Mitä tehdä, jos koira ei juo?
Onko koirasi haluton juomaan vettä? Ota selvää, mistä ongelma voi johtua ja mitä asialle voi tehdä.
Onko koirasi haluton juomaan vettä, etkä tiedä syytä? Ei hätää – et ole yksin! Yleensä koirat juovat riittävästi ja saavat tarpeeksi nestettä ilman ylimääräistä kannustusta, mutta joskus koiraa ei vain janota. Tämän artikkelin avulla opit ymmärtämään, miksi koira ei juo ja mitä asialle voi tehdä. Jos koirasi on myös haluton syömään, lue, millaisia syitä koiran syömättömyyteen on.
Huolehdi koirasi hyvinvoinnista
Hyvinvointipisteet kertovat sen voinnin yhdellä silmäyksellä. Voit asettaa tavoitteita, vertailla muihin samankaltaisiin koiriin ja seurata unta. Havaitset ongelmat ja pidät huolta kamusi terveydestä.
Onko vesi tärkeää koiralle?
Ihmisten tavoin koirienkin on juotava vettä joka päivä nestehukan välttämiseksi. Koirilla riski on jopa ihmisiä suurempi, sillä ne vapauttavat lämpöä ruumiistaan paljon meitä hitaammin. Koirilla on hikirauhasia tassuissaan, mutta ne eivät riitä elimistön jäähdyttämiseen. Koira voi alentaa ruumiinlämpöään lähinnä läähättämällä.
Hyvä tietää: vesi on hyvin tärkeää koirille, ja meidän koiranomistajien on tarjottava karvakorvillemme riittävästi vettä joka päivä.
Kuinka paljon vettä koira tarvitsee?
Nyrkkisääntö koiran päivittäisen vedentarpeen laskemiseen:
100 ml vettä yhtä painokiloa kohti
Koiran päivittäisen vedentarpeen tarkkaa laskentaa varten on kuitenkin otettava huomioon muitakin seikkoja. Berliinin yliopiston Institute for Animal Nutrition -laitoksen johtaja, tohtori Jürgen Zentek, on laatinut useita kaavoja, joissa otetaan huomioon koiran koko, aktiivisuus, lämpötila ja ruoan tyyppi. Hänen kaavojensa pohjalta olemme laatineet tämän kaavion koiran päivittäisestä vedentarpeesta. Näin saat selville, kuinka paljon koirasi pitäisi päivittäin juoda:
Viisi syytä koiran juomattomuuteen
Joskus rakas lemmikki voi olla haluton juomaan vettä seuraavista syistä:
Tutkitaanpa näitä syitä hieman tarkemmin.
1. Toimettomuus tai liikunnan puute
Jos sää on viileä ja koirasi saa tavallista vähemmän liikuntaa, se ei vain ole kovin janoinen. Jos syy on tämä, ei ole syytä huoleen. Vedenjuonnin vähentyminen vähäisemmän aktiivisuuden takia ei ole hälyttävää. Käy kuitenkin eläinlääkärin puheilla, jos koirasi jatkuvasti kieltäytyy juomasta.
Koiran ei koskaan pitäisi olla yli vuorokautta juomatta.
Riittävä fyysinen toiminta on tärkeää karvakorvan terveydelle. Selvitä siis, kuinka usein koira pitää viedä lenkille ja miten voit aloittaa koiran aktiivisuuden seuraamisen koirien GPS-paikantimella, jossa on aktiivisuuden seurantatoiminto.
2. Vieras paikka
Koira voi olla haluton juomaan ollessaan uudessa paikassa, jossa on vieraita hajuja. Tarkan hajuaistinsa ansiosta koira erottaa tutut veden lähteet vieraista helposti. Jos vesi tuoksuu koirasta vieraalta, se saattaa kieltäytyä juomasta. Jos aiot matkustaa vieraaseen paikkaan, kannattaa toimia seuraavasti:
- Ota kotoa mukaan pullollinen vettä.
- Tarkkaile koiran juomista.
- Pidä koiraasi silmällä.
3. Sairaudet
Tietyt terveysongelmat voivat vaikuttaa koiran janoisuuteen. Esimerkiksi diabetes ja munuaistauti saattavat aiheuttaa juomattomuutta.
Myös virtsarakon tai virtsateiden tulehdus voivat vähentää janon tunnetta.
Jos arvelet koirasi juomattomuuden johtuvan sairaudesta, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Koiran juomistottumukset kannattaa kirjoittaa muistiin eläinlääkärin työn helpottamiseksi.
