Heb je een hond die nog niet is gesteriliseerd of gecastreerd? In dat geval is het belangrijk om de tekenen van loopsheid bij honden te herkennen voor zowel baasjes van reutjes als teefjes. Dit kan je helpen bij het volgende:

  • beter erop voorbereid zijn
  • ongewenste zwangerschappen/nieuwe puppy’s voorkomen
  • een nestje plannen wanneer het gewenst is
  • gevaarlijke situaties vermijden; loopse honden kunnen erg onvoorspelbaar zijn en ze kunnen zelfs van huis weglopen
  • je hond in de gaten houden

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van een loopse hond? Wat kun je verwachten als je viervoeter loops is? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over loopsheid bij honden.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Nu kopen

Wat is loopsheid bij honden?

Loopsheid verwijst naar de vruchtbare periode van een teef waarin ze klaar is om gedekt te worden. Het is de fase in de voortplantingscyclus van een hond waarin ze ovuleert en dus openstaat voor de versierpogingen van mannelijke soortgenoten.

Houd er rekening mee dat je hond zich vreemd kan gedragen in deze periode en symptomen van loopsheid kan vertonen. En omdat ze openstaat om gedekt te worden, kan je hond tijdens de loopsheid zwanger raken. Het kan dus nodig zijn actie te ondernemen om een ongewenst nestje te voorkomen.

De oestrische cyclus van een hond bestaat uit vier fasen of periodes.

Wanneer worden honden loops?

Teefjes worden voor het eerst loops wanneer ze in de puberteit komen. Dit is wanneer ze geslachtsrijp worden en zich kunnen voortplanten. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van zes maanden, maar de exacte leeftijd kan per ras verschillen.

Bij kleinere hondenrassen treedt de eerste loopsheid eerder op dan bij grotere rassen. Hele grote rassen worden pas voor het eerst loops wanneer ze 18 tot 24 maanden oud zijn1.

Honden kunnen op elk moment van het jaar loops worden en zich voortplanten. Dit is niet seizoensgebonden. Wel zijn bepaalde rassen, zoals basenji’s en Tibetaanse mastiffs, een uitzondering. Deze hondenrassen worden voornamelijk in het voorjaar loops.

Hoe vaak worden honden loops?

Gemiddeld worden teefjes twee keer per jaar loops, dus ongeveer elke zes maanden. Hoe vaak een hond loops wordt, hangt af van het ras en de grootte. Zo kunnen hele grote rassen bijvoorbeeld één keer per jaar loops worden, terwijl kleine hondenrassen wel drie keer per jaar loops kunnen worden.

Honden worden doorgaans twee keer per jaar loops, maar de duur van loopsheid, de hoeveelheid afscheiding en de hormonale veranderingen variëren van hond tot hond.

Een jong teefje heeft een onregelmatige cyclus. Het kan tot twee jaar duren voordat deze regelmatig wordt.

twee honden die buiten aan elkaar snuffelen

Kunnen reuen loops worden?

Nee, reuen worden niet loops. Alleen een teefje kan loops worden. Loops zijn verwijst specifiek naar de oestrus van de voortplantingscyclus van een teefje, waarin ze ontvankelijk is om gedekt te worden en zwanger kan worden.

Hoewel reutjes niet loops worden, kunnen ze het hele jaar door paren nadat ze de puberteit hebben bereikt als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Als een hond niet gecastreerd is en ouder is dan 6 maanden, ken je waarschijnlijk de uitdagingen die gepaard gaan met zijn geslachtsrijpheid. Een intacte reu is constant op zoek naar loopse teven, bespringt alles en zal weglopen als hij de kans krijgt om teefjes in de buurt te ontmoeten en te ‘begroeten’.

afbeelding van roze driehoek met uitroepteken

Hoewel reuen niet loops worden, moet je er rekening mee houden dat je reutje erg van slag kan raken wanneer een loops teefje in de buurt is.

Reuen zullen de geur van loopse teefjes oppikken dankzij een feromoon (methyl p-hydroxybenzoaat) dat ze uitscheiden. Je hond kan helemaal gek worden van de geur. Vooral als een reutje nog niet is gecastreerd, zal hij deze geur erg aantrekkelijk vinden en proberen het teefje te dekken. Paren is dus het uiteindelijke doel. Gedurende deze tijd kan het handig zijn om je hond te volgen met een GPS-tracker voor honden om ervoor te zorgen dat je viervoeter uit de problemen blijft.

