Kissa kateissa – näin löydät sen ja ehkäiset uudet karkuretket
Onko kissasi kateissa ja hyvät neuvot kalliit? Ei hätää. Näillä vinkeillä löydät kadonneen kissasi nopeasti. Saat myös tietoa kadonneen kissan käyttäytymisestä ja siitä, miten kissan karkaamisen voi ehkäistä ennalta.
Miten kadonneen kissan löytää? Mitä tehdä, kun kissa on kateissa? Vedä ensiksi henkeä ja yritä pysyä rauhallisena. Lukaise sitten oppaamme, joka on täynnä vinkkejä ja hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua saamaan kissasi taas kotiin. Hanki sitten GPS-kissapaikannin, jotta tiedät aina, missä kissasi on, ja varmistat, ettei se enää katoa.
Seuraa aina kissasi retkiä
Näet sen olinpaikan reaaliajassa, meneepä se kuinka kauas tahansa. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas kotoa. Voit ottaa selvää sen kulkureiteistä ja lempipaikoista. Muut voivat seurata kanssasi.
- Seuraa aina kissasi retkiä
- Miksi kissa karkaa?
- Kuinka kauan kadonneen kissan saaminen kotiin kestää?
- Kuinka todennäköistä kadonneen kissan löytyminen on?
- Mikrosirulla varustetun kadonneen kissan etsiminen
- Kotona piileskelevä kissa
- Ulkona kodin lähistöllä piileksivä kissa
- Kadonneen sisäkissan etsiminen
- Kadonneen kissan etsiminen fyysisesti
- Kadonneen kissan paikantaminen Tractive GPS ‑kissapaikantimella
- Piileksivän kissan houkuttelu esiin
- Katoamisilmoitusten ja somejulkaisujen laatiminen kadonneesta kissasta
- Yhteydenotto eläinlääkäreihin ja löytöeläintaloihin
- Paikallisilta eläimiltä kysyminen
- Lisää vinkkejä kadonneen kissan etsimiseen
- Kissan karkaamisen ehkäiseminen
Miksi kissa karkaa?
Sekä sisä- että ulkokissat voivat joskus eksyä harhateille. Kissa voi karata monesta syystä, mutta tässä ovat niistä yleisimmät:
- Kiimassa olevan narttukissan tai leikkaamattoman uroksen lisääntymisvietti voi olla vahva, mikä saa sen lähtemään lemmen perään.
- Kissat ovat uteliaita otuksia, jotka metsästävät ja tutkivat ympäristöään mielellään.
- Syynä voi toki olla myös se, että joku helläsydäminen naapuri ruokkii kissaa.
Lue lisää kissojen karkaamissyistä.
Onpa syy mikä hyvänsä, kissan karkaaminen on melko tavallista. Jos siis joskus joudut ihmettelemään, mihin kissasi on kadonnut, et ole yksin!
Kuinka kauan kadonneen kissan saaminen kotiin kestää?
Useimmat kissat eivät ole kateissa kauan. Vaikka ne pysyisivätkin poissa pidempään silloin tällöin, ne tulevat yleensä kotiin nälän iskiessä, kun ne muistavat ruoan tulevan sinulta. On myös rohkaisevaa tietää, että kissoilla on erinomainen suuntavaisto.
Jos kissasi kuitenkin pysyy poissa yli 12 tuntia tai yön yli, on hyvä ryhtyä toimiin.
Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole. Noudata vain tämän artikkelin ohjeita, jotta saat kissasi taas turvallisesti kotiin.
Kuinka todennäköistä kadonneen kissan löytyminen on?
”Jos kissani on kateissa, tuleeko se takaisin?” Tähän lähes jokainen kadonneen kissan omistaja haluaa vastauksen. Lähdimme etsimään vastausta tieteestä. Kuinka todennäköistä kadonneen kissan löytyminen on?
