Olet ehkä totuttanut kissasi viettämään aikaa ulkona, tai kenties se on aina ollut ulkokissa. Ei se edes haluaisi asian olevan toisin; se pitää vapaana vaeltelusta, lähiseudun tutkimisesta ja luontaisen kissavaistojensa seuraamisesta. Vaikka kissasi tuleekin säännöllisesti kotiin, saatat silti murehtia, että se karkaa, sairastuu, loukkaantuu tai joutuu pulaan. Miten voit varmistaa, että se on turvassa ollessaan poissa viereltäsi? Kun haluat pitää ulkokissasi turvassa, on hyvä pitää mielessä seuraavat 10 seikkaa.

Tractive GPS-paikannin koirille pakkaus

Seuraa aina kissasi retkiä

Näet sen olinpaikan reaaliajassa, meneepä se kuinka kauas tahansa. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas kotoa. Voit ottaa selvää sen kulkureiteistä ja lempipaikoista. Muut voivat seurata kanssasi.

Tutustu kissojen GPS-paikantimiin

Kuinka kauan ulkokissat elävät?

Ikävä tosiasia on, että kun kotikissa päästetään ulos säännöllisesti, sen elämä on todennäköisesti lyhyempi kuin sisäkissalla1. Siksi onkin tärkeää varmistaa ulkokissan turvallisuus ja pitää huolta siitä, että voit seurata sitä kaikkialle GPS-kissapaikantimella.

Miksi sisäkissat elävät ulkokissoja kauemmin? Ulkokissat kohtaavat todennäköisemmin seuraavia vaaroja, joiden vuoksi niiden elämä saattaa päättyä nuorempana 😿

  • auton alle jääminen
  • myrkyllisten aineiden, kuten pakkasnesteen, joutuminen elimistöön
  • tappeleminen toisen eläimen kanssa tai hyökkäyksen kohteeksi joutuminen
  • taudin saaminen villieläimeltä
  • eksyminen
  • jumiin tai ansaan jääminen
  • varkauden kohteeksi joutuminen
  • pahantahtoisen ihmisen uhriksi joutuminen

10 tapaa huolehtia ulkokissan turvallisuudesta

1) Varmista, että kissasi on aina tunnistettavissa

Jos kissasi käy ulkona, suurin huolesi on varmaankin sen katoaminen. Siksi on ensisijaisen tärkeää varmistaa, että kissasi voidaan tunnistaa, jos se katoaa ja joku muu löytää sen.

Varmista, että kissalla on

  • hyvin istuva turvapanta, jossa on irtoamismekanismi (lue englanninkielisestä oppaastamme, miten voit totuttaa kissan pantaan)
  • nimelläsi, sp-osoitteellasi ja puhelinnumerollasi varustettu tunnistelaatta pannassa
  • mikrosiru (muista pitää yhteystietosi ajan tasalla).

Tämä on vähintä, mitä voit tehdä kissasi turvallisuuden eteen. Tunnistelaatta voi pudota tai muuttua lukukelvottomaksi, eikä kissan mikrosiru puolestaan auta kadonneen kissan aktiivisessa etsinnässä, minkä vuoksi on hyvä hankkia lisäturvaa kissan GPS-paikantimella. Niin tiedät aina, missä se on ja missä se on käynyt.

Tractive GPS -kissapaikantimet

@kodiakthetravelcat

Lauantain ehdoton kohokohta 😅 ##kodiakthetravelcat ##cutecatsoftiktok ##cutecatsonly ##petsoftiktok

♬ alkuperäinen ääni – Kodiak The Travel Cat

2) Leikkauta kissa

Siruttamisen tavoin myös sterilisointi tai kastrointi on välttämätöntä, jos aiot päästää kissasi ulos.

Kissan leikkauttaminen ennen sen päästämistä ulos suojaa ei-toivotulta tiineydeltä, parittelussa tarttuvilta taudeilta, karkaamiselta ja tappeluilta muiden kissojen kanssa. Ulkokissat voivat saada tauteja ja vammoja myös tapellessaan.

Joissakin maissa ulkokissojen leikkauttaminen on pakollista. Ota siis selvää paikallisista laeista ennen kuin päätät hankkia ulkokissan.

3) Huolehdi tarpeellisista rokotuksista

Ulkona kissat voivat altistua helpommin viruksille, kuten kissaflunssan aiheuttajalle. Jotkin virukset voivat olla hengenvaarallisia. Huolehdi siis ennen kissan päästämistä ulos siitä, että sillä on kaikki tarvittavat rokotukset. Kissasi saattaa tarvita suojaa myös loisia, kuten matoja ja kirppuja, vastaan.

4) Ota ympäristö huomioon

ruskearaidallinen kissa metsässä

Ota huomioon ympäristö, jossa kissasi vaeltaa. Erilaisissa ympäristöissä on erilaisia vaaroja. Ota niistä selvää ja pyri mahdollisuuksien mukaan minimoimaan ne. Asutko esimerkiksi valtatien lähellä? Onko naapurisi kissavihaaja? Jos näin on, saattaa olla parempi pitää kissa sisäkissana. Joissakin paikoissa, kuten maatiloilla, kissan voi turvallisemmin mielin antaa vaeltaa vapaana.

