Hund i brunst? Lær hvordan du håndterer hundens brunstsyklus og holder hunden din trygg
Hunder i brunst må behandles med forsiktighet. Vet du hvordan du gjenkjenner tegnene på en hund i brunst? Bli informert og vær forberedt på hva som skal skje.
Har du en hannhund- eller tispe, som ennå ikke er sterilisert eller kastrert? I dette tilfellet, er det viktig å kjenne tegnene for om en hund er i brunst for eiere av både hannhunder- og tisper. Det kan hjelpe deg med å gjøre følgende:
- være bedre forberedt på opplevelsen
- forhindre uønsket graviditet/nye valper
- planlegge for valper når du ønsker dem
- unngå farlige situasjoner; hunder i brunst kan være svært uforutsigbare og til og med rømme hjemmefra
- hold øye med hunden din
Så hva er de vanligste symptomene på en hund i brunst? Hva kan du forvente når hunden din er i brunst? Her er svarene på de oftest stilte spørsmålene om hunder i brunst.
Vit alltid hvor hunden din er
Følg hvert skritt i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt. Hold dem friske og sunne med velværeovervåking. Og la andre – som familie eller hundepassere – holde øye med hunden din også.
- Vit alltid hvor hunden din er
- Hva betyr det når en hund er brunstig?
- Når blir hunder brunstige?
- Hvor ofte blir hunder brunstige?
- Blir hannhunder brunstige?
- Vanlig oppførsel av en tispe i brunst
- 4 stadier av hundens brunstsyklus
- Hvor lenge holder en hund seg i brunst?
- Har hunder mensen?
- Hundebleier: Hvor de hjelper, og hvor de ikke gjør det
- Hvordan håndtere en tispe i brunst
- Hundeparingsprosessen forklart
- Parringshandlingen: Er det lov å adskille hunder under parring?
- Hunder og overgangsalder: Er dette virkelig et tema?
- Uønsket hundegraviditet? Tilgjengelige abortalternativer
Hva betyr det når en hund er brunstig?
En hund i brunst refererer til tiden i en tispes liv når hun er fruktbar og klar til å avle. Det er stadiet i en hunds reproduksjonssyklus når hun har eggløsning, og er derfor åpen for potensiell parring.
Pass på – i løpet av denne tiden kan hunden din opptre merkelig, og vise de klassiske symptomene på en hund med løpetid. Og siden hun er åpen for parring, er det en reell mulighet for at hunden din kan bli gravid i løpet av denne tiden. Så det kan hende du må iverksette tiltak for å forhindre en uønsket hundegraviditet.
Hundens brunstsyklus er også kjent som en 4-trinns brunstsyklus i hunder.
Når blir hunder brunstige?
Hundetisper har sin første brunstsyklus når de kommer i puberteten: tiden da de blir kjønnsmodne og i stand til å formere seg. Dette skjer vanligvis rundt seks måneders alder, men den nøyaktige alderen kan variere etter rase.
Små hunder er kjent for å starte sin brunstsyklus tidligere, mens store eller gigantiske raser kanskje ikke får sin første brunst før de er 18 – 24 måneder1.
Brunst og avl hos tamme hunder kan skje når som helst på året – de er ikke assosiert med noen spesiell sesong. Det eneste unntaket er basenjier og tibetanske mastiffer, som har en tendens til å gå i brunst om våren.
Hvor ofte blir hunder brunstige?
Hunner går i gjennomsnitt i brunst to ganger i året, eller omtrent hver sjette måned. Men frekvensen og intervallet kan variere mellom hunder og mellom forskjellige hunderaser. For eksempel kan svært store raser gå i brunst bare én gang i året, mens små hunderaser kan bli det tre ganger i året.
Hunder er vanligvis i brunst to ganger per år, men hver hund har forskjellig varighet i brunst, utflodsmengde og hormonelle endringer.
Mens en hund fortsatt er ung, kan brunstsyklusen være uregelmessig. Det kan ta opptil to år før en hunds brunstsyklus blir regelmessig.
