Voor hondenbaasjes is het belangrijk om een effectieve manier te vinden om hun viervoeters te trainen en gelukkig te houden. Clickertraining met je hond is hier perfect voor. Het is een slimme en leuke methode om gewenst gedrag van je hond positief te versterken en je hond nieuwe trucjes aan te leren.1

In dit artikel vind je een stapsgewijze gids om aan de slag te gaan met clickertraining en er het meeste uit te halen, zowel voor jou als je hond. Lees snel verder!

Wat is clickertraining voor honden?

Clickertraining werkt op basis van positieve bekrachtiging2, waarbij gewenst gedrag van je hond wordt gekoppeld aan een beloning. Wanneer je hond gewenst gedrag vertoont, gebruik je de clicker en beloon je je hond met bijvoorbeeld voer. Een clicker is een handig apparaatje met een knop. Wanneer je erop drukt, hoor je een klikgeluid.

Het concept van clickertraining voor honden is heel eenvoudig: wanneer je hond een commando opvolgt, kun je het volgende doen:

  • Klik met de clicker.
  • Wacht een halve seconde.
  • Geef je hond een beloning.

Het geluid van de clicker geeft je hond een duidelijk en consistent signaal dat hij iets goeds heeft gedaan. Clickertraining zorgt dus voor effectievere communicatie en is een eenvoudige manier om de band tussen jou en je hond te versterken.

Valt clickertraining onder conditionering?

Bij klassieke conditionering help je je hond om een verband te leggen tussen een prikkel (gebeurtenis) en een gewenste reactie (zoals een complimentje). Na verloop van tijd associeert je hond het geluid van de clicker met iets positiefs, omdat er na het klikgeluid bijvoorbeeld iets lekkers volgt.

Bij operante conditionering leert je hond dat zijn gedragingen bepaalde gevolgen hebben. Wanneer zijn gedrag hem iets positiefs (zoals een beloning) oplevert, zal hij dit sneller en vaker herhalen. Levert zijn gedrag hem iets negatiefs op, dan zal hij het juist niet zo snel weer herhalen.

Clickertraining is dus een combinatie van zowel operante als klassieke conditionering, omdat je hond leert dat het geluid van de clicker hem iets aangenaams oplevert en dat gewenst gedrag wordt beloond.

Clickertraining voor honden in de praktijk 

Een golden retriever met een hondentuigje

Clickertraining gaat verder dan het aanleren van basiscommando’s zoals ‘zit’ of ‘blijf’. Het is een veelzijdige, bewezen methode die in veel situaties nuttig is. Hier zijn enkele toepassingen:

Gedragsproblemen

Veel honden kunnen ongewenst gedrag vertonen, zoals opspringen tegen mensen, blaffen of trekken aan de riem. Met clickertraining kun je deze ongewenste gedragingen geleidelijk afleren op een positieve manier.3

Aanleren van nieuwe trucjes

Of je nu een puppy of een oudere hond hebt, clickertraining is een effectieve methode om je hond nieuwe trucjes aan te leren, zoals omrollen, dood liggen of behendigheidstraining.4

Hulphonden en therapiehonden

Clickertraining is ook geschikt voor het trainen van hulp- en therapiehonden, die leren om specifieke taken uit te voeren voor mensen met een beperking5 of die mensen emotionele steun bieden.

Kan ik clickertraining toepassen bij een puppy of een oudere hond?

Clickertraining is geschikt voor honden van alle leeftijden, van puppy’s tot oudere honden. Over het algemeen reageren alle honden goed op positieve bekrachtiging.

  • Begin met eenvoudige basiscommando’s om je viervoeter niet te overbelasten. Op die manier kun je een veilige en vertrouwde relatie opbouwen met je hond.
  • Bij oudere honden is het handig om te testen welke beloningen hen het meest motiveren. Zo kan een oudere hond misschien eerder positief reageren op een knuffel of een aai over de bol dan op beloningskoekjes.

Voordelen van clickertraining voor je hond

Clickertraining is niet alleen hartstikke leuk, maar er zijn ook veel voordelen voor jou en je hond:

Het versterkt de band met je hond

In plaats van je hond te straffen of een time-out te geven, draait clickertraining om positieve bekrachtiging. Hierbij beloon je gewenst gedrag in plaats van alleen te focussen op het corrigeren van ongewenst gedrag. Clickertraining kan helpen om de band tussen jou en je hond te versterken en is een goede manier voor het opbouwen van wederzijds vertrouwen. Bovendien kan het ongewenst gedrag verminderen door je hond op een positieve manier bij te sturen.