5) Tarjoa riittävästi ruokaa ja vettä

Ulkona viihtyvät kissat saavat todennäköisesti paljon enemmän liikuntaa kuin sisäkissat. Ruoki kissaasi sen mukaisesti ja varmista, että sillä on aina saatavilla raikasta vettä. Jos olet utelias ja haluat tietää, missä kissasi on käynyt ja paljonko energiaa se on kuluttanut, voit kokeilla kissojen aktiivisuuden seurantaa.

6) Varo myrkyllisiä kasveja

Jos päätät päästää kissasi ulos, ota huomioon kissasi terveydelle haitallisten kasvien aiheuttamat vaarat. Kissoille myrkyllisiä kasveja on paljon, ja jotkin niistä voivat jopa aiheuttaa maksavaurion ja kuoleman. Kissoille vaarallisia kasveja ovat mm.

  • atsaleat ja alppiruusut
  • euroopanmuratti
  • oleanteri
  • yrttiliisukka
  • tulppaani ja narsissi.

Pidä tämä mielessä myös huonekasveja valitessasi.

7) Käytä GPS-kissapaikanninta, jossa on aktiivisuuden seuranta

On luonnollista olla utelias (ja huolissaan), kun kissa vaeltelee tuntikausia teillä tietymättömillä. Paras tapa ottaa selvää kissan olinpaikasta on käyttää GPS-kissapaikanninta. Makupalapaketin hinnalla kuukaudessa saat mielenrauhaa joka hetki. Toisin kuin Bluetooth-paikantimilla, Tractive GPS:llä voit rajoittamattoman kantaman ja maailmanlaajuisen kattavuuden ansiosta seurata kissaasi riippumatta siitä, kuinka kauas se menee. Lisäksi voit pitää huolta kissasi kunnosta aktiivisuuden seurantatoiminnoilla.

nainen ulkona sylissään kissa, jolla on gps-paikannin

8) Kouluta kissa tulemaan kotiin

Turvallisinta elämää viettävät ne ulkokissat, jotka ovat hyvin koulutettuja ja käyvät kotona säännöllisesti tai ainakin pysyttelevät kodin lähellä. Voit pitää kissan lähietäisyydellä makupalojen, kutsuhuutojen ja tietysti hellyydenosoitusten avulla. Jotkut Tractive GPS:n käyttäjät ovat jopa opettaneet kissansa tulemaan kotiin, kun se kuulee paikantimen piippaavan.

9) Rakenna kissa-aitaus

Jos haluat pitää ulkokissasi kodin lähellä, ulkoaitaus tai -tarha eli catio voi olla hyvä ajatus. Ne ovat terassille tai pihalle rakennettavia häkkejä tai rakennelmia, joissa kissa voi nauttia ulkoilmasta.

Muutama vinkki kissan ulkoilutarhan suunnitteluun:

  • Jos aiot rakentaa tarhan itse, hanki kynsimisen kestävää verkkoa.
  • Jos catiolla on tilaa, voit laittaa sinne kiipeily- ja raapimapuita. Varmista kuitenkin, että ne ovat vedenkestäviä, tai ota ne sateella sisälle.
  • Rakenna erilaisia hyllyjä eri korkeuksille, jotta kissalla on monta paikkaa maisemien katseluun.
  • Kissa voi viihtyä catiolla talvellakin, jos peität lattian kankaalla tassujen suojaamiseksi paleltumilta ja sisustat cation vilteillä ja lämpöalustoilla.
  • Jos asunnollasi ei ole pihaa, harkitse ikkunoihin kiinnitettävää pikkutarhaa. Pienikin ulkoilupaikka voi tarjota kissalle raitista ilmaa ja uusia näkymiä.

10) Pidä ulkokissa lämpimänä talvella

Jos kissasi elelee ulkona myös kylminä talvikuukausina, on tärkeää varmistaa, ettei se joudu palelemaan. Näillä vinkeillä pidät ulkokissan lämpimänä:

  • Varmista, etteivät kissanpennut, kissavanhukset tai sairaat kissat joudu olemaan ulkona lämpötilan ollessa alle 8 °C)1.
  • Järjestä kissalle säänsuoja talveksi tai rakenna kissankoppi.
  • Varmista, että koppi pysyy kuivana ja lämpimänä. Käytä vedenkestävää eristettä.
  • Laita ulkotarhaan lämmitetty kissanpeti.
  • Tarjoa lämmitettyä ruokaa ja vettä suojassa vesi- ja lumisateelta.
  • Asenna kissanluukku, jotta kissasi pääsee vapaasti sisälle ja ulos.

Tässä vinkkimme ulkokissan pitämiseen turvassa! Toivottavasti ne auttavat sinua pitämään huolta ulkokissastasi ja varmistamaan sille pitkän, terveen elämän. Onko sinulla jotakin lisättävää listaan?

Alla olevasta videosta saat lisää vinkkejä:


Piditkö lukemastasi? Jaa se kavereille!