Blir hannhunder brunstige?
Nei, hannhunder blir ikke brunstige – bare en tispe kan bli brunstig. Å være «i brunst» refererer spesifikt til brunststadiet i en tispes reproduksjonssyklus, hvor hun er mottakelig for parring og derfor kan bli gravid.
Selv om de ikke har en brunstsyklus, kan hannhunder pare seg hele året etter å ha nådd puberteten rundt 6 måneder gamle. Hvis du har en ukastrert hund eldre enn 6 måneder, kjenner du sannsynligvis til utfordringene som følger med hans seksuelle modenhet. Stadig klar til å parre seg, en ukastrert hannhund vil bestige og løpe av gårde ved enhver sjanse han får – ivrig etter å møte og «hilse» på nabolagets tisper.
Selv om hannhunder ikke blir brunstige, husk at tispen i brunstsyklus kan ha en stor innvirkning på hannhunden din.
Hannhunder vil fange opp duften av tisper i brunst takket være et spesielt feromon kjent som metyl p-hydroksybenzoat. Denne lukten kan gjøre hannhunden din helt vill – spesielt hvis han er intakt, vil han bli seksuelt opphisset og sette hele sitt fokus på å forfølge tispen. Paring er det optimale målet for dette naturlige, sterke instinktet hos ukastrerte hunder. I løpet av denne tiden kan det være nyttig å spore hunden din med en GPS-tracker for hund for å sikre at de holder seg unna trøbbel.
Hannhunden din kan til og med neglisjere mulighetene for mat eller vann, siden instinktet hans er veldig fokusert på paring. Få noen tips om hvordan du får hunden din til å drikke vann for å unngå dehydrering.
Vanlig oppførsel av en tispe i brunst
Ikke sikker på om hunden din er brunst? Vaginal blødning kan være den første indikatoren på at hunden din blir brunstig. Her er noen vanlige atferder til en tispe i brunst å se opp for, sammen med noen andre brunstsymptomer:
1. Overdreven slikking
Det er normalt for hunder å holde seg rene og ryddige ved å slikke seg selv. Men hvis du legger merke til at din usteriliserte tispe slikker sine private deler overdrevent, er det en god indikasjon på at hun kan være i brunst!
En tispe vil slikke seg selv som svar på svellingen av vulva og blodige utflod som hun opplever som en del av sin reproduksjonssyklus. De fleste hunder kan holde seg rene i løpet av denne tiden. Hvis hundens utflod forårsaker mye søl, kan du vurdere å ta i bruk brunstbleier og/eller hundetørk.
2. Endring i vannlatingsvaner
En tispe som er klar til å pare seg tisser ofte annerledes, så det er hint #2 om at hunden din er brunstig. Dette kan bety:
- tisser oftere enn vanlig
- løfter beinet annerledes mens hun tisser – eller når hun ser en hannhund
- urinerer ofte rundt hannhunder
Så hvis hundens tissevane plutselig ikke er like forutsigbar som normalt, kan det hende at hun er brunstig.
3. Blir mer vennlig mot hannhunder
En annen stor pekepinn på at hunden din er brunstig er når hun begynner å bli mer attraktiv og mottakelig for hannhunder. Hun vil sannsynligvis være mer vennlig mot hannhunder, samtidig som de viser økt interesse for henne.
For eksempel kan hun under brunst la hannhunder snuse og slikke vulvaen hennes, når hun normalt ikke ville tolerert denne oppførselen. Overdreven halelogring er også et tegn på åpenhet overfor hannhunder, som signaliserer at hun ønsker fysisk kontakt velkommen.
4. Endring i holdning og haleposisjon
Når tisper går inn i brunst (andre) fase av hundens brunstsyklus, er de klare til å pare seg, og de viser dette med holdning og haleposisjon. Hunden din får en suggestiv holdning, som en invitasjon til hannhunder. Du vil også se henne heve halen litt og flytte den til siden – denne posisjonen blir enda mer tydelig når hun blir berørt.
5. Bestiging og humping
Når de er opphisset, kan tisper både bestige, humpe eller støte når de er klare til å pare seg – det er ikke bare hannhunder. Dette er et av de mest åpenbare tegnene på en hund i brunst. Hun vil bestige eller jukke både på hanner og tisper, eller andre ting hun kan forveksle med en hund.
En hund kan også bli hyperaktiv mens den er i brunst. Hvis du finner hunden din på jakt etter en parringspartner – at den stikker av fra bakgården eller drar og sliter i båndet – da kan en Tractive GPS-tracker for hund hjelpe deg å holde styr på henne (og dermed holde henne trygg) til alle tider. Skulle din pelskledde venn stikke av, kan du bruke LIVE Tracking-funksjonen til GPS-trackeren fra smarttelefonen din og finne den firbeinte vennen din på kort tid.
6. Angst, uro og redebygging
Til slutt kan en tispe i brunst bli engstelig eller til og med aggressiv i løpet av tiden hun er åpen for parring. Vanligvis vil hun også vise redebyggingsatferd, som forberedelse til graviditet.
Selvfølgelig er ikke dette alle mulige tegn på en hund i brunst. Hunden din kan også bli mer hengiven mot deg, bli latere eller mer opphisset, vise tegn til stress eller ubesværethet, eller stikke av. Hvordan en hund i brunst vil opptre avhenger mye av den enkelte hunden og dens temperament.
I tilfelle hunden din viser noen advarende tegn på sykdom under brunstsyklusen hennes, kontakt veterinæren din.
4 stadier av hundens brunstsyklus
For bedre å forstå tegnene på en tispe i brunst, er det best å bryte ned de ulike stadiene av hunden i brunstsyklusen, også kjent som østrussyklusen hos hunder. Nedenfor er de fire stadiene som din usteriliserte tispe vil gå gjennom:
1. Førbrunststadiet
Den første fasen av hundens brunstsyklus kalles proøstrus. Dette stadiet kan vare fra 3 til 17 dager, men mange hunder opplever ca 9 dager i førbrunst (prøestrus). Det første tegnet på dette stadiet er hevelsen i vulvaen. Dette er en av de beste måtene å oppdage begynnelsen på en hunds brunstsyklus. Under proøstrusstadiet kan du merke følgende symptomer:
- En personlighetsendring:
- Endringer kan variere fra ganske milde til mer alvorlige. Noen ganger vil en tispe bli mer kjærlig og nær med eieren sin, andre ganger kan hun virke litt gretten.
- Appetitten endres:
- Det er ikke uvanlig at en hund mister litt matlyst i løpet av denne første uken, eller at hun blir mer sulten. Uansett hva endringen er, kan det å legge merke til det være en betydelig pekepinn på at brunstsyklusen har begynt.
- Vulva sveller opp:
- Hvor mye vulva sveller opp varierer fra hund til hund. Noen hunder sveller bare litt, mens andre sveller ganske mye. Blødning varierer også, men vanligvis er blødningen lett de første dagene og blir litt tyngre midt i uken.
- Halen mellom bena:
- Dette er en reaksjon for å beskytte vulvaen, enten ved å stikke halen mellom bena eller sette seg ned hver gang en annen hund nærmer seg.
2. Brunststadiet
Brunststadiet varer vanligvis fra 3-21 dager og varer i gjennomsnitt 9 dager. Dette er tiden din hund er fruktbar (hennes faktiske brunst) og hvor eggstokkene begynner å frigjøre egg for befruktning. I løpet av dette stadiet er hunner villige til å akseptere mannlig selskap. Hun vil svinge halen til siden, og hun kan prøve å være ute oftere enn normalt. Hun følger instinktet for å avle. I løpet av denne perioden inkluderer symptomene:
- Lysere utflod:
- Tidligere knallrød lysner utfloden nå til å bli noe rosa.
