Hundens paringsprosess forklart
Prøver hunden din å «elske» med alt i sikte? I så fall kan du ha en valp med en sterk parringsdrift -som seriøst ikke bør undervurderes! Lær det grunnleggende om hundenes paringsprosess her, og hvordan du kan være en ansvarlig kjæledyreier og holde dem trygge.

Når hunder når kjønnsmoden alder, skal det ikke mye til før de følger sine sterke instinkter for å formere seg. Hvis de får sjansen, kan hunder som ikke er kastrert eller sterilisert, helt naturlig ende opp med å parre seg – og det kan føre til et kull med valper. Så hvis du lurer på hvordan paringsprosessen egentlig foregår, forklarer vi det for deg her.
Våre profesjonelle tips for å håndtere en hund som prøver å parre seg:
- Adskill aldri en hann og en tispe under paringsprosessen
- Steriliser eller kastrer hunden din for å håndtere atferden dens og forhindre uønskede svangerskap
- Bruk en GPS-tracker for hunder for å holde bedre orden på hundens plassering og aktivitet

Finn ut hvor hunden tilbringer tiden sin.
Les mer- Når parrer hunder seg?
- Har hannhunder løpetid?
- Hvordan merker hannhunder at tisper er i løpetid?
- Hundens paringsprosess
- Hva skjer etter parringen?
- Hvordan kan jeg forhindre at hunden min blir gravid?
- Uønsket graviditet? Hva du kan vurdere med veterinæren din
- Kan jeg pare hunden min under hennes første løpetid?
- Ansvarlig avlspraksis
- Sterilisering og kastrering
Når parrer hunder seg?
Paringsprosessen starter vanligvis når en tispe kommer i løpetid, også kalt brunst. Dette skjer som regel når hun er rundt seks måneder gammel, men det kan variere avhengig av rase og individ. Hunder får løpetid i snitt to ganger i året, og det er i denne perioden de er mest mottakelige for parring.
Når hunden din har løpetid, kan det hende hun oftere prøver å komme seg ut eller stikke av – som denne Reddit-brukeren forteller:

Kilde: Reddit
Andre tegn på at tisper har løpetid kan være atferdsendringer – som mer kosete oppførsel eller uro – samt fysiske tegn som hevelse i vulva og en blodig utflod.
Har hannhunder løpetid?
Nei, hannhunder har ikke løpetid. Å ha løpetid viser spesifikt til brunstfasen i tispens reproduksjonssyklus, hvor hun er mottakelig for parring og dermed kan bli gravid. Hannhunder har ikke en egen løpetid, men de kan pare seg året rundt etter at de har nådd puberteten – som oftest rundt seks måneders alder.
Selv om hannhunder ikke får løpetid, er det greit å huske at en tispe i løpetid kan ha stor påvirkning på en hannhund.
Hvordan merker hannhunder at tisper er i løpetid?
Hannhunder oppfatter lukten av tisper i løpetid takket være et spesielt feromon som heter metyl-p-hydroksybenzoat. Denne lukten kan gjøre hannhunden helt fra seg – særlig hvis han ikke er kastrert. Han kan bli seksuelt opphisset og legge all sin energi i å finne tispa. Det hender til og med at hannhunder slutter å spise og drikke, eller prøver å rømme hjemmefra for å finne en partner.

Følg med på hundens daglige aktiviteter
Følg hvert trinn med sporing i ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt. Hold dem glade og friske med aktivitets- og søvnovervåking. Motta helsevarsler hvis noe virker feil.
Hundens paringsprosess
Paringsprosessen innebærer en form for kurtise, der hundene viser interesse for hverandre gjennom snusing, slikking og andre signaler. Når tispa er mottakelig, vil hannhunden hoppe opp på henne, og selve parringen finner sted. Her er de ulike fasene og varigheten av hundens paringsprosess:
- Første fase av parringen (omtrent 2 minutter)
- Vendingen (ca. 5 sekunder)
- Andre fase av parringen (5 – 45 minutter)
Først hopper hannhunden opp på tispa (første fase av parringen). Hvis de skulle forbli i denne første posisjonen, ville de fått kraftige kramper.
Derfor bytter de posisjon (vendingen), og hundene fortsetter parringen (andre fase av parringen), slik det vises i illustrasjonen nedenfor. Livmor, skjede, svamplegeme, vulva og penis er alle involvert i selve samleie mellom hunder.

I den andre fasen av parringen hos hunder svulmer en del av hannhundens penis opp, samtidig som musklene i tispa trekker seg sammen. Dette skaper en slags «lås» eller «knute» – hvor hann og tispe sitter fast sammen en stund. Denne fasen kan vare i opptil 30 minutter, og … ja, vi skjønner det – for oss mennesker kan det se litt pinlig ut.

Aldri prøv å skille hundene under parringen, da dette kan føre til alvorlige skader på en eller begge hundene.
Hva skjer etter parringen?
Etter parringen er ikke graviditet garantert, men det er mulig. Hundens graviditet varer vanligvis i omtrent 63 dager. Hvis du planlegger å pare hunden din, er det viktig å følge nøye med på helsen hennes. Regelmessige veterinærbesøk kan bidra til å bekrefte graviditet og sikre at alt går som det skal.
Hvordan kan jeg forhindre at hunden min blir gravid?
Den mest effektive måten å forhindre graviditet på, er å sterilisere hunden din. Hvis hun har løpetid og ikke er sterilisert, bør du holde henne unna hannhunder og aldri la henne være ute uten tilsyn. Hundebleier er nyttige for å kontrollere utflod, men de vil ikke hindre parring, så tilsyn er alltid nødvendig.
Uønsket graviditet? Hva du kan vurdere med veterinæren din
Til tross for din beste innsats for å forhindre det, kan din firbente venn bli gravid. Her er alternativene dine, i tilfelle en uplanlagt hundegraviditet:
- Abortsprøyte: Denne løsningen er ikke uten risiko og bør kun brukes i ekstreme nødstilfeller.
- Hormonell undertrykkelse: Med denne behandlingen kan man fremkalle ulike livmorproblemer hos tispen. Dersom dette alternativet er den eneste løsningen, er det kun veterinæren som kan gi sprøyten i løpet av den hormonelle pauseperioden (for å unngå å skade hundens livmor).
- Sterilisering av tispen.
I alle situasjoner bør du alltid samarbeide med veterinæren. Hundens helse og velvære avhenger av det.
Kan jeg pare hunden min under hennes første løpetid?
Det anbefales generelt ikke å pare en hund under hennes første løpetid. Kroppen hennes er fortsatt i utvikling, og parring under første løpetid kan føre til komplikasjoner. Parring bør kun gjøres under veiledning av en veterinær, etter at hunden har nådd full modenhet, noe som varierer avhengig av rase.
Ansvarlig avlspraksis
Selv om paringsprosessen hos hunder er naturlig, er det viktig å tenke på ansvaret som følger med. Parring av hunder bør gjøres på en gjennomtenkt måte, og det må sikres at både moren og de potensielle valpene får riktig stell og oppmerksomhet. Husk også at overbefolkning er et alvorlig problem i mange områder, så det er alltid lurt å rådføre seg med veterinæren om det er riktig valg å pare hunden din.
Sterilisering og kastrering
Hvis du ikke planlegger å pare hunden din, bør du vurdere å sterilisere eller kastrere henne for å hindre uønskede kull. Disse prosedyrene har også mange helsefordeler for hunden din, inkludert redusert risiko for visse kreftformer og uønsket atferd.