9 slaaphoudingen van katten: dit zegt het over je kat
Of je kat zich opkrult tot een bolletje of juist languit ligt, de slaaphouding van je kat zegt veel over hoe je huisdier zich voelt.
Katten zijn ware dutjeskampioenen. Of het nu gaat om een diepe, lange slaap, een kort hazeslaapje of gewoon even lekker wegdommelen in de zon. Soms tref je je kat aan in een vertederende houding, terwijl hij andere keren juist een grappige pose aanneemt. Maar wist je dat de slaaphouding van je kat best veel kan zeggen over je huisdier? Ontdek de verschillende betekenissen achter de meest voorkomende slaaphoudingen van katten. En mocht je meer willen weten over het slaappatroon van je kat, rust je viervoeter dan uit met een GPS-tracker voor katten om de slaap van je huisdier te tracken.
Ontdek waar je kat zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezenWat zegt de slaaphouding van je kat over je huisdier?
Katten hebben hun eigen manier van communiceren en hun slaaphoudingen spelen daarin een grote rol. De slaaphouding van je kat kan aanwijzingen geven over zijn voorkeuren, afkeuren, in hoeverre je huisdier zich op zijn gemak voelt en jou vertrouwt. De slaaphouding van een kat kan ook beïnvloed worden door veranderingen in temperatuur, in huis en hoe het dier zich voelt.
Huiskatten delen hun instincten met hun wilde voorouders. Jagen zit in hun bloed en zelfs nu ze binnen leven, kunnen ze nog steeds dat overlevingsinstinct tonen. Dit verklaart waarom je kat weleens half wakker en half slapend lijkt. Hij is dan nog alert op mogelijke gevaren of prooien. De slaapgewoontes van een wilde kat laten zich dus niet zomaar afschudden.
Katten die zich niet lekker voelen, kunnen moeite hebben met slapen en ongemakkelijk liggen. Dus door te letten op hoe, wanneer en waar je kat slaapt, kun je enig idee krijgen over hoe het is gesteld met de gezondheid van je huisdier.
Maar de slaaphouding van je kat hoeft niet meteen een diepe betekenis te hebben. Het kan zijn dat je kat gewoon zo lekker mogelijk probeert te liggen. Katten staan erom bekend dat ze zo’n 12 tot 18 uur per dag slapen, dus het is volkomen begrijpelijk dat ze die tijd zo comfortabel mogelijk willen doorbrengen.
Houd je kat gelukkig en gezond
Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Zorg ervoor dat je kat genoeg beweging krijgt. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je kat gezond.
Veelvoorkomende slaaphoudingen van katten en hun betekenissen
Wat is er nu schattiger dan een kat die ligt te soezen? Slaaphoudingen van katten kunnen heel gek en grappig eruitzien. Interessant is dat deze slaaphoudingen bij elke kat kunnen voorkomen.
Dit zijn negen veelvoorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze onthullen over je geliefde viervoeter.
1. Broodhouding
De houding waarbij katten op hun buik liggen met hun poten en staart onder hun lichaam gekruld, staat bekend als de broodhouding. In deze positie lijkt de kat op een heel brood en doet hij waarschijnlijk een kort dutje. Bij deze positie lijk je kat heel relaxed, maar is hij nog steeds waakzaam.
Op deze manier kan een kat zijn staart en pootjes ook warm houden. Je huisdier kan de voorkeur geven om in deze houding een dutje te doen als de temperatuur daalt.
Lees ook: Het slaappatroon van een kat: waarom slapen katten zoveel?
2. Op zijn rug
Als je kat op zijn rug slaapt, toont hij vertrouwen in jou en zijn omgeving. Het tonen van de buik maakt een kat erg kwetsbaar, omdat de vitale organen blootgesteld zijn. Katten nemen alleen deze houding aan tijdens het slapen als ze zich op hun gemak voelen. Deze pose helpt je kat ook om af te koelen tijdens warme dagen, omdat de buik minder behaard is en sneller warmte afvoert dan de rest van het lichaam.
Wanneer een kat op zijn rug slaapt, laat hij zien dat hij zich ontspannen en veilig voelt. Het kan verleidelijk zijn om hem dan over zijn buik te aaien, maar pas op dat je hem niet plotseling aan het schrikken maakt!
3. Superman
In deze positie ligt een kat op zijn buik met zijn voorpoten naar voren gestrekt en zijn achterpoten gestrekt naar achteren. Deze positie lijkt enigszins op de houding van een vliegende Superman. Soms kiezen katten ervoor om op deze manier te slapen, vooral op koelere oppervlakken zoals tegelvloeren, om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Deze houding laat zien dat de kat relaxed is en waarschijnlijk in diepe slaap is.
4. Halve maan
Wanneer een kat zichzelf oprolt in een halve cirkel, wordt deze slaaphouding soms de halve maan of donut genoemd. Dit is een van de meest gebruikelijke slaaphoudingen onder katten.
In deze pose kunnen katten lekker warm blijven. Hierdoor zul je deze houding waarschijnlijk vaker zien tijdens de winter of koelere dagen. In het wild nemen katten ook vaak deze slaaphouding aan, omdat dit hen in staat stelt om de meest kwetsbare delen van hun lichaam, zoals de vitale organen, goed te beschermen. Op deze manier kunnen ze zich tegen mogelijk gevaar beschermen en hun lichaamswarmte behouden.
5. Op zijn zij
De zijligging is ook een slaaphouding die vaak voorkomt bij katten. Een kat die op zijn zij slaapt, is waarschijnlijk diep in slaap en kan geruime tijd in deze comfortabele positie blijven. In deze pose toont de kat een deel van zijn buik, wat aangeeft dat hij zijn omgeving vertrouwt en zich ontspannen voelt.
Ook kunnen katten die het wat warmer hebben, naar een koelere plek gaan en dan op hun zij gaan liggen om af te koelen.
6. Monorail
Katten zijn roofdieren en liggen graag op een wat hoger punt. Zo hebben ze beter overzicht en kunnen ze letten op mogelijke prooien of gevaren. In deze slaaphouding ligt een kat languit op een verhoogd oppervlak, zoals een armleuning of een vensterbank.
Je kat laat dan zijn pootjes aan weerszijden en staart naar beneden bungelen, wat doet denken aan een trein op een verhoogd spoor. Hoewel je kat waarschijnlijk van plan is alert te blijven op bedreigingen terwijl hij in deze slaaphouding ligt, kan de drang om in een lichte slaap weg te vallen te moeilijk zijn om te weerstaan.
7. Krakeling
Soms strekken katten zich uit en draaien ze hun bovenlichaam in één richting terwijl hun onderlichaam zich in de tegenovergestelde richting bevindt.. Dit wordt vaak de ‘krakeling’ of de ‘acrobaat’ genoemd. Hoewel een kat zichzelf natuurlijk niet echt in een knoop kan leggen, lijkt het wel zo wanneer het beestje deze unieke slaaphouding aanneemt.
Deze pose laat zien dat een kat volledig ontspannen is en zijn omgeving vertrouwt. Hoewel hij in deze houding een diepe slaapsessie kan houden, kan je kat nog steeds snel in actie springen als je hem zachtjes port.
Lees ook: 9 slaaphoudingen van honden
8. Met zijn pootjes voor zijn kop
In deze pose bedekt je kat zijn kop of ogen met zijn pootjes. Het kan zijn dat hij wat licht probeert buiten te sluiten en dat hij een soort slaapmasker creëert door zijn pootje(s) over zijn ogen te leggen. Dit is ook zijn subtiele manier om aan te geven dat hij niet gestoord wil worden.
9. Met zijn ogen halfgesloten
Wanneer een kat slaapt met ogen die half dichtgeknepen zijn, is hij nog half wakker. Dit stelt je huisdier in staat om potentiële gevaren en bedreigingen in zijn omgeving waar te nemen, zelfs tijdens zijn slaap. Deze alertheid is geworteld in zijn oorspronkelijke leefomgeving als jager in het wild, waar een kat altijd waakzaam moest zijn voor prooien en roofdieren.
Als je een kat ziet slapen met halfgesloten ogen, is hij dus aan het rusten en blijft hij tegelijkertijd alert voor mogelijke gevaren.
Veelgestelde vragen
Wat is de meest comfortabele slaaphouding voor een kat?
De meest comfortabele slaaphouding voor een kat kan variëren afhankelijk van zijn voorkeuren en hoe ontspannen hij zich voelt. Ook kan de slaap variëren van een licht dutje tot diepe slaap en zal de slaaphouding ook daarvan afhangen.
Naast persoonlijke voorkeuren wordt de slaaphouding van een kat ook beïnvloed door de omgeving waarin hij zich bevindt. Tijdens koudere periodes zullen katten zich bijvoorbeeld vaak opkrullen om zich warm te houden. In warm weer kunnen ze eerder kiezen voor een gestrekte houding om koelte te zoeken. Wanneer een kat zich bedreigd voelt, bijvoorbeeld door een andere kat in huis, kan hij een waakzame positie aannemen om alert te blijven op eventueel gevaar.
Waarom slaapt mijn kat in een vreemde houding?
Katten hebben een unieke anatomie en flexibiliteit die hen in staat stelt om in diverse, soms bizarre, slaaphoudingen te rusten. Dit heeft te maken met hun jachtinstinct. In de natuur moeten katten zich bijvoorbeeld aanpassen aan allerlei omstandigheden om prooien te vangen en gevaren te vermijden. Deze aanpassingen zie je vaak terug in hun slaaphoudingen. Hoewel het voor ons dus soms vreemd kan lijken, is het voor katten een instinctieve manier om zich voor te bereiden op wat er komen gaat.
Is het normaal dat een kat op je slaapt?
Veel katten houden van warme en knusse plekjes. Dat kan een reden zijn waarom je kat bij jou op schoot kruipt. Het kan eveneens zijn dat je kat zich veilig en comfortabel voelt bij jou en daarom ervoor kiest om op je te gaan liggen.
Is het normaal dat een kat in een doos slaapt?
Katten hebben eigenaardige slaapgewoontes en een daarvan is hun voorkeur om zich in kleine, beschutte en afgesloten ruimtes te nestelen voor een dutje. Dit heeft te maken met veiligheid en geborgenheid. In een afgebakende ruimte, zoals een (eigenlijk veel te kleine) doos, kan een kat zich veilig voelen. Katten kiezen ook vaak voor wastafels, grote kommen, schoenen, koffers, rugzakken en andere krappe plekjes om te gaan dutten
Zoals eerder besproken, houden katten van warme plekjes en een doos kan die warmte vasthouden en een comfortabele slaapplek bieden. Het kan ook een manier zijn om prikkels van buitenaf te verminderen, waardoor ze beter kunnen rusten zonder gestoord te worden.
Moet ik me zorgen maken over het slaapgedrag van mijn kat?
Wanneer je opmerkt dat de slaapgewoontes van je kat aanzienlijk veranderen, is het wellicht raadzaam om dit met een dierenarts te bespreken. Als je kat tijdens het slapen onrustig lijkt of ongemakkelijk ligt, kan dit erop wijzen dat je viervoeter ziek is of pijn heeft. Het verstandigste is om je dierenarts te raadplegen om te achterhalen of er een onderliggende oorzaak is voor de verstoorde nachtrust.
Waarom wisselen katten vaak van slaapplek?
Katten hebben de gewoonte om regelmatig van slaapplek te wisselen. In hun slaap zijn katten op hun kwetsbaarst. De behoefte om steeds van slaapplaats te veranderen kan teruggaan naar de wilde voorouders van katten, die solitaire levens leidden en voortdurend op jacht moesten gaan. Voor een wilde kat zou het gevaarlijk zijn om nacht na nacht naar dezelfde slaapplaats terug te keren.
Daarnaast speelt de omgeving in huis een grote rol bij het kiezen van slaapplekken. Katten zijn gevoelig voor prikkels en drukte. Ze kunnen daarom op zoek gaan naar een rustige slaapplek. Of ze kunnen ervoor kiezen om bij hun baasje te zijn. Ook kunnen ze dichter bij hun voerbak willen liggen en weg van de kattenbak. Bovendien kunnen katten wisselen van ligplaats wegens veranderingen in bijvoorbeeld temperatuur en daglicht.
Er is niets leuker dan een slapende kat.
Het is een hartverwarmend gezicht om je kat volledig tevreden en ontspannen te zien slapen. Neem de tijd om te genieten van de bijzondere gewoontes van je kat, waaronder de slaaphouding die hij verkiest. Dit voegt alleen maar toe aan zijn charmante karakter!