Chemische castratie bij de hond: een alternatief voor chirurgische castratie
Ontdek alles wat je moet weten over chemische castratie met een implantaat, zodat je de beste beslissing kunt nemen voor het welzijn van je hond.
Overweeg je om je reu te laten castreren? Naast chirurgische castratie kun je ook kiezen voor een andere optie: chemische castratie met het hormoonimplantaat Suprelorin. Er wordt dan een klein implantaat onder de huid ingebracht. Hiermee is het mogelijk om een reu tijdelijk te castreren. Lees meer over Suprelorin en of dit de juiste keuze is voor je huisdier. Bekijk ook de Tractive-blog voor meer artikelen over honden en katten.
- Waarom zou je een reu laten castreren?
- Wat is chemische castratie en hoe werkt het?
- Hoelang duurt het voordat Suprelorin effect heeft?
- Hoelang werkt chemische castratie bij de hond?
- Moet het Suprelorin-implantaat worden verwijderd?
- Gedragsveranderingen bij de hond na chemische castratie
- Bijwerkingen van het Suprelorin-implantaat bij honden
- Voor- en nadelen van chemische castratie
- Chemische of chirurgische castratie: welke optie is het beste voor je hond?
Weet altijd waar je hond is
Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.
Waarom zou je een reu laten castreren?
Er zijn diverse redenen waarom hondenbaasjes overwegen hun honden te laten castreren. Niet-gecastreerde honden produceren zowel zaadcellen als testosteron, wat onbedoelde gevolgen kan hebben, zoals:
- Onverwachte nestjes: ongecastreerde honden kunnen onbedoeld voor nakomelingen zorgen, wat kan leiden tot ongewenste puppy’s.
- Toename van het aantal zwerfhonden: ongecontroleerde voortplanting kan leiden tot een grotere populatie van zwerfhonden, omdat sommige mensen niet voor de nieuwe puppy’s kunnen (of willen) zorgen.
- Gedragsproblemen: sommige ongecastreerde honden kunnen rijgedrag, urinemarkering en agressie vertonen of zelfs van huis weglopen.
- Medische aandoeningen: ongecastreerde honden hebben een hoger risico op het ontwikkelen van zaadbalkanker en prostaataandoeningen1.
Hondenbezitters die deze problemen willen voorkomen, hebben twee opties als het gaat om het castreren van hun reu: chirurgische of chemische castratie.
Wat is chemische castratie en hoe werkt het?
Bij een chemische castratie ondergaat je reu een tijdelijke castratie. De dierenarts plaatst dan een hormoonimplantaat (Suprelorin) onder de huid van je hond. Het is vergelijkbaar met het plaatsen van een chip. Het proces is relatief pijnloos en in tegenstelling tot chirurgische castratie is er geen narcose nodig. Het hormoonimplantaat geeft geleidelijk het hormoon deslorelin af, de werkzame stof die de functie van de hypofyse-gonadale as onderdrukt. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor het reguleren van het voortplantingssysteem en de productie van geslachtshormonen. Zolang deslorelin in het lichaam van je hond aanwezig is en wordt afgegeven, blijft je hond onvruchtbaar.
In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe chemische castratie werkt:
Hoelang duurt het voordat Suprelorin effect heeft?
Na het plaatsen van Suprelorin kan het meer dan een maand duren voordat de effecten van het implantaat merkbaar beginnen te worden. Gedurende deze periode is het belangrijk om je hond uit de buurt van loopse teven te houden om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
Hoelang werkt chemische castratie bij de hond?
Suprelorin heeft meestal een werkingsduur van ongeveer zes maanden. Nadat deslorelin in het lichaam wordt opgenomen, is de hond tijdelijk onvruchtbaar. Na verloop van tijd zal dit effect dus afnemen. Daarom wordt aanbevolen om de behandeling elke zes maanden te herhalen om ervoor te zorgen dat de hond niet vruchtbaar wordt. Wil je het implantaat niet elke zes maanden opnieuw laten plaatsen, dan kun je later alsnog kiezen voor chirurgische castratie.
