Hoesten en kokhalzen bij de hond
Wanneer een hond moet hoesten of kokhalzen, kan dit duiden op een geïrriteerde keel. Het kan echter ook een teken zijn van een ernstige ziekte. Ontdek waarom honden moeten hoesten of kokhalzen en wat je moet doen als je hond hoest.
Hoesten is een manier om de luchtwegen van irriterende stoffen als rook, pollen of slijm vrij te maken. In principe is er niets aan de hand als je hond af en toe moet hoesten. Overmatig hoesten kan daarentegen een teken zijn van ziekte bij de hond, zoals een hartaandoening, infectie of ademhalingsproblemen, en sommige van deze aandoeningen kunnen levensbedreigend zijn. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten hoest bij honden en wat je kunt doen bij een hoestende hond.
Ontdek waar je hond zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezen- Waarom hoest mijn hond?
- Moet je hond hoesten of kokhalzen?
- Wat zijn de verschillende soorten hoest bij een hond?
- Wat zijn de symptomen van besmettelijke hondenhoest?
- Veelvoorkomende oorzaken van hoest bij honden
- Wat kan ik doen als mijn hond hoest?
- Kan ik hoest bij een hond op een natuurlijke manier bestrijden?
- Wanneer moet ik de dierenarts inschakelen?
- Hoe kan ik hoestklachten bij mijn hond voorkomen?
Waarom hoest mijn hond?
Hoesten is een reactie van het lichaam op een irriterend stofje in de luchtwegen. Terwijl je huisdier de wereld verkent met zijn neus of mond, komt hij ziektekiemen, stof, grasstengels en allerlei andere dingen tegen. Als deze dingetjes worden ingeademd, kan je hond hoesten om de luchtwegen schoon te maken. Daarom is af en toe hoesten geen reden tot bezorgdheid.
Moet je hond vaak hoesten, heeft je hond hoestbuien in zijn slaap of kan je hond niet stoppen met hoesten, dan doe je er verstandig aan te kijken wat er aan de hand is. Als het hoesten ook gepaard gaat met veranderingen in ademhalingsgeluiden, kan dit duiden op een ernstiger probleem.
Houd altijd een oogje in het zeil
Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging en rust krijgt. Let op veranderingen in het slaappatroon. Weet altijd waar je hond is.
Moet je hond hoesten of kokhalzen?
Hoesten en kokhalzen worden weleens met elkaar verwisseld. Daarom is het goed om te kijken of er inderdaad sprake is van hoesten of iets anders. Bij het hoesten wordt lucht vanuit de longen met kracht naar buiten gestoten. Kokhalzen lijkt meer op braken, maar er komt niets anders uit dan wat slijm. Soms kan een hond zo hard hoesten dat hij moet kokhalzen. Een hond kan ook kokhalzen wanneer hij grote stukken droogvoer opschrokt of iets onsmakelijks doorslikt. Kokhalzen is een natuurlijke reflex om dat wat (gedeeltelijk) is ingeslikt uit het lichaam te verwijderen.
Wat zijn de verschillende soorten hoest bij een hond?
Hoesten is niet alleen vervelend maar het kan ook hinderlijk zijn, vooral als het je slaap verstoort. Dit geldt dus ook voor je huisdier. Onderneem daarom snel actie om je hond te helpen van de hoest af te komen voordat zijn toestand verslechtert. Als baasje zijn wij verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van onze honden.
Let op hoe de hoest van je hond klinkt, zodat je het kunt beschrijven aan de dierenarts en hij of zij kan bepalen wat de oorzaak van het hoesten is. Hieronder zijn enkele voorbeelden om de hoest van je trouwe viervoeter te omschrijven:
- Droge, diepe hoest
- Kokhalzen en een hoest die ‘hoog’ klinkt
- Vastzittende hoest of hoest met slijm
- Snaterende hoest, waardoor je hond klinkt als een gans
Elk soort hoest duidt op een ander probleem. Maak een filmpje van je hond tijdens het hoesten en laat het aan de dierenarts zien. Aan de hand daarvan kan hij of zij bepalen waar de hoest vandaan komt en of er iets ernstigs aan de hand is of dat het om iets besmettelijks gaat, zoals kennelhoest of hondengriep.
Wat zijn de symptomen van besmettelijke hondenhoest?
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) zorgt er meestal voor dat je hond een diepe, droge, snaterende hoest produceert. Deze aandoening is een verzamelnaam voor een ontsteking van de luchtpijp en de onderste luchtwegen van de hond. Er zijn verschillende soorten bacteriën of virussen die hondenhoest kunnen veroorzaken, maar de ziekte kent doorgaans een mild verloop. Indien onbehandeld, kan hondenhoest leiden tot ernstigere problemen, zoals longontsteking of chronische bronchitis.
Hondenhoest is zeer besmettelijk en wordt vaak verspreid in groepsverband, zoals tijdens gehoorzaamheidstrainingen, in hondenpensions of hondenparken. De dierenarts kan medicijnen voorschrijven om de hoest te verlichten. Als je hond kennelhoest heeft, zorg er dan voor dat je hem uit de buurt van andere honden houdt totdat hij niet langer besmettelijk is.
Het Bordetella-vaccin kan je hond beschermen tegen deze aandoening. Het kan worden toegediend als een injectie of neusspray. Je kunt advies over dit vaccin inwinnen bij de dierenarts. Als je je hond vaak naar een opvang moet brengen, dan is het zeker verstandig om je huisdier te laten vaccineren.
Veelvoorkomende oorzaken van hoest bij honden
Vreemde voorwerpen in de keel
Honden slikken soms dingen in die ze niet horen in te slikken of ze spelen met een stok en gaan daarop kauwen. Zo kan een stukje bot of stok in de keel terechtkomen. Dit kan dan een hoestprikkel veroorzaken. Maar als het voorwerp in de keel vastzit, kan het niet worden opgehoest. Probeer te achterhalen of je hond onlangs op iets heeft gekauwd of iets heeft gegeten dat in de keel is blijven steken. Als je vermoedt dat er een vreemd voorwerp in de keel vastzit, neem dan contact op met de dierenarts. Dit kan namelijk de luchtwegen blokkeren of een infectie veroorzaken.
Soms moet een hond hoesten of kokhalzen, omdat hij te snel eet en zich daardoor verslikt. Houd je hond goed in de gaten na een dergelijk incident.
Allergenen
Hoesten bij de hond kan ook worden veroorzaakt door pollen, rook, schimmels en andere ingeademde allergenen. Als je hond een allergie heeft, overweeg dan om hem tijdens het hoogseizoen binnen te houden of vraag of de dierenarts een middel kan voorschrijven om de symptomen te verlichten.
Tracheacollaps
In het geval van tracheacollaps kan je hond last hebben van een snaterende hoest en klinken als een eend of gans. Deze aandoening komt vooral voor bij kleine hondenrassen, dwergrassen en honden met obesitas. Tracheacollaps treedt op wanneer de kraakbeenringen rond de luchtweg zwak of versleten raken. Behandeling van een ingeklapte luchtpijp omvat gewichtsverlies en medicatie om de hoest te verminderen.
Longontsteking
Een vastzittende hoest met slijm kan wijzen op een ophoping van vocht in de longen. Als het vocht geïnfecteerd raakt, krijgt je hond longontsteking. Dit is een ernstige aandoening die onmiddellijke zorg van de dierenarts vereist. Als je wilt weten of je hond mogelijk longontsteking heeft, kun je letten op zijn ademhaling. Als je hond zelfs tijdens rust moeilijk ademt, kan dat een teken zijn van een longontsteking.
Hartaandoening
Als het hart van je hond minder goed pompt, kan vocht zich gaan ophopen rond de longen. Dit kan dan hoesten veroorzaken. Mogelijk merk je dat je hond vaker moet hoesten in een liggende positie. Hartproblemen komen vooral voor bij oudere honden. Als je vermoedt dat je hond een hartaandoening heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
Hondengriep
Hoesten, niezen, loopneus, tranende ogen, koorts en lethargie kunnen allemaal wijzen op hondengriep. Vraag je dierenarts om advies over hoe je voor je hond moet zorgen om de koorts te verlagen. Het is belangrijk dat je de dierenarts van tevoren op de hoogte stelt als je je hond met hondengriep daarheen brengt. Zo kan je hond uit de buurt van andere huisdieren worden gehouden om de verspreiding van hondengriep te voorkomen.
Chronische bronchitis
Wanneer de kleine vertakkingen van de onderste luchtwegen van je hond ontstoken raken, kan je viervoeter een aanhoudende hoest ontwikkelen. Als je hond al twee maanden lang dagelijks moet hoesten, kan hij chronische bronchitis hebben. Deze aandoening is lastig te behandelen, maar er zijn hoestdranken en ontstekingsremmers die het wat comfortabeler kunnen maken voor je huisdier.
Een andere reden voor hoesten bij de hond is hartwormziekte, maar dit kun je voorkomen door je hond te behandelen met een preventief middel.
Reverse sneezing (omgekeerd niezen) wordt ook wel paroxysmale ademhaling genoemd. Dit lijkt misschien op hoesten, maar dat is het niet. Bij reverse sneezing zuigt de hond lucht naar binnen in plaats van dat er lucht naar buiten wordt geblazen. Zo’n aanval kan een minuut duren en is veelal onschuldig. Je hoeft je geen zorgen te maken, maar houd bij hoe vaak dit gebeurt. Als je hond er dagelijks last van heeft, neem dan contact op met de dierenarts om andere aandoeningen uit te sluiten.
Als een hond verlamde stembanden (larynxparalyse) heeft, kan hij ook gaan hoesten. Bij stembandverlamming worden de spieren rond het strottenhoofd (larynx) zwak. Je hond kan zwaar ademen en zijn stemgeluid kan veranderen. Raadpleeg altijd de dierenarts wanneer je veranderingen hoort in de ademhalingsgeluiden van je hond.
Longkanker kan bij honden een aanhoudend hoest veroorzaken. Longkanker is echter meestal niet de oorzaak van hoesten bij de hond.
Wat kan ik doen als mijn hond hoest?
Hoesten is vervelend voor de hond en het is zeker hartverscheurend om hem dagenlang zo te horen hoesten. Bovendien kan hoesten een teken zijn van een ernstige of besmettelijke ziekte. Neem daarom in een dergelijk geval zo snel mogelijk contact op met de dierenarts voor advies over de meest geschikte behandeling.
Wanneer de dierenarts heeft achterhaald wat de oorzaak is van de hoest, kan hij of zij een behandeling voorschrijven. En mocht je hond een levensbedreigende ziekte hebben, dan kan het vroegtijdig starten van de behandeling de vooruitzichten van je huisdier verbeteren.
Kan ik hoest bij een hond op een natuurlijke manier bestrijden?
Een aanhoudende hoest kan zorgen voor irritatie in de keel. Thuis kun je helpen de keel van je hond te verzachten met honing. Voeg maximaal drie keer per dag een lepel honing toe aan een kom water.
Een kleine luchtbevochtiger in de buurt van de hondenmand kan voorkomen dat de keel van je huisdier uitdroogt. Als je geen luchtbevochtiger hebt, kun je je hond meenemen naar de badkamer wanneer je gaat douchen. Door de stoom kan het vastzittende slijm van je viervoeter loskomen.
Je hond heeft voldoende rust nodig om te herstellen van een ziekte. Dwing hem niet om te gaan wandelen of spelen, want hij heeft tijd nodig om er weer bovenop te komen.
Wanneer moet ik de dierenarts inschakelen?
In de meeste gevallen is hoest bij een hond goed te behandelen. Maar er moet een diagnose worden gesteld om met de behandeling te kunnen starten. Daarom is het goed om hem door de dierenarts te laten controleren. Laat een filmpje met je hoestende hond aan de dierenarts zien in het geval je huisdier niet hoeft te hoesten tijdens het bezoek.
In de volgende gevallen is het noodzakelijk om de hond naar de dierenarts te brengen:
- De hoest wordt alleen maar erger
- Je hond is al meer dan vijf dagen aan het hoesten
- Je hond moet hoesten na inspanning
- Je hond moet hoesten na het drinken of eten
- Je hond moet hoesten tijdens het rusten
- Lethargie
- Koorts
- Gebrek aan eetlust
- Problemen met de ademhaling
Hoe kan ik hoestklachten bij mijn hond voorkomen?
Soms is er geen manier om hoesten of kokhalzen bij je hond te voorkomen. Maar je kunt enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om levensbedreigende ziektes te voorkomen.
Zorg ervoor dat je hond alle benodigde vaccins krijgt, inclusief het vaccin tegen hondenhoest. Behandel je hond met een preventief middel tegen hartwormen en houd hem uit de buurt van zieke of niet-gevaccineerde honden. Regelmatige bezoekjes aan de dierenarts kunnen helpen bij preventie, de gezondheid van je huisdier te beschermen en serieuze ziektes vroegtijdig op te sporen.
Daarnaast kun je de locatie, activiteit en slaap van je hond volgen met een GPS-tracker voor honden.
Volg de instructies van de dierenarts en geef je hond de benodigde medicijnen om hem weer op de been te helpen. Slaap en rust zijn essentieel voor de gezondheid en het herstel van je trouwe viervoeter, dus laat je hond voldoende rusten en voor je het weet, is je hond weer de oude!