Is mijn hond ziek? Tekenen van ziekte bij de hond
Gedraagt je hond zich anders? Heeft je viervoeter minder energie dan voorheen? Mogelijk moet je de dierenarts raadplegen. Lees verder om meer te weten te komen over tekenen van ziekte bij de hond en hoe je met de Tractive GPS-tracker het welzijn van je huisdier in de gaten kunt houden.
In tegenstelling tot mensen kunnen honden ons niet vertellen dat ze ziek zijn. Integendeel, ze hebben zelfs de neiging om het te verbergen als ze zich niet lekker voelen. De eerste tekenen van ziekte bij de hond kunnen daarom moeilijk te detecteren zijn. Toch kun je nog steeds merken dat er iets mis is aangezien jij je huisdier het beste kent. Een van de tekenen kan zijn dat je hond niet wil eten. Een ander teken is dat je hond ineens veel meer slaapt dan voorheen. Als hij ongewoon gedrag vertoont, kan het zijn omdat hij zich niet lekker voelt. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende symptomen van ziekte bij de hond en de mogelijke behandelingen.
Ontdek waar je hond zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezen- Hoe kun je zien of je hond ziek is?
- Symptomen en tekenen van ziekte bij honden
- Lethargie, vermoeidheid, gebrek aan energie
- De hond moet overgeven
- Diarree
- Verlies van eetlust
- Veranderingen in het plaspatroon
- Te veel of te weinig water drinken
- Gewichtsverlies of -toename
- Problemen met lopen
- Gedragsveranderingen
- Moeite met ademen
- Niezen of loopneus
- Bleek tandvlees of verkleuring van het tandvlees
- Koorts
- Jeuk of haaruitval
- De meest voorkomende ziektes bij honden: symptomen en behandeling
- Zo kun je voorkomen dat je hond ziek wordt
- Behandelingen voor een zieke hond
Hoe kun je zien of je hond ziek is?
Als je je afvraagt of je hond ziek is, let dan erop of er sprake is van een plotselinge verandering in het gedrag. Net als mensen kunnen honden zich anders gedragen dan normaal wanneer er iets aan de hand is. Een zieke hond kan zijn eetlust verliezen, lusteloos worden of geen zin meer hebben om te spelen. Ook kun je een verandering in het slaappatroon van je viervoeter opmerken.
Raadpleeg de dierenarts als je denkt dat je hond iets mankeert.
Als je veranderingen in het gedrag van je hond in de gaten wilt houden, dan kan de Tractive GPS-tracker hierbij helpen. Met deze tracker voor honden kun je zien of er sprake is van veranderingen in de slaap- of activiteitsniveaus bij je viervoeter. Dit komt omdat Tractive GPS niet alleen activiteiten- en slaapmonitoring biedt, maar ook real-time tracking. Het kan ook handig zijn om deze gegevens te delen met je dierenarts.
Symptomen en tekenen van ziekte bij honden
Wanneer een hond ziek is, kan het om iets onschuldigs gaan, zoals maagklachten wanneer een hond gras eet. Het kan echter ook om iets ernstigs gaan, zoals hondsdolheid of kanker. De symptomen hangen af van de ziekte en de oorzaak van de ziekte. Hieronder kun je lezen wat de meest voorkomende symptomen zijn die erop wijzen dat je hond ziek is en wanneer je huisdier veterinaire zorg nodig heeft.
Lethargie, vermoeidheid, gebrek aan energie
Let op hoeveel je hond beweegt en slaapt. Als je merkt dat je hond plotseling lusteloos is of minder energie heeft dan normaal, dan kan dat een teken zijn dat je hond ziek is. Honden die pijn hebben, zijn over het algemeen minder actief dan gezonde honden. Een lethargische hond kan last hebben van een van de volgende problemen:
- Virale infectie
- Parasieten
- Besmettelijke ziekte
- Bacteriële ziekte
- Bloedarmoede
- Verwonding
- Vergiftiging of medicijnbijwerkingen
Raadpleeg de dierenarts als je merkt dat je hond plotseling minder energie heeft dan voorheen.
De hond slaapt slecht
Veel zieke honden slapen meer dan normaal, maar hebben een slechtere slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is belangrijk voor de gezondheid. Helaas kunnen pijn en ongemak diepe slaap in de weg staan. Met de Tractive GPS-app kun je de slaapduur en het slaappatroon van je hond bijhouden. Daarnaast kun je ook zien hoe vaak je hond ’s nachts wakker wordt.
