Wat heeft invloed op de hartslag van je hond?
Je doet al van alles om je hond gezond en gelukkig te houden, maar vergeet daarbij niet de minder opvallende signalen in de gaten te houden, zoals wat nou eigenlijk een normale hartslag is. Gelukkig kun je hier meer over lezen in deze blogpost.

Je houdt van je hond en zou alles doen om hem gezond en veilig te houden. Dus je regelt netjes de dierenartsafspraken, maakt regelmatig wandelingen en geeft precies de juiste voeding… maar misschien mis je de wat subtielere signalen, zoals wat eigenlijk een normale hartslag bij honden is.
Maar wat is nu precies een normale hartslag bij een hond? Lees gauw verder voor meer informatie over wat een normale hartslag is bij honden, wanneer je naar de dierenarts moet en hoe het bijhouden van de vitale waarden van je hond je kan helpen om zijn gezondheid te ondersteunen.
- Waarom het belangrijk is om te weten wat een normale hartslag voor je hond is
- Wat is een normale hartslag voor honden?
- Waarom is de hartslag van mijn hond hoger dan normaal?
- Waarom is de hartslag van mijn hond lager dan normaal?
- Zo meet je de hartslag van je hond
- Zo houd je veranderingen in de hartslag van je hond bij met Tractive
Waarom het belangrijk is om te weten wat een normale hartslag voor je hond is
Net als bij mensen kan de hartslag van je hond iets zeggen over hoe het met hem gaat of hij gezond is, of dat er misschien iets aan de hand is. Een opvallend hoge of lage hartslag kan reden tot bezorgdheid zijn en een goede reden om even langs de dierenarts te gaan.1
Er zijn allerlei medische oorzaken die een anders normale hartslag kunnen versnellen (zoals bloedverlies of een hitteberoerte) of vertragen (zoals een epileptische aanval of neurologische aandoeningen). Maar voordat je in paniek raakt: de hartslag van je hond kan ook om heel onschuldige redenen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een hogere hartslag na een stevige wandeling, hardloopsessie of boswandeling – of gewoon uit enthousiasme omdat hij nieuwe mensen of plekken ontdekt.
- Een lagere hartslag wanneer hij ontspannen naast je op de bank ligt of net op het punt staat om in slaap te vallen.
- Het belangrijkste is dat de hartslag daarna weer terugkeert naar normaal. (Als je hond een hogere of lagere hartslag aanhoudt, dan is dat wél reden om alert te zijn.)
Daarom is het slim om een baseline vast te stellen oftewel wat normaal is voor jouw hond. Zo kun je sneller een abnormale piek of daling herkennen. Houd ook altijd rekening met wat je hond die dag heeft gedaan. Denk aan hoeveel hij heeft geslapen en hoe actief hij is geweest.
💡 (Dat kun je trouwens makkelijk checken via de gegevens van Hartslag in rust van je Tractive-apparaat. Daar vertellen we straks meer over.)
Wat is een normale hartslag voor honden?
Over het algemeen ligt de hartslag van volwassen honden tussen de 60 en 140 slagen per minuut. Maar wat als normaal wordt beschouwd, kan flink verschillen, afhankelijk van allerlei factoren.
Bijvoorbeeld:
- Leeftijd
Puppy’s hebben meestal een hogere hartslag dan volwassen honden, soms wel tussen de 160 en 200 slagen per minuut. Dat komt vooral door hun snelle stofwisseling, die nodig is om te groeien. - Grootte
Over het algemeen geldt: hoe groter de hond, hoe lager de hartslag en andersom. Kleine honden hebben een hartslag tot wel 180 slagen per minuut (meestal tussen de 90 en 140). Middelgrote honden hebben meestal een hartslag tussen 80 en120 slagen per minuut. Grote honden hebben doorgaans een hartslag tussen 60 en 90 slagen per minuut. - Activiteitsniveau
Een fitte hond kan juist een lagere hartslag hebben. Hun hart hoeft minder hard te werken om zuurstof door hun lichaam te pompen tijdens het rennen en spelen. (Net als bij goed getrainde mensen!) - Genetische aanleg
Sommige rassen hebben van nature een lagere hartslag, ook al zijn ze klein (zoals dwergschnauzers, teckels, kleine terriërs en sommige spaniëls).
Anderzijds zijn er grotere rassen met een juist hogere hartslag, zoals Ierse wolfshonden, Duitse doggen en dobermanns. En dan zijn er nog rassen zoals whippets, die van nature een onregelmatige hartslag hebben, zelfs in rust. - De gemoedstoestand van je hond
Een ontspannen, slaperige hond zal een lagere hartslag hebben dan eentje die opgewonden, gestrest of klaar voor actie is.
Waarom is de hartslag van mijn hond hoger dan normaal?
Het kan best schrikken zijn als je merkt dat het hart van je hond veel sneller klopt dan normaal, maar het is vooral belangrijk dat zijn hartslag na een paar minuten weer tot rust komt. Blijft die verhoogde hartslag aanhouden? Dan is het slim om contact op te nemen met de dierenarts.
Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom het hart van je hond even wat harder moet werken:
- Beweging
Tijdens het spelen of wandelen stijgt de hartslag van je hond vanzelf, omdat het lichaam reageert op actie en stimulatie. - Warm weer
Op warme dagen moet het hart harder pompen om het lichaam te helpen afkoelen. - Stress of angst
Nieuwe mensen, harde geluiden zoals vuurwerk of zelfs iets leuks zoals het horen van zijn riempje dat klaarligt voor een wandeling kunnen allemaal voor opwinding zorgen. - Medische aandoeningen
Zoals hartproblemen, uitdroging, infecties, zonnesteek, bloedverlies of koorts.
Let naast een snelle hartslag ook op andere signalen die kunnen wijzen op ziekte, zoals:
- Je hond is slomer of meer lusteloos dan normaal,
- Minder of niets eten
- Geen water water
- Overgeven
- Diarree
Ga meteen naar de dierenarts voor een controle als je een of meer van deze symptomen opmerkt.
Waarom is de hartslag van mijn hond lager dan normaal?
Hoewel een versnelde hartslag van je hond je misschien sneller opvalt, is het ook verstandig om alert te zijn op een hartslag die lager is dan normaal. Dat is niet altijd reden tot zorg, maar het is wel goed om te weten wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn.
- Bepaalde medicijnen, vooral middelen tegen hartaandoeningen of angst, kunnen de hartslag van je hond op natuurlijke wijze vertragen.
- Honden die fit of actief zijn kunnen ook een lagere hartslag hebben, dankzij hun atletische conditie. (Zoals werkhonden, herdershonden en sporthonden.) Net als bij menselijke atleten zijn hun harten getraind om efficiënter bloed te pompen, waardoor hun hartslag van nature lager is dan die van minder actieve honden.
- Koud weer kan de hartslag van je hond vertragen om lichaamswarmte vast te houden.
- Je hond is ontspannen of staat op het punt in slaap te vallen.
- Medische aandoeningen, zoals hyperthyreoïdie, andere hartaandoeningen (zoals sinusbradycardie, sick-sinussyndroom of zelfs een hartaanval), een chemische disbalans in het bloed of ontstekingsziekten.
Als de hartslag van je hond langdurig laag is en je merkt ook andere verontrustende symptomen op zoals zwakte, moeilijk ademen, flauwvallen of lusteloosheid, ga dan ook zeker langs bij je dierenarts voor een controle.
Zo meet je de hartslag van je hond
Gelukkig is het eigenlijk best simpel om de hartslag van je hond te meten. Het lijkt veel op hoe je het bij jezelf zou doen.
Begin met je hond op z’n gemak te stellen in een rustige, vertrouwde omgeving. Zorg dat er geen harde geluiden of andere prikkels zijn die hem kunnen laten schrikken of onrustig maken.
- Leg daarna je hand aan de binnenkant van zijn achterpoot, ongeveer halverwege het dijbeen. (Dat gaat trouwens een stuk makkelijker als je hond gewoon staat.) Op die plek loopt de dijbeenslagader. Dit is een groot bloedvat dat goed te voelen is. Je merkt hier een duidelijke polsslag als je zachtjes drukt.
- Gebruik liever niet je duim, omdat je dan eigen hartslag kunt voelen. Dit kan je in de war brengen tijdens het tellen.
- Stel een timer in op 15 seconden in op je telefoon.
- Tel het aantal slagen dat je in die 15 seconden oppikt.
- Vermenigvuldig dat getal met 4, dan weet je de hartslag per minuut van je hond.
Herhaal deze stappen elke dag, minstens een week of twee, om een goede baseline te krijgen.
- De hartslag van je hond kan van dag tot dag een beetje verschillen, maar het is belangrijk dat je op de lange termijn in de gaten houdt wat voor jouw hond normaal is.
- Let ook op het ritme van de hartslag. Een gezond hart klopt regelmatig. Voelt het wat onregelmatig aan? Dan is het slim om even langs de dierenarts te gaan voor een controle.
- Let daarnaast goed op wanneer je meet. Doe je het net na een speelsessie in de tuin? Dan ligt die hartslag vanzelfsprekend wat hoger. Meet je meteen nadat je hond net wakker is geworden? Dan zal die juist wat lager zijn. Probeer daarom steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag te meten. Zo houd je een betrouwbare routine aan.
Zo houd je veranderingen in de hartslag van je hond bij met Tractive
Een gezondheidstracker kan een handig hulpmiddel zijn om vroegtijdig signalen van mogelijke gezondheidsproblemen op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan een hartslag in rust die in de loop van meerdere dagen stijgt. Met hartslagmonitoring van Tractive kun je de hartslag in rust van je hond bepalen en gemakkelijk volgen hoe die van dag tot dag verandert. Nadat je de slimme tracker aan een goed passende halsband van je hond hebt bevestigd, werkt het als volgt:

