Koirat ja kylmyys: milloin on liian kylmää koiralle?
Mistä tietää, pärjääkö koira kylmällä säällä? Lue, millaisia riskejä kylmyys aiheuttaa koirille ja miten voit parhaiten pitää huolta karvakorvastasi talvipakkasilla.
Monet koirarodut kärsivät talvikuukausien kylmyydestä. Tiedätkö, kuinka kylmä on liian kylmää koirille? Koirasi saattaa sietää kylmyyttä hyvin, mutta se saattaa myös kuulua erityisen kylmänarkaan rotuun ja tarvitsee suojaa kylmyyttä vastaan. Ota selvää, mikä on liian kylmä lämpötila karvakorvallesi, jotta voit nauttia talvesta turvallisesti sen kanssa. Lue myös vinkit koirien pitämiseen terveenä ja turvassa talvisaikaan.
Tiedät aina, missä koirasi on
Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.
Kuinka kylmä on liian kylmää koirille?
Yhtä ainoaa vastausta ei ole. Eri koirarodut sietävät kylmyyttä eri tavoin.
Koiran kyky sietää alhaisia lämpötiloja on monen tekijän summa, ja siihen vaikuttavat rotu, koko, rasvaprosentti, turkki, terveydentila ja sairaudet sekä se, onko koira sisä- vai ulkokoira.
Nyrkkisääntö:
- Kun lämpötila on 7 °C tai alle, useimpia koiria voi alkaa viluttaa.
- Kun lämpötila laskee 0 °C:seen tai sen alle, pieniä, ohutturkkisia, nuoria, vanhoja ja sairaita koiria ei pitäisi jättää ulos pitkäksi aikaa.
- Kun pakkanen kiristyy alle -7 °C:n, koirat ovat vaarassa saada hypotermian ja pakkasenpuremia1.
Mitkä koirat ovat erityisen herkkiä kylmyydelle?
Koiran rotu ja terveys ovat ratkaisevia tekijöitä kylmänarkuuden kannalta. Seuraavia koiria pidetään erityisen herkkinä kylmille lämpötiloille. Näistä koirista on siis pidettävä erityisen hyvää huolta, jotta ne pysyvät lämpiminä talvipakkasilla:
- pienet koirat
- lyhytkarvaiset ja karvattomat koirat
- koiranpennut
- vanhat koirat
- sisäkoirat
- sairaat tai sydänongelmista kärsivät koirat
- nivelrikosta ja -vaivoista kärsivät koirat
- dobermannit, bokserit ja englanninvinttikoirat
Kaikki koirat ovat enemmän tai vähemmän herkkiä kylmälle. Tassut, kuono, korvat ja vatsan alue altistuvat helposti kylmälle ja ovat siksi herkkiä kaikilla koirilla. Pidä koirasi tassut hyvässä kunnossa sivelemällä ne esimerkiksi vaseliinilla ennen lyhyttä ulkoilua ja puhdistamalla ne kotiin tullessa.
Yleisesti ottaen koiran kokoa voi käyttää mittapuuna selvitettäessä, milloin sää on liian kylmä. Voit käyttää apuna seuraavaa kaaviota:
Merkkejä siitä, että koira palelee
Jos koira alkaa täristä, sillä on jo liian kylmä. Kun koira alkaa kylmettyä, se saattaa
- voida huonosti, täristä ja kävellä hitaasti
- kyyristyä
- käpertyä jalkojesi tai muun lämmönlähteen päälle.
Älä jätä koiraa pitkäksi aikaa ulos kylmällä ilmalla. Muutoin se voi vilustua.
🌡️ Hyvä tietää: koiran normaali ruumiinlämpö voi olla 38,3–39,2 °C.
