Water is van levensbelang. Net als mensen moeten katten elke dag water drinken om gezond te blijven. Als je merkt dat je kat geen water drinkt, is het belangrijk om actie te ondernemen.

Maar als je kat veel water drinkt, kan dit een teken zijn van een probleem met de gezondheid. Vooral oudere katten kunnen last hebben van medische aandoeningen waardoor ze meer water gaan drinken dan normaal. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts als je ziet dat je kat veel water drinkt. Lees meer over de mogelijke redenen waarom je kat veel drinkt en wat je kunt doen om je huisdier te helpen.

Hoeveel water moet een kat drinken?

Vanwege hun oorsprong in de woestijn hoeven katten niet elke dag grote hoeveelheden water te drinken, maar ze hebben nog steeds water nodig hebben om gezond te blijven. 

Een kat van ongeveer 4,5 kg zou elke dag ongeveer 200 tot 250 ml water moeten drinken. Dat is ongeveer één glaasje water. Kleinere katten hebben minder water nodig, terwijl grotere katten weer meer moeten drinken.

Ook het activiteitsniveau van je kat en de omgevingstemperatuur hebben invloed op de hoeveelheid water die je huisdier dagelijks nodig heeft. Als je kat erg actief is en op een warme dag op verkenning gaat, dan zal hij waarschijnlijk wat meer water drinken. Een sedentaire kat die de hele dag binnenshuis aan het luieren is met airco zal weer minder drinken.

Houd je kat gelukkig en gezond

Zorg dat je kat voldoende beweging en rust krijgt. Vergelijk de activiteit van je kat met die van andere soortgelijke katten. Stel dagelijkse doelen die passen bij je huisdier.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Het soort voedsel van je kat kan ook van invloed zijn op hoeveel water je huisdier per dag nodig heeft. Katten die droogvoer krijgen, drinken doorgaans meer water dan katten die natvoer eten. Als je je kat natvoer geeft, haalt je viervoeter zijn vocht dus voor een deel uit zijn eten. 

Zo kun je weten of je kat veel water drinkt

Hoe weet je of een kat veel water drinkt? Dit kan lastig zijn om uit te zoeken, vooral als je meerdere katten in huis hebt die dezelfde waterbak delen.

Tenzij je je kat van andere katten isoleert en nauwkeurig bijhoudt hoeveel water je viervoeter per dag drinkt, zul je naar andere dingen moeten kijken om erachter te komen of hij veel water drinkt of niet. Hier zijn enkele aanwijzingen dat je kat meer water is gaan drinken:

  • Je kat gaat vaker naar de drinkbak
  • De waterbak is vaak leeg en moet regelmatig worden bijgevuld
  • Je kat drinkt ineens water uit de kraan, vijver, regenton, enzovoort. (Als je dit gewend bent, is er geen reden tot ongerustheid.)
  • De kattenbak moet steeds vaker worden verschoond
wit-beige kat die water drinkt

Waarom drinkt mijn kat zoveel water?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een ​​kat veel water drinkt.

  • Bij warm of heet weer drinken katten vaak meer water, vooral als ze veel tijd buitenshuis doorbrengen. Pas op dat je kat dan niet oververhit raakt.
  • Meer lichaamsbeweging kan je kat ook aansporen om meer water te drinken. Tip: met een GPS-tracker voor katten kun je precies zien hoe actief je kat is (en waar hij heen gaat).
  • Sommige medicijnen, zoals diuretica, die worden gebruikt om hartaandoeningen te behandelen, kunnen ervoor zorgen dat je kat meer water gaat drinken.

Als je kat plotseling meer drinkt dan normaal en geen van de bovenstaande oorzaken van toepassing lijk te zijn, heb je mogelijk te maken met een ernstiger probleem. Vaak heeft een kat die veel water drinkt een onderliggend gezondheidsprobleem.

Hieronder lichten we de verschillende gezondheidsproblemen toe die ervoor kunnen zorgen dat katten veel water gaan drinken.

Medische aandoeningen die overmatige dorst bij katten kunnen veroorzaken

Bepaalde medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je kat meer water drinkt dan normaal. Als je vermoedt dat je kat een van deze aandoeningen heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus (suikerziekte) ontstaat wanneer het lichaam van je kat niet meer in staat is om de glucose (suikers) in voedsel goed te verwerken. Glucose kan de lichaamscellen niet goed in om ze van brandstof te voorzien. Dit leidt tot een hoog suikergehalte in het bloed, waardoor je kat meer water gaat drinken om de suikers te verdunnen. Katten met diabetes kunnen lusteloos worden en afvallen ondanks dat ze meer eten. 

Oudere katten en katten met overgewicht hebben de meeste kans om diabetes te krijgen. Door je kat te helpen een gezond gewicht te behouden, kun je de kans op diabetes verkleinen.

Als je vermoedt dat je kat diabetes heeft, zal de dierenarts bloed- en urinemonsters afnemen om de bloedsuiker in het lichaam van je kat te meten. Diabetes mellitus bij katten wordt op dezelfde manier behandeld als diabetes bij mensen. Behandelingen omvatten veranderingen in het dieet of het toedienen van insuline.

