Onko koirani sairas? Ikävä kyllä koiramme eivät pysty itse vastaamaan tähän kysymykseen. Sairauden merkit koiralla jäävät helposti huomaamatta, sillä karvakorvat ovat taitavia kätkemään vaivansa sen alkuvaiheessa (kunnes on liian myöhäistä ja edessä on kallis eläinlääkärinlasku tai jotakin vielä kurjempaa).

Sinä kuitenkin tunnet koirasi paremmin kuin kukaan muu ja huomaat, jos kaikki ei ole kohdallaan.

Onko koirasi

  • lakannut syömästä
  • alkanut nukkua enemmän
  • alkanut käyttäytyä oudosti
  • vähentänyt liikkumistaan?

Tässä oppaassa kerromme, millaisia sairauden merkkejä koirissa kannattaa tarkkailla ja miten aktiivisuuden ja unen seuranta voi auttaa ehkäisemään koiran sairastumisen.

Mistä tietää, onko koira sairas?

Mietitkö: ”Onko koirani kipeä? Ensimmäiseksi kannattaa tarkkailla, onko se oma itsensä. Meidän ihmisten tavoin myös koirien käytös muuttuu usein silloin, kun jokin on vialla.

Koira saattaa esimerkiksi

  • olla vähemmän kiinnostunut ruoasta
  • olla haluton osallistumaan leikkeihin
  • olla väsynyt unen puutteesta tai nukkua liikaa
  • olla yleisesti vähemmän aktiivinen.

Jos huomaat jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, kannattaa ehkä jutella eläinlääkärin kanssa.

Nainen istuu sängyllä makaavan valkoisen koiranpennun vieressä

Miten kaikkia käyttäytymisen muutoksia voi seurata?

Koiraahan on mahdotonta pitää silmällä jatkuvasti. Tarkkailu saattaa jäädä väliin yhtenä päivänä, ja sitten sitä seuraavana ja niin edelleen… ja lopulta koiran terveys on jo saattanut heikentyä.

Eläinlääkärit suosittelevat nimenomaan koiran tarkkailua terveysongelmien havaitsemiseksi ajoissa. On esimerkiksi hyvä tietää, kuinka aktiivinen koira tavallisesti on.

kipeä koira makaa sängyssä lakanan alla

Seuraa koiran energiatasoa, varsinkin sitä, kuinka kauan se jaksaa kävellä.

Kunnon huomattava lasku voi olla merkki kivusta tai sydän- tai muusta sairaudesta.”

VCA Animal Hospitals

Voit pitää päiväkirjaa koiran oireista. (Se auttaa tekemään kirjaamisesta tavan.)

💡Voit myös hyödyntää käytännön tietoa aktiivisuuden ja unen seurantalaitteesta, joka on kehitetty niin koiria kuin niiden omistajiakin ajatellen.

Toiminnon avulla näet numeroina, onko koirasi

  • liikkunut vähemmän
  • torkkunut enemmän
  • tai saanut vähemmän unta kuin tavallisesti.

Näiden tietojen avulla voit käydä kattavamman keskustelun eläinlääkärin kanssa. Lisäksi huomaat muutokset koiran käytöksessä paljon varhaisemmassa vaiheessa. (Voit siis välttyä kalliilta eläinlääkärinlaskuilta.)

Tractiven Trustpilot-arvostelu

Tutustu aktiivisuuden seurantaan

Sairauden oireet ja merkit koirilla

Koira voi sairastua monesta eri syystä. Jotkin taudeista ovat lieviä (kuten vaivat, joita koira saa ruohon syömisestä), toiset taas vakavia (kuten syöpä tai vesikauhu). Oireet vaihtelevat vaivan tyypin ja aiheuttajan mukaan.

Seuraavassa koirien yleisimpien sairauksien luettelossa selitetään tavallisimmat varoitusmerkit, jotka kertovat, että koira on sairas ja saattaa tarvita eläinlääkäriä.

Vaisuus

Kiinnitä huomiota siihen, miten paljon koirasi tavallisesti liikkuu. Merkittävät muutokset koiran aktiivisuudessa voivat osoittaa, että jokin on vialla.

Yleisesti ottaen kivusta kärsivät koirat liikkuvat tavallisesti vähemmän kuin terveet. Esimerkkinä ovat koiravanhukset, joilla voi olla liikkumista vaikeuttavia vaivoja, kuten nivelrikkoa.

