Buiten is bij uitstek de plek voor een hond om samen met zijn baasje spannende avonturen te beleven. En sommige hondenrassen zijn gek op de buitenlucht. Laten we eens kijken wat welke hondenrassen het meest geschikt zijn om buiten te leven en hoe je een buitenhond gezond en gelukkig kunt houden. Ben je ook een kattenliefhebber? Lees dan vooral hoe je je buitenkat veilig kunt houden!

Lees ook meer over de beste waterdichte GPS-tracker voor honden.

Welke honden zijn het meest geschikt om buiten te leven? 

Elke hond moet dagelijks uitgelaten worden om zijn behoefte te doen. Sommige honden gaan daarna het liefst zo snel mogelijk weer naar huis, terwijl andere honden het heerlijk vinden om urenlang buiten te spelen. Laten we eens kijken wat de eigenschappen van buitenhonden zijn.

Zorg dat je een hond neemt met een vacht die past bij het klimaat waar je woont

Stel je voor dat je op een winterse avond alleen maar een T-shirt aan hebt of op een zomerse dag een dikke jas aan moet trekken. Dat is natuurlijk niet prettig. Hetzelfde geldt voor je hond. Kies dus een hondenras waarvan de vacht past bij het klimaat waar je woonachtig bent. Honden met een dichte vacht kunnen warm blijven in koude klimaten, maar zullen het niet goed doen in zeer warme klimaten. Honden met een korte vacht kunnen niet lang tegen de kou, maar raken minder snel oververhit in warmere klimaten. 

Kies een hond die gek is op de buitenlucht

Buitenhonden worden meestal gefokt om te werken en hebben veel energie. Deze avontuurlijke honden vinden het heerlijk om te rennen en te spelen en ze zijn graag bij mensen. Ze hebben ook veel ruimte en beweging nodig, zodat ze hun overtollige energie kwijt kunnen. 

Honden die dol zijn op de buitenlucht hebben veel menselijke interactie nodig 

Buitenhonden zijn niet graag alleen. Honden zijn roedeldieren. En jij bent natuurlijk de menselijke roedelleider van je hond. Je buitenhond zal het waarderen als je dagelijks meerdere interacties met hem aangaat. Ga bijvoorbeeld wandelen, hiken of kamperen met je hond. 

hond met gps-tracker en jonge vrouw die in een met gras begroeide weide of veld knielt

De beste redenen om een buitenhond te nemen

Als je ervoor kiest om een ​​buitenhond te nemen, breng dan zoveel mogelijk tijd buitenshuis door met de hond! Je kunt bijvoorbeeld hardlopen, wandelen of spelen met de hond.

Je bent van plan de hond te trainen

Net als binnenhonden moet buitenhonden worden getraind. Als je samen met je hond op avontuur wilt gaan, zal hondentraining je leven gemakkelijker maken. Met de juiste hondentraining zorg je ervoor dat je viervoeter naar je luistert.

Je hebt een actieve levensstijl

Als je dol bent op hardlopen, kamperen, vissen, hiken of jagen, dan is een buitenhond je beste vriend. Tijdens jullie buitenavontuur kun je je band met je hond versterken. Er is niets leukers voor de hond dan samen met zijn baasje leuke activiteiten te doen! 

Je woont op een boerderij of het platteland

Werkhonden worden gefokt om specifieke taken uit te voeren en ze zijn het gelukkigst wanneer je ze laat helpen bij zo’n klusje. Herdershonden worden bijvoorbeeld van oorsprong gefokt om dieren te hoeden en retrievers weer om te helpen bij de jacht. Verschillende honden worden gefokt voor verschillende taken, maar niets gaat boven samen met hun baasje op avontuur gaan.

