Dementie bij katten: symptomen, behandeling en vooruitzichten
Net als mensen kunnen katten dementie krijgen. Lees hoe je de ziekte bij je huisdier kunt herkennen en hoe je het beste voor je dementerende kat kunt zorgen.
Gedraagt je kat zich de laatste tijd vreemd? Miauwt hij heel vaak en hard zonder duidelijke reden, staart hij maar wat voor zich uit of vergeet hij de kattenbak te gebruiken? Net zoals dat oudere mensen vatbaarder zijn voor alzheimer, kunnen katten ook cognitieve achteruitgang en dementie ontwikkelen. Lees hoe je dementie bij katten kunt herkennen en hoe je het beste kunt omgaan met een dementerende kat.
Weet waar je kat heen gaat
Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. Deel de locatie van je kat met anderen. Monitor activiteit en slaap.
Kunnen katten dementie krijgen?
Naarmate we ouder worden treden er veranderingen op in onze fysieke en mentale gezondheid. Dit geldt ook voor katten. Dementie bij katten wordt ook wel CDS (Cognitief Disfunctie Syndroom) genoemd en treft ongeveer 50% van de katten ouder dan 15 jaar1. Katten leven tegenwoordig langer dan ooit. Het is dus niet ongebruikelijk als ze ouder dan 20 jaar worden2. Als je een oudere kat hebt, is de kans groot dat hij enkele tekenen van dementie vertoont. Een juiste diagnose is echter van cruciaal belang, omdat sommige symptomen kunnen worden veroorzaakt door andere ziekten.
Wist je dat honden ook dementie kunnen krijgen?
Wat is dementie bij katten?
Dementie bij katten, ook wel CDS genoemd, is een hersenaandoening die doorgaans geassocieerd wordt met het ouder worden. Net zoals andere organen beginnen de hersenen na verloop van tijd achteruit te gaan, wat leidt tot afname van de cognitieve vermogens. Vergelijkbaar met mensen die de ziekte van Alzheimer hebben, kunnen dementerende katten hun dagelijkse routine vergeten of zich vaker gedesoriënteerd, verward en angstig voelen. Hoewel dit een verdrietige situatie is, kan het helpen om meer te weten te komen over de symptomen van de ziekte en de behandelingsmogelijkheden, zodat je je kat beter kunt ondersteunen.
Dementie bij katten ontstaat als gevolg van schade in de hersenen, veroorzaakt door veroudering en andere factoren. Dit leidt tot geheugenproblemen en veranderingen in het gedrag en bewustzijn bij de kat.
Om de veiligheid van je kat te waarborgen, is het verstandig om je huisdier uit te rusten met een GPS-tracker voor katten. Hiermee kun je op elk moment je viervoeter lokaliseren. Dit kan vooral nuttig zijn als je kat bijvoorbeeld de weg terug naar huis niet meer weet en het kan zelfs zijn leven redden.
Op welke leeftijd wordt een kat dement?
De eerste tekenen en symptomen van dementie bij de katten treden meestal op wanneer ze tussen de 10 en 15 jaar oud zijn3. Naarmate ze ouder worden, kan de ziekte zich sneller ontwikkelen. Het komt zeer vaak voor bij katten ouder dan 15 jaar.
Symptomen van dementie bij katten
Dementie bij katten, gekenmerkt door hersenbeschadiging en cognitieve disfunctie, leidt tot veranderingen in het gedrag, geheugen en bewustzijn van je huisdier. Dit zijn enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen van dementie bij katten:
- commando’s of routines vergeten
- verwarring en desoriëntatie
- doelloos ronddwalen
- minder interesse in spelen
- veranderingen in slaappatronen
- overmatig likken of minder wassen
- minder interesse in voer en water
- in ruimtes staren
- verminderde interactie
- ongelukjes buiten de kattenbak
- hard janken en miauwen
- agressie en prikkelbaarheid
Als je kat enkele van deze symptomen vertoont, is het raadzaam om de gedragsveranderingen die je opmerkt te noteren en deze met je dierenarts te bespreken om een nauwkeurige diagnose te stellen.
Daarnaast is het handig om je huisdier te volgen met de Tractive GPS-tracker voor katten, zodat je je kat in de gaten kunt houden en gedragsveranderingen kunt spotten. Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe je dit kunt doen:
- Monitor de speelgewoonten van je kat met Activiteitenmonitoring.
- Volg eventuele veranderingen in het slaappatroon met Slaaptracking.
- Vind je kat snel terug, ongeacht waar je huisdier zich ook bevindt.
Op die manier heb je altijd gemoedsrust.
Andere oorzaken voor dementieverschijnselen
Als je kat een van de hierboven genoemde tekenen vertoont, betekent dit niet noodzakelijk dat hij dementie heeft. Er kunnen andere redenen zijn voor afwijkend gedrag dat op dementie lijkt. Je kat kan last hebben van:
- hyperthyreoïdie (overactieve schildklier)
- hypertensie (hoge bloeddruk)
- zintuiglijke achteruitgang zoals gehoorverlies of blindheid
- artritis of chronische pijn
- hersentumoren of andere neurologische problemen
- nierziekte
Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een grondige evaluatie om de exacte oorzaak van het gedrag van je kat vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen. Op die manier kun je de beste zorg bieden aan je huisdier en eventuele gezondheidsproblemen tijdig aanpakken.
Is dementie bij katten te genezen?
Helaas is er momenteel geen genezing voor dementie bij katten3. Deze aandoening wordt gekenmerkt door het afsterven van delen van het hersenweefsel. Hersencellen hebben slechts een beperkt vermogen tot zelfherstel en kunnen niet worden vervangen nadat ze zijn afgestorven. Dit maakt het proces onomkeerbaar. Ondanks de voortdurende vooruitgang in geneeskunde en technologie, is er momenteel geen behandeling die de degeneratie van het hersenweefsel volledig kan stoppen of omkeren.
Zo kun je het beste omgaan met een demente kat
Katten met dementie vertonen vaak veranderingen in gedrag en activiteit. Ze kunnen minder actief zijn, verminderde eetlust hebben, meer rusten en moeite hebben met dagelijkse taken zoals het vinden van de kattenbak of hun favoriete plekjes. Om het leven van je oudere kat met dementie zo aangenaam mogelijk te maken, delen we hieronder enkele tips die je viervoeter zeker zal waarderen:
- Stel een regelmatig voedingsschema op voor je kat.
- Vermijd het introduceren van nieuwe huisdieren.
- Plaats meerdere kattenbakken in huis.
- Zorg voor kattenbakken met een lagere instap.
- Kies voor een dieet dat rijk is aan vitamine E en antioxidanten.
- Plaats meerdere voer- en drinkbakken in huis.
- Maak het voor je kat gemakkelijker om favoriete plekken te bereiken met kattentrapjes.
- Beperk zoveel mogelijk veranderingen in je huis, zoals het verplaatsen van meubels.
- Creëer een rustige en veilige slaapplek voor je kat.
- Gebruik een nachtlampje om de omgeving van je kat te verlichten.
- Maak gebruik van een GPS-tracker voor katten om de locatie en activiteiten van je huisdier te volgen en te voorkomen dat hij verdwaalt.
- Wees geduldig en word niet boos op je kat. Geef je viervoeter veel aandacht om hem gerust te stellen.
- Raadpleeg de dierenarts voor meer advies over de verzorging van je kat met dementie.
“Onlangs hebben we de Tractive GPS-tracker gekocht voor onze kat Peggy. Vanwege haar dementie raakt ze vaak verdwaald in onze (veilige) tuin. Het is voor ons een hele geruststelling om altijd te weten waar ze zich bevindt. Bovendien ontvangen we direct meldingen als ze toch weg zou lopen. Dankzij Tractive kan Peggy blijven genieten van haar favoriete plekje in de tuin.“
– Wendy
Met de bovenstaande tips kun je zorgen voor een fijne oude dag van je kat. Laat vooral ook zien hoeveel je van hem houdt om deze fase van zijn leven wat minder zwaar voor hem te maken.
Heb je vandaag iets nieuws geleerd? Deel dit artikel met je vrienden!