Vaikka tekisimme kaikkemme pitääksemme koiramme tyytyväisenä, terveenä ja aina luonamme, se voi joskus hämmentyä, säikähtää tai innostua jostakin vähän liikaa. Silloin se saattaa karata. Ajatuskin saa monet koiranomistajat näkemään painajaisia. Karkuteillä oleva koira voi joutua pulaan tai, mikä pahinta, jopa jäädä lopullisesti sille tielleen. Tässä jutussa luettelemme kuusi tärkeintä syytä koiran karkaamiseen ja kerromme, miten GPS-koirapaikannin voi auttaa ehkäisemään koiran katoamisen.

Tractive GPS-paikannin koirille pakkaus

Tiedät aina, missä koirasi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas. Aktiivisuuden seurannalla pidät huolta sen kunnosta. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Lue lisää

Miksi koirat karkaavat? Kuusi syytä

Monet tekijät voivat aiheuttaa koiran karkaamisen. Käsittelemme niitä tarkemmin alla.

1) Pelko ja sen yleisimmät laukaisijat koirilla

Karvakorvamme voivat tuntea pelkoa aivan niin kuin me ihmisetkin. Pelko saattaa laukaista taistelu-, pako- tai jähmettymisreaktion. Jos koira päättää paeta, se juoksee pois.

Pelon neljä merkkiä

Koirat reagoivat pelolla/pakenemalla muun muassa seuraavissa tilanteissa:

  • ilotulitus
  • ukonilma
  • suuret väkijoukot
  • aseilla tulitus.

Kaikki koiranomistajat tietävät, että kovat äänet voivat pelottaa koiria. Koirilla on hyvin herkkä kuulo, ja ne voivat kuulla ääniä, jotka värähtelevät 15–15 000 kertaa sekunnissa. Ihmiset puolestaan kuulevat vain ääniä, joiden taajuus on 20–20 000 värähtelyä sekunnissa.

Ilotulitukset ovat yksi yleisimmistä koirien karkuretkien aiheuttajista.

Jos koira pelästyy ilotulitusta tai ukkosen jyrinää, se yrittää luultavasti juosta pakoon tai menee piiloon. Jos näin käy, et ehkä tiedä, minne se on mennyt, ellei sillä ole GPS-koirapaikanninta.

koira, jolla on gps-paikannin, istuu pellolla miehen vieressä

Koirasi voi ilmaista tukalaa oloaan tietyissä tilanteissa hienovaraisilla merkeillä. Opettele tunnistamaan pelon merkit koirilla.

2) Eroahdistus

Jotkin koirat voivat tuntea eroahdistusta ihmistensä ollessa poissa, ja silloin ne voivat käyttäytyä oudosti. Esineiden tuhoaminen, huonekalujen järsiminen, sisälle pissaaminen tai karkailuyritykset ovat koiran eroahdistuksen oireita. Eroahdistuksesta kärsivät koirat eivät ehkä osaa hillitä hermojaan tai ne saattavat yrittää ystävystyä ja tutustua muihin ollessasi poissa.

Lue lisää eroahdistuksesta ja siitä, miten voit auttaa koiraasi, jos huomaat sillä eroahdistuksen oireita.

3) Pariutumisvietti

Pennut eivät pysy pentuina ikuisesti! Niin urokset kuin nartutkin tulevat sukukypsiksi noin puolen vuoden iässä, ja kummallakin voi olla vahva lisääntymisvietti. Jos et ole varovainen, hoidettavanasi saattaa pian olla pesue koiranpentuja. Tämä vahva (ja luonnollinen) vietti on yleinen syy koiran karkaamiseen.

Jos narttukoiralla on juoksu, se saattaa ikävä kyllä yrittää päästä ulos etsimään prinssi Uljastaan. Minulle kävi niin, ja koirani löytyi kahdeksan kilometrin päästä kotoa. Onneksi maanviljelijänaapurini huomasi sen ja soitti meille. En uskalla ajatellakaan, mitä olisi voinut sattua, jos niin ei olisi tapahtunut! Seikkailun seurauksena meille syntyi koiranpentuja, ja paremman aidan rakentaminen maksoi meille pitkän pennin!

Hormonit alkavat jyllätä helposti leikkaamattomissa koirissa. Täältä voit lukea kaiken, mitä sinun on hyvä tietää koirien juoksusta.

miksi koirar karkaavat? infografiikka koirien lisääntymiskierrosta - proestrus, estrus, diestrus, anestrus

4) Saalistusvietti

Jokaiselle koiralla on metsästys- tai saalistusvietti. Jotkin rodut ovat taipuvaisempia antautumaan sen vietäviksi, kun taas toiset ovat leppoisampia metsästäjiä. Vietti voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa koiranomistajille erityisesti syksyisin, kun villieläinten tuoksu leijailee helposti koiran kuonoon ja innostaa jahtiin. Luontaisen saalistusvietin vallassa koira voi helposti karata ja eksyä.

Miksi koirat metsästävät mielellään? Pääsyitä on kaksi:

1) Jotkin rodut on jalostettu metsästämään, esimerkiksi beaglet ja suomenajokoirat.

2) Metsästäminen on koirista yksinkertaisesti hauskaa. Se vapauttaa koirissa adrenaliinia ja onnellisuushormoneja.

5) Tylsistyminen

Koiran tylsistyminen on hyvin yleinen karkailun syy. Erityisen älykkäät koirarodut ovat tähän varsin taipuvaisia! Kaikki alkaa siitä, kun koira haluaa lähteä huomaamansa oravan perään. Tai ehkä se haluaakin ystävystyä naapuruston lasten kanssa.

Koirat ovat luonnostaan uteliaita eläimiä, jotka tarvitsevat päivittäistä liikuntaa ja stimulaatiota. Jos koirasi ei saa riittävästi liikuntaa tai viihdykettä, se voi ikävystyä ja yrittää keksiä itse itselleen huvitusta karkaamalla.

Röyhkeää ja pelottavaa!

ruskea-valkoinen koira pellolla

6) Vieras ympäristö

Koira saattaa karata myös ollessaan sille vieraassa ympäristössä. Karkaamisriski kasvaa erityisesti lomamatkoilla. Uusi paikka, uudet hajut ja uudet kiinnostavat asiat voivat houkutella koiraa tutkimaan niitä ja johtaa sen eksyksiin.

Karkailevat koirarodut

Jotkin koirarodut ovat muita alttiimpia karkailemaan. Esimerkkeinä mainittakoon labradorit, australianpaimenkoirat ja jackrussellinterrierit. Ole siis erityisen varovainen, jos koirasi edustaa karkailualtista rotua. Voit rauhoittaa mielesi pystyttämällä pihan ympärille korkean aidan ja hankkimalla GPS-koirapaikantimen.

Mitä tehdä, jos koira ottaa hatkat?

Jos koirasi karkaa, pysy rauhallisena. On tärkeää välttää panikointia, sillä se voi pelottaa koiraa entisestään ja vaikeuttaa sen löytämistä. Toimi mahdollisimman nopeasti seuraavien ohjeiden mukaan, niin saat koirasi pian kotiin.

Jotkin koirat ovat muuten kovia juoksemaan – karkaaminen voi siis olla merkki siitä, että olisi hyvä aloittaa yhteinen kuntokuuri. Näin koira saa purkaa energiansa juoksemalla.

Palaavatko karanneet koirat kotiin?

Arvioiden mukaan noin 7 % kadonneista koirista ei koskaan palaa perheensä luo1. On kuitenkin kaksi asiaa, jotka tekevät onnellisesta lopusta paljon todennäköisemmän. Kun karannut koira palaa kotiin, syy on yleensä jompikumpi seuraavista:

  • se löytyi lähiympäristöstä etsinnän ansiosta
  • sillä oli tunnistuslaatta ja/tai mikrosiru.

GPS-koirapaikannin on ykköskeino varmistaa, että löydät koirasi, jos se karkaa.

Parhaat vinkit koiran karkaamisen ennaltaehkäisyyn

Seuraavilla vinkeillä voit ennaltaehkäistä koirasi karkaamisen ja varmistaa, että koirasi pysyy aina rinnallasi.

Pidä koira turvassa ja rauhallisena

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan koiran ottamista mukaan suuriin ja meluisiin väkijoukkoihin.
  • Sulje ikkunat ukonilman ja ilotulitusten aikana. Varaudu ennalta kovaäänisiin juhlapyhiin, kuten uudenvuodenaattoon.
  • Jos tiedät koirasi joutuvan stressaavaan tilanteeseen, esimerkiksi lentokoneeseen, pyydä eläinlääkäriltä jotakin ahdistusta lievittävää tuotetta.
  • Kun lähdet kotoa, anna koirallesi jokin pitkään kestävä makupala tai lelu, jonka parissa se viihtyy kauan.
  • Opeta koirasi suhtautumaan paremmin tilanteisiin, joissa lähdet kotoa. Voit esimerkiksi pukea kengät jalkaan ja ottaa avaimet käteen lähtemättä kuitenkaan saman tien ovesta. Toista tämä useasti lyhentäen joka kerta lähtöä edeltävää aikaa.
  • Tee koirallesi oma, turvallinen ja mukava tila.

Ehkäise pariutumis- ja saalistusvietin vaikutukset

  • Leikkauta koirasi. Se vähentää sukupuoliviettiin liittyvää vaeltelua 90 prosentilla koirista².
  • Opeta koira noudattamaan komentoja tai sijoita tottelevaisuus- tai luoksetulokoulutukseen.
  • Pidä koira talutushihnassa lenkeillä.

Turvaa koti ja piha

  • Jos koira onnistuu lähtemään käpälämäkeen kotipihalta, on syytä sijoittaa parempaan aitaan. Maahan asennettu, sementtiin valettu puuaita suojaa hyvin karkailulta.
  • Harkitse koiravarmoja väliseiniä, kaltereita, portteja tai muita esteitä.
  • Valvo koiraasi sen ollessa pihalla.
  • Sulje kaikki ovet ja ikkunat lähtiessäsi kotoa.
  • Huolehdi ovien sulkemisesta, jos talossa on paljon sisälle ja ulos kulkevaa väkeä.

Varmista koiran viihtyvyys, liikunta ja tyytyväisyys

  • Leiki koirasi kanssa säännöllisesti.
  • Anna sille reilusti hellyyttä.
  • Huolehdi säännöllisestä liikunnasta koirasi kanssa – aktiivisuuden seuranta tekee siitä hauskempaa!
  • Keksi luovia keinoja viihdyttää koiraasi.
  • Tee koiran leikkitilasta viihdyttävä.
  • Kätke pihalle palloja tai makupalaleluja.
  • Järjestä lemmikkivahti pitämään seuraa koiralle.
  • Anna puuhaa koiran aivoille pulmaleluilla ja -leikeillä.

Varaudu koiran karkaamiseen

  • Varmista, että koirallasi on aina tunnistuslaatalla ja puhelinnumerollasi varustettu panta. Pidä tiedot ajan tasalla.
  • Siruta koira.
  • Käytä koirien GPS-seurantalaitetta, jotta tiedät aina koirasi olinpaikan ja voit seurata sen jokaista askelta.

Paras tapa varmistaa koiran turvallisuus

On olemassa helppo tapa pitää koiraa silmällä joka hetki: koirien GPS-seurantalaite. Kun kiinnität Tractive GPS -paikantimen koirasi pantaan, voit seurata sen jokaista liikettä kätevästi puhelimen näytöltä. Voit myös määrittää virtuaaliaidan turvallisten alueiden, kuten kotipihan ympärille. Näin saat heti tiedon, jos koirasi poistuu siltä.

Hanki Tractive GPS

Maailman hyväkäytöksisinkin koira voi karata. Kukaan ei halua huomata koiransa olevan kadoksissa ja pelätä sen loukkaantuvan. Vastuullisen koiranomistajan on tärkeä tuntea koirien karkaamisen yleisimmät syyt ja keinot sen ehkäisemiseen. Ryhtymällä varotoimiin voit varmistaa, ettei koirasi joudu koskaan kadoksiin. Ja vaikka niin kävisikin, ainakin tiedät, millä keinoilla voit saada sen taas kotiin.


Piditkö lukemastasi? Jaa se muille koirien ystäville!