Je hebt een grote tuin of andere plekken met voldoende bewegingsruimte voor de hond

De ideale plek voor een hond die graag buiten is, is het platteland. Een dergelijk landelijk gebied bestaat uit grote velden of bossen en biedt volop ruimte voor je hond om veilig rond te rennen. In de buitenwijken profiteren honden van dagelijkse wandelingen, hardloopsessies, uitstapjes naar het hondenpark of intensieve speelsessies.

zwarte hond met gps-tracker die buiten rent

Een Bluetooth- of GPS-tracker is handig om je hond buitenshuis in de gaten te houden. Met de Tractive GPS-tracker voor honden kun je bijvoorbeeld een virtuele omheining instellen, een melding krijgen als je hond een veilige zone verlaat en vervolgens de livelocatie van je viervoeter volgen in de app.

Tractive GPS kopen

Je kunt je hond voorzien van een toevluchtsoord

Honden zijn geen wilde dieren maar huisdieren. Daarom kunnen honden beter niet de hele dag buiten blijven. Voorzie je viervoeter van een hondenhok of een andere schuilplaats in de tuin en houd bij extreme temperaturen de hond binnen. Zelfs werkhonden die graag in een schuur slapen, moeten bij slecht weer binnen gehouden worden. Er is geen reden dat je trouwe viervoeter onnodig buiten moet lijden als hij ook comfortabel binnen kan zitten.

Redenen om geen buitenhond te nemen

Als je een buitenhond wilt nemen omdat je niet zoveel tijd en energie kunt besteden aan een huisdier, kun je beter stilstaan bij de vraag of een ander huisdier niet meer geschikt is.

Je wilt een ‘makkelijke’ hond die je buitenshuis kunt houden

Buitenhonden vergen net zoveel aandacht en zorg als binnenhonden. Aangezien honden roedeldieren zijn, hebben ze interactie nodig met hun baasje (de roedelleider). Als een hond de hele dag alleen wordt gelaten, kan hij zich eenzaam voelen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag. Hij kan dan weglopen, in de tuin graven of je aandacht proberen te trekken door aan deuren te krabben en te blaffen. En dat is natuurlijk niet leuk voor de hond, voor jou of voor de buren. 

Er is niet genoeg bewegingsruimte voor de hond

Buitenhonden zijn meestal grotere honden en hebben veel energie. Als je tuin niet genoeg ruimte biedt voor je hond om te spelen en rond te rennen, neem hem dan elke dag mee op lange wandelingen, hardloopsessies of naar het park. Als je je avontuurlijke hond niet bezig houdt, zal hij zijn energie richten op andere ongewenste activiteiten, zoals graven of weglopen. 

Je hond misdraagt zich

Je avontuurlijke hond buiten zetten als straf is geen oplossing voor slecht gedrag binnenshuis. Investeer in goede hondentraining, zodat jij en je hond de frustrerende problemen kunnen overwinnen die hebben geleid tot de straf. Een hond die goed opgevoed is, is een gelukkige hond!

Je hond buitenshuis veilig houden

Het buitenleven kan verrijkend en spannend zijn, maar het brengt ook potentiële gevaren met zich mee voor je hond. Neem dus passende maatregelen om je trouwe viervoeter buitenshuis veilig en gezond te houden. 

Toezicht

Zorg ervoor dat je je hond goed in de gaten houdt als hij buiten is. Als je hem alleen buiten laat, kan dit ertoe leiden dat hij wegloopt, wilde dieren tegenkomt of blootgesteld wordt aan andere gevaren. Houd actieve speelsessies met je hond. Denk aan een balspelletje of laat je hond je volgen terwijl je bezig bent in de tuin. Honden vinden het geweldig om bij hun baasje te zijn

Parasieten

Honden kunnen hartworm krijgen als ze worden gestoken door een geïnfecteerde mug. Hartwormen zijn gevaarlijke parasieten die dertig centimeter lang kunnen worden en jarenlang in het hart en de longen van je hond kunnen leven. Honden kunnen hieraan overlijden. Als je een buitenhond hebt, zal deze waarschijnlijk worden blootgesteld aan muggen. Daarom zijn preventieve middelen tegen hartworm zo belangrijk voor je hond. Raadpleeg de dierenarts voor meer informatie over hartwormen.

Vlooien en teken

Elke avontuurlijke hond die tijd buitenshuis doorbrengt, komt vlooien en teken tegen. Vlooien kunnen worden meegenomen door andere dieren, waaronder zwerfhonden, wasberen en buidelratten. Teken zitten vooral in hoog gras en hechten zich aan je hond. Zowel vlooien als teken kunnen ziektes overbrengen, dus raadpleeg de dierenarts voor meer informatie over preventieve middelen tegen vlooien en teken om je hond te beschermen tegen deze parasieten.

Vaccinaties

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van vaccinaties tegen hondsdolheid en andere vaccinaties die door je dierenarts worden aanbevolen. 

Het weer

Als je hond het grootste deel van de dag buiten doorbrengt, houd dan het weer in de gaten. Zorg ervoor dat je hond een schuilplaats heeft, een plekje in de schaduw en dat er water in de buurt is. Als er onweer op komst is en je hond zit alleen in de tuin, kan hij bang worden. Hierdoor kan je hond een negatieve associatie krijgen met de buitenlucht. Bescherm je hond tegen extreme weersomstandigheden door hem binnen te halen

Weglopen

zwart-witte buitenhond die op een grasveld rent

Als je een buitenhond onbeheerd achterlaat, kan hij zich vervelen of eenzaam voelen. In dat geval bestaat de kans dat je hond wegloopt. Zorg ervoor dat de hekken, poorten enz. gesloten zijn voordat je je hond naar buiten laat. Geef je hond speelgoed om hem bezig te houden, of nog beter, breng tijd met je hond buitenshuis door in plaats van hem alleen te laten. Als je hond toch ontsnapt, zorg er dan voor dat hij een GPS-tracker voor honden om heeft, zodat je hem meteen kunt volgen en lokaliseren.

Vergiftiging

Als je pesticiden of kunstmest in de tuin hebt gebruikt, houd je hond dan een paar dagen weg van dit gebied. Pas ook op voor giftige slangen, padden of spinnen die hij buiten kan tegenkomen. Parasieten kunnen voorkomen in stilstaande plassen water of vijvers. Voorkom dus dat je hond daaruit gaat drinken.

Wilde dieren

Of je nu op het platteland of in de stad woont, de kans is groot dat je hond verschillende dieren tegenkomt. Vooral ’s nachts kunnen bijvoorbeeld zwerfhonden en -katten op je terrein komen. Deze dieren kunnen vlooien doorgeven aan je hond, gevechten aangaan met je hond of je hond bang maken. De beste manier om dergelijk contact te vermijden, is ervoor te zorgen dat alle hekken en deuren gesloten zijn, een schuilplaats voor de hond te bouwen of hem ’s nachts binnen te halen

Grasaren

Ook grasaren kunnen een bedreiging vormen voor je hond, dus controleer zeker of ze groeien in je tuin of waar je hond vaak komt. Deze kruipers lijken op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar ze hebben kleine stekels die kunnen afbreken en in de vacht van je hond kunnen blijven hangen. Vervolgens kunnen ze onder de huid terechtkomen en ontstekingen veroorzaken. Verwijder grasaren van de vacht van je hond zodra je ze ontdekt.

bruin-witte hond die in een veld vol grasaren staat

Welke hondenrassen zijn het meest geschikt om buiten te leven?

We hebben de vijftien populairste hondenrassen die dol zijn op de buitenlucht voor je op een rijtje gezet. Deze honden kunnen lange tijd buitenshuis doorbrengen, omdat ze veel energie hebben en gefokt zijn om te werken. Zorg ervoor dat je je vooraf verdiept welk hondenras het beste past bij je levensstijl, gezinssituatie en leefomstandigheden. 

Als je op zoek bent naar een makkelijke buitenhond, vergeet dan niet dat alle honden net zoveel tijd en energie kosten. Honden hebben baat bij gehoorzaamheidstraining en vereisen veel aandacht van hun baasje. Die investering in training en aandacht kan weer leiden tot een sterke band met je hond.

1. Alaska-malamute

Alaska-malamutes werden gefokt om zware ladingen door de sneeuw op de slee te trekken. Gemiddeld wegen ze op volwassen leeftijd ongeveer 34 tot 38 kg. Door hun dikke vacht zijn ze bestand tegen zeer lage temperaturen en zijn ze onvermoeibaar. Hoewel ze erg loyaal zijn, hebben malamutes ook de neiging om te doen wat ze willen. Ze zijn slimme honden en harde werkers.

2. American foxhound

American foxhounds werden gefokt om te rennen en zijn ideaal voor het platteland waar er voldoende ruimte is om rond te rennen. Deze energieke honden zijn uitstekende joggingmaatjes. Volwassen American foxhounds wegen tussen de 18 en 29 kg. Baasjes die ervaring hebben met deze honden raden aan om de American foxhound op jonge leeftijd te trainen.

3. Australische veedrijvershond

De Australische veedrijvershond is een echte werkhond en wordt daarom vaak gekozen als buitenhond. Deze middelgrote honden wegen tussen de 15 en 20 kg. Ze zijn loyaal en intelligent, waardoor ze de ideale honden zijn voor gezinnen. Het is belangrijk dat je laat zien dat jij het baasje bent en de Australische veedrijvershond bezig houdt. Zolang je dat doet, zullen jullie samen gedijen.

4. Australische herder

Australische herders zijn de cowboys onder de herdershonden en werden gefokt als kuddebewakingshonden. Ze blinken uit in behendigheidswedstrijden en zijn geweldige wandelpartners en hardloopmaatjes. Verder wegen ze tussen de 15 en 32 kg en hebben ze veel beweging nodig om gelukkig te zijn.

5. Bearded collie

De bearded collie werd oorspronkelijk gefokt als herdershond. Deze honden wegen tussen de 15 en 27 kg en hebben vanwege hun lange vacht regelmatig verzorging nodig. Verder zijn bearded collies slim, speels en gezinsvriendelijk.

6. Belgische herder

Belgische herders zijn behendig, gehoorzaam en makkelijk te trainen. Ze zijn uitstekende speurhonden die vaak worden ingezet door reddingsteams. Wegens hun sterke jachtinstinct hebben ze ook de neiging achter alles aan te gaan wat beweegt. Deze honden zijn vrij groot en wegen tussen de 27 en 35 kilo. Zorg voor een stevige omheining om ontsnappingen te voorkomen. Ze doen het goed in zowel warm als koud weer, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een buitenhond.

7. Berner sennenhond

De Berner sennenhond werd in Zwitserland gefokt als waakhond en herdershond. Deze honden hebben een rustiger karakter dan vele andere herdershonden. Deze grote honden wegen tussen de 35 en 50 kilo en hebben een zachtaardig karakter, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. De dikke vacht beschermt deze honden tegen kou, maar ze verharen het hele jaar door. 

8. Duitse herder

Duitse herders zijn loyaal, intelligent en dapper. Ze zijn een populair hondenras dat over de hele wereld wordt ingezet als politie-, hulp- en waakhond. Deze honden hebben vrij veel beweging nodig en een gelijkmoedig karakter, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen. Ze wegen tussen de 30 en 40 kg en zijn sterk en behendig. Daarnaast hebben ze elke dag beweging nodig. Duitse herders zijn geschikt voor elk klimaat, maar vanwege hun dikke vacht kunnen ze niet zo goed tegen extreem warm weer. 

9. Pyreneese berghond

De Pyreneese berghond werd gefokt om vee te beschermen. Deze hond heeft een dikke vacht en kan daarom goed tegen de kou. Pyreneese berghonden wegen tussen de 45 en 60 kg en zijn matig actief. Het zijn slimme honden, maar ze zijn lastig om te trainen.

10. Grote Zwitserse sennenhond

De grote Zwitserse sennenhond is een grote en gespierde hond die oorspronkelijk werd gefokt om karren te trekken en vee te beschermen in de Zwitserse Alpen. Met een gewicht tussen 38 en 64 kg heeft de grote Zwitserse sennenhond minder energie dan andere herdershonden, maar neemt hij graag deel aan gezinsactiviteiten en dagelijkse wandelingen. Door de korte vacht doen honden van dit ras het goed bij zowel warm als koud weer. 

