Tips om te gaan hardlopen met je hond
Voor mensen die net beginnen met hardlopen kan het motiverend werken om samen met hun viervoeter te trainen. Ontdek praktische tips voor het hardlopen met je hond en hoe je hem veilig houdt, zelfs als hij plotseling eropuit trekt,
Hardlopen met je hond is een fantastische manier om een sterke band met je trouwe viervoeter op te bouwen, je conditie te verbeteren en je hond beweging te geven. Maar het grootste voordeel van regelmatig hardlopen met je hond is dat hij voldoende beweging krijgt, waardoor de kans kleiner is dat hij wegrent of ontsnapt.
Hoewel het harstikke leuk klinkt om met je hond te gaan hardlopen, moet je er rekening mee houden dat honden veel sneller kunnen rennen dan mensen. Een hond kan gemiddeld tussen de 24 en 32 km per uur lopen1. Sommige energieke hondenrassen kunnen nog sneller rennen.
Lees daarom gauw enkele tips om goed voorbereid te gaan hardlopen met je hond voordat je de deur uitgaat. Overweeg bijvoorbeeld om de bewegingen van je hond in realtime te volgen met een GPS-tracker, voor het geval hij tijdens het hardlopen ervandoor gaat.
Ontdek waar je hond zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezen- Is jouw hond geschikt om mee te gaan hardlopen?
- Leer je hond aan de lijn te lopen
- Oefen met basiscommando’s
- Versnel het tempo met een cue
- Train het uithoudingsvermogen
- Wat je moet meenemen tijdens het hardlopen met je hond
- Let op je hond
- Let op het weer
- Kies een hondvriendelijke looproute
- Ruim altijd je hondenpoep op
- Wees voorbereid als je hond ervandoor gaat
- Weet altijd waar je hond is
- Veiligheidstips voor hardlopen met je hond
Is jouw hond geschikt om mee te gaan hardlopen?
Voordat je met je hond gaat hardlopen, is het belangrijk om te checken of je hond hiervoor geschikt is. Denk aan de grootte, gezondheid en het ras van je hond. Sommige hondenrassen zijn niet geschikt voor hardlopen, terwijl andere geboren hardlopers zijn.
- Wil je meer weten over met welke honden je kunt hardlopen? Bekijk dan onze gids over de beste hondenrassen voor hardlopers voor meer informatie.
- Als je niet zeker weet of je hond geschikt is om hard te lopen, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen voordat je aan een nieuwe bewegingsroutine begint.
Waar je op moet letten voordat je gaat hardlopen met je hond
- Puppy’s lijken misschien enorm veel energie te hebben, maar ze kennen hun grenzen niet. Bovendien kunnen ze snel afgeleid raken, wegrennen en verdwalen tijdens langere runs.
Wacht tot je hond volgroeid is voordat je hem meeneemt voor hardloopsessies. Als het lichaam van je puppy er nog niet klaar voor is, kan het hardlopen schade veroorzaken aan zijn botten2. Ook is je pup gevoelig voor het oplopen van ziektes als hij niet al zijn vaccinaties heeft gehad.
- Oudere honden kunnen last krijgen van gezondheidsproblemen die hun mobiliteit beperken, zoals artritis, waardoor zelfs lange wandelingen ongemakkelijk kunnen aanvoelen voor je hond. Daarnaast kunnen ouderdomsgerelateerde aandoeningen, zoals dementie, ervoor zorgen dat ze gedesoriënteerd raken en de weg terug naar huis niet meer vinden.
- Brachycephalische rassen, zoals mopshonden en buldoggen, zijn minder geschikt om lange afstanden af te leggen door hun ademhalingsproblemen.
Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met het ras, de gezondheid en het karakter van je hond voordat je samen gaat hardlopen. Je doet er verstandig aan om bij je dierenarts na te gaan of je met je hond kunt hardlopen.
Leer je hond aan de lijn te lopen
Veiligheid staat altijd voorop. Zoals elk hondenbaasje weet, is training een essentieel onderdeel van de opvoeding. Voordat je met je hond gaat hardlopen, is het dus belangrijk dat hij eerst aan de lijn leert lopen. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als je hond aan de riem trekt tijdens het hardlopen.
Wanneer je viervoeter klaar is om met je te gaan hardlopen, is het belangrijk dat hij naast je blijft lopen in plaats van voor je uit te rennen of alle kanten op rent. Anders kun je vallen of verstrikt raken in de riem en gewond raken.
⚠️ In veel landen en regio’s is het verplicht om je hond aangelijnd te houden. Check daarom altijd de lokale wetgeving voordat je met je hond gaat hardlopen.
