistamaan, että olet kissan oikea omistaja. Varastetun kissan löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos et pysty seuraamaan sitä reaaliaikaisesti. Mikrosiruista ei ole apua tässä mielessä, mutta GPS-kissapaikannin voi auttaa.
Tahallinen kadottaminen
Yksi lemmikkien katoamisen syistä on valitettavasti myös tahallinen kadottaminen. Jotkut ihmiset eivät toivo lemmikeillemme hyvää, ja saattavat viedä ne muualle tai jopa tehdä niille pahaa. Jos kissasi on kateissa, on siis hyvä miettiä, olisiko joku tuntemasi henkilö voinut hankkiutua kissasta tahallisesti eroon. Toivottavasti ei!
Joutuminen liikkuvan ajoneuvon kyytiin
Vaeltavan kissan pitkäaikaisen katoamisen syynä voi olla myös se, että se on vahingossa joutunut liikkuvan ajoneuvon kyytiin. Kissa on esimerkiksi saattanut ryömiä auton konepellin alle tai tavaralähetin pakettiautoon.. Näin kävi kissaystävällemme Kiwille, joka joutui seikkailulle pakettiauton tavaratilassa, kunnes pääsi lopulta taas perheensä luokse. Tractive GPS:n ansiosta Kiwin omistajat näkivät sen olinpaikan ja saivat haettua sen turvallisesti kotiin. Stacy kertoo tapahtuneesta Trustpilot-arvostelussaan:
Kissamme Kiwi hyppäsi pakettiauton kyytiin (kuljettajan huomaamatta mitään). Kun huomasin puhelimestani sen lähteneen virtuaaliaidan alueelta, näin sen liikkuvan nopeasti ja teitä pitkin. Se päätyi matkustamaan moottoritiellä, joka on 15 mailin päässä. Tractive-sovelluksella löysin sen erään ostoskeskuksen pysäköintipaikalta kala-auton takaosasta. Jos Kiwillä ei olisi ollut Tractivea, kuka tietää missä se olisi nyt…
Lue koko juttu siitä, miten Tractive GPS pelasti Kiwi-kissan
Miten kadonnut kissa löytää takaisin kotiin
Kissan karkaaminen ei onneksi aina pääty ikävästi. Kissaystävämme ovat nimittäin osoittautuneet taitaviksi löytämään tiensä takaisin kotiin. Muutama tekijä voi auttaa kissaasi palaamaan kotiin omatoimisesti:
- Kotiinpaluuvaisto: Kissoilla on kyky suunnata tuttuihin paikoihin tuntemattomien alueiden poikki. Emme vielä täysin ymmärrä tätä vaistoa, mutta se saattaa liittyä kissojen herkkyyteen tuntea maan magneettikenttä, mikä auttaa niitä löytämään tien kotiin 1. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kaikkien kissojen ”kotiinpaluuvaisto” ole yhtä hyvä; ulkokissoilla tämä kyky toimii luultavasti paremmin kuin sisäkissoilla.
- Kissan suuntavaisto: Kissojen erinomainen suuntavaisto vahvistaa niiden kotiinpaluuvaistoa. Erinomaisen haju-, kuulo- ja näköaistinsa sekä magneettikenttäherkkyytensä ansiosta kissat ovat usein löytäneet tiensä kotiin kilometrienkin päästä. Kissojen korvissa ja ihossa oleva rauta saattaa toimia luontaisena kompassina.
- Psi-jäljitys: Joissakin hämmästyttävissä tapauksissa kissojen on tiedetty palanneen oman ihmisensä luo tuntemattoman maaston halki paikkaan, jota kissa ei ennestään tuntenut. Tätä kutsutaan psi-jäljitykseksi, eikä ilmiölle ole tieteellistä selitystä. Joidenkin kissanomistajien kertomukset viittaavat siihen, että kissoilla saattaa olla jokin keino jäljittää omistajansa ja suunnata tämän luo riippumatta siitä, minne he menevät.
