Een loopse hond? Dit is alles wat je moet weten.

13. mei 2022

Loopse honden moeten met zorg worden behandeld. Herken jij de tekenen van loopsheid bij honden? Kom alles te weten over loopse honden en wees erop voorbereid.

Top tips for handling a dog in heat

Heb je een reu of teef die nog niet is gesteriliseerd of gecastreerd? In dat geval is het heel belangrijk om de tekenen van loopsheid bij honden te herkennen voor zowel baasjes van reutjes als teefjes. Dit kan je helpen bij het volgende:

 • beter voorbereid zijn op de ervaring
 • ongewenste zwangerschappen/nieuwe puppy’s voorkomen
 • puppy’s plannen wanneer ze gewenst zijn
 • gevaarlijke situaties vermijden; loopse honden kunnen erg onvoorspelbaar zijn en ze kunnen zelfs van huis weglopen
 • je hond volgen

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van een loopse hond? Wat kun je verwachten als je trouwe viervoeter loops is? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over loopse honden.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor katten en honden

Wat betekent het als een hond loops is?

Een loopse hond verwijst naar de periode in het leven van een teef waarin ze vruchtbaar is en klaar om te paren. Het is de fase in de voortplantingscyclus van een hond waarin ze ovuleert, en dus openstaat voor potentiële partners.

Houd er rekening mee dat je hond zich vreemd kan gedragen in deze periode en de klassieke symptomen van een loopse hond kan vertonen. En omdat ze open staat om te paren, kan je hond in deze periode zwanger raken. Het kan dus nodig zijn actie te ondernemen om ongewenste zwangerschap te voorkomen.

De vier fasen van loopsheid bij honden staan ook beter bekend als de oestrische cyclus.

Hoe weet je of je hond loops is?

Let op de volgende tekenen en symptomen van loopsheid bij honden. Je teefje kan:

 • vaker plassen
 • haar poot optillen tijdens het urineren of wanneer ze een mannelijke hond ziet
 • meer aandacht besteden aan reutjes
 • aanhankelijker worden
 • luier worden of opgewonden raken
 • mogelijk goed omgaan met haar loopsheid of juist niet
 • wegrennen als oefening om zich te verbergen voor reutjes

Je reutje kan soms zelfs eten of water laten staan, omdat zijn instinct vooral gericht is op het paren. Lees tips over hoe je je hond kunt overtuigen water te drinken om uitdroging te voorkomen.

twee honden die buiten aan elkaar snuffelen

Gedrag van loopse honden

Het beste is om de gemiddelde hormonale cyclus van 21 dagen in verschillende fasen in te delen om de tekenen van een loops teefje beter te begrijpen. Vergeet niet dat de cyclus van 21 dagen slechts een richtlijn is en dat elke hond anders is.

Honden worden gemiddeld twee keer per jaar loops, maar de tijdsduur van deze periode, de hoeveelheid afscheiding en hormonale veranderingen verschillen per hond.

Sommige loopse teefjes lopen zelfs weg van huis, maar ze zijn niet de enige die onvoorspelbaar gedrag vertonen in deze periode. Ook reutjes kunnen van slag raken wanneer er loopse teefjes in de buurt zijn. Heel vaak voelen ze de loopsheidcyclus van een teefje aan en beginnen ze haar spoor te volgen. En dan is er geen hek hoog genoeg om je trouwe viervoeter tegen te houden. Hij zal een manier vinden om te ontsnappen! Wat kun je hieraan doen?

Maak in zulke gevallen gebruik van een Tractive GPS-tracker om je hond in de gaten te houden. Zo hoef je je nooit zorgen te maken over waar je hond is tijdens de loopsheid. Mocht je maatje weglopen, dan kun je simpelweg de LIVE Tracking-functie van de GPS-tracker via je smartphone activeren en je trouwe viervoeter in een mum van tijd terugvinden.

De vier fasen van loopsheid bij honden

1. Pro-oestrus

De eerste fase van de loopsheid wordt pro-oestrus genoemd. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen, maar kan 3 tot 17 dagen duren. In deze fase begint de vulva op te zwellen. Dit is een van de beste manieren om het begin van de loopsheid bij honden te herkennen. Tijdens de pro-oestrus kun je de volgende symptomen opmerken:

Een gedragsverandering:
Teefjes kunnen milde tot vrij ernstige gedragsveranderingen vertonen. Op sommige momenten kan een teefje aanhankelijker en bezitterig worden met haar baasje en op andere juist een beetje humeurig.
Veranderingen in de eetlust:
Het is niet vreemd als een hond verminderde eetlust ervaart in de eerste week of als ze juist meer eetlust heeft. Welke gedragsverandering je hond ook vertoont, het kan een belangrijke aanwijzing zijn dat de loopsheid is begonnen.
Opzwelling van de vulva:
Hoeveel de vulva opzwelt, verschilt per hond. Bij sommige honden zwelt de vulva meer op dan bij andere. Het bloedverlies varieert ook. Doorgaans gaat het om licht bloedverlies in de eerste paar dagen, waarna het zwaarder wordt halverwege de week.
Staart tussen de achterpoten:
Hierbij houdt ze haar staart voor de vulva of gaat ze zitten wanneer een andere hond nadert om dekking te voorkomen.
Infographic van de vier fasen van loopsheid bij honden

2. Oestrus

De oestrus duurt meestal 3 tot 21 dagen en duurt gemiddeld 9 dagen. Dit is de periode waarin je hond vruchtbaar is (de echte loopsheid) en de eisprong plaatsvindt. Tijdens deze fase zijn teefjes bereid reuen te accepteren. Een teefje houdt dan haar staart opzij en wil vaker dan normaal naar buiten, omdat ze haar voortplantingsinstinct volgt. Tijdens deze periode kan een teefje de volgende symptomen vertonen:

Lichtere afscheiding:
De afscheiding verandert van dieprood naar een lichtere, wat rozere kleur.
Minder opgezwollen vulva:
De vulva is al wat minder opgezwollen en zacht genoeg voor penetratie.
Flirten:
Hoewel een teefje voorheen haar staart tussen de poten deed om reutjes uit de buurt te houden, begint ze nu te flirten met andere honden. Ze nodigt dan bijvoorbeeld een reu uit door haar achterwerk aan hem te tonen en door haar staart op te heffen en opzij te doen.

3. Metoestrus

In de metoestrus komt de vruchtbare periode van de loopsheid tot een einde. Deze fase kan 60 tot 90 dagen duren. In deze fase is de hond niet meer vruchtbaar. Als een teefje drachtig is, duurt de metoestrus vanaf het einde van de oestrus tot de geboorte van de pups (ongeveer 60 dagen). Tekenen van de metoestrus zijn:

Zwelling van de vulva verdwijnt:
De meeste zwelling is binnen een week weg, maar de vulva kan vergroot blijven.
Minder flirten:
Of een teefje drachtig is of niet, de hond heeft nu geen behoefte om te paren en heeft geen interesse meer om te flirten.

4. Anoestrus

De anoestrus is de laatste fase van de loopsheid. Dit wordt ook wel de rustfase genoemd. Dit is de langste fase van de loopsheid van een hond en duurt 100 tot 150 dagen. Na deze periode begint de cyclus van loopsheid opnieuw.

Hoelang zijn honden loops?

Teefjes die loops zijn in de oestrusfase van de loopsheidscyclus vertonen doorgaans 3 tot 21 dagen of gemiddeld 9 dagen lang de tekenen van loopsheid. Neem de uitgebreide uitleg hierboven door voor meer informatie. Honden worden gemiddeld twee keer per jaar loops, maar de tijdsduur van deze periode, de hoeveelheid afscheiding en hormonale veranderingen verschillen per hond.

vrouw die een hond aait die in het gras ligt

Omgaan met een loops teefje

Laat je hond nooit alleen achter in de tuin:
Bescherm je hond tegen reutjes en ongewenste zwangerschappen. Ga met je hond de tuin in als ze loops is. Je kunt zelfs overwegen je hond aan te lijnen.
Geen wandelingen zonder riem:
Zelfs als je vindt dat je een goed getrainde hond hebt, is het not done om een loopse hond los te laten lopen. Ook al heeft je hond een gehoorzaamheidstraining gevolgd, het natuurlijke instinct is toch sterker.
Balans tussen beweging en rust:
Elke loopsheid is anders. Sommige honden kunnen zich de hele dag moe voelen, terwijl andere onrustig kunnen worden. Het is belangrijk om het gedrag van je hond te observeren en de juiste hoeveelheid rust te geven. Zo zorg je ervoor dat je hond zich goed voelt.
Raadpleeg een dierenarts:
Hoewel loopsheid geen ziekte is, kan een gesprek met je dierenarts over wat je kunt doen tijdens de loopsheid je helpen als er iets onverwachts gebeurt.
Menthol op het puntje van haar staart:
Dit kan handig zijn om de geur te maskeren tijdens het uitlaten. Zo kan een reutje je loopse teefje niet detecteren wanneer hij plotseling in de buurt verschijnt.
Gebruik een Tractive GPS-tracker:
Als een loopse hond plotseling wegrent op zoek naar een partner, laat een Tractive GPS-tracker je precies zien waar je hond naartoe gaat. Zo vind je snel en makkelijk je trouwe maatje terug en bescherm je haar tegen ongewenste zwangerschappen.

