9 slaaphoudingen van honden: dit zegt de slaaphouding van je hond over je viervoeter
Honden kunnen net als mensen een gekke slaappositie aannemen tijdens het slapen. Lees gauw verder voor meer informatie over de meest voorkomende slaaphoudingen van honden en hun slaapgedrag.
Opgekruld tot een bal, languit of op de rug? Honden slapen vaak in vreemde houdingen. De positie die je hond aanneemt tijdens het slapen, kan te maken hebben met de kamertemperatuur, hoe actief hij is, hoe hij zich voelt en hoeveel hij je vertrouwt. Hoe aandoenlijk is het wanneer je hond gelukzalig in een gekke houding slaapt? Maar waarom slaapt je hond in een bepaalde positie? In dit artikel worden de verschillende slaaphoudingen van honden uitgelegd. Bekijk voor meer inzicht in het slaappatroon van je hond de GPS-tracker met Wellness Monitoring voor honden van Tractive.
Ontdek waar je hond zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezenHonden en slaap
Hoeveel uur slaapt een hond per dag?
Honden hebben veel slaap nodig. Ze moeten wandelen, achter dingen aan rennen en snuffelen aan voorbijgangers. Honden hebben daarom zo’n 10 tot 14 uur slaap per dag nodig (inclusief nachtrust en dutjes).
Puppy’s hebben tot 20 uur slaap per dag nodig om te groeien. Honden hebben ook meer slaap nodig als ze ouder worden. Ook slapen grotere hondenrassen, zoals de mastiff of newfoundlander, meer dan 14 uur per dag.
Een hond kan meer slapen in een rustige omgeving dan ergens waar het druk is. Honden kunnen hun slaapgedrag echter aanpassen aan hun omgeving, zodat ze wakker zijn als er iets te doen is en de rest van de tijd kunnen slapen.
Sommige binnenhonden slapen misschien te veel omdat ze zich vervelen. Help je hond een gezond slaappatroon te ontwikkelen door hem overdag voldoende te stimuleren in de vorm van speelgoed, gezelschap, wandelingen en speeltijd.
Als je hond meer slaapt dan normaal, kan dit betekenen dat je viervoeter ziek is. Raadpleeg de dierenarts als je denkt dat je hond te veel slaapt.
Hoe kom ik erachter hoeveel mijn hond slaapt?
Met behulp van een GPS-tracker en Wellness Monitoring voor honden kun je zien hoeveel uur je hond per dag slaapt en meer te weten komen over de kwaliteit van zijn slaap. Je kunt zijn activiteitsniveau in de gaten houden om je hond fit te houden. Daarnaast kun je met de GPS-tracker je hond altijd en overal terugvinden.
Houd de gezondheid van je hond in de gaten
Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Stel doelen. Vergelijk de activiteit van je hond met die van andere. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je hond gezond.
Waarom slapen honden zoveel?
Sommige huisdiereigenaren vragen zich af waarom hun hond zoveel slaapt. We mogen al van geluk spreken als we 8 uur slaap per nacht halen. Een hond kan daarentegen makkelijk de helft van de dag slapend doorbrengen. Honden slapen dus veel meer en langer dan mensen. Terwijl wij gewend zijn om ’s nachts aan één stuk door te slapen, worden honden vaak na een aantal uurtjes even wakker. Vervolgens gaan ze weer verder slapen en doen ze overdag ook dutjes.
Slaappatronen van honden
Het slaappatroon van een hond lijkt erg op dat van de mens. Een hond die net in slaap is gevallen, komt eerst in een rustige slaapfase. De ademhaling wordt dieper, de bloeddruk zakt en de hartslag gaat omlaag.
Tijdens de actieve slaapfase bewegen de ogen van een hond snel heen en weer achter gesloten oogleden. Dit wordt de REM-slaap (Rapid Eye Movement) genoemd. Mensen hebben ook REM-slaap en tijdens deze fase dromen we vaak.
Kunnen honden dromen?
Een hond kan tijdens de REM-slaap gaan blaffen, janken of spiertrekkingen hebben. Onderzoekers geloven dat een hond dan misschien aan het dromen is. Dit kan een paar keer per nacht gebeuren terwijl je hond de slaapfasen doorloopt.