Kaikki tämä antaa aihetta pysyä toiveikkaana, että saat kissasi taas syliisi, jos se katoaa. Mutta mitä kauemmas kissa vaeltaa ja mitä pidempään se on kateissa, sitä epätodennäköisempää sen löytyminen on. 😾
Kissan karkaamisen estäminen
Onneksi on olemassa monia keinoja, joilla kissan karkaamisen kotoa voi estää. Vaikka kissasi olisi kuinka seikkailunhaluinen ulkokissa, voit pitää sen turvassa ja lähietäisyydellä. Tässä siis parhaat vinkit kissan karkaamisen ehkäisyyn:
- Leikkauttaminen: Sterilisointi tai kastrointi auttaa ehkäisemään kissan karkuretkiä. Uroskissan leikkauttamisen jälkeen moni kissanomistaja on vapautunut murheista sen katoamisesta.
- Kissan pitäminen sisällä: kissa olisi hyvä pitää sisällä aina kun mahdollista, erityisesti talvikuukausina ja petoeläinten aktiivisena aikana, kuten ilta- ja aamuhämärässä.
- Kissaystävällinen muutto: ota kissa huomioon muuttaessasi uuteen kotiin.
- Kissan ulkotarha: suljetussa ulkotarhassa kissasi voi nauttia ulkoilmasta ilman vaaraa joutua kadoksiin.
- Kissan sirutus ja tunnistuslaatta: huolehdi siitä, että muut tietävät kissallasi olevan jo oma koti.
- Kissan viihdyttäminen: leikki ja liikunta pitävät kissan terveenä ja tyytyväisenä.
- Tractive GPS -virtuaaliaita: virtuaaliaidalla voit rajoittaa kissasi liikkumista, sillä saat ilmoituksen heti kissasi ylittäessä rajan, jotta voit hakea sen takaisin.
- Mahdollisten pakoreittien minimointi: tee kodistasi, ulkotarhasta ja pihasta kissavarma.
- Kissan liikkeiden seuraaminen: GPS-kissapaikantimella voit seurata kamusi jokaista tassunliikettä.
- Kissan koulutus: voit kouluttaa kissasi palaamaan luoksesi positiivista vahvistamista käyttäen.
- Kissan ottaminen huomioon stressaavien muutosten aikana: anna kissallesi lisähuomiota, kun se vaikuttaa kaipaavan sitä.
- Perustarpeista huolehtiminen: varmista, että kissasi saa riittävästi ruokaa, vettä, leluja, puuhaa, rakkautta ja stimulaatiota.
- Valjaiden käyttö: käytä valjaita, kun ulkoilutat kissaasi.
Kadonneen kissan etsiminen
On kaikkea muuta kuin kivaa, kun kissaystävä katoaa. Meidät valtaa avuttomuuden ja pelon tunne sekä huoli siitä, mitä kadonneelle kissaparalle voi sattua. Palaako se kotiin omatoimisesti? Kuinka pitkäksi aikaa kissat voivat kadota?
Päämäärättömän haahuilun ja odottelun sijaan on tärkeää ryhtyä toimiin heti, jotta kadonnut kissa pääsee taas kotiin. Täältä saat vinkkejä kadonneen kissan etsimiseen ja voit ladata katoamisilmoituksen: Näin löydät kadonneen kissasi – ja ehkäiset uudet karkuretket
Loppusanat kissojen karkailusta
Tässä jutussa kerroimme 10 syytä kissojen karkailuun. Ne ovat
- lisääntymisvietti
- saalistusvietti
- reviirin tutkiminen
- naapurissa vierailu
- tiineys
- stressi
- laiminlyönti
- pelko
- sairaus
- uteliaisuus.
Kissat saattavat myös jäädä kadoksiin petoeläinten, sairauden, loukkaantumisen, varkauden, tahallisen teon tai muun vahingon seurauksena.
Onneksi kissoilla on keinoja löytää tiensä takaisin kotiin, jos kaikki on hyvin eivätkä ne ole jääneet ansaan tai sairastuneet. Parhaat mahdollisuudet kadonneen kissan löytämiseen varmistat aloittamalla etsinnät heti.
Voit ehkäistä kissan karkaamisen leikkauttamalla sen, pitämällä sen sisällä, käyttämällä ulkotarhaa, kiinnittämällä sen pantaan GPS-kissapaikantimen ja tarjoamalla sille rakastavan, hoivaavan ja turvallisen kodin, jossa se viihtyy.