- Laat de tracker minimaal een week lang tot 8 uur per dag aanstaan, ook tijdens rustmomenten.
- In die periode stelt Tractive automatisch de hartslag in rust (RHR) van je hond vast.
- Kijk dagelijks even of je schommelingen ziet en let vooral op een constante stijging of daling in de RRR.
Na verloop van tijd helpt de Tractive GPS-tracker je inzicht te krijgen in dingen als:
- Wat voor jouw hond een normale hartslag is
- Of de hartslag aan de hogere of juist lagere kant is
- Of er een plotselinge piek of daling in activiteit te zien is
- Of er iets verandert in de slaapkwaliteit van je hond
Al die gegevens kunnen je helpen om veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond vroegtijdig te signaleren. Zeker bij oudere honden kan dat waardevolle informatie opleveren, bijvoorbeeld als er iets speelt dat je zelf nog niet hebt opgemerkt.

Houd de gezondheid van je hond in de gaten
Je hond kan je niet vertellen als er iets mis is, maar zijn tracker wel! Bij ongebruikelijke veranderingen in zijn routine ontvang je een melding, zodat je mogelijke problemen vroegtijdig kunt opsporen.
Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met vrienden of familie en laten we samen bouwen aan een veiligere wereld voor onze trouwe viervoeters.