Het paarproces van honden

De infographic hieronder geeft de handeling van dekking of paring tussen twee honden weer.  De verschillende fasen en duur van het paarproces van honden zijn als volgt:

 1. De eerste fase: coïtus (ongeveer 2 minuten)
 2. Draaien (ongeveer 5 seconden)
 3. De tweede fase: coïtus (5 tot 45 minuten)

Eerst gaat het reutje op het teefje zitten (eerste fase van de coïtus). Als ze in deze positie blijven, krijgen ze hevige krampen. Om deze reden moeten ze van positie veranderen (draaien) en paren de honden doorgaans verder (tweede fase van de coïtus), zoals je kunt zien in de infographic hieronder. De baarmoeder, vagina, bulbus, vulva en penis zijn allemaal betrokken tijdens de dekking.

het paarproces van loopse honden uitgelegd

Een van de belangrijkste punten uit de infographic is dat je de honden absoluut niet van elkaar mag scheiden tijdens de dekking, aangezien dit ernstige gevolgen kan hebben.

Heeft mijn hond een loopsheidbroekje nodig?

Teefjes zijn, net als mensen, erg schoon tijdens de loopsheid. Toch kan dit per hond verschillen.

Het is goed om te weten dat sommige honden zichzelf zeer zorgvuldig schoonmaken, terwijl andere honden erg nalatig kunnen zijn. Ook de intensiteit van het bloedverlies kan variëren.

Er zijn speciale loopsheidbroekjes die de menstruatie van je teefje opvangen. Uiteraard moet je je hond eerst de tijd geven om hieraan te wennen. Je kunt je hond voorbereiden op het nieuwe kledingstuk voordat de menstruatie begint.

Een loopsheidbroekje beschermt je teefje niet tegen paring!

Houd er rekening mee dat veel reutjes heel creatief zijn tijdens de loopsheid. Ondanks het loopsheidbroekje vinden ze wel een manier om te paren met teefjes.

Paring: mag ik honden van elkaar scheiden tijdens het paren?

Het antwoord is NEE, onder geen beding mag je ze uit elkaar halen! Je kunt makkelijk beide honden verwonden, aangezien het mannelijke lid van je reutje aan het opzwellen is, terwijl de spieren van je teefje samengetrokken zijn.

Paring is een serieuze aangelegenheid. Dit proces kan tot 30 minuten duren en kan vaak als gênant worden ervaren voor mensen.

Honden en menopauze: is dit een ding?

Je teefje blijft haar hele leven vruchtbaar. Bij uitblijvende loopsheid kan dit een teken van ziekte zijn voor honden. Als je ziet dat dit gebeurt, dan is het raadzaam om een dierenarts te bezoeken.

Ongewenste zwangerschap bij honden? Beschikbare abortusopties

Ondanks alle tips en maatregelen kan je trouwe maatje toch drachtig worden. Mocht je hond ongepland drachtig worden, dan zijn dit jouw opties:

Abortus door middel van injecties: deze optie is niet geheel risicoloos en mag alleen worden gebruikt in extreme noodgevallen.

Hormonale onderdrukking: Met deze behandeling kan men verschillende baarmoederaandoeningen veroorzaken bij een teefje. Mocht deze optie de enige manier zijn, dan mag je dierenarts de injectie alleen geven tijdens de hormonale rustperiode om beschadiging van de baarmoeder te voorkomen.

Als je denkt dat je hond binnenkort loops wordt, overweeg dan om te investeren in een GPS-tracker voor honden om je maatje veilig te houden.


Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Volg ons dan op Facebook of Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief van Tractive.

Hondentracker kopen

Misschien ook iets voor jou...

Meer artikels