Je reutje kan soms zelfs eten of water laten staan, omdat zijn instinct vooral gericht is op het paren. Lees tips over hoe je je hond kunt overtuigen water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Veelvoorkomend gedrag van een loopse teef

Weet je niet zeker of je hond loops is? Vaginale bloeding kan erop wijzen dat je hond binnenkort loops wordt. Hieronder hebben we enkele gedragsveranderingen van een loops teefje voor je op een rijtje gezet:

1. Meer likken

Het is normaal dat honden zichzelf schoonlikken. Maar als je merkt dat je ongesteriliseerde teef voortdurend aan haar geslachtsdelen likt, dan heb je waarschijnlijk te maken met een loopse hond.

Door de zwelling van de vulva en de bloederige afscheiding zal een loops teefje meer aan zichzelf likken. De meeste teefjes likken de afscheiding weg om zichzelf schoon te houden. Als je hond dit niet doet, overweeg dan om een loopsheidbroekje of vochtige doekjes voor huisdieren te gebruiken.

2. Verandering in het plasgedrag

Een teefje dat klaar is om gedekt te worden, vertoont vaak een verandering in het plasgedrag. Dat zou dus een andere aanwijzing kunnen zijn dat je hond loops is. Je hond kan dan:

  • vaker plassen dan normaal
  • haar achterpoot optillen tijdens het plassen of als ze een reu ziet
  • vaak urineren rond reutjes

Dus als je een verandering opmerkt in het plasgedrag van je hond, dan is er een kans dat ze loops is.

twee bruin-witte honden die aan elkaar snuffelen in het gras

3. Ontvankelijk voor reuen

Een andere aanwijzing dat je hond loops is, is wanneer ze aantrekkelijker en ontvankelijker begint te worden voor reuen. Ze zal waarschijnlijk meer interesse tonen in haar mannelijke aanbidders.

Tijdens de loopsheid kan ze reuen bijvoorbeeld aan haar vulva laten snuffelen en likken, terwijl ze dit gedrag normaal gesproken niet zou tolereren. Overmatig kwispelen met de staart is ook een teken dat je teefje ontvankelijk is voor reuen.

4. Verandering in houding en positie van de staart

Tijdens de oestrus is een teefje klaar om gedekt te worden. Dit kun je zien aan haar houding en de positie van de staart. Je hond neemt een uitnodigende houding aan door haar achterwerk naar een reu te draaien en haar staart iets op te tillen en opzij te bewegen.

5. Beklimmen en bestijgen

Opgewonden teefjes zullen rijgedrag vertonen. Dit is een van de meest voor de hand liggende tekenen van loopsheid. Dit doen niet alleen reuen dus. Een teefje zal andere honden of voorwerpen die ze voor een hond zou kunnen aanzien bestijgen of bespringen.

Een hond kan ook hyperactief worden als zij loops is. Als je merkt dat je hond rondzwerft, uit de achtertuin ontsnapt of aan de lijn trekt omdat ze op zoek wil gaan naar een reutje, kan een Tractive GPS-tracker voor honden je helpen haar in de gaten te houden (en haar dus veilig te houden). Mocht je hond weglopen, dan kun je de LIVE Tracking-functie van de GPS-tracker gebruiken op je smartphone en je trouwe viervoeter snel vinden.

Shop trackers voor honden

6. Angst, rusteloosheid en nestgedrag

Ten slotte kan een loopse teef angstig of zelfs agressief worden gedurende de tijd dat ze openstaat om te worden gedekt. Gewoonlijk vertoont ze ook nestgedrag om zich voor te bereiden op de dracht.

Andere mogelijke tekenen van loopsheid bij een hond zijn aanhankelijkheid, luiheid, opgewondenheid of angstigheid. Ook kan je hond weglopen. Hoe een loops teefje zich gedraagt, verschilt per hond.

pink triangle graphic with exclamation

Als je hond tijdens haar loopsheid tekenen van ziekte vertoont, neem dan contact op met de dierenarts.

De vier fasen van loopsheid bij honden

Om de tekenen van loopsheid bij honden beter te begrijpen, is het het beste om wat meer over de verschillende fasen van de oestrische cyclus te weten. Hieronder lichten we de vier fasen van loopsheid verder toe:

1. Pro-oestrus

De eerste fase van de loopsheid wordt pro-oestrus genoemd. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen, maar kan 3 tot 17 dagen duren. In deze fase begint de vulva op te zwellen. Dit is een van de beste manieren om het begin van de loopsheid bij honden te herkennen. Tijdens de pro-oestrus kun je de volgende symptomen opmerken:

  • Gedragsverandering: Teefjes kunnen kleine tot vrij grote gedragsveranderingen vertonen. Een teefje kan soms aanhankelijker en bezitterig worden of juist een beetje humeurig.
  • Veranderingen in de eetlust: Het is niet vreemd als een hond verminderde eetlust ervaart in de eerste week of als ze juist meer eetlust heeft. Welke gedragsverandering je hond ook vertoont, het kan een belangrijke aanwijzing zijn dat de loopsheid is begonnen.
  • Opzwelling van de vulva: Hoeveel de vulva opzwelt, verschilt per hond. Bij sommige honden zwelt de vulva meer op dan bij andere. Het bloedverlies varieert ook. Doorgaans gaat het om licht bloedverlies in de eerste paar dagen, waarna het zwaarder wordt halverwege de week.
  • Staart tussen de achterpoten: Hierbij houdt ze haar staart voor de vulva of gaat ze zitten wanneer een andere hond nadert om dekking te voorkomen.
Infographic van de vier fasen van loopsheid bij honden

2. Oestrus

De oestrus duurt meestal 3 tot 21 dagen en duurt gemiddeld 9 dagen. Dit is de periode waarin je hond vruchtbaar is (de echte loopsheid) en de eisprong plaatsvindt. Tijdens deze fase zijn teefjes bereid reuen te accepteren. Een teefje houdt dan haar staart opzij en wil vaker dan normaal naar buiten, omdat ze haar voortplantingsinstinct volgt. Tijdens deze periode kan een teefje de volgende symptomen vertonen:

  • Lichtere afscheiding: De afscheiding verandert van dieprood naar een lichtere, wat rozere kleur.
  • Minder opgezwollen vulva: De vulva is al wat minder opgezwollen en zacht genoeg voor penetratie.
  • Flirten: Hoewel een teefje voorheen haar staart tussen de poten deed om reutjes uit de buurt te houden, begint ze nu te flirten met andere honden. Ze nodigt dan bijvoorbeeld een reu uit door haar achterwerk aan hem te tonen en door haar staart op te heffen en opzij te doen.

3. Metoestrus

In de metoestrus komt de vruchtbare periode van de loopsheid tot een einde. Deze fase kan 60 tot 90 dagen duren. In deze fase is de hond niet meer vruchtbaar. Als een teefje drachtig is, duurt de metoestrus vanaf het einde van de oestrus tot de geboorte van de pups (ongeveer 60 dagen). Tekenen van de metoestrus zijn:

  • Zwelling van de vulva verdwijnt: De meeste zwelling is binnen een week weg, maar de vulva kan vergroot blijven.
  • Minder flirten: Of een teefje drachtig is of niet, de hond heeft nu geen behoefte om te paren en heeft geen interesse meer om te flirten.

4. Anoestrus

De anoestrus is de laatste fase van de loopsheid. Dit wordt ook wel de rustfase genoemd. Dit is de langste fase van de loopsheid en duurt 100 tot 150 dagen. Na deze periode begint de cyclus van loopsheid opnieuw.

Hoelang is een hond loops?

Loopse teefjes in de oestrus van de oestrische cyclus vertonen doorgaans 3 tot 21 dagen of gemiddeld 9 dagen lang de tekenen van loopsheid. Neem de uitgebreide uitleg hierboven door voor meer informatie. Honden worden gemiddeld twee keer per jaar loops, maar de tijdsduur van deze periode, de hoeveelheid afscheiding en hormonale veranderingen verschillen per hond.

vrouw die een hond aait die in het gras ligt

Worden honden ongesteld?

Misschien heb je je weleens afgevraagd of honden ongesteld worden. Teven verliezen bloed tijdens de loopsheid. Maar in tegenstelling tot vrouwen die ongeveer een keer per maand menstrueren, verliezen niet-gesteriliseerde teven bloed tijdens de oestrus van hun cyclus.

Loopse teven hebben een gezwollen vulva en verliezen een bloederige afscheiding. De loopsheid kan tot drie weken aanhouden. De bloederige afscheiding is meestal wat donkerder in het begin en wordt na verloop van tijd geleidelijk lichter.

Hondenluiers: wanneer zijn ze zinvol en wanneer niet

Teefjes zijn meestal erg schoon tijdens hun loopsheid. Maar dit gedrag verschilt van hond tot hond. Sommige honden zullen zichzelf zorgvuldig schoonhouden, terwijl andere wat minder proper zijn. Ook kan de ene hond meer bloed verliezen dan een andere.

Als je je zorgen maakt over vlekken, kun je overwegen een hondenluier of een loopsheidbroekje te gebruiken tijdens de loopsheid van je hond. Er zijn verschillende soorten hondenluiers, zoals:

  • Herbruikbare hondenluiers: een milieuvriendelijke en kostenbesparende optie, als je het niet erg vindt om de luiers van je hond te wassen
  • Wegwerpluiers voor honden: een goede keuze voor hondenbezitters die op zoek zijn naar een snelle, handige oplossing
  • Hondenluiers die het hele lichaam bedekken: voor honden die moeite hebben hun luiers aan te houden

Het is handig je hond eerst wat tijd te geven om hieraan te wennen. Je zou kunnen beginnen met het voorbereiden van je hond op het nieuwe kledingstuk voordat ze begint te ‘menstrueren’.

