Als kattenbaasje heb je het vast weleens meegemaakt: je kat ligt lekker bij je op schoot en tijdens het aaien, hoor je je kat spinnen. Maar waarom spinnen katten en hoe doen ze dat? Houd er ook rekening mee dat je poes krols kan zijn als ze bijzonder afhankelijk is en meer spint dan normaal. Lees hier meer over krolse katten.

cat

Ontdek waar je kat zijn/haar tijd doorbrengt.

Meer lezen

Maak je je zorgen dat je je kat kwijtraakt? Volg je kat (of katten) met de nieuwste technologie: de Tractive GPS-tracker voor katten!

Meer informatie

Het fenomeen van spinnen: hoe maken katten het spinnende geluid?

Katten zijn uniek, net als het vreemde spinnende geluid dat ze produceren. Laten we eens kijken wat er precies gebeurt als katten spinnen.

Katten kunnen spinnen met behulp van het strottenhoofd (stemkastje), de spieren rondom het strottenhoofd en een neurale oscillator in de hersenen.

🧠 Eerst wordt er vanuit de hersenen van de kat een signaal naar de spieren in het stemkastje gestuurd, waardoor deze spieren gaan trillen. Deze beweging creëert een opening en sluiting van de ruimte tussen de stembanden. 💨 Tijdens het in- en uitademen stroomt er lucht langs de trillende spieren, waardoor het spinnende geluid ontstaat. 🐈

🔊 Luister hieronder naar deze schattige kittens die aan het spinnen zijn terwijl ze tegen elkaar aan genesteld een dutje aan het doen zijn:

Waarom spinnen katten?

We weten nu hoe spinnen werkt bij katten. Laten we eens kijken waarom katten spinnen. Waarom katten spinnen is al heel lang een mysterie. Het is niet zolang geleden bekend geworden wat er achter dit fenomeen schuilgaat. Er zijn verschillende theorieën waarom katten spinnen. De meeste mensen denken dat katten spinnen om hun tevredenheid te uiten. Toch ligt het wat ingewikkelder.

🎭 Net zoals dat mensen moeten lachen wanneer ze blij of nerveus zijn, kunnen katten spinnen als ze tevreden zijn of pijn ervaren. Je kat spint dus niet alleen omdat hij tevreden is.

Katten kunnen spinnen om verschillende redenen, bijvoorbeeld wanneer ze:

  • gelukkig, tevreden of ontspannen zijn
  • geaaid of gekieteld worden
  • hun nest of moeder naderen
  • elkaar verzorgen
  • krols zijn
  • bang of angstig zijn1
  • bevallen van kittens of kittens zogen
  • ziek zijn, pijn hebben of gestrest zijn
  • sterven of als je ze laat inslapen

Er zijn dus diverse situaties waarin een kat kan spinnen. Maar wat is dan het doel of de functie van het spinnen?

Het doel van het spinnen

1) Communicatie en sociale binding

Een van de theorieën is dat katten spinnen als een vorm van communicatie2, zoals wij dat op onze eigen manier doen (praten, huilen of lachen, enzovoort). Een kat kan bijvoorbeeld spinnen om zijn biologische moeder te vertellen dat alles in orde is. Jonge kittens en de moederpoes kunnen ook spinnen, zodat ze elkaar makkelijker kunnen vinden. Kittens die nog niet kunnen horen, volgen de trillingen die ontstaan ​​door het spinnen van de moederpoes3. Zo kan de band tussen de kittens en moederpoes worden versterkt.

2) Kalmerende en helende werking

Er zijn ook aanwijzingen dat spinnen een zelfhelende werking heeft. Omdat endorfine in de hersenen van de kat vrijkomt tijdens het gespin, vermoeden deskundigen dat het spinnen een kalmerende werking heeft4. Katten zouden zichzelf dus kalmeren door te spinnen. Ook zou het spinnen een genezende werking hebben. De trillingen die worden veroorzaakt door het spinnen hebben een frequentie die wordt geassocieerd met genezing in de traditionele geneeskunde5. Daarnaast zouden katten spinnen om hun botten te versterken.

via GIPHY

Waarom spint mijn kat?

Om erachter te komen waarom je kat spint, moet je goed op je huisdier letten. Spint hij terwijl hij knus bij je op schoot ligt? In dat geval vindt je kat het waarschijnlijk gewoon fijn om bij je in de buurt te zijn. Spint hij terwijl hij zichzelf verzorgt? Controleer dan op tekenen van pijn of verwondingen bij je kat. En hoor je je pasgeboren kittens, zwangere kat of moederpoes spinnen, dan is dit waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van binding tussen de moederpoes en haar kittens.

Volg mijn kat

Spint mijn kat als ik weg ben?

Ja. In tegenstelling tot wat we soms denken, spinnen onze katten niet alleen als ze bij ons zijn. Kittens spinnen vaak om met hun moeder te communiceren. Katten spinnen tijdens de bevalling en vlak voor ze sterven. Een kat spint dus ook wanneer hij niet in contact is met mensen.

Kunnen alle katten spinnen?

Over het algemeen kunnen alle huiskatten spinnen, evenals enkele andere (grote) katachtigen, zoals rode lynxen, jachtluipaarden en poema’s. Leeuwen, tijgers, jaguars en luipaarden kunnen niet spinnen. Dit komt door een verschil in de structuren rondom het strottenhoofd. Omdat het tongbeen (botje in de hals) voor een gedeelte hard is, kunnen ze brullen. Bij katten is het tongbeen hard, waardoor ze een spinnend geluid kunnen maken.

Naast katten kunnen ook dieren het spingeluid maken. Sommige dieren maken tijdens het eten een spinnend geluid, zoals beren, vossen, hyena’s, konijnen, dassen en eekhoorns.

Waarom spint mijn kat en gaat hij ineens bijten?

Soms ligt je kat bij je op schoot, hoor je hem zachtjes spinnen en word je ineens gebeten. Waarom bijt je kat? Het kan zijn dat je huisdier zich niet lekker voelt en dat het hem een beetje te veel wordt. Het kan ook betekenen dat je kat je lief vindt en je liefdesbeetjes geeft. Bijten kan ook wijzen op agressie, dus let op wat je kat wel en niet fijn vindt en geef je viervoeter de ruimte die hij nodig heeft. Katten zullen je over het algemeen laten weten wat ze willen. Het beste is om je kat naar je toe te laten komen voor knuffels en de grenzen te respecteren die je kat aangeeft.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over waarom katten spinnen.


Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!