Karkaileeko koirasi? Näin ehkäiset koiran karkaamisen – viisi vinkkiä
Onko koirasi mestarikarkuri? Karkailulle on monia syitä. Tässä artikkelissa kerromme, miten saat koiran lopettamaan karkailun.
On turhauttavaa, kun koira karkaa takapihalta tai pinkaisee ulos ovesta. Lisäksi se on koiralle vaarallista. Karkulainen voi jäädä auton alle, joutua toisen koiran hyökkäyksen kohteeksi tai satuttaa jotakuta. Lähes jokainen koira karkaa joskus, mutta jos koirasi karkailee päivittäin tai viikoittain, on aika miettiä, miten sen saisi pysymään turvallisesti kotipihalla tai sisällä.
Tiedät aina, missä koirasi on
Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos kamusi vaeltaa liian kauas. Hyvinvoinnin seurannalla pidät sen terveenä ja tyytyväisenä. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.
- Miksi koira karkailee?
- Aitojen ja porttien turvatarkastus koiran karkaamisen ehkäisemiseksi
- Koiran kouluttaminen voi ehkäistä karkailua
- Pitäisikö koiraa rankaista karkaamisesta?
- Näin estät koiraa juoksemasta ulos ovesta tai avoimesta portista
- Päivittäisen liikunnan lisääminen voi lopettaa karkailun
- Yhdessä hyvään kuntoon
- Pitkästymisen ja ahdistuksen ehkäiseminen voi vähentää karkailua
- Koira voi karata etsimään parittelukumppania
- Paikannuslaite voi auttaa koiran löytämisessä, kun se karkaa
- Koiran karkaamisen voi estää
Lue asiakkaiden mielipiteitä Tractivesta.
Miksi koira karkailee?
Koira voi karata monesta eri syystä. Se saattaa ehkä nähdä oravan, mikä herättää sen metsästysvaiston. Koira saattaa pinkaista pakoon leikkiäkseen kanssasi hippaa ja odottaen, että lähdet sen perään. Ehkä koira tuntee salaisen pakoreitin aidassa olevasta aukosta. Jossakin saattaa myös olla jotakin koirasi mielestä hauskaa, kuten toinen koira tai makupaloja anteliaasti jakeleva naapuri.
Koirien karkuretkien yleisimmät aiheuttajat:
- pelko tai ahdistus
- pitkästyminen
- metsästysvietti
- pariutumisvietti
- uusi reviiri
Jos koirasi karkailee jatkuvasti, se ei lopeta käytöstä ilman apua. Sinun on luotava sille turvallinen ja hauska ympäristö pihalle ja vahvistettava oikeaa käytöstä, jotta se lopettaa karkailun.
Aitojen ja porttien turvatarkastus koiran karkaamisen ehkäisemiseksi
Jos koirasi karkaa usein aidatulta pihalta, tutki, ettei aita ole mistään rikki. Koirat mahtuvat yllättävän pienistäkin aukoista! Etsi paikkoja, joissa koira on kaivanut maata aidan alta. Tuki reiät laudoilla tai verkkoaidalla tulevien karkuretkien estämiseksi.
Koira saattaa kiivetä puutarhakalusteiden tai lelujen päälle päästäkseen aidan yli. Pidä siis tällaiset tavarat etäällä aidasta.
Urheilulliset tai erityisen motivoituneet koirat voivat hypätä aidan yli. Ne ottavat vauhtia ja tekevät ison loikan. Paras tapa pitää korkeushyppääjä aidatulla pihalla on tehdä aidasta korkeampi.
Muista tarkastaa aidan porttien salvat. Sulkeutuuko salpa, kun suljet portin perässäsi? Jos portti ei mene kunnolla kiinni, voit olla varma siitä, että koirasi tietää sen ja suunnittelee jo pakoa.
Jos koirasi karkailee aidatulta alueelta, GPS-koira-aita voi olla arvokas apu, sillä se hälyttää heti haukun tehdessä houdinit.