4. Vanhuus
Vanha koira saattaa vältellä veden juomista. Vesikupille meneminen saattaa yksinkertaisesti olla liian vaivalloista, tai koiran janontunne voi olla heikentynyt siinä missä ruokahalukin.
Vanhat koirat saavat vähemmän liikuntaa ja ovat siten vähemmän janoisia kuin nuoremmat koirat.
Myös vanhojen koirien riittävästä nesteensaannista on kuitenkin pidettävä huolta. Jos koiralla ilmenee vedenjuontiongelmia, märkäruokaan siirtyminen saattaa auttaa. Juttele eläinlääkärin kanssa aina ennen koiran ruoan vaihtamista.
5. Pelko ja kielteiset kokemukset
Koirat oppivat muodostamalla mielleyhtymiä. Yleensä ne yhdistävät pelon tai kivun tilanteisiin, joissa ne ensi kerran kokivat näitä kielteisiä tuntemuksia. Jos koirasi on joskus saanut huonon kokemuksen juodessaan vettä kupista – joku vaikkapa tallasi vahingossa sen hännälle tai tassulle – se saattaa yhdistää vahingon juomiseen. Juomispelon poistamiseksi voit kokeilla uutta vesikuppia tai kupin siirtämistä toiseen paikkaan.
Jos koira ei juo vettä, voiko sille antaa maitoa?
Pentuiässä monet eläimet tuottavat laktaasientsyymiä, joka pilkkoo laktoosia. Vieroituksen jälkeen monet koirat menettävät tämän entsyymin eivätkä enää pysty hajottamaan laktoosia.
Hyvä tietää: koiralle ei pidä antaa maitoa pentuiän jälkeen.
Laktoosi-intoleranssin oireet:
- vatsanväänteet
- huono olo
- ripuli
- ilmavaivat
Hapatetut tuotteet, kuten kovat juustot, jogurtti ja kirnupiimä, sisältävät vähemmän laktoosia. Ne ovat siten vähemmän haitallisia.
Hapattamisen aikana maitoon lisätään erilaisia lisäaineita, kuten bakteereja, jotka muuntavat laktoosin helpommin sulavaan muotoon.
Jotkin koirat sietävät laktoosia muita paremmin. Tällaisia ovat lähinnä karjan vartiointiin tarkoitetut koirat, sillä maitotuotteet olivat usein ainoa saatavilla oleva ravinto. Jos haluat antaa koirallesi maitoa veden lisäksi (ei sen sijaan), muista valita laktoositon maito.
Näin saat koiran juomaan enemmän
Koiran pitäisi aina juoda säännöllisesti. Muutoin sille saattaa tulla nestehukka. Jos koira ei juo vettä entiseen tapaan, voit houkutella sitä juomaan seuraavin keinoin:
- Kupin paikan vaihtaminen: joskus jo vesikupin siirtäminen toiseen paikkaan ratkaisee pulman.
- Veden lisääminen ruokaan: Yksi ratkaisu on sekoittaa vettä koiran ruokaan. Koira saattaa hyvinkin juoda vettä ruoan joukossa, vaikka ei suostuisikaan juomaan vesikupista.
- Vesikupin peseminen: on hyvä varmistaa, että vesikuppi on puhdas – pieni asia, jolla saattaa olla suuri vaikutus.
- Vesikupin vaihtaminen: jos metallisen vesikupin kolina pelottaa koiraa, lasinen kuppi voi olla ratkaisu.
- Enemmän vesikuppeja: kun sijoitat useita vesikuppeja eri paikkoihin, koiralla on enemmän valinnanvaraa.
- Eläinlääkäri: Jos koira edelleen kieltäytyy juomasta vettä tai se on sairas, ota mahdollisimman pian yhteyttä eläinlääkäriin. Sairaustapauksissa riittävä nesteensaanti on tärkeää toipumisen kannalta, ja siksi on tärkeää varmistaa, että karvakorvasi saa ammattiapua.
Yhteenveto siitä, paljonko vettä koira todella tarvitsee, ja lisää vinkkejä juomahalun parantamiseen
Jokainen koira on erilainen, ja niin myös sen vedentarve. Mietit ehkä, paljonko vettä koirasi pitää juoda päivittäisen vedentarpeensa täyttämiseksi. Se vaihtelee koiran painon, ruokavalion ja aktiivisuuden mukaan. Edellä olevasta taulukosta saat käsityksen siitä, minkä verran koirasi pitäisi juoda päivittäin.
Alla olevassa englanninkielisessä videossa on lisää vinkkejä siihen, miten koiran saa houkuteltua juomaan: