Hoeveel beweging heeft een hond nodig?
Je weet vast wel dat lichaamsbeweging belangrijk is voor de gezondheid van je hond. Maar hoeveel beweging hebben honden eigenlijk nodig? Ontdek in dit artikel welke bewegingsvorm geschikt is voor je hond en hoeveel beweging hij nodig heeft.

De meeste honden zijn gefokt voor activiteiten zoals het hoeden van kuddes, het apporteren van wild of patrouilleren, dus actief zijn zit bij bepaalde viervoeters in de genen. Een hond heeft beweging nodig om gezond en fit te blijven. Je doet er dus verstandig aan om uit te zoeken hoe vaak je je hond moet uitlaten. Ook is het een goed idee dit artikel door te nemen voor meer informatie over hoeveel beweging je hond nodig heeft of een GPS-tracker voor je hond aan te schaffen om zijn activiteitsniveau in de gaten te houden.

Blijf samen fit
Stel dagelijkse doelen. Kijk of je hond voldoende beweging en rust krijgt. Vergelijk zijn activiteit met die van vergelijkbare hondenrassen. Daag je vrienden uit en stijg in het wereldwijde klassement.
Inhoudsopgave
- Blijf samen fit
- Hoe weet je of je hond meer beweging nodig heeft?
- Hoeveel beweging heeft een hond per dag nodig afhankelijk van de leeftijd?
- Hoeveel beweging heeft een hond nodig afhankelijk van het ras?
- Welke sporten zijn er voor mijn hond?
- Let op de signalen van je hond
- Waar je verder op moet letten voor je gaat sporten met de hond
Hoe weet je of je hond meer beweging nodig heeft?
Vraagt je hond constant om aandacht? Zoekt hij in het afval, trekt hij aan de riem, bijt hij de meubels stuk, blaft hij de hele tijd of dwaalt hij ’s nachts door het huis? Dan heeft hij waarschijnlijk meer beweging nodig!
Als je hond te weinig beweging krijgt, kan dit een oorzaak zijn voor zijn vernielzuchtige gedrag. Je hond moet toch ergens zijn energie kwijt en kan daardoor bijvoorbeeld dingen gaan slopen. Kijk of het helpt als je wat vaker met je viervoeter gaat bewegen. Als je merkt dat het destructieve gedrag afneemt, dan weet je dat lichaamsbeweging de oplossing is!
Is je hond te zwaar of lijkt hij minder uithoudingsvermogen te hebben dan vroeger? Door meer te bewegen kan je hond fitter worden.
Lichaamsbeweging heeft veel voordelen voor je hond, waaronder:
- goed voor de gezondheid
- beter slapen
- verbeterde socialisatie
- mogelijkheden om je hond te trainen
- mentale stimulatie
- meer tijd met jou
Een hond kan niet zichzelf uitlaten of zijn eigen bal gooien om te apporteren, dus het beestje is volledig afhankelijk van zijn baasje als het gaat om beweging. Je hond zal zich beter gedragen, beter slapen en je beter gehoorzamen als jullie vaker samen sporten.
Houd rekening met het ras, de leeftijd, de gezondheid en de algehele conditie van je hond bij het bepalen hoeveel beweging je hond per dag nodig heeft.
Met Tractive GPS kun je precies zien hoeveel activiteit en rust normaal is voor je hond. Vervolgens kun je doelen stellen en je hond stimuleren om meer te bewegen. Dankzij de GPS-tracker kun je ook achterhalen of er iets verandert aan het activiteitsniveau van je hond. Dit kan je helpen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te signaleren.

Raadpleeg de dierenarts als je niet zeker weet welke activiteiten geschikt zijn voor je hond. Kijk welke vorm van beweging het beste bij je levensstijl past. Door een bewegingsroutine te vinden die jullie allebei leuk vinden, bouw je niet alleen een band op met je hond maar werk je ook nog eens aan je gezondheid.
Hoeveel beweging heeft een hond per dag nodig afhankelijk van de leeftijd?
De dagelijkse bewegingsroutine van een hond verandert met de leeftijd. Sommige volwassen honden kunnen uren wandelen, terwijl puppy’s per dag meerdere korte speelsessies nodig hebben. Ook kun je het beter wat rustiger aan doen met oudere honden.
Experimenteer met de hoeveelheid beweging en kijk wat goed werkt voor je hond. Hij zou aan het einde van de dag moe moeten zijn. Als je hond ’s avonds nog heel energiek is, introduceer dan extra beweging in jullie routine. Als hij aan het einde van de dag uitgeput is, zorg dan voor kortere wandelingen of speelsessies.
Hoeveel dagelijkse beweging is genoeg voor een pup?
Puppy’s hebben een hoop energie. Het ene moment rennen ze door het huis en het andere vallen ze in een diepe slaap. Puppy’s hebben korte, regelmatige uitlaat- of speelsessies nodig met rustperiodes ertussen. Een lange wandeling door de buurt kan al te veel voor ze zijn.
Over het algemeen zou je kunnen stellen dat je puppy per levensmaand twee keer per dag vijf minuten lichaamsbeweging nodig heeft. Een puppy van drie maanden oud heeft dus twee keer per dag ongeveer 15 minuten beweging nodig.
Puppy’s worden rond de 6 tot 18 maanden volwassen, afhankelijk van het ras. Grote hondenrassen nemen hun tijd om op te groeien.

Hoeveel dagelijkse beweging is genoeg voor een volwassen hond?
Experts zijn van mening dat 30 minuten tot 2 uur lichaamsbeweging per dag voldoende is voor de meeste honden.
Hiervoor zou je bijvoorbeeld elke ochtend en avond een wandeling van 20 minuten met je hond kunnen maken, plus een intensieve speelsessie na de lunch. Houd je viervoeter in de gaten en je zult snel genoeg merken wat de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging is om je huisdier gezond te houden.
Hoeveel dagelijkse beweging is genoeg voor een oudere hond?
Senior honden zijn misschien wat trager, maar ze hebben nog steeds elke dag beweging nodig om hun gezondheid te behouden. Als je een oudere hond met artritis hebt, maak de wandelingen dan wat prettiger voor je viervoeter door te kiezen voor gladde, vlakke oppervlakken zoals voetpaden of verharde paden. Vermijd steile hellingen. Deze kunnen te belastend zijn voor de gewrichten.
Zwemmen is een prima optie voor honden met heupdysplasie of orthopedische problemen, omdat het gewrichtsvriendelijk is en de cardiovasculaire gezondheid verbetert.
Zoals bij elk bewegingsprogramma voor huisdieren, moet je je hond goed in de gaten houden en kijken hoeveel beweging hij aankan. Als je een oudere hond met gezondheidsproblemen hebt, dan kun je het beste de dierenarts raadplegen voordat je aan een nieuwe bewegingsroutine begint.
Hoeveel beweging heeft een hond nodig afhankelijk van het ras?
Hondenrassen worden gefokt voor verschillende doeleinden. Sommige rassen zijn gefokt om te rennen, terwijl andere weer als schoothondjes gefokt zijn.
Bij het kiezen van een hond is het belangrijk om je te verdiepen in de bewegingsbehoeften van de verschillende hondenrassen. Het zou natuurlijk wel fijn zijn als de dagelijkse activiteitsbehoefte van je hond bij je levensstijl past. Als je in een klein appartement woont, krijgt een energieke hond mogelijk niet genoeg beweging. Als je echter heel actief bent of de ruimte daarvoor hebt, dan kun je waarschijnlijk wel een hond met veel energie nemen.

Energieke hondenrassen zijn bordercollies, Duitse herders, golden retrievers en labradors. Als deze energieke honden niet genoeg dagelijkse lichaamsbeweging krijgen, kunnen ze hun overtollige energie niet kwijt en gefrustreerd raken. De meeste van deze hondenrassen kunnen regelmatige hardloopsessies, lange wandelingen en intensieve speelsessies aan.
Bassethonden, pekinezen, yorkshireterriërs en chihuahua’s zijn voorbeelden van honden met lage bewegingsbehoeften. Ze houden misschien van een korte wandeling door de buurt, maar ze zijn niet zo geschikt voor lange wandelingen.
Grote hondenrassen zoals de Duitse Doggen, mastiffs en newfoundlanders zijn vaak luie honden. Ze vinden het fijner om samen met hun baasje op de bank te hangen dan actieve dingen te ondernemen.
Sommige brachycefale honden, zoals buldogs, mopshonden, bostonterriërs en boksers, hebben een kortere, plattere snuit en vernauwde luchtwegen waardoor ze moeilijkheden hebben met de ademhaling. Ook deze hondenrassen zijn dus niet geschikt om intensief mee te sporten.
Houd er rekening mee dat elke hond weer anders kan zijn en dat een hond niet per se rastypisch gedrag hoeft te vertonen. Elke hond is uniek met een eigen persoonlijkheid en voorkeuren wat betreft de bewegingsvorm en de dagelijkse hoeveelheid beweging die hij nodig heeft. Kijk dus goed naar wat je hond aankan.
Welke sporten zijn er voor mijn hond?
Of je nu in de stad, in de buitenwijk of op het platteland woont, er zijn veel leuke bewegingsvormen voor je viervoeter.
Buitenactiviteiten
Voor honden die van het buitenleven houden, zijn er genoeg sporten die jullie in de buitenlucht kunnen beoefenen. Belangrijk is om even op te warmen door bijvoorbeeld een stukje te wandelen voor jullie intensief gaan sporten.
Hiken en kamperen: een wandeling over de trails kan fysiek veeleisend zijn, maar het is wel heerlijk snuffelen voor je hond.

Zwemmen: een waterspelletje is een leuke manier om af te koelen op een warme dag en het is ook nog eens gewrichtsvriendelijk, dus een bonus voor oudere honden. Een hondenzwemvest zorgt ervoor dat je huisdier veilig kan zwemmen in diep water.
Apporteren: het ophalen van een bal of ander speeltje is ook een leuke bezigheid voor je hond. Zorg ervoor dat je huisdierveilig speelgoed gebruikt en vermijd het gebruik van takken. Deze kunnen namelijk versplinteren.
Gehoorzaamheids- en behendigheidstraining: deze activiteiten bieden zowel mentale als fysieke stimulatie. Activiteiten als apporteren, klimmen, springen en het volgen van commando’s zijn goed voor de concentratie.
Hondensport: snuffelwerk, flyball, kuddehondenwerk en hondenshows zijn slechts enkele van de voorbeelden die beschikbaar zijn wat betreft hondensporten. Je kunt met je hond deelnemen aan georganiseerde wedstrijden of thuis een eigen versie ervan creëren.
Hondenpark: het lokale hondenpark biedt voldoende ruimte voor je hond om te spelen en te socialiseren met andere honden.
Speelafspraak met andere honden: regel een speelafspraakje met andere hondenbaasjes in een plaatselijk park voor een wandeling of speelsessie. Zorg ervoor dat je hond zich op zijn gemak voelt bij de socialisatie met andere honden voordat je een speelafspraak maakt.

Binnenactiviteiten
De speelruimte mag dan wel wat kleiner zijn, maar ook binnenshuis zijn er genoeg activiteiten voor je hond om te doen.
De trap: ren een paar keer de trap op en af met je hond of gooi een bal naar de onderste traptrede en vraag je hond om deze op te halen. Trappen zijn uitdagender voor honden met korte poten zoals teckels, corgi’s en bassethonden of kortschedelige hondenrassen.
Verstoppertje: dit eenvoudige spelletje biedt zowel fysieke als mentale stimulatie. Deze activiteit is geschikt voor je hond als hij de basiscommando’s kent.
Gehoorzaamheidstraining: als je een paar minuten per dag basiscommando’s zoals ‘hier’, ‘zit’ en ‘blijf’ met je hond doorneemt, leert je hond zich te concentreren en zijn impulsen beheersen. Een goed afgerichte hond zal zich beter gedragen wanneer jullie samen buiten gaan sporten.
Bouw je eigen behendigheidsparcours: maak gebruik van bezemstelen, dozen en hoepels om een hindernisbaan te creëren. Of bezoek er een.
Verschillende activiteiten voor verschillende seizoenen
Het weer is een belangrijke factor bij het bepalen hoe je aan de dagelijkse bewegingsbehoefte van je hond tegemoetkomt. Het is belangrijk om oververhitting bij je hond te voorkomen in de warmere maanden. Over het algemeen geldt dat het te warm of te koud is voor je hond als je het zelf ook te warm of koud vindt om buiten te sporten.
Let op de signalen van je hond
Zet je hond niet onder druk om activiteiten te ondernemen die te inspannend zijn. Oudere honden en puppy’s hebben misschien wat extra tijd nodig om een blokje om te lopen. Bouw het langzaam op als je hond niet gewend is actief te zijn.
Neem altijd voldoende vers water mee voor je hond wanneer intensieve inspanning op de planning staat. En houd er rekening mee dat meer lichaamsbeweging geen verhoging van de dagelijkse calorie-inname vereist voor de meeste honden.
Waar je verder op moet letten voor je gaat sporten met de hond
Sommige honden hebben gezondheidsproblemen waardoor het niet zo makkelijk voor ze is om een bewegingsroutine aan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan artritis, heupdysplasie, hartaandoeningen en ademhalingsproblemen. Raadpleeg altijd de dierenarts voor advies over hoe je nieuwe activiteiten het beste kunt introduceren bij een hond met chronische gezondheidsproblemen.
Veiligheid moet de hoogste prioriteit zijn bij het sporten met je hond. Als je je hond in het donker uitlaat, rust hem dan uit met een lichtgevende halsband. Zo zorg je ervoor dat je viervoeter goed zichtbaar is voor auto’s en voetgangers en kun je hem een stuk makkelijker terugvinden in het donker als hij ervandoor is gegaan.
Waar je ook heen gaat, met een GPS-tracker voor honden kun je elke stap van je hond in realtime volgen. Mocht je trouwe viervoeter tijdens het sporten wegrennen, dan kun je hem binnen enkele minuten terugvinden.
Heb je geen tijd om met je hond te bewegen? Je kunt je hond nog steeds beweging geven door een hondenuitlater in te huren of je hond naar een hondenopvang te brengen. Zij kunnen ervoor zorgen dat je hond genoeg beweging krijgt en gezond en actief blijft.
Een bewegingsroutine is erg belangrijk voor de gezondheid van je hond en het biedt jou en je maatje de mogelijkheid om samen plezier te hebben terwijl jullie aan je gezondheid werken. Zo zal je nog vele jaren plezier hebben van je hond!