De hond slaapt de hele dag
Het is normaal dat honden de helft van de tijd slapend doorbrengen. Sommige honden slapen zelfs langer dan dat! Over het algemeen slapen puppy’s, grote honden en oudere honden meer, terwijl kleinere hondenrassen en werkhonden meestal minder slapen. Naast slapen brengen veel honden ongeveer een derde van hun dag door met luieren.
Als het slaappatroon van je hond plotseling verandert, kan dat een reden zijn tot bezorgdheid. Als je merkt dat de hond overdag ineens meer slaapt, kan het zijn dat je trouwe viervoeter ziek is. Deze verandering kan veroorzaakt worden door:
- Diabetes
- Nierziekte
- Hypothyroïdie
- Hartaandoening
- Artritis
Neem contact op met je dierenarts als je merkt dat je hond meer slaapt dan normaal en houd zijn slaappatroon in de gaten met de Tractive GPS-tracker:
Houd altijd een oogje in het zeil
Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging en rust krijgt. Let op veranderingen in het slaappatroon. Weet altijd waar je hond is.
De hond moet overgeven
Als je hond moet braken, is dat een duidelijk teken dat hij ziek is of in ieder geval maagklachten heeft. Braken en diarree zijn vaak de eerste tekenen van ziekte. Als je viervoeter een keer moet overgeven, dan hoef je je daar waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Braken kan echter ook een teken zijn van een ernstiger ziekte. Houd je hond in de gaten en bel de dierenarts als hij meerdere keren per dag overgeeft, bloed braakt of last heeft van een van de onderstaande symptomen.
Braken bij een hond kan worden veroorzaakt door:
- Een besmettelijke ziekte
- Voedselallergie of -intolerantie
- Vergiftiging
- Darmziekte
- Stofwisselingsziekte
- Kanker
- Parasieten
- Intestinale obstructie
- Opgeblazen buik
- Parvovirus
- Nier- of leverziekte
- Ziekte van Addison
- Pancreatitis1
Diarree
Diarree is een ander veelvoorkomend symptoom dat een hond zich niet lekker voelt. Als je merkt dat de ontlasting van je hond waterdun is, heeft je hond waarschijnlijk last van diarree.
Er zijn veel mogelijke oorzaken van diarree bij honden. Het kan gaan om iets onschuldigs, zoals voedselintolerantie, stress of bedorven voedsel. Het kan ook om iets ernstigs gaan, zoals vergiftiging, parasitaire infectie of darmziekte. Diarree kan ook worden veroorzaakt door medicijnbijwerkingen.
Verlies van eetlust
De meeste honden kijken uit naar etenstijd en houden van hondensnoepjes. Sommige honden proberen zelfs alles te eten wat ze vinden. Als je hond niet wil eten of steeds minder gaat eten, kan dit een teken zijn dat hij ziek is.
Let op: In warmer weer kunnen honden minder eten als ze door hoge temperaturen minder actief zijn. Ook hebben oudere honden niet zoveel calorieën nodig als jongere honden.
Als je hond minder eet dan normaal of zijn eten laat staan, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.
Wat moet je een hond geven die geen eetlust heeft
Als je hond ziek is en weinig eetlust heeft, kun je hem licht verteerbare voeding geven:
- Kip en rijst: Als je hond last heeft van zijn maag, kun je kip en rijst voor hem maken om zijn maagklachten te verlichten. Gebruik kipfilet zonder vel of bot en witte rijst. Voeg geen olie, boter of kruiden toe, omdat dit de maagklachten kan verergeren. Kook de kip en rijst apart en geef je hond kleine, hapklare stukjes. Zorg ervoor dat de kip gaar is voor je het aan je hond voert. Je kunt ook pulled chicken aan je zieke hond geven. Deze kipreepjes kunnen tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard of tot 6 maanden worden ingevroren.
- Bottenbouillon: Bottenbouillon is niet alleen voedzaam maar ook erg lekker. Ideaal dus om je zieke hond aan te moedigen wat te eten als hij zich niet goed voelt. Je kunt het zelf maken door rundermerg, kippen- of kalkoenbotjes in een pan met water te doen. Vervolgens breng je het geheel aan de kook en laat je de bottenbouillon enkele uren op een laag vuurtje trekken. Haal daarna de botten uit de pan en laat de bouillon een paar uur afkoelen in de koelkast. Verwijder vervolgens het laagje vet van de bouillon. Voordat je de bouillon aan je hond geeft, warm je deze op tot deze weer vloeibaar wordt. Deze bouillon kun je ook toevoegen aan droogvoer.
- Pompoen: Een ander prima voedingsmiddel voor zieke honden is pompoen. Het bevat veel vezels en is goed voor de spijsvertering. Schil de pompoen en snijd hem in kleine stukjes. Vervolgens kun je de pompoenstukjes koken, maar voeg geen zout of kruiden toe. Indien gewenst kun je er nog pompoenpuree van maken voor je het aan je hond geeft. Je kunt hem ook pompoen uit blik geven, zolang er geen andere ingrediënten in zitten. Pompoen bevat veel gezonde voedingsstoffen en vezels. Erg handig dus als je hond last heeft van constipatie.
Veranderingen in het plaspatroon
Als je hond meer of minder plast dan normaal of als de hond moeite lijkt te hebben met plassen, kan dit een teken van ziekte zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een urineweginfectie of een nier- of leverziekte. Raadpleeg de dierenarts als je hond plasproblemen heeft, vooral als je bloed in de urine van je hond opmerkt.
Te veel of te weinig water drinken
Als je merkt dat je hond geen water wil drinken of plotseling veel meer drinkt dan normaal, kan dit een teken zijn van nierproblemen of koorts.
Gewichtsverlies of -toename
Een ander teken van ziekte is als je hond ineens veel aankomt of afvalt. Met de Body Condition Score (BCS) voor honden kun je bepalen of het gewicht van je hond binnen het gezonde bereik ligt. Als je trouwe viervoeter er dunner uitziet dan normaal of als hij de laatste tijd een paar kilo is aangekomen, doe je er verstandig aan de dierenarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.
Problemen met lopen
Honden met gewrichtsproblemen, heupdysplasie, artritis, gebroken botten, infecties of andere ziektes kunnen moeite hebben met opstaan of lopen. Als je hond wat stijf of kreupel lijkt te lopen, laat hem dan een dagje rusten en kijk of hij weer is hersteld. Als de problemen aanhouden of als je andere symptomen opmerkt, neem dan contact op met de dierenarts.
Gedragsveranderingen
Zelfs zonder andere symptomen kan er reden tot bezorgdheid zijn als je hond zich plotseling anders gedraagt. Als hij agressiever wordt, je probeert te bijten of bepaalde delen van zijn lichaam beschermt, kan dit wijzen op een ziekte. Agressief gedrag en pogingen tot bijten kunnen veroorzaakt worden door hondsdolheid. Als er een grasaar onder de huid van je hond zit, kan hij zich door de pijn ook anders gedragen. Je kunt het beste contact opnemen met de dierenarts als je hond afwijkend gedrag vertoont.
Moeite met ademen
Honden met ademhalingsproblemen kunnen ook hoesten, hijgen, kokhalzen of ademhalingsmoeilijkheden ervaren. Deze symptomen zijn niet normaal bij honden en kunnen wijzen op:
- Hondengriep
- Hartfalen
- Ademhalingsaandoening
- Hartwormziekte
⚠️ Als je hond ademhalingsproblemen heeft of moeite lijkt te hebben met ademen, breng dan je hond gelijk naar de dierenarts.
Niezen of loopneus
Niezen, loopneus of waterige ogen kunnen er ook op wijzen dat je hond ziek is. Net als mensen kunnen honden verkouden worden of zelfs corona oplopen, dus let op verkoudheidssymptomen.
Bleek tandvlees of verkleuring van het tandvlees
Gezond tandvlees bij honden hoort roze te zijn. Let dus op het tandvlees van je hond. Bleek tandvlees is een van de belangrijkste tekenen van een ziekte en kan wijzen op problemen zoals uitdroging, zwelling of zelfs kanker. Als het tandvlees van je hond paars, geel, blauw of dieprood is, is er waarschijnlijk iets mis en moet je de dierenarts raadplegen.
Koorts
Een zieke hond kan koorts hebben. Om de lichaamstemperatuur van je hond te meten, kun je een digitale thermometer gebruiken. De normale lichaamstemperatuur ligt tussen 38 en 39 °C2. Koorts bij een hond kan worden veroorzaakt door:
- Vergiftiging
- Bacteriële, virale of schimmelinfectie
- Oorontsteking
- Ontstoken beten of wonden
- Tandontsteking of infecties in de mond
- Urineweginfectie
- Immuunsysteemaandoening
- Kanker
Als de temperatuur van je hond hoger dan 39 °C ligt, moet je proberen hem af te koelen met een ventilator of een handdoek of washandje dat in koud water is gedompeld. Blijf zijn temperatuur in de gaten houden.
Als de temperatuur blijft stijgen of boven de 40 °C komt, breng dan je hond naar een dierenkliniek of dierenziekenhuis.
Geef je hond nooit medicijnen die voor mensen zijn bedoeld. Deze kunnen giftig voor hem zijn.
Jeuk of haaruitval
Een ander teken dat je hond mogelijk ziek is, is jeuk, haaruitval of als je hond bijt of knaagt aan delen van zijn lichaam. Als een hond overmatig krabt of kauwt, kan hij vlooien, een infectie of een allergie hebben.
Ook als de jeuk gepaard gaat met haaruitval, roodheid, zwelling of een vieze geur, moet je contact opnemen met de dierenarts.
De meest voorkomende ziektes bij honden: symptomen en behandeling
Honden kunnen op allerlei manieren ziek worden. Ze kunnen verschillende ziektes oplopen en veel daarvan worden overgedragen door contact met andere zieke dieren of wilde dieren. Het goede nieuws is dat veel van deze ziektes voorkomen kunnen worden door je trouwe viervoeter te laten vaccineren.
Hieronder vind je een tabel met de meest voorkomende hondenziektes, de symptomen en mogelijke behandelingen. Als je hond ziek is, neem dan contact op met de dierenarts en laat hem zo snel mogelijk controleren.
Symptomen | Behandeling | |
---|---|---|
Oorontsteking | Krabben aan of bij de oren, hoofdschudden, roodheid, korstjes, haaruitval rond de oren, evenwichtsproblemen, pijn, gehoorverlies. | Reinig en droog het oor; antibiotica of antischimmelmiddelen, afhankelijk van het type ontsteking |
Hondenziekte* | Pusachtige afscheiding uit de ogen, koorts, verlies van eetlust, loopneus, lethargie, braken, diarree, longontsteking, epileptische aanvallen, verdikking van de voetzooltjes. | Symptomen afzonderlijk behandelen |
Hondsdolheid* | Toevallen, agressie, verlamming, desoriëntatie | Geen behandeling beschikbaar, vaak dodelijk |
Kanker | Tumoren, onaangename geur, afscheiding, zwelling, zweren, gewichtsverlies, lethargie, pijn, veranderingen in eetlust | Chemotherapie, operatie, bestralingstherapie of alternatieve geneeswijzen |
Diabetes | Verhoogde dorst en vaker plassen, veranderingen in eetlust, gewichtsverlies, lethargie, braken | Orale medicatie, insuline-injecties, dieetveranderingen, castratie of sterilisatie |
Hartworm* | Hoesten, moeite met ademhalen, braken, gewichtsverlies, vermoeidheid | Injecteerbare medicijnen om de hartwormen te doden, antibiotica |
Hepatitis* | Afscheiding uit de neus en ogen, congestie, dorst, verlies van eetlust, koorts, geelzucht, rode stippen op de huid, zwelling, toevallen | Antibiotica, ontstekingsremmende of afweeronderdrukkende medicijnen, infuus (intraveneus), opname in dierenkliniek |
Kennelhoest* | Droge hoest, kokhalzen, koorts, slijm in de keel, loopneus | Isolatie van andere honden, medicatie, luchtbevochtiger, extra zorg thuis, enz. |
Parvovirus* | Braken, diarree | Infuus (intraveneus), medicatie |
Ringworm | Rode, schilferige, ontstoken huid in een cirkelvormig patroon, haaruitval | Zeer besmettelijk, behandeling mogelijk met shampoo/zalf of orale medicatie, reinigen van besmette voorwerpen/gebieden |
Paraïnfluenza* | Hoesten, niezen, loopneus, koorts, gebrek aan energie of eetlust | Antibiotica |
Ziekte van Lyme* | Kreupelheid, gezwollen lymfeklieren, koorts, artritis, vermoeidheid, verlies van eetlust | Antibiotica |
Bordetella* | Hoesten, niezen | Antibiotica |
Leptospirose* | Nier- en leverziekte, symptomen worden vaak over het hoofd gezien | Antibiotica |
Giardia | Diarree, braken, gewichtsverlies, maar soms geen symptomen | Antibiotica |
Obesitas | Overtollig vet; ribben niet goed te voelen, lethargie | Dieetveranderingen, kleinere porties, lichaamsbeweging |
Zonnesteek | Verhoogde temperatuur, hijgen, kwijlen, dorst, zwak eruitzien, bleek tandvlees, braken | Koelen, hydrateren en spoedzorg in ernstige gevallen |
*Deze ziektes kunnen worden voorkomen door je hond te laten vaccineren, ontwormen en/of te behandelen met preventieve geneesmiddelen.