Koiravanhus lepää tyynyillä ikkunan edessä

Jos tavallisesti touhukas koirasi siis vaikuttaa vaisulta, vie se eläinlääkärin tarkastettavaksi.

Lue lisää (englanniksi):

Unihäiriöt

Moni koira nukkuu tavallista enemmän ollessaan kipeä, mutta unen laatu on huonompi. Kipu ja tukala olo voivat pilata hyvät yöunet, jotka ovat tärkeitä koiran terveydelle ja tyytyväisyydelle.

Koirat ovat itse asiassa melkoisia unikekoja, sillä ne voivat nukkua 12–14 tuntia päivässä! Sen vuoksi unen muutokset jäävät helposti huomaamatta. On vaikea huomata, nukkuuko koira tavallista enemmän vai vähemmän tai huonommin kuin yleensä.

Miten koiran unta sitten voi tarkkailla, kun pitää nukkua itsekin?

💡Koirille tehty unen seurantalaite voi olla huippuhyödyllinen.

taustalla koira nukkuu, etualalla tractiven gps-sovelluksen unen ja aktiivisuuden seurantanäyttö

Sen avulla saat selville,

  • mikä on koirasi normaali unen määrä
  • kuinka usein koiran uni on häiriintynyt
  • onko koiran unirytmissä tapahtunut epätavallisia muutoksia (jo ennen kuin muita oireita ilmenee).
Trustpilot-arvostelu

Hanki unen seuranta

Koirani nukkuu koko päivän. Onko se normaalia?

Koirille on aivan normaalia nukkua puolet päivästä. Jotkut nukkuvat sitäkin enemmän! Nyrkkisääntönä pennut, isot koirat ja vanhat koirat tarvitsevat enemmän unta, kun taas pienemmät rodut ja työkoirat nukkuvat tavallisesti vähemmän.

Noin kolmasosa koirien hereilläoloajasta kuluu loikoillen. Ne siis vain makoilevat eivätkä tee juuri mitään.

Lue lisää (englanniksi): Why Do Dogs Sleep So Much?

koira nukkuu selällään sinisellä matolla

Eläinlääkärit muistuttavat, että epätavalliset muutokset koiran unirytmissä voivat olla huolestuttavia1. Jos siis huomaat koirasi nukkuvan yhtäkkiä tavallista enemmän, se saattaa olla sairas.

pieni koira nukkuu lattialla

”Jos koira nukkuu tavallisesti 2–3 tuntia aamulla ja pysyy sen jälkeen hereillä loppupäivän, mutta huomaat yllättäen, että se nukkuukin aamuisin 5–6 tuntia ja pitkälle iltapäivään, on aika soittaa eläinlääkärille.”

PetMD

Koira oksentaa

Jos koira oksentaa, se on joko sairas tai ainakin saanut vatsansa sekaisin. Oksentaminen ja ripuli ovat hyvin yleisiä sairauden ensioireita.

Jos koira oksentaa kerran mutta käyttäytyy muuten normaalisti, vaiva ei ehkä ole kovin vakava. Oksentaminen voi kuitenkin olla merkki myös jostakin vakavammasta.

sairas koira makaa tyynyllä

Tarkkaile koirassi ja soita eläinlääkärille, jos se oksentaa monta kertaa saman päivän aikana, jos se oksentaa verta tai jos se näyttää vaisulta tai voimattomalta.

Koiran oksentamisen voi aiheuttaa

  • tartuntatauti
  • ruoka-aineallergia tai -yliherkkyys
  • jonkin myrkyllisen syöminen
  • suolistosairaus
  • aineenvaihduntasairaus
  • syöpä
  • loiset
  • suolitukos
  • vatsan turvotus
  • parvovirus
  • munuaisten tai maksan vajaatoiminta
  • Addisonin tauti
  • haimatulehdus2.

Lue lisää (englanniksi):

Ripuli

Myös ripuli on yleinen sairauden oire koirilla. Se tarkoittaa lisääntynyttä ulostamistarvetta ja ulosteen muuttumista pehmeäksi tai vetiseksi. Koiran normaali uloste on kiinteää, ruskeaa ja makkaran muotoista. Jos koirasi uloste muuttuu tavallista pehmeämmäksi tai nestemäisemmäksi, koiralla on luultavasti ripuli.

Koiran ripulilla on monia eri aiheuttajia:

  • ruoka-aineyliherkkyys
  • stressi
  • pilaantunut ruoka
  • myrkytys
  • allergiat
  • tartuntatauti
  • loiset
  • liikasyöminen
  • sairaus
  • lääkkeet.