Het is makkelijker voor je hond te begrijpen welk gedrag je wilt aanmoedigen

Je hebt vast weleens ‘Braaf!’ of ‘Nee!’ gezegd tegen je hond als hij iets goeds of verkeerds heeft gedaan. Maar je stem kan soms variëren in toon(hoogte) en volume, wat verwarrend kan zijn voor je hond. Een clicker maakt daarentegen een consistent en duidelijk geluid, waardoor je hond makkelijker leert welk gedrag gewenst is en zich daar beter op kan afstemmen.

Het versnelt het leerproces van je hond

Met de clicker kun je je hond direct positieve feedback geven, waardoor hij snel leert om het klikgeluid te koppelen aan een beloning en daarmee ook zijn gedrag.

Een vrouw geniet van een moment met haar hond tijdens clickertraining.

Voordat je aan de slag gaat met clickertraining, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Voorafgaand aan de training

Hieronder zijn enkele dingen waar je op moet letten als je wilt beginnen met clickertraining voor je hond. 

Gebruik een goede clicker

Zorg ervoor dat je een clicker gebruikt die comfortabel in je hand ligt en een duidelijk klikgeluid produceert. Clickers zijn te vinden in een dierenwinkel of online. In plaats van een clicker kun je ook fluiten of een ander geluid maken. Als je een hond met gehoorproblemen hebt, kun je hem zachtjes op de schouder tikken.

Kies de juiste trainingssnoepjes

Maak gebruik van kleine hapklare beloningssnoepjes die de buik niet snel te vullen tijdens de training. Hoewel je iets lekkers als beloning kunt gebruiken, kun je ook andere vormen van beloning gebruiken. Denk aan een speelsessie of zwemmen met je hond, afhankelijk van wat je hond als een beloning ziet. Het belangrijkste is dat je je hond consequent beloont, ongeacht het type beloning.

Train in een rustige omgeving

Kies een vertrouwde plek, zoals je achtertuin, garage of woonkamer, waar je hond zich op zijn gemak voelt en zich kan focussen op de training zonder afleidingen. Zo kan je hond de clicker beter horen.

Bereid je voor op afleidingen

Wees je bewust van de afleidingen die je hond kunnen afleiden, vooral als hij energiek is en snel afgeleid wordt door nieuwe dingen om hem heen.

Clickertraining kan helpen om deze gewoonte te doorbreken, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met zijn natuurlijke gedrag, zoals zijn jachtinstinct.

Als je net begint met clickertraining en je hond vaak onverwacht wegrent, overweeg dan het gebruik van een huisdierentracker. Met de Tractive GPS-tracker kun je bijvoorbeeld in realtime zien waar je hond zich bevindt en je hond met de clicker trainen zonder je zorgen te maken over waar hij naartoe rent.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden


Clickertraining voor je hond: een stapsgewijze gids

Je hond laten wennen aan de clicker

De eerste stap is om je hond vertrouwd te maken met het geluid van de clicker. Vervolgens leer je hem om het klikgeluid te koppelen aan een beloning, zoals een snoepje of complimentje. Zo kun je beginnen:

  • Start de training in een rustige, vertrouwde omgeving die je hebt gekozen.
  • Klik één keer met de clicker en geef je hond onmiddellijk een traktatie.
  • Herhaal deze stappen een paar keer. Na een tijdje zal je hond het klikgeluid associëren met een beloning.

De clicker gebruiken voor basiscommando’s

Een kind geeft zijn hond iets lekkers nadat hij het commando 'zit' heeft gegeven.

De volgende stap is om je hond enkele basiscommando’s aan te leren. Wanneer je hond het verband legt tussen het klikgeluid en de beloning die volgt, kun je doorgaan met:

Het commando ‘zit’

  • Als je hond nog niet zit, kun je wachten tot hij zit of hem rustig in de zitpositie begeleiden.
  • Als je hond gaat zitten, klik dan met de clicker en geef hem een beloningskoekje.
  • Herhaal dit proces totdat je hond steeds gaat zitten wanneer hij de clicker hoort.