Diabetes is een chronische ziekte. Dit betekent dat je de conditie van je kat goed in de gaten moet houden en je viervoeter regelmatig moet laten controleren door de dierenarts. Met de juiste zorg kan diabetes bij katten worden behandeld.

Urinewegaandoening

Een urinewegaandoening wordt veroorzaakt door een ontsteking in de blaas. Als gevolg van deze ontsteking kan je kat pijn hebben en niet meer plassen. 

Een urinewegaandoening kan worden veroorzaakt door een infectie, maar wordt meestal veroorzaakt door stress. Katten met een urinewegaandoening kunnen buiten de kattenbak plassen, moeite hebben bij het urineren, bloed hebben in de urine of vaker dan normaal aan hun geslachtsdelen likken.

De dierenarts kan pijnstillers voorschrijven voor de urineweginfectie van je kat. Omdat stress kan bijdragen aan urineweginfecties, kan het ook helpen om stress bij je kat te verminderen. Zorg ervoor dat elke kat in het huis een eigen voerbak en kattenbak heeft om territoriumgevechten te beperken. Je kunt stress bij je kat ook verlagen door je viervoeter een eigen veilig slaapplek te geven, weg van andere huisdieren.

Urineweginfecties bij katten kunnen een chronisch probleem worden en voortdurende behandeling vereisen. De dierenarts kan advies geven over hoe je kunt omgaan met deze aandoening bij je kat.

Chronische nierziekte

Een goede nierfunctie is van vitaal belang voor de gezondheid van je kat. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het bloed, helpen de bloeddruk te reguleren en produceren hormonen die het lichaam vertellen om nieuwe rode bloedcellen te produceren. 

Naarmate katten ouder worden, is het niet ongebruikelijk dat de nieren minder goed gaan werken. Katten kunnen dan een chronische nierziekte krijgen. Deze achteruitgang kan geleidelijk gedurende maanden of zelfs jaren plaatsvinden.

Katten met een chronische nieraandoening drinken vaak meer water vanwege de toegenomen dorst, omdat hun nieren moeite hebben om goed te functioneren. Ze kunnen ook lethargisch worden en hun eetlust verliezen, omdat de afvalstoffen die normaal door de nieren worden verwijderd zich in het lichaam gaan ophopen.

Chronische nierziekte bij katten kan vroegtijdig worden opgespoord door middel van een bloed- en urineonderzoek. De dierenarts voert dit onderzoek vaak routinematig uit naarmate katten ouder worden. De behandeling kan dieetveranderingen of medicatie omvatten. 

Leverziekte

Overmatige dorst kan ook een teken zijn van een leveraandoening bij katten. De lever speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je kat en zorgt ervoor dat allerlei chemische processen goed verlopen die nodig zijn voor het normaal functioneren van het lichaam.

Afgezien van meer water drinken, vertonen katten met een leverziekte vaak geelzucht. Bij geelzucht krijgen de ogen en slijmvliezen een gelige tint. De buik kan ook opgezet worden als gevolg van een ophoping van vocht.

Leverziekte kan onder controle worden gehouden als het vroeg wordt opgemerkt. Dieetveranderingen kunnen de belasting van de lever helpen verminderen en de voortgang van de ziekte vertragen, maar een leveraandoening is complex en vereist voortdurende behandeling van de dierenarts.

Veelgestelde vragen

Is mijn kat ziek?

Zoals de meeste dieren zijn katten goed in het verbergen van hun ziektes. Het is aan jou als huisdiereigenaar om te letten op veranderingen in de dagelijkse gewoontes van je kat, ook als je viervoeter plotseling veel water drinkt. Andere tekenen van ziekte waar je op kunt letten zijn onder meer:

  • Veranderingen in eetlust (je kat eet meer of minder dan normaal)
  • Gedragsveranderingen (bijv. agressief gedrag)
  • Veranderingen in slaappatroon (zoals veel slapen of slapen op ongebruikelijke plekken)
  • Diarree of andere tekenen van ziekte

Als je een van de bovenstaande symptomen bij je kat opmerkt of als je je zorgen maakt over veranderingen in de dagelijkse gewoontes van je kat, neem dan contact op met de dierenarts. Hij of zij kan onderliggende medische problemen uitsluiten en eventuele behandelingen adviseren.

Tip: volg de locatie van je kat en houd de activiteiten en slaap van je viervoeter in de gaten met de Tractive GPS-tracker voor katten.

Wat moet ik doen als mijn kat veel drinkt?

Als je merkt dat je kat altijd dorst heeft en veel water drinkt, neem dan contact op met de dierenarts. Hij of zij kan dan kijken wat er aan de hand is en een diagnose stellen. Volg altijd het advies van je dierenarts om je huisdier te helpen erbovenop te komen.

Als baasje ken je je kat beter dan wie dan ook en weet je wanneer je huisdier zich ineens anders gedraagt. Aarzel dus niet om ongewoon gedrag of plotselinge veranderingen in de dagelijkse gewoontes van je kat aan de dierenarts te melden. Door goed op de gezondheid van je kat te letten, kun je ervoor zorgen dat je maatje een lang en gezond leven zal leiden.