Tieteellisen Animals-aikakausjulkaisun vuonna 2018 tekemä tutkimus keräsi tietoa kadonneiden kissojen etsinnässä käytetyistä menetelmistä sekä siitä, mitkä niistä toimivat parhaiten ja mistä kadonneet kissat löytyivät. Tutkimuksen mukaan
- 61 % kadonneista kissoista löytyi yhden vuoden sisällä
- 34 % kadonneista kissoista löytyi (elossa, onneksi) 7 päivän kuluessa
- 90 päivän kuluttua kadonneiden kissojen löytyminen elossa oli epätodennäköisempää 😿.
Lisää tutkimuksesta:
- Fyysinen etsintä paransi kateissa olevan kissan löytymismahdollisuuksia.
- 75 % kissoista löytyi 500 metrin säteeltä karkaamispaikastaan.
💡 Vinkki: mitä nopeammin lähdet ulos etsimään kadonnutta kissaasi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on löytää se.
Mikrosirulla varustetun kadonneen kissan etsiminen
Monet olettavat, että kissan mikrosiru auttaa löytämään kissan heti, jos se katoaa. Valitettavasti tämä ei pidä paikkaansa.
Toisin kuin mikrosiru, GPS-kissapaikannin auttaa sinua löytämään kissasi minuuteissa, sillä sen avulla voit seurata kissasi sijaintia reaaliajassa.
Jotta mikrosirulla varustettu eksynyt kissa pääsee taas kotiin, jonkun on löydettävä se ja vietävä se löytöeläintaloon tai eläinlääkärille, jossa sen mikrosiru voidaan lukea.
Jos mikrosiruun liittyvät yhteystietosi ovat ajan tasalla ja saat onneksesi puhelun kissasi löytymisestä, saat karvatassusi taas syliisi.
Lisätietoja mikrosirun rekisteröimisestä ja kadonneen lemmikin tunnistamisesta saat esimerkiksi siruhaku.fi-sivustolta ja Kissaliiton Omakissa-palvelusta.
Vaikka mikrosiru onkin turvallisuuden kannalta tärkeä, se ei auta kadonneen kissan etsimisessä eikä takaa, että saat kissasi takaisin.
Kotona piileskelevä kissa
Kissa saattaa hyvinkin piileskellä kotona. Kissalla on monta syytä mennä piiloon sisällä:
- Se haluaa tuntea olonsa turvalliseksi ja lämpimäksi: ehkä se löysi mukavan laatikon komeron perältä ja päätti ottaa nokoset.
- Se on peloissaan tai ahdistunut: se saattaa piiloitua, jos luoksesi tulee kaksi- tai nelijalkainen vieras.
- Se on sairas tai tiine: kissa menee usein piiloon voidessaan huonosti tai synnytyksen lähestyessä.
Tutki siis kotisi joka kolkka tarkkaan ja pyydä muut perheenjäsenet apuun.
Jos kissalla on Tractive GPS -kissapaikannin, käytä etsintätilaa, joka ilmestyy Tractive GPS -sovelluksen näyttöön paikantimen ollessa lähellä. Sen avulla löydät sisällä piileksivän kissan.
Ulkona kodin lähistöllä piileksivä kissa
Lemmikkietsivä ja kadonneiden kissojen asiantuntija Kat Albrecht kertoo, että kadonneet kissat piileksivät usein hiljaa pysytellen kodin lähettyvillä1. Kadonneet koirat puolestaan juoksentelevat ja saattavat kulkea nopeasti pitkiäkin matkoja.
Kadonnut kissaystäväsi voi siis olla lähempänä kuin luuletkaan. Se on saattanut mennä piiloon ulkona jossakin kodin lähettyvillä jostakin edellä mainitusta syystä. Se on myös saattanut jäädä ansaan, takertua johonkin, eksyä tai pelästyä vaikkapa jahdatessaan perhosta.
Kun olet etsinyt kotoa, tutki huolellisesti kotipiha ja muu välitön lähiympäristö. Tarkista paikat, joihin kissa olisi voinut piiloutua tai jäädä ansaan:
- terassin tai kuistin alus
- katto
- autotalli
- puut
- auto
- savupiippu
- jäte- ja kierrätysastiat.
Varsinkin sisäkissat löytyvät todennäköisesti kodin läheltä.