Het commando ‘blijf’

  • Laat je hond zitten.
  • Steek je hand uit met je handpalm open en naar voren gericht alsof je ‘stop’ zegt en neem een stap achteruit, terwijl je duidelijk ‘blijf’ zegt.
  • Als je hond blijft zitten, klik dan en geef hem een beloning.
  • Zo niet, laat hem dan opnieuw zitten en herhaal het proces.

Stel geleidelijk het klikgeluid wat langer uit om je hond aan te moedigen langer te blijven.

Het commando ‘lig’

  • Zorg dat je hond zit.
  • Houd wat lekkers in je hand dicht bij zijn neus en beweeg het snoepje langzaam naar de grond. Zeg ondertussen duidelijk ‘lig’.
  • Je hond zal het snoepje volgen en uiteindelijk gaan liggen. Op dat moment klik je en geef je hem de beloning.

Clickertraining voor geavanceerde commando’s

Als je hond de basiscommando’s onder de knie heeft, kun je doorgaan met meer uitdagende commando’s zoals:

Reageren op ‘kom’

  • Vraag of een vriend of familielid je hond op enige afstand aangelijnd wilt houden.
  • Ga gehurkt zitten, open je armen en roep de naam van je hond, gevolgd door ‘kom’.
  • Wanneer je hond naar je toe komt, klik je en geef je hem een beloning.

Poot/schudden

  • Tik zachtjes op de poot van je hond en zeg ‘poot’ of ‘schudden’.
  • Als hij zijn poot aanbiedt, klik je en beloon je hem.

Apporteren

  • Gooi een speeltje van je hond op korte afstand en zeg ‘apport’.
  • Wanneer je hond het speeltje ophaalt en het terugbrengt, klik je en geef je hem een beloning

Net als bij de basiscommando’s blijf je deze stappen herhalen om gewenst gedrag van je hond positief te versterken, zodat hij het geluid van de clicker associeert met gewenst gedrag.

Tips om je hond te trainen met de clicker

Een stelletje neemt een pauze van de clickertraining met hun hond om hem te knuffelen en complimentjes te geven.

Focus op één commando

Het is verstandig om je hond één commando tegelijk te leren in plaats van meerdere commando’s door elkaar. Zo zorg je ervoor dat je hond een commando goed onder de knie heeft voor je doorgaat naar het volgende commando en voorkom je verwarring.

Houd de sessies kort

Streef naar trainingssessies van maximaal 15 minuten. Tijdens lange sessies kan je hond zijn aandacht verliezen. Door de sessies kort en krachtig te houden, kun je je hond gemotiveerd houden en frustratie voorkomen.

Oefening baart kunst

Begin met eenvoudige oefeningen en wees consistent met het gebruik van de clicker, zodat je niet per ongeluk ongewenst gedrag beloont. Door regelmatig te oefenen zullen jij en je hond steeds beter worden in clickertraining.

Bouw de beloningen geleidelijk af

Wanneer je hond clickertraining onder de knie heeft, kun je de beloningen langzaam afbouwen. Uiteindelijk zou het klikgeluid voldoende beloning moeten zijn.

Gebruik de clicker alleen tijdens de training

Gebruik de clicker alleen tijdens trainingssessies om verwarring bij je hond te voorkomen. Gebruik de clicker niet buiten de training, zodat je hond het klikgeluid blijft associëren met beloningen tijdens trainingssessies.

Geduld is belangrijk

Honden leren in hun eigen tempo en sommige honden hebben meer tijd nodig dan andere. Clickertraining werkt voor honden van alle leeftijden, maar elke hond is uniek. Wees geduldig en kalm als je hond wat meer tijd nodig heeft om iets te leren.

Vermijd straffen en schreeuwen

Clickertraining is gebaseerd op positieve bekrachtiging. Het is belangrijk om bemoedigend en geduldig te blijven als je hond een commando niet meteen begrijpt. Communiceer duidelijk wat je wilt zien van je hond zonder hem te straffen, zodat hij een positieve leerervaring heeft.

Een gelukkigere, beter getrainde hond in een paar klikken

Honden reageren goed op positieve bekrachtiging. Door aan de slag te gaan met de clicker en consistent te zijn in je beloningen, ben je op weg naar een gelukkiger leven voor je beter getrainde hond. Begin met eenvoudige oefeningen en zorg dat je deze regelmatig herhaalt, zodat je hond begrijpt wat je van hem verwacht. Pak dus je clicker en wat hondensnoepjes en ga aan de slag!

Wil je zien hoe je je hond kunt trainen met de clicker? Bekijk dan het onderstaande filmpje: