Ulkokissat sopeutuvat helposti monenlaisiin sääoloihin. Hyytävän kylminä talvipäivinä ulkokissatkin kuitenkin kaipaavat meidän ihmisten apua. Kuiva, säältä suojaava koppi ja lisäruoka voivat auttaa kissaa selviämään talven purevimmista pakkasista. Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen ulkokissojen hoidosta talvella ja siitä, miten voit suojella kissaystäviäsi kylmänä vuodenaikana.

Seuraa aina kissasi retkiä

Näet sen olinpaikan reaaliajassa, meneepä se kuinka kauas tahansa. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas kotoa. Voit ottaa selvää sen kulkureiteistä ja lempipaikoista. Muut voivat seurata kanssasi.

Tutustu kissojen GPS-paikantimiin

cat

Ota selvää, missä kissasi viettää aikaansa.

Lue lisää

Voiko kissa selviytyä talvesta taivasalla?

Kissat, jotka viettävät koko vuoden ulkosalla, kasvattavat paksun turkin ilmojen viiletessä. Ulkokissallasi on luultavasti omia keinoja kuivana ja lämpimänä pysymiseen talvella: jokin salainen kolo säänsuojana, kissanruokaa ulos jättävä naapuri tai hyvät jyrsijäapajat.

Talvesta selviytyminen ulkosalla on mahdollista, mutta terveenä ja vahvana pysyminen onkin toinen juttu. Voit auttaa ulkokissaasi pärjäämään talvella paremmin huolehtimalla, että sillä on lämmin ja kuiva suojakoppi sekä paljon ruokaa ja sulaa vettä, kun lämpötila menee pakkasen puolelle.

Millaisissa lämpötiloissa kissat voivat selviytyä ulkona?

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että pakkanen (lämpötila alle 0 °C) voi olla kissoille vaarallista, jos niillä ei ole sopivaa säänsuojaa. Pakkasella kissat ovat vaarassa kärsiä hypotermiasta ja pakkasenpuremista, jotka molemmat voivat olla hengenvaarallisia.

Satunnaisesti ulkona käyvä sisäkissa ei pärjää pakkasessa muutamaa minuuttia pidempään. Pääosin sisällä elävät kissat olisikin varmuuden vuoksi hyvä pitää sisätiloissa lämpömittarin näyttäessä alle 7 astetta.

ruskeatäplikäs kissa kävelee ulkona lumessa

Kissa sisälle

Paras tapa suojella kissaa kylmyydeltä on tuoda se sisälle. Näin se pysyy lämpimänä, ja sillä on koko ajan tarjolla ruokaa, vettä ja hellyyttä. Sisäkissoille tämä ei ole mikään ongelma.

Jos sinulla on vapaana ulkoileva kissa, voit yrittää tuoda sen sisälle yöksi, kun lämpötila on alhaisin. Varmista, että kissalla on myös päiväsaikaan jokin paikka, johon se pääsee suojaan sääolosuhteilta: lato, talli tai suojakoppi.

Jos kissasi elää aina ulkosalla tai huolehdit kulkukissoista, on tärkeää järjestää säänsuoja sekä pitää aina tarjolla sulaa vettä ja kuivamuonaa. Monet eläimet, joita ulkokissat metsästävät, kuten hiiret ja muut pikku otukset, pysyttelevät talvella pesässään, joten hyvin kylmällä ilmalla kissoilla on vähemmän luontaisia ruoanlähteitä.

Kuiva ja lämmin suojakoppi

Jos kissan tuominen sisälle ei ole mahdollista, voit tehdä yksinkertaisen suojakopin pitääksesi kissan lämpimänä, kuivana ja turvassa talvella. Myös naapuruston kulkukissat voivat käyttää lämpöistä suojakoppia kylminä päivinä.

Kissankopin ostaminen tai rakentaminen: millainen on paras ulkokissoille?

Netistä on saatavilla piirustuksia, joiden avulla voi rakentaa kiinteän, koirankoppia muistuttavan puukopin. Toinen vaihtoehto on ostaa valmis tai koottava suojakoppi verkkokaupasta.

Talvella lämmintä piilopaikkaa etsivä ulkokissa ei ole turhan tarkka suojansa suhteen. Naapureistasi on kuitenkin varmaankin mukavaa, jos koppi miellyttää silmää, sulautuu ympäristöönsä tai on puiden tai pensaiden kätkössä.

Edullisen tee-itse-kissankopin voi tehdä muovisesta säilytyslaatikosta. Leikkaa etu- ja takaseinään mattoveitsellä n. 20 cm x 20 cm:n kokoiset aukot. Kissa mahtuu niistä sisään, mutta kylmä ilma pysyy ulkona. Kumiläppä aukon peittona pitää kopin vieläkin lämpimämpänä. Pidä vain huoli siitä, että kissa pääsee läpästä huolimatta helposti sisään ja ulos.

Miksi laatikon taakse pitää tehdä toinen aukko? Jos koppiin tunkeutuu jokin epätoivottu vieras, kuten villieläin, kissa voi paeta takakautta.

Sulje laatikon kansi tiiviisti ilmastointiteipillä tai kitillä. Aseta laatikko lavalle tai muutaman laudan tai tiilen päälle, jotta se ei ole suoraan kylmässä, kosteassa maassa. Laatikon korottaminen muutaman sentin maanpinnasta parantaa eristystä ja estää maahan satanutta vettä ja lunta pääsemästä oviaukosta sisään.

Kissan suojakopin koolla on väliä

Jos et aio lämmittää kissankoppia sähkölämmittimellä, tee siitä kompaktin kokoinen. Kopin ainoa lämmönlähde on kissa itse.

Pienessä kopissa kissan ruumiinlämpö lämmittää tilan nopeasti. Jos laatikko on liian iso, kissan tuottama lämpö hajaantuu suureen tilaan, eikä kissa pysy yhtä lämpimänä. Kopin pitää kuitenkin olla niin iso, että kissa mahtuu seisomaan ja kääntymään sen sisällä.

Ulkokissan suojakopin varustus

Kissan suojakopin tärkein tehtävä on suojella kissaa kylmyydeltä, sateelta ja lumelta. Älä laita kissanruokaa koppiin, vaan tarjoa se katetulla ruokinta-asemalla. Ruoka saattaa houkutella koppiin epätoivottuja vieraita, jotka voivat olla vaaraksi kissalle.

Olki on paras materiaali suojakopin pohjalle. Se torjuu kosteutta ja eristää hyvin lämpöä. Kissa voi myös kaivautua olkiin pysyäkseen lämpimänä. Muista, että olki ja heinä eivät ole sama asia. Heinä homehtuu eikä eristä yhtä hyvin kuin olki. Vaihda oljet aika ajoin talven kuluessa.

Suojakopin kosteus- ja lämmöneristys

Älä laita suojakoppiin pyyhkeitä tai vilttejä. Ne eivät eristä, vaan vetävät lämpöä pois kissasta. Ne myös imevät kosteutta ja tekevät kopista ikävän kostean ja kalsean.

Tiivistä kaikki laatikon saumat ja aukot, jotta sade ja lumi eivät pääse sisään. Voit käyttää kittiä tai vedenpitävää teippiä. Jos laatikon kansi ei tahdo pysyä kiinni tai laatikko on niin kevyt, että se voi helposti kaatua tai siirtyä, laita päälle painoksi tiiliä tai kiviä, jotta se pysyy paremmin paikallaan. Tarkasta kissankoppi aina rankkasateen tai lumituiskun jälkeen ja varmista, että se on yhä kuiva sisältä.

Reilusti lämmitettyä ruokaa ja vettä

Purevalla pakkasella tarjolle laitettu kissanruoka ja vesi voivat jäätyä nopeasti. Harkitse lämmitettyjä astioita, jos et aio käydä laittamassa tarjolle uutta ruokaa ja vettä monta kertaa päivässä.

Kuinka paljon ruokaa kissalle pitäisi antaa talvella?

Kissat, jotka viettävät aikaansa ulkosalla, tarvitsevat talvella lisäruokaa. Ne kuluttavat enemmän energiaa lämpimänä pysymiseen. Anna niille siis enemmän ruokaa kuin lämpiminä vuodenaikoina. Muista, että jos kissasi metsästää, sen saaliseläimet piileksivät luultavasti pesässään talvella.

Kissan purkkiruoka jäätyy talvella nopeasti. Tarjolle kannattaa laittaa sen sijaan runsaasti kuivamuonaa. Kissasi kiittää!

Ruoan ja veden sijoituspaikka

Ruoka ja vesi pitäisi laittaa tarjolla sellaiseen paikkaan, jossa kissasi oleskelee paljon ulkona ollessaan. Tuoretta ruokaa ja vettä pitää tarjota joka päivä, eli valitse paikka, joka on myös itsellesi kätevä. Et varmaankaan halua rämpiä kymmeniä metrejä umpihangessa tai mudassa! Katettu ruokinta-asema on hyvä vaihtoehto. Se estää sadetta ja lunta putoamasta ruoan päälle ja tekee kissan ruokailuhetkestä hieman mukavamman.

Ulkokissan ruoan ja veden pitäminen sulana

Lämmitetyt astiat voivat estää vettä ja märkäruokaa jäätymästä. Ne kuitenkin vaativat pistorasian, joten on tärkeää miettiä, miten sähköasennus ulkona toteutetaan turvallisesti. Voit pitää lämmitetyt ruoka- ja vesiastiat vaikkapa kotisi terassilla, jos satunnaiset eläinvieraat eivät haittaa.

Jos käytät lämmittämättömiä astioita, muista, että vesi jäätyy teräsastiassa nopeammin kuin muoviastiassa. Jotkin muovityypit ovat joustavia, ja jään saa irti taivuttamalla niitä, jos ne ovat jäätyneet umpeen.

Seuraa kissasi talviseikkailuja GPS-kissapaikantimella

Yksi tärkeistä kissan talvihoitovälineistä on GPS-kissapaikannin. Sillä voit seurata kissasi seikkailuja ja olinpaikkaa sekä nähdä, kauanko kissasi on ollut ulkona ja kuinka kauas kotoa se vaeltaa. Kissasi saa leikkiä mielin määrin, ja sinä voit olla rauhallisin mielin, sillä tiedät aina löytäväsi kissasi ajasta ja paikasta riippumatta.

Eräs kissanomistaja, Rickard, kertoo kokemuksestaan Tractive GPS -paikantimen kanssa:

Aloimme päästää Louien ulos itsekseen. Mielenrauhamme takaamiseksi puimme sille Tractive-kissapaikantimen. Pystyimme seuraamaan sitä joka päivä, ja näimme, että päivä päivältä se uskaltautui kauemmas kotoa. Se palasi aina kotiin ennen yön tuloa, mutta muutaman kerran jouduimme etsimään sen paikantimella ja hakemaan sen. Yhtenä iltana aloimme huolestua, sillä se oli paikantimen mukaan pysynyt samassa paikassa monta tuntia. Alkoi hämärtää, joten lähdimme etsimään sitä. Paikannin johdatti meidät tietä pitkin noin kilometrin päähän. Etsimme alueelta, mutta Louieta ei näkynyt. Jatkoimme paikantimen etsimistä pensaikossa ja laajensimme samalla Louien etsintöjä laajemmalle alueelle. Lopulta löysimme Louien puunlatvasta juuri sieltä, missä paikannin oli näyttänyt sen olevan. Se oli jumissa noin 6–7 metrin korkeudella eikä uskaltanut päästää äännähdystäkään. Juttelimme maanomistajien kanssa ja saimme selville, että he olivat nähneet Louien aiemmin samana päivänä ja heidän saksanpaimenkoiransa oli ajanut sen pois. Lainasimme heiltä tikapuut, ja hieman kiikkerän kipuamisen jälkeen saimme Louien lopulta napattua ja tuotua kotiin ehjin nahoin. Paikannin on pelastanut sen hengen jo kerran ja voi pelastaa uudelleenkin.

Kaksi harmaata kissaa käpertyneenä vierekkäin tuolilla
Louie taas kotona turvassa bestiksensä Baloon kanssa

Kodittomat kissat, villikissat, ulkokissat: mitä eroa niillä on?

Ulkosalla näkee monenlaisia kissoja kaikkina vuodenaikoina. Jotkut kissanystävät tekevät kaikkensa auttaakseen hylättyjä tai villiintyneitä kissoja tarjoamalla niille ruokaa, vettä ja suojaa ympäri vuoden.

Niin villikissat, kodittomat kissat kuin ulkokissatkin ovat kaikki kotikissoja ja kuuluvat samaan Felis cattus -lajiin. On tärkeää ymmärtää, että kulkukissat eivät aina ole tottuneita ihmisiin. Ne voivat olla pelokkaita tai aggressiivisia, joten niitä on syytä lähestyä varoen. On myös hyvä muistaa, että ulkona liikkuva kotikissa voi kohdata retkillään kulkukissoja.