Lue lisää (englanniksi): Diarrhea In Dogs: Top Causes And Treatments

Ruokahalun puutos

Useimmat koirat odottavat innolla ruoka-aikaa ja rakastavat makupaloja. Jotkut syövät mitä tahansa tassuihinsa saavatkin. Jos siis huomaat yllättäen, että koira ei syö tai sen ruokahalu vähenee ajan myötä, koira voi olla kipeä.

Huomautus: Kuumalla ilmalla koirat syövät tavallisesti vähemmän, sillä ne myös liikkuvat vähemmän. Lisäksi seniorikoirat eivät tarvitse yhtä paljon energiaa kuin nuoremmat koirat.

Jos koirasi ei tyhjennä ruokakuppiaan tavalliseen tapaan, kannattaa ehkä jutella eläinlääkärin kanssa.

pieni koira makaa ruokakupin vieressä

Miten ruokkia ruokahalutonta koiraa

Jos koira on kipeä eikä sille maistu ruoka, sille kannattaa antaa pehmeää ja helposti sulavaa ruokaa. Muutamia vaihtoehtoja:

  • Kana ja riisi: Tämä helppo ruoka auttaa rauhoittamaan koiran vatsaa. Käytä luutonta ja nahatonta kananrintaa ja valkoista riisiä. Älä lisää öljyä, voita tai mausteita, sillä ne voivat saada koiran vatsan vain pahemmin sekaisin. Keitä kana ja riisi erikseen kypsiksi ja anna koiralle sopivina suupaloina. Huolehdi siitä, että kana on läpikypsää. Myös nyhtökana on hyvä vaihtoehto kipeille koirille. Se säilyy jääkaapissa neljä päivää ja pakastimessa jopa puoli vuotta.
  • Luuliemi: Ravitseva ja maukas luuliemi on hyvä keino motivoida koiraa syömään silloin kun se ei voi hyvin. Voit keittää liemen itse naudan, kanan tai kalkkunan luista. Laita luut pataan, peitä vedellä ja hauduta enintään 24 tuntia. Nosta luut pois ja laita liemi jääkaappiin jäähtymään. Kun liemi on jäähtynyt, poista kovettunut rasva sen pinnalta. Kun haluat antaa lientä koiralle, lämmitä se nestemäiseksi. Liemi sopii hyvin myös koiran kuivaruoan kostukkeeksi.
  • Kurpitsa: Kurpitsa sopii hyvin sairaille koirille. Syksyinen herkku sisältää paljon kuitua ja tukee koiran ruoansulatusta. Kuori koiralle tarjottava kurpitsa ja keitä se ilman suolaa ja muita mausteita. Koiralle voi antaa myös säilykekurpitsaa, kunhan siihen ei ole lisätty muita aineita. Kurpitsa sisältää monia koiran tarvitsemia ravintoaineita ja auttaa ummetukseen.
koira leikkii kurpitsojen seassa

Virtsaamisen muutokset

Jos koira alkaa pissata useammin tai harvemmin kuin tavallisesti tai näyttää kärsivän virtsaamisvaikeuksista, voi olla syytä huoleen. Syynä voivat olla eri sairaudet, kuten virtsatietulehdus tai maksa- tai munuaissairaus.

Virtsaamisongelmien ilmetessä kannattaa ottaa nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin, varsinkin jos huomaat verta koiran virtsassa.

Koira juo liikaa tai liian vähän vettä

Yksi merkki sairaudesta voi olla koiran janoisuuden tai vedenjuonnin muuttuminen. Jos koira ei juo vettä tai juo liikaa, se saattaa olla kipeä. Sillä voi olla kuumetta tai munuaisvaivoja.

Lue lisää: Mitä tehdä, jos koira ei juo?

ruskea koira juo vettä letkusta

Painon nousu tai lasku

Selittämätön painon nousu tai lasku on sekin yksi sairauden merkki koirilla. Koiran kuntopisteiden (ja painoindeksilaskurin) avulla voit tarkistaa, onko karvakorvasi paino suositusten mukainen.

Jos koira alkaa laihtua tai lihoa, selvitä syy eläinlääkärin kanssa.

Lue lisää (englanniksi):

Laske koirasi painoindeksi

Muutokset käytöksessä

Yllättävät muutokset koiran käyttäytymisessä, kuten aggressiivisuus, pureminen tai halu suojata tiettyjä ruumiinosia, ovat huolestuttavia merkkejä.

