Heb je hulp nodig met je tracker of account? Ga naar ons Helpcentrum
GPS-implantaat voor honden: fabel of feit?
Kom alles te weten over GPS-implantaten voor honden en wat er nodig is om je huisdier veilig te houden.
Heb je je ooit afgevraagd of er GPS-implantaten voor honden op de markt verkrijgbaar zijn? Een GPS-tracker die onder de huid geïmplanteerd kan worden? Een apparaat waarmee je je hond kunt terugvinden, mocht hij ooit wegrennen of verdwaald raken? Dat zou wel een handige uitvinding zijn!
Bestaat er zoiets als een GPS-implantaat voor honden? Is dat wel veilig? Zo ja, waar kan ik er een kopen? We weten dat je als hondenbezitter erg veel om je trouwe viervoeter geeft. Daarom hebben we in dit artikel alle belangrijke informatie over GPS-implantaten voor honden verzameld.
Inhoudsopgave
Bestaat er zoiets als een GPS-chip voor honden?
Als je net als de meeste hondenbaasjes bent, ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar de beste manieren om je maatje veilig te houden. Je houdt je hond aangelijnd, je hebt een cursus hondentraining gedaan, je houdt gevaarlijke voorwerpen uit zijn buurt, je laat je huisdier regelmatig controleren door de dierenarts en je zorgt ervoor dat hij genoeg beweging, aandacht en liefde krijgt.
Maar wat als je ergste nachtmerrie uitkomt en je hond wegloopt of verdwaalt? Wat kun je dan doen om je huisdier veilig te houden?
Terwijl je op zoek was naar een manier om je hond veilig te houden, heb je je misschien afgevraagd of er GPS-chips voor honden bestaan. Mocht je huisdier ooit vermist raken, dan zou het uiteraard erg handig zijn als je zo’n onderhuidse GPS-chip kunt gebruiken om je trouwe viervoeter te lokaliseren. Bestaat zoiets weleens en kun je het kopen voor je huisdier?
Wat is een GPS-implantaat voor honden?
Er wordt wereldwijd maandelijks massaal gezocht naar termen zoals ‘GPS-chip hond onderhuids’ in zoekmachines. Overal vragen hondenbezitters zich af of zo’n product verkrijgbaar is op de markt om hen te helpen hun maatje veilig te houden.
Maar wat is een GPS-implantaat voor honden precies? Laten we eens kijken wat het inhoudt:
- GPS: afkorting van: global positioning system instrument waarmee je kunt bepalen waar je je bevindt¹
- implantaat: (medisch) geïmplanteerd orgaan of element²
- voor honden: voor onze trouwe viervoeters.
Is het momenteel mogelijk om een GPS-implantaat onder de huid van je huisdier te laten aanbrengen?
Kan ik een GPS-tracker in mijn hond laten implanteren?
Op dit moment is ons antwoord daarop een volmondig nee. Het is momenteel niet mogelijk om een apparaat dat gebruikmaakt van GPS-technologie in je hond te laten implanteren. Dit heeft te maken met dezelfde reden waarom een dergelijk apparaat nog niet beschikbaar is voor de mens. Lees meer daarover hieronder.
Waarom kunnen microchips worden geïmplanteerd, maar geen GPS-trackers?
Dit is de meest voorkomende misvatting wat GPS en implantaten voor honden betreft. Als hondenbezitter is het goed om te weten wat het verschil is tussen implanteerbare chips die worden gebruikt voor de identificatie van je huisdier en GPS-trackers, een ander type technologie. In tegenstelling tot identificatiechips, worden GPS-trackers gebruikt om de locatie van je hond in realtime te volgen.

Er zijn verschillende redenen waarom het op dit moment niet mogelijk is om een GPS-tracker in een hond te laten implanteren. Denk maar aan elk apparaat dat je kent dat gebruikmaakt van GPS-technologie, bijvoorbeeld een smartphone of autonavigatiesysteem. Een dergelijk apparaat bestaat uit allerlei belangrijke onderdelen die het apparaat laten werken, zoals een batterij of een scherm dat GPS-locatiegegevens weergeeft.
Er zijn twee belangrijke redenen waardoor je geen GPS-tracker in je huisdier kunt laten implanteren.
Reden 1: de grootte
De Tractive GPS-tracker voor honden is ongeveer 72 x 29 x 16 millimeter groot en weegt zo’n 30 gram. Hieronder kun je zien hoe groot de GPS-tracker is. Je kunt zo’n apparaat eenvoudig aan de halsband of het tuigje van je huisdier vastmaken:

De tracker is klein, licht en zo ontworpen dat hij comfortabel op de halsband van je hond past, net zoals wanneer je een horloge of smartwatch om hebt.