Lees meer: Zo leer je je hond of pup aan de lijn te lopen
Oefen met basiscommando’s
Je zou je hond een aantal basiscommando’s kunnen aanleren die tijdens het hardlopen van pas kunnen komen.
- Het commando ‘Los’ is bijvoorbeeld erg handig, zodat je hond leert voorwerpen op de hardlooproute te negeren.
- Ook ‘Zit’ en ‘Blijf’ zijn belangrijk, vooral bij kruispunten.
- Het commando ‘Stop’ kan van pas komen, zeker als je hond meer energie heeft dan jij.
- Daarnaast is het handig om je hond ‘Links’ en ‘Rechts’ aan te leren, zodat hij beter met je mee kan bewegen op kronkelige paden.
💡 Om je viervoeter sneller nieuwe oefeningen te leren, zou je met clickertraining, een trainingsmethode die gebaseerd is op positieve bekrachtiging, kunnen beginnen.
En tot slot, als je hond besluit een andere kant op te willen rennen, kan het aanleren van het commando ‘Kom’ heel handig zijn.
Versnel het tempo met een cue
Wanneer je hond goed aan de lijn loopt, kun je geleidelijk het tempo opvoeren. Je zou bijvoorbeeld een cue kunnen gebruiken om aan te geven dat het tijd is om sneller te lopen.
Als je bijvoorbeeld ‘kom, laten we gaan’ zegt om aan te geven dat het tijd is om te wandelen, kun je voor hardlopen een andere cue, zoals ‘rennen’, gebruiken om duidelijk te maken dat jullie het tempo gaan opvoeren.
💡 Vergeet niet je hond ook een cue aan te leren om langzamer te gaan lopen, zodat je viervoeter weet wanneer hij moet afremmen. Denk bijvoorbeeld aan ‘laten we het rustiger aan doen’. Consistent gebruik van dezelfde woorden zorgt voor het beste resultaat.
Train het uithoudingsvermogen
Als je hond gewend is aan de basis, kun je beginnen met het opbouwen van zijn uithoudingsvermogen. Net als mensen moeten honden hun kracht en uithoudingsvermogen geleidelijk opbouwen. Door te snel of te hard te gaan lopen, kun je je overbelasten of een blessure oplopen. Dit geldt ook voor je hond.
Bouw daarom het hardlopen op door eerst korte stukjes te lopen tijdens je dagelijkse wandelingen met je hond. Leg tijdens elke daaropvolgende wandeling een langere afstand af. Binnen de kortste keren zal je hond in topvorm zijn.
💡Het bijhouden van de dagelijkse activiteiten van je hond kan helpen om gemotiveerd en consistent te blijven met je fitnessroutine.
Daarnaast is het Tractive-apparaat voorzien van een ingebouwde bewegingssensor die bijhoudt hoe actief je hond de hele dag is geweest. Zo weet je precies of hij genoeg beweging krijgt om fit en gezond te blijven.
Track je wandelingen met je hond
Wat je moet meenemen tijdens het hardlopen met je hond
Voor een goede run met de hond heb je naast je eigen uitrusting ook wat spullen voor hem nodig:
- Halsband of tuigje: Zorg ervoor dat je hond altijd een halsband of tuigje draagt, zodat je zijn hondenpenning, riem en tracker of activiteitenmonitor kunt bevestigen. Voor honden die tijdens het rennen aan de lijn trekken, zit een tuigje vaak comfortabeler, vooral als je plotseling moet stoppen.
- Hondenpenning: Check of de hondenpenning je contactgegevens bevat voor noodgevallen.
- Hardloopriem: Gebruik een hardloopriem zodat je je handen vrij hebt om ervoor te zorgen dat je hond dicht bij je blijft.
- Heuptasje of rugzak: Handig voor het opbergen van spullen zoals poepzakjes, je telefoon, sleutels en een flesje water.
- Pootzalf: Bescherm de poten van je hond tegen slecht weer.
- Hondenjas: Voor extra warmte op koude dagen.
- Opvouwbare waterbak: Zo kun je onderweg altijd water geven, zodat je hond niet uitdroogt.
“Als ik met mijn honden ga hardlopen, gebruik ik zelf altijd een hardloopriem, een schokabsorberende hondenriem en een tuigje.
We hebben verschillende tuigjes uitgeprobeerd om te zien welke het beste zaten. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk hebben we tuigjes gevonden die perfect passen, hun bewegingen niet belemmeren en comfortabel zitten.”
– Marina Selinger, UX Designer bij Tractive en baasje van vier honden
💡Een weggelopen hond kan in een gevaarlijke situatie terechtkomen, waarbij zijn hondenpenning verloren kan raken. Daarom is het belangrijk om je hond ook te laten chippen.