Koiran kouluttaminen voi ehkäistä karkailua
Kun koulutat koirasi noudattamaan peruskäskyjä, kuten ”istu”, ”paikka” ja ”tänne”, voit välttyä koiran karkailun aiheuttamalta turhautumiselta. Koirien tottelevaisuuskoulutus on hyvä tapa opetella koulutustekniikoita yhdessä koiran kanssa ja vahvistaa elinikäistä uskollisuutta. Mikä tärkeintä, pidät karvakorvasi turvassa monilta karkuretkellä odottavilta vaaroilta. Hyvin koulutettu koira välttyy vaaroilta.
Tehokkaassa koirankoulutuksessa käytetään positiivista vahvistamista. Se tarkoittaa, että kehut koiraa tai annat makupalan, kun koira tekee oikein. Jos koira toimii väärin, sitä ei huomioida (ellei koira ole vaarassa).
Koiran koulutus muuttaa paitsi koiran, myös omistajan käytöstä. Juoksetko karanneen koirasi perään? Koirasi saattaa luulla sinun leikkivän sen kanssa ja karkaa silkkaa leikkisyyttään. Ajeletko naapurustossa poimien karanneen koirasi autoon? Jos koirasi pitää autoilusta, tämä tekniikka saattaa vahvistaa karkaamiskäytöstä. Itse asiassa koirasi saattaakin olla kouluttanut sinua eikä päin vastoin!
Koiran kouluttaminen vaatii johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä, mutta tulokset ovat vaivan arvoisia. Koiran koulutukseen käytetty aika kehittää koiran ja sen omistajan välistä luottamusta, parantaa turvallisuutta ja vahvistaa molemminpuolista suhdetta positiivisella tavalla.
Pitäisikö koiraa rankaista karkaamisesta?
Rankaiseminen ei välttämättä ole tehokas tapa lopettaa karkailu. Koira yhdistää rangaistuksen siihen, mitä se juuri rankaisuhetkellä tekee. Jos siis rankaiset koiraasi sen palatessa kotiin, se yhdistää rangaistuksen kotiinpaluuseen. Näin koira voi alkaa pelätä rankaisijaa tai kotiaan. Paitsi jos satut saamaan koiran kiinni juuri sillä hetkellä, kun se on karkaamassa, rankaiseminen ei todennäköisesti auta vähentämään karkailua.
Kouluta koirasi rangaistuksen sijaan positiivisilla vahvistuskeinoilla.
Näin estät koiraa juoksemasta ulos ovesta tai avoimesta portista
Pidä koira aina hihnassa ja hihna kunnolla kädessäsi, ennen kuin avaat oven tai portin. Opettamalla peruskäskyt ”tänne” ja ”istu” teet hihnan kiinnittämisestä pantaan tai valjaisin helpompaa. Opeta koiraasi pysymään paikallaan ulko-oven ollessa auki, jotta voit avata oven rauhassa esimerkiksi lähetin tuodessa pakettia tai jonkun tullessa kylään.
Vältä huomion herpaantumista porttia tai ovea avatessasi. Pidä koiraasi silmällä ja tarkkaile sen käytöstä. Pidä puhelin taskussa, kunnes koira on hihnassa ja noudattaa komentojasi.
Jos pihalta karkaaminen toistuu aina avatessasi portin, harkitse välikön lisäämistä aitaan. Kahden portin järjestelmä luo turvallisen, suljetun alueen, jossa voit kiinnittää koiran hihnan ennen pihalta poistumista.
Päivittäisen liikunnan lisääminen voi lopettaa karkailun
Pennut ja nuoret koirat pursuavat energiaa. Kun viet koirasi lenkille joka päivä, autat sitä purkamaan ylimääräistä energiaansa, jonka se saattaisi muuten käyttää aidan ali kaivautumiseen tai sen yli kiipeämiseen tai hyppäämiseen.