Veelvoorkomende slaaphoudingen van honden
Slapen op de zij
Een hond die op zijn zij slaapt met uitgestrekte pootjes, is in diepe slaap. Wanneer je je hond in deze slaaphouding aantreft, kun je hem het beste gedurende langere tijd met rust laten. Zo kan je viervoeter volledig tot rust komen. Over het algemeen zal hij hier een rustige plek voor kiezen, zoals een hondenmand of het bed van zijn baasje. Wanneer je hond zijdelings slaapt, betekent dit dat hij zich op zijn gemakt voelt en je vertrouwt.
De leeuwenhouding
In deze positie rust de hond met zijn hoofd op de voorpoten. Wanneer je hond in deze houding ligt, kan hij snel in actie komen. Het is je misschien opgevallen dat je hond deze slaaphouding aanneemt als hij op je voeten zit of bij de voordeur ligt. Zo kan hij de boel in de gaten houden, even wegdommelen en in no time weer opstaan voor een speelsessie.
De donut
Wanneer je hond zich opkrult tot een bal met zijn poten onder zijn lichaam weggestopt en zijn staart rond het gezicht, dan wordt dit ook wel de donut genoemd. Soms nemen honden deze slaappositie aan om lichaamswarmte te behouden. Je hond kan tijdens koud weer vaker in deze houding liggen.
Meer informatie: Honden en de kou: wanneer is het te koud voor een hond?
Sommige honden nemen deze slaappositie aan als ze zich kwetsbaar of angstig voelen. Wanneer een hond zich niet veilig voelt, beschermt hij zo de vitale delen van het lichaam. Dit is een instinct dat teruggaat tot de tijd dat zijn voorouders moesten zien te overleven in het wild.
Honden kunnen deze slaappositie ook vaker aannemen na een verhuizing of een andere grote verandering in hun leven. In deze slaappositie voelt een hond zich wat veiliger en geborgen.
Slapen onder een deken
Heb je een hond die graag onder de deken slaapt? Het kan betekenen dat je huisdier liever onder de deken slaapt omdat het koud is en het lekker behaaglijk en knus aanvoelt onder een deken. Maar het kan ook betekenen dat hij zich wil afschermen van de buitenwereld.
Rug tegen rug
Als je hond met zijn rug tegen die van jou slaapt, dan betekent dit dat hij je vertrouwt en bij je wil liggen. Dit kan ook een gewoonte zijn van toen je hond nog een pup was, aangezien puppy’s dicht tegen elkaar aan moeten liggen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
De Superman
Hierbij ligt een hond plat op zijn buik met de voorpoten uitgestrekt langs zijn kop en zijn achterpoten naar achter gestrekt, waardoor het lijkt alsof je viervoeter door de lucht vliegt als Superman. Wanneer de hond zo slaapt, is hij waarschijnlijk uitgeput van de hele dag spelen.
Laat je echter niet misleiden door deze lui uitziende pose. Net als Superman kan je hond elk moment in actie springen als je hem nodig hebt!
Slapen op de rug
Waarom slaapt je hond op zijn rug met zijn pootjes in de lucht? Wanneer een hond op zijn rug slaapt met de poten in de lucht, betekent dit dat hij het warm heeft of vertrouwen heeft (of beide). Door de buik te ontbloten, waar de vacht dunner is, kan een hond snel afkoelen. Dit is tevens ook de meest kwetsbare slaaphouding omdat de vitale organen worden blootgesteld. Een hond voelt zich dan helemaal relaxed en veilig bij zijn baasje. Vergeet dus vooral niet een kiekje te nemen van je hond wanneer hij deze schattige slaappositie aanneemt.
Het kan zijn dat je hond wat vaker in deze houding ligt tijdens de warmere seizoenen.