- Mykgjøring av vulva:
- Den første svellingen avtar akkurat nok til at vulvaen mykner nok til å penetreres.
- Flørting:
- Mens hun tidligere stakk halen mellom bena for å skyve bort mannlig selskap, begynner hun nå å oppføre seg flørtende. For eksempel å invitere hannen ved å snu ryggen mot ham og holde halen høyt og ute av veien.
3. Etterbrunst
Når etterbrunsten tar over, slutter den fruktbare delen av brunstsyklusen. Dette stadiet kan vare fra 60-90 dager, og på dette tidspunktet, er ikke hunden lenger fruktbar. Hvis hunden har blitt gravid, varer etterbrunststadiet fra slutten av brunst til valpenes fødsel (rundt 60 dager). Tegn på etterbrunststadiet inkluderer:
- Gradvis forsvinning av vulvas hevelse:
- Det meste av svellingen er borte innen en ukes tid, men vulvaen kan forbli litt forstørret.
- Mindre flørting:
- Enten den er gravid eller ikke, mangler hunden nå forutsetningene for å parre seg og er ikke lenger interessert i å flørte.
4. Anøstrus fase
Anøstrus er det siste stadiet av hundens brunstsyklus, også kjent som hvilefasen. Dette er den lengste fasen av en hunds brunstsyklus, fra 100-150 dager, på slutten av denne starter hele brunstsyklusen igjen.
Hvor lenge holder en hund seg i brunst?
Brunstige tisper i østrus-fasen av brunstsyklusen viser vanligvis tegn på brunst for 3 – 21 dager eller 9 dager i gjennomsnitt. For mer informasjon se den detaljerte forklaringen ovenfor. Hunder vil vanligvis ha to brunstperioder per år, men hver hund har forskjellig lengde på brunst, utslippsmengde og hormonelle endringer.
Har hunder mensen?
Du lurer kanskje på: har hunnhunder mensen? Vel, ja og nei. Som menneskelige kvinner, blør også hunder som en del av sin reproduksjonssyklus. Men i motsetning til mennesker som blør omtrent en gang i måneden, blør ukastrerte tisper under brunstfasen av syklusen.
Hunder i brunst vil ha en blodfarget utflod sammen med en hoven vulva. Brunsten kan vare opptil tre uker. Den blodige utfloden starter vanligvis mørk i fargen, og lysner gradvis over tid.
I motsetning til oss kan hunder bli drektige i løpet av sin «mens» – så det er egentlig ikke det samme som hos oss.
Hundebleier: Hvor de hjelper, og hvor de ikke gjør det
Hundetisper er, i likhet med mennesker, vanligvis veldig renslige under brunstperioden. Men denne oppførselen varierer fra hund til hund. Noen hunder vil vaske seg selv omhyggelig, mens andre kan være svært uinteresserte. På samme måten, kan intensiteten av blødningen variere.
I tilfelle du har problemer med at hunden skvetter litt, kan du vurdere å bruke en hundebleie så lenge tispen din er i brunst. Det finnes:
- Gjenbrukbare hundebleier: et miljøvennlig og kostnadsbesparende alternativ, hvis du er ok med å vaske hundens bleier
- Engangsbleier til hund: best for hundeeiere som leter etter en rask og praktisk løsning
- Hel body-bleie for hund: et godt valg for hunder som har problemer med å holde bleiene på
Selvfølgelig må du gi hunden din tid til å venne seg til dette først. Du kan begynne å forberede hunden din på det nye klesplagget før perioden starter.
Husk: Hundebleier vil ikke beskytte tispen din mot paringshandlingen! Ukastrerte hannhunder er vanligvis veldig målbevisste – og kan lykkes med å pare seg med en tispe i brunst selv om hun har på seg bleie.
Hvordan håndtere en tispe i brunst
1. Slipp aldri hunden ut i hagen alene
Beskytt hunden din mot hannhunder og uønsket graviditet. Gå ut i hagen sammen hunden din når den er brunstig. Du kan til og med vurdere å bruke bånd.
2. Hold hunden i bånd under turer
Selv om du anser hunden din som ekstremt godt dressert, er det å gå uten bånd et «nei-nei» når hunden din er brunstig. Ingen lydighetstrening er så sterk som naturlige instinkter.
3. Balanse mellom trening og hvile
Ulike hunder reagerer forskjellig på varme. Noen kan føle seg slitne hele dagen, mens andre kan bli urolige. Å observere hundens oppførsel og velge riktig mengde hvile og mosjon er viktig for å holde hunden komfortabel.
4. Rådfør deg med en veterinær
Selv om det å være i brunst ikke er en sykdom, kan det hjelpe deg å ta en prat med veterinæren din om ting du bør tenke på under brunst hvis det oppstår uventede problemer.
5. Mentol på tuppen av halen hennes
Når du går utendørs kan dette være et godt triks for å skjule duften. Det kan være nyttig hvis en hannhund plutselig dukker opp i nærheten, slik at den ikke oppdager at hunnen din er i brunst.
6. Bruk en GPS-tracker for hund
Hvis en hund i brunst plutselig stikker av på jakt etter en partner, vil en GPS-tracker som Tractive vise deg nøyaktig hvor hunden din er på vei. På den måten vil du raskt og enkelt finne hunden din igjen og beskytte henne mot uønsket graviditet.
Hundeparingsprosessen forklart
Denne følgende infografikken illustrerer sex eller parring mellom to hunder. De forskjellige stadiene og varigheten av hundeparingsprosessen er som følger:
- Første stadie coitus (ca 2 minutter)
- Vending (ca. 5 sekunder)
- Andre stadie coitus (5-45 minutter)
Først vil hannhunden bestige tispen (første stadie coitus). Skulle de beholde denne utgangsstillingen, ville de snart lide av alvorlige kramper. Av denne grunn vil de bytte stilling (vending), og hundene vil fortsette å parre seg (andre stadie coitus) som illustrert i infografikken nedenfor. Livmor, vagina, kjertler, vulva og penis er alle involvert i den seksuelle handlingen mellom hunder.
En av de viktigste tingene fra infografikken er det faktum at det er forbudt å skille hunder under paringshandlingen, siden dette kan føre til alvorlige konsekvenser.
Parringshandlingen: Er det lov å adskille hunder under parring?
Det er et klart svar på dette: Nei, ikke under noen omstendigheter! Du kan lett skade begge hundene, siden lemmet til hunden din hovner opp, mens musklene til tispen din er sammentrukket.
Paringshandlingen skal ikke forveksles som et lett møte. Denne prosessen kan vare i opptil 30 minutter og kan ofte se pinlig ut for mennesker.
Hunder og overgangsalder: Er dette virkelig et tema?
Hunden din er fruktbar til slutten. En manglende brunstperiode kan være et tegn på sykdom hos hunder. Skulle du legge merke til at dette skjer, sørg for å besøke veterinæren din.
Uønsket hundegraviditet? Tilgjengelige abortalternativer
Til tross for alle tips og tiltak, kan din pelskledde venn bli gravid. Her er alternativene dine, i tilfelle en uplanlagt hundegraviditet:
- Abortsprøyte: Dette alternativet er ikke uten risiko og bør kun brukes i ekstreme nødstilfeller.
- Hormonell undertrykkelse: Med denne behandlingen kan man provosere frem ulike livmorsykdommer hos tispen. Skulle dette alternativet være eneste utvei, har veterinæren kun lov til å gi sprøyten under den hormonelle pauseperioden, for ikke å skade hundens livmor.
Hvis du tror at hunden din snart kan bli brunstig, vurder å investere i en hunde-tracker for å alltid holde din pelskledde venn trygg.
For mer innsikt om tisper i brunst, sjekk ut videoen nedenfor:
Ønsker du mer nyttig informasjon som dette? Så følg oss da på Facebook eller Instagram, eller registrer deg for Tractives nyhetsbrev.