Let op: Een loopsheidbroekje of hondenluier is geen voorbehoedsmiddel. Hiermee kan geen zwangerschap worden voorkomen.

Omgaan met een loops teefje

1. Laat je hond nooit alleen achter in de tuin

Bescherm je hond tegen reutjes en ongewenste zwangerschappen. Ga met je hond de tuin in als ze loops is. Je kunt zelfs overwegen je hond aan te lijnen.

2. Geen wandelingen zonder riem

Zelfs als je vindt dat je een goed getrainde hond hebt, is het not done om een loopse hond los te laten lopen. Ook al heeft je hond een gehoorzaamheidstraining gevolgd, het natuurlijke instinct is toch sterker.

3. Balans tussen beweging en rust

Elke loopsheid is anders. Sommige honden kunnen zich de hele dag moe voelen, terwijl andere onrustig kunnen worden. Het is belangrijk om het gedrag van je hond te observeren en de juiste hoeveelheid rust te geven. Zo zorg je ervoor dat je hond zich goed voelt.

4. Raadpleeg een dierenarts

Hoewel loopsheid geen ziekte is, kan een gesprek met je dierenarts over wat je kunt doen tijdens de loopsheid je helpen als er iets onverwachts gebeurt.

5. Menthol op het puntje van haar staart

Dit kan handig zijn om de geur te maskeren tijdens het uitlaten. Zo kan een reutje je loopse teefje niet detecteren wanneer hij plotseling in de buurt verschijnt.

6. Gebruik een Tractive GPS-tracker

Als een loopse hond plotseling wegrent op zoek naar een partner, laat een Tractive GPS-tracker je precies zien waar je hond naartoe gaat. Zo vind je snel en makkelijk je trouwe maatje terug en kun je haar beschermen tegen ongewenste zwangerschappen.

Het paarproces van honden

De afbeelding hieronder geeft het dekkingsproces van twee honden weer. Het paarproces van honden ziet er zo uit:

  1. De eerste fase: coïtus (ongeveer 2 minuten)
  2. De draai (ongeveer 5 seconden)
  3. De tweede fase: coïtus (5 tot 45 minuten)

Eerst gaat het reutje op het teefje zitten (eerste fase van de coïtus). Als ze in deze positie blijven, krijgen ze hevige krampen. Om deze reden moeten ze van positie veranderen (draaien) en paren de honden doorgaans verder (tweede fase van de coïtus), zoals je hieronder kunt zien. De baarmoeder, vagina, bulbus, vulva en penis zijn allemaal betrokken tijdens de dekking.

het paarproces van loopse honden uitgelegd

Een belangrijk punt is dat je de honden absoluut niet van elkaar mag scheiden tijdens de dekking, aangezien dit ernstige gevolgen kan hebben.

Mag ik honden van elkaar scheiden tijdens het paren?

Het antwoord is nee, onder geen beding mag je ze uit elkaar halen. Je kunt makkelijk beide honden verwonden, aangezien het mannelijke lid van je reutje aan het opzwellen is, terwijl de spieren van je teefje samengetrokken zijn.

Paring is een serieuze aangelegenheid. Dit proces kan tot 30 minuten duren en kan vaak als gênant worden ervaren voor hondenbezitters.

Tips voor het omgaan met een loopse hond

Hebben honden ook een menopauze?

Je teefje blijft haar hele leven vruchtbaar. Bij uitblijvende loopsheid kan dit een teken van ziekte zijn voor honden. In dat geval is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Is je hond ongewenst zwanger? Mogelijkheden voor abortus

Ondanks alle tips en maatregelen kan je trouwe maatje toch zwanger worden. Mocht je hond ongepland drachtig worden, dan zijn dit jouw opties:

Abortus door middel van injecties: deze optie is niet geheel risicoloos en mag alleen worden gebruikt in extreme noodgevallen.

Hormonale onderdrukking: Met deze behandeling kan verschillende baarmoederaandoeningen worden veroorzaakt bij een teefje. Mocht deze optie de enige manier zijn, dan mag je dierenarts de injectie alleen geven tijdens de hormonale rustperiode om beschadiging van de baarmoeder te voorkomen.

Als je denkt dat je hond binnenkort loops wordt, overweeg dan om te investeren in een GPS-tracker voor honden om je maatje veilig te houden.

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Volg ons dan op Facebook of Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief van Tractive.