Kadonneen sisäkissan etsiminen
Sisäkissan katoaminen voi olla erityisen sydäntäsärkevää, koska emme ole tottuneet siihen, että se vaeltaa kauas jaloistamme. 😿 Miten kadonneen sisäkissan siis löytää?
Ensiksi kannattaa muistaa, että kissat ovat reviiritietoisia eläimiä eivätkä ne usein lähde reviiriltään tahallaan.
Sisäkissojen reviiri on usein paljon pienempi kuin ulkokissojen. Ne siis uskaltavat tutkia lähinnä omaa reviiriään eivätkä luultavasti mene kovin kauas kotoa.
Itse asiassa eräässä vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kadonneet sisäkissat löytyivät keskimäärin vain noin 39 metrin etäisyydellä kotoa.
Ulkokissojen sen sijaan tiedetään kulkevan kauemmas. Ne löytyivät keskimäärin 300 metrin päästä.
Palataanpa sisäkissoihin. Aloita kateissa olevan sisäkissan etsiminen lähiympäristöstä. Kutsu sitä nimeltä, laita tarjolle kissanruokaa ja tutki mahdolliset piilopaikat, kuten autotalli tai pihapuut, niin saat karvatassusi luultavasti pian taas syliisi.
Kadonneen kissan etsiminen fyysisesti
Jos kissasi on kateissa eikä löydy kotoa tai sen läheltä, on aloitettava aktiivinen etsintä. Älä siis jää kotiin odottelemaan, että se palaa omin neuvoin.
Lemmikkietsivä Kat Albrecht ja professori Jacquie Rand havaitsivat tutkimuksessaan, että 59 % kadonneista kissoista löytyi elossa juuri siksi, että niiden omistaja etsi niitä aktiivisesti2.
Tässä muutama vinkki etsintöihin:
- Aloita etsinnät heti. Mitä pikemmin aloitat kadonneen kissasi etsimisen, sitä helpommin se löytyy.
- Aloita kotoa ja etene poispäin. Muista, että 75 % kissoista löytyi 500 metrin säteeltä kotoaan.
- Tee lista syistä, joiden vuoksi kissa on saattanut kadota. Näin tiedät paremmin, mistä aloittaa etsimisen.
- Kutsu kissaasi nimeltä. Tutkijat totesivat, että kissat tunnistavat sekä omistajansa äänen että oman nimensä silloinkin, kun joku tuntematon käyttää sitä3.
- Pyydä ystäviltä ja naapureilta apua aktiivisessa etsinnässä. Jos he eivät voi osallistua, pyydä heitä soittamaan tai lähettämään viesti, jos he näkevät kissasi.
- Tarkasta kissasi entinen reviiri. Jos olet muuttanut äskettäin, kissasi on saattanut yrittää palata aiempaan kotiinsa.
- Ota huomioon kissasi luonteenlaatu. Onko se todennäköisemmin piilossa vai seikkailemassa läheisellä maatilalla? Tästä voit lukea, miten eräs Tractiven käyttäjä löysi uteliaan Kiwi-kissansa liikkuvan pakettiauton kyydistä!
Kadonneen kissan paikantaminen Tractive GPS ‑kissapaikantimella
Jos kadonneella kissallasi on Tractive GPS -kissapaikannin, sinulla kävi tuuri! Se tekee kissan etsimisen paljon helpommaksi. Näin eräs kissan emäntä sai rakkaan Kiwi-kissansa kotiin Tractive GPS:n avulla:
Tractive toi Kiwi-kissani kotiin! Ilman Tractivea kissani ei olisi nyt kotona, vaan se olisi todennäköisesti kadonnut ikiajoiksi. Kissamme katosi kuukaudeksi, ja sen palattua (hurjan somekampanjan jälkeen) päätimme hankkia Tractiven. Olimme etsineet sitä monta iltaa, itkeneet monta yötä, etsineet tauotta ja julkaisseet katoamisilmoituksia somessa, enkä halunnut sen toistuvan enää ikinä! Teimme tutkimusta netissä, ja Tractivella näytti olevan hyviä arvosteluja sekä kohtuullinen osto- ja tilaushinta. Voin rehellisesti sanoa sen olevan paras ostos, jonka olen koskaan tehnyt.
Asumme golfkentän laidalla, ja maatilalla syntynyt kissamme on villinpuoleinen tapaus. Eräänä perjantaina golfkerholla pidettiin fish and chips -ilta, ja kala-auto kävi tuomassa illan kalat. Kissamme Kiwi hyppäsi pakettiauton kyytiin (kuljettajan huomaamatta mitään). Kun huomasin puhelimestani sen lähteneen virtuaaliaidan alueelta, näin sen liikkuvan nopeasti ja teitä pitkin. Se päätyi matkustamaan moottoritiellä, joka on 15 mailin päässä. Tractive-sovelluksella löysin sen erään ostoskeskuksen pysäköintipaikalta kala-auton takaosasta. Juttu julkaistiin paikallislehdessämme – valitettavasti en voi jakaa linkkiä tässä arvostelussa, mutta jos etsit Googlesta haulla “kiwi Grimsby cat”, sivun ensimmäinen linkki vie sinut juttuun. Tämä saattaa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta vannon käsi sydämellä, että näin tapahtui! Kuka tietää, missä Kiwi olisi nyt ilman Tractivea (luultavasti laivassa matkalla kaukaisiin maihin!).
Mikä parasta, ennen saatoimme kuluttaa tuntikausia etsiessämme Kiwiä ja kutsuessamme sitä illalla sisälle, mutta nyt löydämme sen sovelluksella 90 % ajasta. Tractive on joka pennin arvoinen, ja suosittelen sitä kaikille kissanomistajille.
Trustpilot
Jos kadonneella kissallasi on Tractive GPS, seuraavat työkalut auttavat sinua löytämään sen nopeasti:
- Avaa LIVE-tila, niin voit seurata kissasi jokaista askelta Tractive GPS -mobiili- tai -nettisovelluksella 2–3 sekunnin välein päivittyvän sijaintitiedon ansiosta.
- Perhejaolla voit seurata yhdessä perheenjäsenten ja ystävien kanssa.
- Päästessäsi lähemmäs kissaasi voit tarkentaa sen olinpaikan etsintätilassa, jos se on piilossa jonkin esineen takana tai alla.
- Voit aktivoida valon ja äänen, jos ulkona on pimeää tai paikassa on muuten huono näkyvyys.
- Jos kissasi on kauempana kotoa ja tarvitset apua sen etsimisessä, voit jakaa sen sijainnin julkisesti. Tämä onnistuu profiilin Paikannin-välilehden Sijainti-kohdasta.
- Näin saat kissasi takaisin ja voit rutistaa sen syliisi.
Valmiina, paikoillanne, seuraa!
Piileksivän kissan houkuttelu esiin
Jos et ole vielä onnistunut löytämään kissaasi, voit yrittää houkutella sen esiin makupaloilla.
Laita kotiovelle annos kissasi herkkuruokaa tai lempimakupaloja. Voit laittaa ruokaa tarjolle useampaan eri paikkaan, jos pihasi on iso. Ehkä kissasi haistaa ruoan ja pinkaisee kotiin syömään. Varmista, että joku on paikalla ottamaan kissasi vastaan, jos se tulee kotiin hiukopalalle.
Tämä voi auttaa houkuttelemaan kissan kotiin. Varo kuitenkin villieläimiä, joita ruoka voi myös houkutella paikalle!
Miten kissan voi houkutella luokse?
Tässä muutama muu idea kadonneen kissan houkuttelemiseksi kotiin:
- Jätä autotallin ovi tai muu ovi raolleen. Kissat livahtavat sellaisista mielellään.
- Laita kissasi lempipeti, -viltti tai -raapimispuu esille, jotta tuoksu houkuttelee sitä.
- Laita tarjolle jotakin erikoisherkkua, kuten tonnikalaa tai sardiineja. Mitä haisevampaa, sen parempi! Varmista vain, että se on suolatonta ja öljytöntä. Lämmitä ruokaa, jotta sen aromi voimistuu.
- Mene ulos ja puhu normaalilla äänelläsi ikään kuin juttelisit puhelimessa. Omistajan äänen tiedetään houkuttelevan kissoja.
- Pidä silmät auki: kissanomistajat ovat raportoineet kissojensa palaavan useimmiten iltakahdeksan ja aamukahden sekä aamuneljän ja -seitsemän välillä.4
Katoamisilmoitusten ja somejulkaisujen laatiminen kadonneesta kissasta
Eikö etsinnöissä ole vielä lykästänyt? On ehkä aika alkaa levittää katoamisilmoituksia. Toimiva kissan katoamisilmoitus sisältää
- laadukkaan kuvan kissasta
- kissan kuvauksen (ikä, sukupuoli, turkin pituus ja väritys, muut tuntomerkit, kuten erikoinen turkin kuvio, värikäs panta tms.), jonka perusteella kissan voi tunnistaa
- kissan viimeisimmän näköhavainnon ajan ja paikan
- nimesi ja puhelinnumerosi.
Kun levität ilmoituksia, muista, että kissat kulkevat joskus kauemmaksi kuin luulemmekaan. Kiinnitä ilmoituksia julkisen liikenteen pysäkeille, jotta mahdollisimman moni näkee ne. Laita ilmoitus muovikuoreen tai teippaa se, jotta se kestää paremmin.
Lataa Tractiven ilmainen kissan katoamisilmoitusmalli
Kissan kuva ja tuntomerkit kannattaa julkaista myös eri someverkostoissa. Pyydä kavereitasikin pitämään silmänsä auki. Useimmilla somealustoilla on ryhmiä tai listoja eri alueiden kadonneille ja löytyneille lemmikeille. Pidä silmällä alueesi löytöeläintarhojen sivuja; ne julkaisevat usein tietoja löytyneistä eläimistä.
Yhteydenotto eläinlääkäreihin ja löytöeläintaloihin
Joku on jo saattanut löytää kissasi ja viedä sen eläinlääkäriin tai löytöeläintaloon. Soita ja kysy, onko joku tuonut sinne kuvaustasi vastaavan kissan. Jätä numerosi, jotta sieltä voidaan soittaa sinulle, jos kissasi jossain vaiheessa tuodaan sinne.
Tarkista myös löytöeläintalojen sivustot – niissä julkaistaan usein tietoja löytyneistä kissoista.
Seuraavista resursseista voi olla hyötyä, kun haluat saada kadonneen kissasi takaisin:
- karkurit.fi – sivusto kadonneista ja löytyneistä lemmikeistä ilmoittamiseen
- SEY Suomen eläinsuojelun jäsenyhdistykset
Paikallisilta eläimiltä kysyminen
Jos haluat löytää kadonneen kissan, tässä epätavallinen vinkki japanilaisilta kissanystäviltä: jos näet naapurustossa muita kissoja, juttele niille! Aivan niin – värvää muut kissat apuun kissasi etsimisessä. Japan Today -lehden artikkelin mukaan jotkut kadonneen kissan omistajat ovat onnistuneet löytämään lemmikkinsä seuraavasti:
Kun näet muita naapuruston kissoja, lähesty niitä ystävällisesti. Pyydä niitä kehottamaan kissaasi tulemaan kotiin, jos ne sattuvat kohtaamaan sen.
Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta jos siitä voi olla apua, mikset kokeilisi?
Voiko toinen kissani etsiä kadonnutta kaveriaan?
Jotkut miettivät, voisiko heidän toinen kissansa auttaa löytämään kadonneen kaverinsa. Eva Morchairs kertoi tällaisen menestystarinan Quorassa:
Tofu (kissa) päästettiin ulos leikkimään, eikä tullutkaan kotiin. Olin valveilla koko yön huolissani siitä. Siitä ei näkynyt merkkiäkään vielä aamullakaan. Minulla oli toinenkin kissa, Fifi, joka halusi mennä ulos leikkimään. Ennen kuin päästin sen ulos, nostin sen syliini, katsoin sitä silmiin ja pyysin sitä etsimään Tofun. Pyysin sitä tuomaan Tofun kotiin. Annoin sille pusun kuononpäähän ja päästin sen takaovesta ulos leikkimään. Parinkymmenen minuutin päästä äitini kutsui minua – Fifi ja Tofu istuivat molemmat takaoven portailla.
Kannattaa siis kokeilla. Voit todella kokeilla pyytää muita kissoja auttamaan karkulaisen etsinnässä. Se ei tietenkään välttämättä toimi, sillä kotikissat eivät ehkä ole halukkaita tutkimaan tuntemattomia paikkoja löytääkseen karkulaisen, vaan suosivat tuttua reviiriään.
Lisää vinkkejä kadonneen kissan etsimiseen
Jos kissasi on kateissa, on ymmärrettävää, että olet huolissasi ja etsit netistä keinoja saada kissasi taas kotiin. Ei ole kivaa, kun ei tiedä, missä karvapallo luuraa! Toivottavasti nämä vinkit johtavat iloiseen jälleennäkemiseen.
Lopuksi haluamme antaa vielä muutaman pikavinkin kadonneen kissan etsimiseen:
- Etsi, kun ulkona on pimeää ja hiljaista.
- Älä käytä etsinnässä muita eläimiä, sillä ne voivat pelottaa kissasi pois.
- Käytä taskulamppua etsiessäsi pimeässä.
- Ota mukaan kissasi lempilelu ja makupaloja.
- Kutsu kissaa toistuvasti nimeltä rauhallisella äänellä.
- Kävele hitaasti ja pidä usein taukoja huutelusta, jotta kissallasi on tilaisuus vastata.
- Tarkkaile ympäristöä liikkeiden tai äänien varalta.
- Tarkista paikat, joihin kissa on voinut takertua tai jäädä ansaan.
- Aseta kissaystävällinen loukku (sellaisen voi lainata esim. eläinsuojeluyhdistyksiltä). Voit laittaa siihen kissanhiekkaa ja tutun hajuisia pyyhkeitä houkutellaksesi kissaasi.
- Tarjoa palkkio kissan löytäjälle.
- Asenna taloon liiketunnistimella varustettuja kameroita tai itkuhälyttimiä.
- Tutki paikat, joihin kissasi voisi hakeutua lämmittelemään.
- Pyydä luonasi käyneitä ihmisiä (kuten tavaralähetit) tarkistamaan ajoneuvonsa.
- Jätä ulko-oven eteen jokin vaatekappale tai pyyhe, jossa on sinun tuoksusi.
- Ripottele pihalle jauhoja, jos epäilet kissasi oleskelevan lähettyvillä mutta pysyttelevän poissa kotoa.
- Julkaise katoamisilmoitus paikallislehdessä.
Viimeinen neuvomme kadonneen kissan löytämiseen: älä anna periksi!
Jos kissa on peloissaan, se ei ehkä hevillä lähde piilopaikastaan. Ole siis kärsivällinen ja jaksa uskoa sen paluuseen.
Kissan karkaamisen ehkäiseminen
Toivottavasti olet löytänyt kissasi yllä annettujen neuvojen avulla. Mitä voit tehdä, jotta kissasi ei karkaa ja katoa uudelleen?
Näin vältät painajaisen toistumisen:
- Pidä kissaasi silmällä reaaliaikaisesti GPS-kissapaikantimella – voit myös asettaa turva-alueita, jotta saat hälytyksen kissasi poistuessa tavalliselta reviiriltään.
- Rakenna kissa-aitaus.
- Tee kaikkesi, jotta kissasi on tyytyväinen ja sillä on puuhaa kotona.
- Leikkauta kissasi, jotta se ei karkaisi vahvan lisääntymisvaistonsa ajamana.
Muista, että jos kissasi katoaa, tärkeintä on olla luovuttamatta. Kadonneen kissan löytäminen voi tuntua vaikealta, mutta iloiseen jälleennäkemiseen on hyvät mahdollisuudet.
Hyvä uutinen on se, että tutkimusten mukaan noin 74 % kadonneista kissoista pääsee ennemmin tai myöhemmin taas kotiin5. Yritä siis pysyä rauhallisena ja toiveikkaana, kunnes karvatassusi on taas sylissäsi.
Oliko tämä juttu mielestäsi hyödyllinen? Jaa se kaverille!