Als je hond ziek is, is rust ook erg belangrijk. Raadpleeg de dierenarts zodat hij of zij kan bepalen welke behandeling het beste zou zijn voor je hond.
Zo kun je voorkomen dat je hond ziek wordt
Naast het goed in de gaten houden van de conditie en het gedrag van je hond, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je hond ziek wordt:
- Was je handen: het klinkt misschien simpel, maar goed je handen wassen voorkomt de verspreiding van ziektes in het gezin, ook naar de hond.
- Laat de hond regelmatig controleren door de dierenarts: Breng je hond minstens één keer per jaar naar de dierenarts voor een controle.
- Ga bij twijfel naar de dierenarts: Als je twijfelt over de gezondheidstoestand van je hond, kun je het beste snel handelen en advies inwinnen bij de dierenarts.
- Laat je hond vaccineren: Zorg ervoor dat je hond is voorzien van de vereiste vaccinaties en dat deze up-to-date zijn. Als je op reis gaat, informeer dan naar de benodigde vaccinaties.
- Gebruik preventieve middelen om vlooien, teken en parasieten te voorkomen: Geef de hond de door de dierenarts aanbevolen medicijnen/middelen om je viervoeter te beschermen tegen ziektes die kunnen worden verspreid door vlooien, teken en parasieten.
- Bescherm je hond tegen andere dieren: Bescherm de hond tegen andere huisdieren en wilde dieren die in de omgeving kunnen leven. Andere dieren kunnen namelijk je hond bijten en zo ziektes overdragen.
- Houd je hond in de gaten: Honden die vaak weglopen of verdwalen, lopen meer kans ziek te worden of gewond te raken. Gebruik een GPS-tracker voor honden om elke stap van je hond te volgen en op te halen wanneer dit nodig is.
- Let op wat je hond eet: Honden worden vaak ziek als ze bedorven voedsel eten, verontreinigd water drinken of andere stoffen inslikken die giftig voor ze zijn. Laat je hond niets eten waar hij ziek van kan worden
- Zorg voor een hygiënische omgeving: Houd de omgeving van je hond schoon (denk aan de vloer, zijn mand en speeltjes) en opgeruimd om je hond te beschermen tegen kleine voorwerpen (zoals glas, grasaren of splinters), bacteriën of parasieten.
- Zorg dat het vlees goed gaar is: Rauw vlees kan besmet zijn met bacteriën, dus zorg dat je alleen vlees geeft aan je hond dat goed gaar is gekookt3.
Behandelingen voor een zieke hond
Afhankelijk van de symptomen en ziekte zijn er veel behandelingen beschikbaar voor een zieke hond. Alleen de dierenarts kan een juiste diagnose en behandeling van de gezondheidsproblemen van je hond geven. Daarom is het belangrijk om bij de eerste tekenen van ziekte de dierenarts te raadplegen. Na onderzoek van je hond kan de dierenarts je informeren over de mogelijke behandelingen. Vervolgens kun je met de dierenarts de verschillende mogelijkheden bespreken om tot de beste oplossing voor je hond te komen.
Als het gaat om ziekte bij honden, is voorkomen beter dan genezen.
Houd er rekening mee dat veel hondenziektes kunnen worden voorkomen door je hond te laten vaccineren en te zorgen dat hij de juiste medicatie krijgt. Je dierenarts kan je adviseren welke vaccinaties en diergeneesmiddelen geschikt zijn voor je hond.
Verder kun je je hond gezond houden door te zorgen voor een goede hygiëne, gezonde voeding en voldoende hydratatie en beweging. Ook is het belangrijk dat je een oogje in het zeil houdt en dat je je hond veel aandacht en liefde geeft.
Bekijk de onderstaande video voor meer tekenen van ziekte bij een hond:
Let op: De informatie in dit artikel is alleen voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies. Raadpleeg de dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling van de gezondheidsproblemen van je hond.