Een microchip is in principe een permanent identificatiemiddel voor je hond. Deze wordt onder de huid tussen de schouderbladen geplaatst. Een dierenarts kan de chip scannen om je contactgegevens te vinden en je te laten weten dat je hond is gevonden.
Bovendien is het een eenvoudige, pijnloze procedure die maar tien minuten duurt en je kunt bij de meeste dierenklinieken je hond laten chippen tegen een betaalbare prijs.
Let op je hond
Tijdens het hardlopen is het belangrijk om naar de conditie van je hond te kijken. Houd zijn gedrag goed in de gaten en pas je tempo aan op je hond.
- Je hond kan tijdens het hardlopen dorst krijgen, zijn behoefte willen doen, moe worden, pijn krijgen of een blessure oplopen.
- Door regelmatig korte drinkpauzes te houden, kun je even checken of het nog goed gaat met je hond.
- Stop met hardlopen als je hond tekenen van stress, angst of ziekte vertoont.
⚠️ Honden zijn goed in het verbergen van pijn. Zelfs als ze met een verwonding, infectie of gezondheidsprobleem rondlopen, kunnen ze dus nog gezond lijken. Door de dagelijkse activiteiten van je hond via een tracker bij te houden, kun je sneller veranderingen spotten (bijvoorbeeld als het activiteitenniveau toeneemt of afneemt). Zo kun je problemen vroegtijdig opsporen.
Daarnaast stuurt het Tractive-apparaat je gezondheidswaarschuwingen als je hond minder actief is dan normaal. Zo weet je wanneer het tijd is om naar de dierenarts te gaan voor een preventieve controle.
Let op het weer
Honden kunnen hitte minder goed verdragen dan mensen. Bij hoge temperaturen kun je daarom beter niet met je hond gaan hardlopen om een zonnesteek te voorkomen.
Honden hebben minder zweetklieren dan ons en kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren. Probeer daarom vroeg in de ochtend of laat in de avond te joggen, wanneer het koeler is en de zon minder fel is. Je zou bij verschillende temperaturen met je hond kunnen lopen om te kijken wat hij aankan.
Omdat je hond niet kan aangeven wanneer hij dorst heeft, is het belangrijk om tijdens het rennen regelmatig pauzes in te lassen om wat te drinken.
In de warmere maanden moet je extra alert zijn en meer drinkpauzes inplannen, omdat honden sneller oververhit raken door hun vacht en de mogelijkheid niet hebben om hun warmte via zweten kwijt te raken. Tijdens koudere dagen kun je overwegen je hond een jasje of schoenen aan te trekken voor extra bescherming tegen de kou.
Lees meer:
Kies een hondvriendelijke looproute
Hardlopen kan bijna overal, maar niet elke plek is ideaal voor je hond. Harde bestrate oppervlakken, zoals asfalt, kunnen belastend zijn voor zijn gewrichten. Kies voor hardlooproutes met een zacht ondergrond, zoals gras. Die zijn vaak wat vriendelijker voor de gewrichten van je hond.
- Als je in de zomer loopt, houd dan rekening met de hitte: de stoep kan in de zon gloeiend heet worden en de pootjes van je hond verbranden. Een goede vuistregel is dat als de grond te heet is om je hand op te leggen, het ook te heet is voor je hond om op te lopen.
- Vermijd in de winter straten die zijn bestrooid met zout of chemicaliën, aangezien deze giftig kunnen zijn voor honden als ze ermee in contact komen.
- Ga je met je hond hiken en wil je hardlopen? Zorg ervoor dat je een hondvriendelijk pad hebt uitgezocht.
💡 Als je een Tractive-apparaat hebt, kun je gevaarlijke gebieden in de Tractive-app markeren als gevaarlijke zone.
Denk aan plekken met paddenstoelen, giftige planten, gifaas, dierenvallen of wilde dieren, allemaal dingen die je hond beter kan vermijden.
Het mooie is dat je deze gevaarlijke zones kunt delen met andere huisdiereigenaren in de buurt, zodat je ook anderen helpt om hun huisdieren veilig te houden.
Ruim altijd je hondenpoep op
Wees zo vriendelijk om de poep van je hond op te ruimen. Niemand vindt het leuk om met zijn hardloopschoenen in hondenpoep te stappen.
Misschien past een rol poepzakjes niet in je heuptasje, maar zorg dat je er altijd een paar bij je hebt tijdens het hardlopen. Bovendien ben je als hondenbezitter verplicht om de uitwerpselen van je hond op te ruimen. Een schone omgeving maakt hardlopen voor iedereen een stuk aangenamer.
Wees voorbereid als je hond ervandoor gaat
Zelfs de meest gehoorzame honden kunnen soms hun instincten volgen, zoals:
- een wild dier achtervolgen;
- op zoek gaan naar een loopse hond;
- wegrennen als ze schrikken van vuurwerk;
- of weglopen uit verveling.
- Sommige honden lopen zelfs weg om overtollige energie kwijt te raken!
💡 Maar stel je voor dat je altijd precies weet waar je hond is, ongeacht waar hij naartoe rent. In realtime met een onbeperkt bereik. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je hond verdwaalt of niet terugkomt wanneer je hem roept.
Met een snelle blik op je telefoon kun je je hond live volgen en hem binnen de kortste keren terugvinden.
Zoals deze tevreden Tractive-gebruikers over de hele wereld:
We weten hoe uitdagend outdooractiviteiten met je hond kunnen zijn.
Daarom is de Tractive DOG XL Adventure Edition voorzien van een bijtbestendige, glasvezel behuizing en heeft de tracker een batterijduur van 30 dagen. Zo kun je zorgeloos met je hond hardlopen, wandelen of zelfs zwemmen, zonder je zorgen te hoeven maken.
Weet altijd waar je hond is
Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.
Veiligheidstips voor hardlopen met je hond
Er is een goede reden waarom zoveel hondenliefhebbers hun viervoeters zien als de ultieme trainingsmaatjes. Honden die geschikt zijn om te joggen, zijn vaak enthousiast en vinden het heerlijk om met hun baasje hard te lopen. Ze klagen niet over het weer en geven je elke dag die extra motivatie om naar buiten te gaan.
Maar voordat je samen gaat hardlopen, is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en het welzijn van je hond.
- Check of je met je hond kunt gaan hardlopen. Niet elke hond is geschikt als loopmaatje. Als je een pup of een oudere hond hebt, kun je beter niet met hem hardlopen. Ook honden met een korte snuit zijn niet geschikt om hard te lopen.
- Blijf je hond trainen. Zorg dat je hond de basiscommando’s onder de knie heeft, goed aan de lijn kan lopen en reageert op cues tijdens het joggen.
- Bouw het langzaam op. Start met korte afstanden en focus op uithoudingsvermogen in plaats van snelheid. Dit helpt je hond om zich aan te passen aan een nieuwe hardlooproutine.
- Zorg voor de juiste uitrusting. Gebruik een hondenriem of tuigje. Zorg ervoor dat je hond een hondenpenning draagt en gechipt is voor het geval hij verdwaalt.
- Let op je hond tijdens het hardlopen. Let op tekenen van vermoeidheid of ongemak. Door zijn dagelijkse activiteit te monitoren, kun je sneller eventuele gezondheidsproblemen opsporen.
- Houd rekening met het weer. Bij extreem warm of koud weer is het beter om binnen te blijven en thuis een speelsessie met je hond te houden.
- Bescherm de poten van je hond. Zout op de stoep in de winter en heet asfalt in de zomer kunnen de pootjes van je hond beschadigen, dus wees hier extra voorzichtig mee.
- Ruim altijd de poep van je hond op.
En tot slot…
Volg je hond in realtime en verlies hem nooit meer uit het oog
Met een GPS-tracker voor honden kun je je hond altijd en overal in realtime met een onbeperkt bereik volgen. Dit kan in noodsituaties het verschil betekenen tussen het terugvinden van je trouwe viervoeter of het risico dat je hem misschien niet meer terugziet.
Daarnaast beschikt het Tractive-apparaat over activiteitentracking en gezondheidswaarschuwingen. Zo kun je zien of je hond voldoende beweging krijgt. Wanneer zijn activiteitenniveau lager is dan normaal, kan het zijn dat je aan de bel moet trekken.
“Bij alles wat we ontwikkelen staat de gezondheid en het welzijn van huisdieren centraal. Daarom hebben we één apparaat ontwikkeld dat rekening houdt met alle aspecten van de veiligheid van je huisdier, zodat je alles van de locatie tot het welzijn van je huisdier kunt volgen. Dit zorgt ervoor dat je je huisdier op een holistische manier veilig en gelukkig kunt houden.”
– Sebastian Raab, Product Manager bij Tractive en incidentele dierenoppas
Wil je meer tips van een hardloopexpert? Bekijk dan deze video:
Heb je zelf een leuk verhaal of mooie foto’s van je hond met Tractive GPS die je wilt delen? Deel ze met Tractive op Facebook of Instagram. Wie weet wordt jouw verhaal of foto uitgelicht op onze blog of social media!