11. Ierse wolfshond

Met een gewicht tot ruim 50 kg en een hoogte van bijna 1 meter is de Ierse wolfshond een van de grootste hondenrassen. Vanwege hun grootte hebben deze honden veel bewegingsruimte nodig. Dankzij de ruwe vacht kunnen ze zich aan allerlei soorten klimaten aanpassen. Hoewel hun grootte intimiderend kan zijn, zijn Ierse wolfshonden niet agressief en passen ze goed bij actieve gezinnen. 

12. Labrador-retriever

De labrador-retriever is loyaal, speels en energiek. Dit hondenras werd oorspronkelijk gefokt om vissers en jagers te helpen. Deze actieve, avontuurlijke honden hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig. Denk aan speelsessies, de hond laten helpen bij klusjes en menselijke interacties. Volwassen honden wegen tussen de 25 en 35 kg en ze kunnen verschillende vachtkleuren hebben, van geel tot chocoladebruin.

13. Rottweiler

Als je een actief gezin hebt dat graag tijd buitenshuis doorbrengt, past een rottweiler daar goed bij. Deze honden wegen tussen de 38 en 60 kg en zijn goede waakhonden en speelkameraden. Rottweilers hebben een korte vacht en doen het buiten goed bij zowel warm als koud weer, zolang de temperaturen niet extreem zijn. 

14. Samojeed

De samojeed werd oorspronkelijk in Siberië gebruikt om sleeën te trekken en rendieren te bewaken. Deze honden zijn zachtaardig en loyaal aan hun baasjes, waardoor ze ideaal zijn voor gezinnen met kinderen. Ze hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen temperaturen onder nul. Verder zijn ze vriendelijk en speels. 

15. Siberische husky

husky die buiten in de sneeuw springt

De Siberische husky is vriendelijk, aanhankelijk en een goede gezelschapshond voor gezinnen. Siberische husky’s wegen tussen de 19 en 27 kg en werden lang gebruikt als sledehonden. Ze zijn energiek, actief en gemaakt om te rennen. Het is belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen.

Meer buitenhonden om van te houden

Er zijn nog heel veel andere actieve hondenrassen die gek zijn op buitenactiviteiten. De Akita, Anatolische herder, keeshond, mastiff, vizsla en Rhodesian ridgeback zijn ook goede keuzes.  

Welke kleine hondenrassen kunnen buiten in de kou leven?

Over het algemeen zijn grotere hondenrassen meer geschikt om buiten te leven. Grotere honden hebben meer vlees en vet op het lichaam en kunnen daardoor beter warmte vasthouden. Kleine honden hebben vaak een kortere vacht en lager vetgehalte, waardoor ze niet zo goed tegen de kou kunnen

hond met hondenjasje die buiten in de sneeuw loopt

Lees ook: Honden en de kou: wanneer is het te koud voor een hond?

Volgens hondendeskundigen zijn er drie kleine hondenrassen die meer tijd buitenshuis kunnen doorbrengen, afhankelijk van het weer. De Noorse elandhond, Tibetaanse terriër en Welsh terriër kunnen tegen koude temperaturen, maar niet tegen extreme kou. Zoals alle buitenhonden moeten ook deze honden ’s nachts naar binnen worden gehaald om gezond te blijven.

De beste buitenhonden voor warm weer

Als je ergens woont waar de temperaturen hoog oplopen, kun je het beste een kortharige hond nemen. Honden met een lange vacht kunnen hoge temperaturen niet goed verdragen. Als het erg warm is, doe je ze er geen plezier mee om samen buitenactiviteiten te ondernemen.

Geniet van outdooractiviteiten met je hond!

Tijd die je buiten met je hond doorbrengt, is niet alleen dolle pret. Het is ook nog eens goed voor je fysieke en mentale gezondheid en die van je viervoeter. Geniet van buitenactiviteiten in verschillende weersomstandigheden en neem je hond mee op avontuur!

vrouw die buiten hardloopt met de hond

Probeer ook vooral deze buitenactiviteiten met je hond:

  • hiken
  • hardlopen
  • canicross
  • fietsen