  • Esimerkiksi pureminen ja aggressiivisuus voivat olla merkki koiran vesikauhusta.
  • Heinän vihneen aiheuttama haava taas voi saada koiran käyttäytymään oudosti kivun takia.

Jos siis huomaat, ettei koirasi ole oma itsensä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kävelemisvaikeudet

Jos huomaat koirallasi liikkumisvaikeuksia sen kävellessä, noustessa makuulta jne., taustalla voi olla

  • nivelvaivoja
  • lonkkavika
  • nivelrikko
  • luunmurtuma
  • tartuntatauti
  • muu sairaus.

mies leikkii seniorikoiran kanssa pihalla

Joskus parantumiseen riittää pieni lepo (varsinkin jos koira ontuu tai on jäykkä), mutta jos vaivat jatkuvat tai havaitset muitakin oireita, juttele eläinlääkärin kanssa.

Lue lisää (englanniksi): Arthritis In Dogs: How To Deal With Hip And Joint Problems In Dogs

taustalla koira makaa sohvalla, etualalla Tractiven terveyshälytys
Sebastian Raab, Tractiven tuotepäällikkö

”Kissan tai koiran tavallisuudesta poikkeavaa käytöstä tai liikkumismäärän muutoksia ei ole aina helppo huomata.

Siksi kehitimme aktiivisuuden vähenemishälytykset. Saat ilmoituksen, jos lemmikin aktiivisuusminuutit vähenevät merkittävästi.

Ilmoitusten avulla voit ryhtyä toimiin, jos lemmikilläsi on jokin tulehdus tai muita kipuja.”

– Sebastian Raab, Tractiven tuotepäällikkö ja osa-aikainen lemmikkivahti

Pidä koirasi terveenä

Hengitysvaikeudet

Hengitysvaikeuksista kärsivät koirilla saattaa ilmetä myös yskää, pihisevää hengitystä, kakistelua tai hengenahdistusta. Nämä oireet eivät ole normaaleja, vaan ne voivat koirilla olla merkki

  • koirainfluenssasta
  • sydänviasta
  • koirien tarttuvasta hengitystieinfektiosta
  • amerikkalaisesta sydänmadosta.

Lue lisää (englanniksi): Can Dogs Have Sleep Apnea? Helping Our Furry Friends Get A Good Night’s Sleep

⚠️ Jos koirallasi on minkäänlaisia hengitysvaikeuksia tai se ei saa henkeä, vie se heti eläinlääkäriin.

Aivastelu ja nuha

Myös koiran aivastelu, nuha ja vetistävät silmät voivat kertoa sairaudesta. Koirat voivat saada flunssan aivan niin kuin me ihmisetkin (jopa Covid-19:n), joten ole tarkkana karvakorvasi vilustumisoireiden varalta.

koira aivastaa metsässä

Kalpeat tai värjäytyneet ikenet

Koiran terveet ikenet ovat yleensä vaaleanpunaiset. Tutki koirasi ikeniä sen ollessa terve, niin näet, mikä on niiden normaali väri. Näin huomaat mahdolliset muutokset.

  • Vaaleat ikenet ovat yksi tärkeimmistä sairauden merkeistä koirilla, ja ne voivat olla erimerkiksi nestevajauksen, turvotuksen tai jopa syövän oire.
  • Jos koiran ikenet ovat violetit, kellertävät, sinertävät tai kirkkaanpunaiset, koirasi ei luultavasti voi hyvin, ja olisi syytä käyttää se eläinlääkärillä.

Lue lisää (englanniksi): Dog Dental Care: How To Get Your Dog The Best Smile Ever

Kuume

Sairailla koirilla voi olla kuumetta. Voit mitata koiran lämmön digitaalisella kuumemittarilla. Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 ºC3.

Koiran kuumeen syynä voi olla

  • myrkytys
  • bakteeri-, virus- tai sieni-infektio
  • korvatulehdus
  • tulehtunut purema- tai muu haava
  • hammas- tai suutulehdus
  • virtsatietulehdus
  • immuunijärjestelmän häiriöt
  • syöpä.
mies katsoo viltin alla makaavan koiran lämmön kuumemittarista

Jos koiran lämpö on yli 39,5 °C, yritä jäähdyttää sitä tuulettimella tai viileään veteen kastetulla pyyhkeellä tai liinalla. Jatka sen ruumiinlämmön tarkkailua.

Jos koiran ruumiinlämpö ylittää 41 °C, vie koira viipymättä eläinlääkäripäivystykseen tai eläinsairaalaan.