De knuffelhouding
Als je hond meteen op je schoot springt als je gaat zitten of tegen je aankruipt op de bank, heb je een knuffelaar aan je handen. Deze honden zijn aanhankelijk, liefdevol en misschien een tikje behoeftig. Als je een hele grote hond hebt, kan knuffelen met je huisdier een uitdaging zijn. Maar geniet er maar van. Wanneer je hond deze slaappositie aanneemt, wil dat zeggen dat je het vertrouwen en de toewijding van je viervoeter hebt gewonnen.
Met het hoofd hoger slapen
Sommige honden vinden het fijner slapen wanneer hun hoofd en nek wat hoger liggen. Dit kan ook wijzen op moeilijkheden met de ademhaling, hartproblemen of andere aandoeningen.
Let goed op je hond als hij deze positie aanneemt tijdens het slapen. Houd zijn ademhaling (snel of luidruchtig) en zijn activiteitsniveau in de gaten. Neem contact op met de dierenarts en vermeld alle symptomen die je hebt opgemerkt.
Het slaapgedrag van een hond
Rondjes draaien en graven voor het slapengaan
Voor een hond gaat rusten, komt er vaak een heel ritueel te pas. Misschien heb je je eigen hond dit zien doen: hij cirkelt in het rond en krabt aan de vloer voor hij gaat liggen. Dit gedrag is een overblijfsel uit de tijd dat honden nog in het wild leefden.
De voorouders van de hond sliepen buiten. Door rondjes te draaien op een plek, konden ze waarschijnlijk het hoge gras en andere planten pletten. Zo konden ze een zachte, vlakke ondergrond creëren. En door aan de grond te krabben, konden ze takjes en steentjes weghalen. Bij warm weer groeven de voorouders zodat ze koel konden slapen.
Rondjes draaien op een hondenmand maakt de mand natuurlijk niet vlakker of zachter. Maar dit heeft dus te maken met het nestinstinct. Dus ook al hoeft je hond geen slaapplaats te creëren, toch is dit gedrag van zijn voorouders blijven hangen.
Bewegen in slaap
Diepe slaap wordt geassocieerd met een hond die spiertrekkingen heeft of ‘rent’ in zijn slaap. Sommige honden kwispelen met hun staart of blaffen of janken zachtjes terwijl ze in diepe slaap zijn. Dit is normaal hondengedrag en komt waarschijnlijk omdat je viervoeter aan het dromen is.
Toevallen bij honden tijdens slaap
De kans op toevallen bij een hond is groter tijdens de slaap dan wanneer hij wakker is, maar dit komt zelden voor. Toevallen verschillen van normale spiertrekkingen of ander gedrag dat een hond vertoont tijdens het dromen. Tijdens een aanval zal de hond omvallen, verstijven, kwijlen, urineren, poepen en krampachtige bewegingen maken met de poten. Hoewel het maar een paar minuten duurt, kan dit erg beangstigend zijn. Ook kan je hond gedesoriënteerd raken. Je doet er verstandig aan om een video hiervan te maken en deze aan de dierenarts te laten zien. Deze neurologische aandoening is te behandelen met medicijnen, dus neem zeker contact op met de dierenarts als je dit ziet bij je hond.
Waar moet de hond slapen?
Moet je hond in zijn eigen mand slapen of mag je hond bij jou in bed slapen?
Het maakt eigenlijk niet uit waar je hond slaapt, zolang jij en je hond maar goed slapen. Het is dus prima als jij en je hond graag in dezelfde slaapkamer slapen, mits de nachtrust niet wordt verstoord.
Sommige mensen vinden het fijn dat hun hond bij hen in bed slaapt. Anderen komen beter tot rust als de hond in zijn eigen mand ligt. Kijk wat het beste voor jou werkt en stel hier duidelijke regels voor op.
De grootte van je hond zal ongetwijfeld een rol spelen bij de beslissing of je hond op de grond slaapt of bij jou in bed. Het is belangrijk dat je je hond kunt verplaatsen als hij bijvoorbeeld op je kussen gaat liggen. Als je hond snurkt, wil je hem waarschijnlijk ook liever niet in bed hebben.
Honden kiezen er vaak voor om aan het voeteneind van je bed te slapen. Dit kan zijn omdat er wat meer ruimte is om je uit te strekken en comfortabel te liggen. Je hond zal bijna altijd een manier vinden om zo te slapen dat hij tegen je aan ligt, zodat hij zich veilig voelt.
Je kunt een trapje aan de rand van je bed plaatsen als je een kleinere of oudere hond hebt die het lastig vindt om op het bed te komen.
Als een hond nog niet zindelijk is, dan kan hij ook beter niet bij jou in bed liggen.
Wat als ik niet wil dat mijn hond in mijn kamer slaapt?
Soms worden honden ’s nachts wakker, wat je slaap kan verstoren. Als je een lichte slaper bent, zul je vast gelukkiger zijn als je hond in een andere kamer slaapt.
Je kunt een hekje gebruiken om je hond in een andere kamer te houden of je hond elders in huis in een bench laten slapen.
Voel je niet schuldig als je je hond ’s nachts uit je kamer houdt. Je hond kan overdag een dutje doen om slaap in te halen, maar jij waarschijnlijk niet. Geef prioriteit aan je slaap en je zult overdag meer energie hebben om met je hond te spelen.
Kun je een hond buiten laten slapen?
Sommige honden hebben een vacht en zijn daardoor meer aangepast aan de kou. Andere honden kunnen weer goed tegen de warmte. Maar geen enkele hond zou de hele nacht buiten mogen doorbrengen bij extreem warme of koude temperaturen, zelfs niet de meest geharde buitenhonden. Je hond kan het niet alleen te warm of koud krijgen, maar hij wordt ook blootgesteld aan andere gevaren en ongemakken, zoals nachtdieren en fel licht. Hondenbezitters kunnen daarom beter een slaapplek voor hun viervoeter in huis regelen.
Slaapproblemen bij honden
Slaapapneu
Honden kunnen last hebben van slaapapneu. Deze slaapstoornis kan levensbedreigend zijn als het niet wordt behandeld. Slaapapneu komt het meest voor bij honden met overgewicht, maar ook bij honden met een platte snuit. Wanneer je hond slaapapneu heeft, betekent dit dat de hond hard snurkt en vaak ’s nachts wakker wordt omdat hij even stopt met ademen.
Slapeloosheid
Chronische pijn, jeuk of vaak moeten plassen kan ertoe leiden dat de hond niet kan slapen. In deze gevallen wordt de oorzaak van slapeloosheid behandeld om de slaap van de hond te verbeteren.
Als je hond zich overdag verveelt of niet actief is, is het mogelijk dat hij ’s avonds gewoon niet slaperig wordt. Dit kan leiden tot slapeloosheid. Kijk of een intensieve speelsessie of een lange wandeling in de avond werkt om je hond te vermoeien, zodat hij wat makkelijker in slaap valt.
Narcolepsie
Narcolepsie is een slaapstoornis van het zenuwstelsel waarbij je hond plotseling op de grond valt en op willekeurige momenten in slaap valt. De hond wordt plotseling wakker als er een hard geluid is of als je de hond aait. De dierenarts kan medicijnen voorschrijven die kunnen helpen om narcolepsie onder de controle te krijgen bij je hond.
Raadpleeg de dierenarts als je vermoedt dat je hond een slaapstoornis heeft, zodat hij een diagnose kan stellen en een oplossing ervoor kan vinden.
5 slaapfeitjes over honden
- Net als mensen doorlopen honden verschillende slaapfasen (REM en NREM).
- Honden slapen bijna de helft van hun leven (zo’n 12 tot 14 uur per dag).
- Maak je hond niet wakker als hij aan het slapen is. Een hond die wakker schrikt kan agressief reageren.
- De meeste honden volgen een ritueel (cirkelen en graven) voordat ze gaan liggen.
- Puppy’s en oudere honden dromen meer dan honden van middelbare leeftijd.
Gun jezelf en je hond een goede nachtrust
Het maakt niet uit waar, wanneer en in welke houding je hond slaapt, zolang hij maar lekker ligt. Het is belangrijk dat je hond goed slaapt, maar dit moet niet ten koste gaan van je eigen nachtrust. Want alleen als jullie fris en fruitig wakker worden, kunnen jullie vol energie samen dingen gaan doen.