Miten villikissat, ulkokissat ja kodittomat kissat eroavat toisistaan? Ulkokissoilla on yleensä joku, joka huolehtii niistä, ja ne ovat tottuneet ihmisiin. Joku voi esimerkiksi ruokkia niitä säännöllisesti, käyttää niitä eläinlääkärissä tai päästää ne sisälle yöksi tai osaksi päivää. Näillä kissoilla on siis tavallaan turvallinen koti.

Kodittomat kissat ovat jossakin elämänsä vaiheessa eläneet sisätiloissa ihmisten kanssa, mutta ovat joutuneet eroon omistajastaan tai tulleet hylätyiksi. Ne eivät enää ole säännöllisesti tekemisissä ihmisten kanssa. Koska ne ovat tottuneet ihmisiin aiemmin, ne saattavat lähestyä ihmisiä ja taloja päiväsaikaan. Ne ottavat vastaan ruokaa ja hakeutuvat suojaan ihmisten lähellä villikissoja todennäköisemmin.

Villikissat eivät ehkä ole koskaan kohdanneet ihmistä, tai kontakti on ollut hyvin vähäistä. Ne pelkäävät ihmisiä eivätkä lähesty meitä, ja ne liikkuvat tavallisesti vain öisin. Villikissat ovat usein leikkaamattomia. Joillakin alueilla järjestetään loukutus-leikkautus-palautusohjelmia, joiden tarkoituksena on parantaa villikissojen elämänlaatua ja estää niiden hallitsematon lisääntyminen.

Kun laitat ulkokissallesi ulos suojaa, ruokaa ja vettä, ne voivat houkutella kaikenlaisia kissakulkijoita. Muista aina, että ulkona liikkuvat kissat ovat luonteeltaan ja kesyyntymiseltään erilaisia.

ruskeatäplikäs kissa seisoo männynoksalla katsellen lumista maisemaa

Vinkkejä kulkukissojen talviturvallisuudesta huolehtimiseen

Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit auttaa kotiseutusi kulkukissoja selviytymään talven yli:

  • Ennen kuin astut autoon, koputtele konepeltiä lujasti varmistaaksesi, ettei auton alla tai moottoritilassa oleskele lämpimään hakeutunutta kissaa. Tarkista myös rengastilat, sillä kissat piileksivät niissä usein.
  • Varmista, ettei autosta vuoda pakkasnestettä. Kissa saattaa saada myrkyllistä nestettä elimistöönsä, jos se kävelee lammikon poikki ja nuolee tassujaan. Säilytä pakkasneste paikassa, johon kissat eivät pääse.
  • Vältä jäänsulatuskemikaalien käyttöä ajotiellä ja kiveyksillä. Kissa saattaa saada myrkkyä elimistöönsä, jos se kävelee käsitellyn pinnan poikki ja nuolee tassujaan.

Kulkukissojen houkuttelu suojakoppiin ja ruokintapaikalle

Varsinkin villiintyneet kissat voivat olla vastahakoisia lähestymään kotiasi tai niille tekemääsi suojakoppia. Sijoita kissankopit jonkin matkan päähän kotoasi, mutta kuitenkin niin lähelle, että voit käydä tarkastamassa ne säännöllisesti. Sijoita useita suojakoppeja, jotta kissoilla on valinnanvaraa ja mahdollisuus omaan tilaan, jos kopeilla on useita käyttäjiä.

Houkuttele kissoja suojakoppiin ripottelemalla oviaukon eteen kissanminttua tai makupaloja

Jos kissat eivät suostu käyttämään suojakoppia, etsi niiden nukkumapaikka, kuten terassin alusta tai lato, ja tee siitä mukavampi lisäämällä olkia nukkuma-alustaksi.

Tee kissan hoidosta osa talvirutiineja

Taivasalla, luonnon armoilla eläminen voi olla haastavaa jopa niinkin sopeutuvaiselle eläimelle kuin kissalle. Voit auttaa ulkokissoja selviytymään kylmästä vuodenajasta tarjoamalla niille säännöllisesti ruokaa, vettä ja säänsuojaa, jotta ne pysyvät kylläisinä ja hyvinvoivina.