⚠️ Älä koskaan anna koiralle ihmisten lääkkeitä, sillä ne voivat olla myrkyllisiä koirille.

Kutina, jatkuva rapsutus, karvanlähtö

Kutina tai tietyn ruumiinosan pureskelu tai rapsuttaminen voi olla sairauden merkki. Kutiavilla tai jatkuvasti itseään rapsuttavilla koirilla voi olla kirppuja, jokin tulehdus tai allergiaa.

Vie kutiava koira lääkäriin erityisesti, jos huomaat myös karvanlähtöä, ihon punoitusta, turvotusta, eritystä tai epänormaalia hajua.

koiranpentu rapsuttaa itseään ruohikossa

Koirien yleisimmät sairaudet: oireet ja hoito

Kuten huomaat, koirat voivat meidän ihmisten tavoin sairastua monista eri syistä. Onneksi monilta koiran taudeilta voi välttyä huolehtimalla rokotuksista.

Alla on kaavio koirien yleisimmistä sairauksista sekä esimerkkejä niiden oireista ja hoitokeinoista.

Vaiva tai sairausOireetHoito
KorvatulehduksetKorvien rapsuttaminen ja kuopiminen, pään ravistelu, punoitus, ruvet, karsta tai karvanlähtö korvien ympärillä, tasapaino-ongelmat, kipu, kuulon heikentyminen.Korvan puhdistaminen ja kuivaaminen; antibiootit tai sienilääkkeet
Penikkatauti*Mätäinen silmävuoto, kuume, ruokahaluttomuus, sierainvuoto, voimattomuus, ripuli, keuhkokuume, kohtaukset, kovettuneet polkuanturat.Oireiden hoito
Vesikauhu*Kohtaukset, aggressiivisuus, halvaus, koordinaatiovaikeudetEi hoitokeinoa, yleensä tappava
SyöpäKyhmyt, haju, erite, turvotus, haavat, painon lasku, voimattomuus, kipu, ruokahalun muutoksetKemoterapia, leikkaus ja/tai luonnonmukainen hoito
DiabetesLisääntynyt jano ja virtsaamistarve, ruokahalun muutokset, painon lasku, oksenteluSuun kautta annettavat lääkkeet, insuliinipistokset, ruokavaliomuutokset, leikkauttaminen
Amerikkalainen sydänmato*Yskä, hengitysvaikeudet, oksentelu, painon lasku, uupumusRuiskeena annettava lääke, antibiootit
Hepatiitti*Silmä- ja sierainvuoto, nenän tukkoisuus, jano, ruokahaluttomuus, kuume, kellertävät korvat, ikenet ja iho, punaiset läiskät ihossa, turvotus, kohtauksetAntibiootit, anti-inflammatoriset lääkkeet tai immunosuppressorit, suonensisäinen nesteytys, sairaalahoito
Kennelyskä*Kuiva yskä, kakistelu, kuume, paksu lima, sierainvuotoHoitoon saattaa kuulua eristäminen, lääkitys, ilmankostutin ja varovaisuus kotona
Parvovirus*Oksentelu, ripuliSuonensisäinen nesteytys, lääkitys
Borrelioosi*Ontuminen, turvonneet imusolmukkeet, kuume, niveltulehdus, uupumus, ruokahaluttomuusAntibiootit
Leptospiroosi*Munuais- tai maksasairaus
Oireet usein huomaamattomia
Antibiootit
Koiran liikalihavuusLiika rasva, kylkiluut tuntuvat huonosti, vaisuusTerveellinen ruokavalio, annoskoon rajoittaminen ja liikunta
LämpöhalvausKohonnut ruumiinlämpö, läähätys, kuolaaminen, jano, heikkous, vaaleat ikenet, oksenteluViilennys ja nesteytys; hätätoimenpiteet voivat olla tarpeen

*Ehkäistävissä rokotteella, madotuksella ja/tai ennaltaehkäisevällä lääkityksellä.

Muita keinoja sairauksien ehkäisyyn koirilla

Sen lisäksi, että tarkkailet koirasi kuntoa ja käytöstä, voit ehkäistä koiran sairastumista myös muutamalla muulla tavalla.

  • Käsienpesu: kuulostaa yksinkertaiselta, mutta huolellinen käsien peseminen on tärkeää, jotta taudit eivät pääse leviämään perheenjäsenten keskuudessa – koirat mukaan lukien.
  • Säännölliset eläinlääkärintarkastukset: Koira kannattaa viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi vähintään kerran vuodessa. Jos havaitset koiralla epätavallisia oireita tai sairauden merkkejä, vie se heti eläinlääkäriin.
  • Rokotukset: huolehdi siitä, että koiralla on kaikki rokotukset, joita se elämäntapansa ja elinympäristönsä perusteella tarvitsee.
  • Kirppujen, punkkien ja loisten ehkäisy: Suojaa koiraasi loisilta ja niiden aiheuttamilta sairauksilta eläinlääkärin suosittelemilla lääkkeillä. Muutkin eläimet voivat kantaa tauteja, jotka voivat siirtyä koiraasi pureman välityksellä.
pariskunta laittaa lääkettä koiran niskaan
  • Koiran syömisen valvonta: Koirat sairastuvat usein pilaantuneen ruoan, saastuneen veden tai muun koirille myrkyllisen aineen vuoksi. Älä anna koirasi syödä mitään, mistä se voi tulla kipeäksi.
  • Siisteys: Siivoa ja puhdista säännöllisesti koiran ympäristö, kuten lattiat, peti ja lelut. Varmista, ettei koiran oleskelupaikoissa ole vaarallisia esineitä, kuten lasia tai puunsäleitä, tai bakteereja tai loisia.
  • Lihan täyskypsennys: Raa’asta lihasta voi saada ruoan kautta välittyviä tauteja, joten kypsennä koiralle annettava liha kunnolla.4

Tärkein lopuksi…

  • Tarkkaile koiraa käyttäytymismuutosten varalta – seuraa esimerkiksi sen aktiivisuutta ja unta. Jos sinulla on Tractive-laite, saat sen avulla käytännön tietoa, jonka avulla huomaat muutokset nopeammin. (Voit siis ehkäistä koiran terveydentilan heikkenemisen ajan myötä.)
Trustpilot-arvostelu

Huolehdi koirasi terveydestä

Näin huomaat sairauden merkit koiralla nopeasti

Sairasta koiraa voi hoitaa monin eri tavoin sen mukaan, mikä sitä vaivaa ja millaiset sen oireet ovat. Muista silti, että vain eläinlääkäri voi diagnosoida koiran. Siksi on hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin jo ensi oireiden ilmaantuessa.

Kun eläinlääkäri on tutkinut koiran ja jutellut kanssasi, hän voi antaa lisätietoa kaikista mahdollisista hoitovaihtoehdoista.

eläinlääkäri tutkii koiraa klinikalla

Minkä niistä valitsetkin, kyseessä on oma päätöksesi, jonka teet eläinlääkärin neuvojen ja koirasi yksilöllisen tilanteen perusteella.

Tämä on silti hyvä muistaa:

💡Tehokkain tapa hoitaa koirien sairauksia on ehkäistä ne.

Onneksi monet koirien taudit voidaan ehkäistä rokotteilla ja lääkityksellä. Tässä siis suosituksemme:

  • Huolehdi koiran ehkäisevistä hoidoista jo sen ollessa nuori. Eläinlääkäri osaa kertoa, mitkä rokotukset ja lääkitykset ovat tarpeen koirasi asuinpaikan ja elämäntyylin perusteella.
  • Pidä huolta koiran hygieniasta, ruokavaliosta, nestetasapainosta ja liikunnasta. Näillä näennäisen pienillä asioilla on suuri vaikutus. Terveelliset tottumukset auttavat ylläpitämään terveyttä.
  • Tarkkaile koiran käytöstä, jotta huomaat muutokset varhemmin. Koirasi ei luultavasti ala valittaa sinulle oireistaan. Olemalla tarkkana voit silti huomata muutokset sen aktiivisuudessa ja unessa paljon nopeammin ja voit tarvittaessa viedä sen eläinlääkäriin hyvissä ajoin.
packaging of the Tractive GPS DOG tracker

Huolehdi koirasi hyvinvoinnista

Hyvinvointipisteet kertovat sen voinnin yhdellä silmäyksellä. Voit asettaa tavoitteita, vertailla muihin samankaltaisiin koiriin ja seurata unta. Havaitset ongelmat ja pidät huolta kamusi terveydestä.

Tutustu Tractive GPS:ään

Noudattamalla näitä neuvoja ja antamalla koirallesi paljon rakkautta ja hoivaa pidät sen terveenä ja turvassa monen monta vuotta.

Lisätietoja koiran mahdollisista sairauden merkeistä on tässä Continental Kennel Clubin videossa:

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, jaa se kavereillesi. Tehdään maailmasta yhdessä turvallisempi ja eläinystävällisempi!