De ademfrequentie van je hond zegt veel over zijn of haar gezondheid. In dit artikel lees je wat een normale ademfrequentie bij honden is, welke signalen kunnen wijzen op mogelijke problemen en waarom het bijhouden van de ademfrequentie van je hond zo belangrijk is om gezondheidsproblemen op tijd te herkennen. Lees snel verder!

Wat is een normale ademfrequentie bij honden?

De normale ademfrequentie van een hond ligt tussen de 15 tot 30 keer per minuut.1 Maar wat normaal is, kan per hond verschillen en hangt onder andere af van zijn of haar:

Grootte
Een groep honden speel in het park
Kleine honden ademen meestal sneller dan middelgrote of grote honden. Dat komt onder andere doordat ze kleinere longen hebben en een snellere stofwisseling.
Leeftijd
Een puppy die aan een speeltje trekt
Ook puppy’s ademen vaak sneller dan volwassen of oudere honden vanwege hun kleine longcapaciteit en snelle stofwisseling.

Bij senior honden ligt het net even anders. Zij kunnen sneller gaan ademen door leeftijdsgerelateerde aandoeningen, zoals hart- of ademhalingsproblemen.
Ras
Een herdershond die een kudde schapen bewaakt
Honden met een korte snuit hebben door de vorm van hun schedel en neus vaak meer moeite met ademhalen. Ze zijn daardoor gevoeliger voor ademhalingsproblemen, vooral tijdens het slapen, zoals slaapapneu.

En dan zijn er nog werkhonden. Rassen die actief zijn in het veld, de sneeuw of bij de politie, kunnen flink hijgen na een lange dag werken. Dat is volkomen normaal en hoort bij hun actieve levensstijl.
Activiteitsniveau
Twee loopse honden die samen stoeien
Na een stevige wandeling of speelsessie is hijgen heel normaal, zeker bij energieke hondenrassen. Maar na een tijdje rusten zou hun ademhaling weer wat moeten kalmeren.

Honden die minder actief zijn, kunnen na verloop van tijd wat zwaarder worden. En dat extra gewicht kan het ademhalen wat lastiger maken.
Emotionele toestand
Een pup verstopt zich in een mand
Honden kunnen ook sneller gaan ademen als ze gespannen, bang of gestrest zijn. Denk aan harde geluiden, zoals vuurwerk of onweer. Dit zijn vaak triggers voor angstig gedrag.
Temperatuur
Een man die buiten aan het hiken is met zijn hond
Hijgen helpt je hond om af te koelen. Op warme dagen zul je merken dat hij wat vaker en sneller ademt om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Gaan jullie samen hiken in de bergen of op een andere hooggelegen plek? Dan kan je hond ook wat sneller gaan hijgen, simpelweg omdat er op hoogte minder zuurstof is.


Hoe weet ik of mijn hond moeite heeft met ademen?

Als je hond meer dan 30 keer per minuut ademhaalt, kan er sprake zijn van kortademigheid (dyspneu). Dat merk je vaak aan een zwaardere, onregelmatige ademhaling, zowel in rust als na een flinke wandeling of speelsessie. In veel gevallen is dit een medisch noodgeval. Neem dus direct contact op met je dierenarts als je merkt dat je hond:

  • Ratelende geluiden maakt of naar adem snakt tijdens het ademhalen
  • Grote, wijde pupillen heeft
  • Een blauwe tong en/of slijmvliezen krijgt
  • Zichtbaar moeite doet om te ademen, bijvoorbeeld met heffende bewegingen rond buik en ribben

💡Let ook goed op hoe je hond ademt terwijl hij slaapt. Ligt hij onrustig te woelen of verplaatst hij zich veel? Dat kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen.

Heb je een slimme tracker voor je hond in huis? Dan kun je dit soort signalen makkelijk bijhouden en met je dierenarts delen. Superhandig om problemen in een vroeg stadium te herkennen. (Verderop in dit artikel lees je daar meer over.)

Meer informatie

Waarom ademt mijn hond raar? Mogelijke oorzaken waar je alert op moet zijn

Of je hond nu net flink gerend heeft, helemaal enthousiast is of het buiten heet (of juist koud) is, na wat rust zou de ademhaling weer normaal moeten worden. Maar gebeurt dat niet? Dan kan er meer aan de hand zijn. Hier zijn een aantal mogelijke oorzaken om op te letten:

  • Pijn of langdurige stress
    Beide kunnen ervoor zorgen dat het lichaam van je hond harder moet werken om genoeg zuurstof op te nemen, wat resulteert in zwaardere ademhaling, ongeacht de achterliggende oorzaak.
  • Een vreemd voorwerp in de keel
    Denk aan een splinter van een stok, een stuk speelgoed, eten of zelfs een grasspriet. Als er iets vastzit in de luchtpijp, kan je hond gaan hoesten, piepen of kokhalzen om het kwijt te raken.
  • Een paar kilootjes te veel
    Overgewicht legt extra druk op het hart en de longen van je hond. Daardoor moet hij harder of sneller ademen en gaat hij sneller hijgen of piepen.

Andere mogelijke oorzaken van afwijkende ademhaling

  • Allergieën
    Bijvoorbeeld door pollen, schimmel, stof, sigarettenrook of schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de luchtwegen van je hond irriteren en piepende ademhaling veroorzaken, in ernstige gevallen zelfs anafylaxie.
  • Infecties
    Zoals kennelhoest, veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels. Dit wordt vaak overgedragen van hond tot hond.
  • Vernauwing van de luchtpijp
  • Zonnesteek
  • Tumoren of gezwellen
    In de longen, luchtpijp of luchtwegen.
  • Luchtwegaandoeningen
    Zoals bronchitis, longontsteking of tracheacollaps. Vooral bij kleinere rassen en brachycefale honden komt dit vaker voor.
  • Parasieten
    Zoals longwormen, die ontstekingen en schade kunnen veroorzaken aan het longweefsel of de luchtwegen. Dit kan leiden tot slijmophoping en een verstopte ademhaling.
  • Hart- en vaatziekten
    Problemen met het hart kunnen ertoe leiden dat er minder zuurstof door het lichaam wordt gepompt, wat zich uit in sneller ademen, hoesten of een blauwe tong of slijmvliezen.
  • Problemen met de longen
    Bijvoorbeeld vocht in de longen (longoedeem). Dit is vaak het gevolg van hartproblemen en zichtbaar door zware of snelle ademhaling.
  • Letsel aan de borst of luchtpijp
    Bijvoorbeeld door een botsing, een val, een gevecht of zelfs iets te ruig spel.

Waarom ademt mijn hond raar maar minder zwaar dan normaal?

Een lage ademfrequentie bij honden is meestal juist een goed teken. Het betekent vaak dat je hond:

  • goed slaapt;
  • ontspannen is en tevreden op de bank naast je ligt;
  • gezonder en fitter wordt door beweging;
  • of zich aanpast aan koudere temperaturen (door minder vaak te ademen, behoudt hij meer lichaamswarmte).

Net als bij de hartslag kan ook de ademhaling van je hond vertragen als hij diep ontspannen is of slaapt. In diepe slaap kan die zelfs onder de 10 ademhalingen per minuut zakken en dat is helemaal normaal.

⚠️ Blijft je hond langdurig te langzaam ademhalen, dan kan dat ook wijzen op problemen met de zenuwen of het hart. Zeker als je merkt dat hij onrustig slaapt of zich anders gedraagt, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen.

Hoe kan ik de ademfrequentie van mijn hond thuis meten?

Maak je je zorgen omdat je hond piept, zwaarder ademt dan normaal of zelfs wat verkouden lijkt? Zo kun je de ademfrequentie zelf controleren:

  • Zorg dat je hond ontspannen ligt, bij voorkeur in een rustige, vertrouwde omgeving.
  • Leg je hand voorzichtig op de buik van je hond.
  • Zet een timer op je telefoon op 1 minuut.
  • Tel het aantal ademhalingen: één ademhaling is één inademing én uitademing.
  • Noteer hoeveel ademhalingen je hond in dat ene minuutje doet.

Meet de ademfrequentie niet direct na een wandeling of een speelsessie. Hijgen telt niet mee, omdat de ingeademde lucht dan vaak niet diep de longen bereikt.

Gemiddeld ademt een gezonde hond ongeveer 15-30 keer per minuut. Zit jouw hond daar iets onder terwijl hij er verder ontspannen en gezond uitziet? Dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Zolang de ademhaling vloeiend en zonder onderbreking verloopt, zit je goed.

Hoe je veranderingen in de ademfrequentie van je hond kunt bijhouden met Tractive

Met de monitoring van ademfrequentie van Tractive kun je eenvoudig de normale ademfrequentie van je hond vaststellen en zien hoe dit van dag tot dag verandert. Nadat je de slimme Tractive GPS-tracker aan een halsbandje hebt bevestigd, werkt het als volgt:

Een hond met Tractive GPS binnenshuis
  • Laat je hond de tracker een week lang dragen, tot 8 uur per dag, ook tijdens rustmomenten.
  • Tractive bepaalt automatisch de ademfrequentie in rust van je hond.
  • Bekijk dagelijks of er opvallende schommelingen zijn. Merk je dat je hond structureel sneller of juist langzamer ademt? Dan is het goed om op je hond te letten.
  • Na verloop van tijd leert het Tractive-apparaat wat voor jouw hond normaal is en kun jij veel sneller opmerken wanneer er iets afwijkt.
Gegevens over de ademhalingsfrequentie van een hond in rust op de Tractive mobiele app

Zo kun je, als het nodig is, tijdig langs de dierenarts gaan voordat er echt iets ernstigs aan de hand is.

Help je hond fit en gezond te houden

Krijg inzicht in hoeveel beweging en rust je hond krijgt. Vergelijk zijn activiteit met die van soortgelijke honden. Stel dagelijkse doelen.

Shop trackers voor honden

Vond je dit artikel interessant? Deel het met een vriend(in) of familielid en laten we samen zorgen voor een veiligere, gezondere wereld voor al onze trouwe viervoeters.