Stel je voor dat de wijzerplaat van een horloge onder je huid wordt geïmplanteerd. Dat zou niet bepaald prettig aanvoelen! Door het formaat zou het dus niet handig of veilig zijn om een GPS-tracker in je hond te laten implanteren.
Ter vergelijking: een implanteerbare identificatiechip is ongeveer 11 millimeter lang en twee millimeter dik en dus ongeveer net zo groot als een rijstkorrel. Omdat een microchip veel kleiner is, kan deze veilig onder de huid tussen de schouderbladen van je hond worden ingebracht. Zoals je hieronder kunt zien, gaat het om een eenvoudige elektronische chip in een glazen cilinder:
Waarom is er een verschil in grootte tussen GPS-trackers en implanteerbare chips?
De huidige implanteerbare chips bevatten geen informatie over je huisdier. Ze hebben geen andere functie dan het verstrekken van een identificatienummer dat aan je huisdier kan worden gekoppeld. Ze bevatten dus geen onderdelen of technologie voor GPS.
Dit verschil tussen implanteerbare chips en GPS-trackers verklaart waarom GPS-apparaten niet in honden kunnen worden geïmplanteerd.
Reden 2: de batterij
Zoals we eerder hebben besproken, bestaat een GPS-tracker uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn allemaal groter dan een rijstkorrel, vandaar dat het apparaat ook groter is. Je kunt de volgende onderdelen in een GPS-tracker vinden:
- GSM-module
- GPS-antenne
- LED-lampje
- luidspreker
- batterij
Standaard GPS-trackers worden geleverd met een ingebouwde batterij. De trackers moeten af en toe worden opgeladen. Aangezien een grotere batterij bijdraagt aan een langere batterijduur, neemt dit onderdeel de meeste ruimte in in de tracker. Als een GPS-tracker onder de huid van je hond zou worden geïmplanteerd, zou het niet mogelijk zijn om het apparaat op te laden.
Bovendien kan het implanteren van een lithium-ionbatterij onder de huid van je hond bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
In theorie zou je wel een tracker onder de huid van je huisdier kunnen laten aanbrengen, maar het is geen slimme oplossing. Het implanteren van een GPS-tracker in je hond is niet bepaald huisdiervriendelijk en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van het beestje.
Conclusie over GPS-implantaten voor honden
Een veilig GPS-implantaat voor honden is vandaag de dag nog niet voorhanden op de markt. Toch is er goed nieuws:
Je kunt zowel gebruikmaken van een GPS-tracker als een microchip om je hond veilig te houden.
Zelfs goed getrainde honden kunnen bang worden en wegrennen, bijvoorbeeld als ze vuurwerk horen of zich in een onbekende omgeving bevinden. Als dat gebeurt, zorg er dan voor dat de hond is uitgerust met zowel een GPS-tracker aan de halsband als een microchip. Mocht je hond ooit vermist raken, dan kun je met de LIVE Tracking-functie van de GPS-tracker je huisdier gelijk lokaliseren, zodat je hem kunt ophalen. Mocht iemand anders het beestje vinden, dan kan diegene je huisdier naar de dierenarts brengen en je hond identificeren dankzij de RFID-chip.
Hoewel het in de toekomst misschien mogelijk is om een GPS-tracker in je hond te laten implanteren, is er momenteel geen beschikbare (of betaalbare) technologie om het apparaat klein en veilig genoeg te maken om in huisdieren te laten implanteren.
Het goede nieuws is dat je geen GPS-implantaat nodig hebt. Met de Tractive GPS-tracker voor honden en de bijbehorende app kun je altijd en overal de locatie van je hond zien.
We hopen dat je iets hebt aan deze informatie! Vergeet niet dit artikel te delen met je vrienden en andere hondenbaasjes.
Misschien ook iets voor jou...
- Klantenverhalen
17. mei 2023
Imogen de hond uit een bevroren meer gered dankzij de Tractive GPS-tracker
Tractive kan het leven van je huisdier redden!
Meer lezen - Technologie
10. juni 2022
Virtuele omheining van Tractive GPS voor honden en katten
Wil je voorkomen dat je hond of kat wegloopt? Deze omheining kan helpen...
Meer lezen - Goed om weten
27. september 2023
Een tuigje omdoen bij je hond in 7 eenvoudige stappen
Stapsgewijze instructies voor het omdoen van een tuigje bij een hond.
Meer lezen - Goed om weten
21. september 2023
Slaap je met je hond in bed? Dit zijn de voor- en nadelen
Ontdek of het verstandig is om je hond bij je in bed te laten slapen.
Meer lezen