Päivittäiset lenkit pitävät koiran hyvässä kunnossa ja ehkäisevät liikalihavuutta, joka voi vaarantaa koiran terveyden ja hyvinvoinnin. Lenkit tarjoavat myös aistivirikkeitä koiran tutkiessa ulkomaailman näkyjä, ääniä ja hajuja. Lisäksi koira tietysti saa nauttia lempi-ihmisensä seurasta – siis sinusta!
Yhdessä hyvään kuntoon
Voit asettaa päivätavoitteita. Näet, saako koirasi tarpeeksi liikuntaa ja lepoa. Voit vertailla koiraasi samankaltaisiin rotuihin. Jos olet kilpailuhenkinen, voit haastaa ystäväsi ja yrittää nousta maailmanlaajuisilla tuloslistoilla.
Pitkästymisen ja ahdistuksen ehkäiseminen voi vähentää karkailua
Pelkkä juoksentelu vapaana aidatulla pihalla ei ehkä täytä koiran kaikkia tarpeita. Pihasta pitää tehdä kiinnostava ja mukava paikka, jotta koiran halu karata vähenee. Tarjoa koiralle erilaisia leluja ja vaihtele niitä ajoittain. Varmista, että sinä tai perheenjäsenesi viettävät laatuaikaa koiran kanssa vaikkapa pikaisen koulutussession merkeissä. Lisää sateensuoja, varjoisa paikka, ruokaa ja vettä, niin pihasta saattaa tulla koirasi lempipaikka.
Kovat äänet voivat ahdistaa koiraa ja saada sen karkaamaan pihalta. Jos mahdollista, ota koira sisälle, jos tiedossa on jokin stressaava tilanne, kuten rakennustöitä, ukkosmyrsky tai ilotulitus.
Koira voi karata etsimään parittelukumppania
Lisääntymisvietti on voimakas. Leikkaamatonta koiraa voi olla lähes mahdoton estää karkaamasta, jos lähistöllä asuu kiinnostava parittelukumppani. Koirat tulevat sukukypsiksi noin puolen vuoden ikäisinä. Siksi urokset kannattaa kastroida ja nartut steriloida heti, kun eläinlääkäri sitä suosittelee. Tämä vähentää vaeltelua kumppanin perässä. Lisäksi se ehkäisee lemmikkien hallitsematonta lisääntymistä ja vähentää ei-toivottuja lemmikkejä, joita joudutaan joka vuosi lopettamaan.
Koiran juoksut – kaikki, mitä sinun on hyvä tietää
Paikannuslaite voi auttaa koiran löytämisessä, kun se karkaa
GPS-paikantimet hyödyntävät uusinta teknologiaa koirakarkulaisten paikantamisessa. Esimerkiksi Tractive GPS kiinnitetään koiran pantaan ja muodostaa yhteyden älypuhelinsovellukseen, josta näet koirasi tarkan sijainnin. Jos koirasi karkailee usein, tämä voi olla hyvä ratkaisu, kunnes onnistut lopettamaan karkailun koulutuksen avulla. Lemmikkejä, jotka pääsevät usein juoksemaan vapaana syrjäseuduilla, on helppo seurata GPS-koirapaikantimella.
Koiran karkaamisen voi estää
Rakastat koiraasi ja haluat viettää aikaa sen kanssa. Karannut koira on kuitenkin vaarassa loukkaantua ja voi olla ei-toivottu vieras naapurustossa. Muista, että koiran omistajana olet vastuussa sen turvallisuudesta. Koirasi on riippuvainen sinusta.
Kärsivällisyydellä ja uhraamalla aikaasi löydät keinon lopettaa koiran karkailun. Muokkaamalla aitaa, kouluttamalla koiraa tai tekemällä pihasta koirien paratiisin saat pidettyä koirasi turvallisesti kotipihalla, jotta voitte nauttia yhteiselosta monta vuotta.