Moet het Suprelorin-implantaat worden verwijderd?
Het Suprelorin-implantaat hoeft niet te worden verwijderd. Het implantaat lost vanzelf op, waarna het zijn werking verliest. Zoals eerder vermeld houden de effecten van het implantaat zo’n zes maanden aan. Na twaalf maanden is het implantaat uitgewerkt en wordt het in het lichaam opgelost.
Gedragsveranderingen bij de hond na chemische castratie
Chemische castratie beïnvloedt alleen het gedrag dat wordt gereguleerd door mannelijke geslachtshormonen. Na het inbrengen van het implantaat kan je hond zich anders gedragen. Enkele mogelijke gedragsveranderingen die je kunt verwachten zijn:
- minder interesse in teven en vermindering van seksuele aandrang
- verminderd markeringsgedrag
- verminderde agressie
Hoewel castratie bepaalde gedragsveranderingen kan teweegbrengen, moet je hond nog steeds getraind worden. Vets & Pets stelt: “Naast hormonen spelen ook het karakter van de hond en opvoeding een belangrijke rol. Naast castratie kan daarom ook gedragstherapie/training nodig zijn om het probleem helemaal op te lossen.” Castratie is dus geen vervanging voor training.
Heeft jouw hond last van een overmatige geslachtsdrift of een sterk jachtinstinct of heeft hij de neiging om ver weg te dwalen? Rust je hond dan uit met een Tractive GPS-tracker en geniet van de gemoedsrust dat je altijd op de hoogte bent van de locatie trouwe viervoeter.
Bijwerkingen van het Suprelorin-implantaat bij honden
Naast de beoogde effecten zoals een lager testosterongehalte, verminderd libido, minder zaadproductie en tijdelijke onvruchtbaarheid, kunnen de volgende mogelijke bijwerkingen van Suprelorin bij honden voorkomen:
- zwelling op de plaats waar het implantaat is geplaatst
- lokale ontsteking of verharding rondom het implantaat
- verkleining van de testikels
- veranderingen in voeding en activiteitsniveau
- veranderingen in de vacht van je hond
Het is belangrijk om op deze bijwerkingen te letten en zo nodig contact op te nemen met de dierenarts voor advies en verdere opvolging. Bij de meeste honden zijn de bijwerkingen echter mild en van voorbijgaande aard.
Na castratie worden honden vaak minder actief en kunnen ze sneller in gewicht aankomen. Om voldoende beweging te garanderen, kun je gebruikmaken van een GPS-tracker en activiteitenmonitor voor honden. Hiermee kun je de activiteit van je hond bijhouden, controleren of hij voldoende rust krijgt en het aantal verbrande calorieën monitoren. De Tractive GPS-tracker biedt zelfs de mogelijkheid om dagelijkse doelen te stellen voor je viervoeter. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je huisdier ook na de castratie voldoende blijft bewegen.
Voor- en nadelen van chemische castratie
Kortom, chemische castratie heeft zijn voors en tegens. Dit zijn de voor- en nadelen van het gebruik van Suprelorin bij honden:
Voordelen | Nadelen |
– Tijdelijk/omkeerbaar – Lage kosten – Geen operatie – Geen narcose vereist – Verminderde seksuele aandrang | – Permanente hormonale veranderingen – Mogelijke vachtveranderingen – Bijwerkingen zijn mogelijk |
Uit onderzoeken blijkt dat gecastreerde honden tot zo’n 18% langer leven dan ongecastreerde honden2.
Chemische of chirurgische castratie: welke optie is het beste voor je hond?
Chemische castratie is een goede keuze voor je hond als je:
- later nog met je hond wilt fokken
- het uiterlijk van je hond wilt behouden
- bezorgd bent over blijvende gedragsveranderingen
Aangezien het implantaat een tijdelijke oplossing is, kun je eerst zien hoe je hond reageert op onvruchtbaarheid voordat je een definitieve beslissing neemt over chirurgische castratie.
Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over chemische castratie.
Vind je dit artikel nuttig? Deel het met andere hondenliefhebbers!