Koiran vilustumisen merkit
Kyllä, koirat voivat vilustua samalla tavalla kuin me! Paleltumisen takia vilustuneilla koirilla on usein seuraavanlaisia oireita:
- vuotava tai tukkoinen nenä
- aivastelu
- yskä
- kuume
- vetistävät silmät
- voimattomuus
Nämä oireet voivat olla merkki siitä, että koirasi on saanut koirien vilustumisviruksen, mutta ne voivat viitata myös johonkin vakavampaan, kuten koiran influenssaan, bronkiittiin, parainfluenssaan tai penikkatautiin². Ole tarkkana, jos koirasi saa näitä oireita oleskeltuaan kylmässä, ja vie se eläinlääkäriin jos epäilet sen sairastuneen.
⚠️ Jos koira ei ole täysin kuiva ja on maannut kylmässä maassa, se saattaa saada myös keuhkokuumeen tai virtsarakon tulehduksen. Kun koirasi on ollut ulkosalla kylmällä säällä, kuivaa se hyvin, jotta sen normaali ruumiinlämpö palautuu mahdollisimman nopeasti.
Hypotermia koirilla
Jos koirasi altistuu pitkään alhaisille lämpötiloille, se voi kärsiä hypotermiasta. Vaikutus voi olla paikallinen; esimerkiksi korvat tai tassut voivat paleltua. Koko elimistön hypotermia voi aiheuttaa sisäelinten vaurioita ja olla jopa kuolemaksi. Vakavan hypotermian oireita ovat supistuneet tai laajentuneet pupillit, hengitysvaikeudet ja jopa kooma.
Koiran pitäminen lämpimänä talvella
Suosittelemme, että suojaat koirasi talvella pakkaselta seuraavin keinoin:
- Lyhennä aikaa, jonka koirasi viettää ulkona talvipakkasilla.
- Pidä erityisen kylmänherkät koirat sisällä lukuun ottamatta lyhyitä ulkoiluja tarpeiden tekoa varten.
- Pue koirallesi talvitakki tai sopivat tossut.
- Pidä lenkit lyhyinä ja reippaina.
- Kuivaa koirasi mahdollisimman nopeasti, jos se kastuu kylmässä.
- Varmista, että koiralla on lämmin, kuiva ja mukava nukkumapaikka.
Ja lopuksi se kaikkein tärkein…
Älä päästä koiraasi katoamaan pakkasella
Ei pidä unohtaa, että moni koira karkaa heti tilaisuuden tullen. Pennut ja nuoret, kouluttamattomat tai pelokkaat koirat ottavat helposti jalat alleen ja jättävät sinut murehtimaan niiden perään. Jos koirasi lähtee karkuteille pakkasella, tilanne voi olla erityisen vaarallinen.
Siksi suosittelemme käyttämään koiralla aina sekä mikrosirua että GPS-koirapaikanninta, jotta voit aina löytää ja hakea sen takaisin kotiin, jos se karkaa.
📍 Muista, että mikrosiru auttaa koiran tunnistamisessa, jos joku muu löytää sen, mutta GPS-paikantimella voit itse seurata koirasi sijaintia joka hetki.
GPS-koirapaikannin voi siis pelastaa koirasi hengen, jos se joskus eksyy talvella. Lue Bailey-beaglen tarina täältä:
Loppusanat
Jotkin koirat pärjäävät talvella hyvin, kun taas toiset ovat kylmänarkoja ja olisi hyvä pitää enimmäkseen sisällä talvikuukausina. Liikkuminen on tärkeää kaikille koiraroduille kylmänä vuodenaikana, sillä se auttaa karvakorvia pysymään lämpimänä ja pitämään rasvan määrän kurissa. Kun lämpötila ulkona laskee, lenkit on hyvä pitää lyhyinä ja koira kannattaa pitää liikkeessä koko ajan. Suojaksi pakkasenpuremilta, lialta ja kylmyydeltä voit pukea koiralle takin tai tossut, jotka tekevät koiran ulkoilusta miellyttävämpää. Hoida koiran tassuja ennen ja jälkeen ulkoilun. Muista myös huolehtia kotiin tultuasi, että koira on kuiva eikä palele.
Tykkäsitkö tästä julkaisusta? Jaa se kaverille!