Het territorium van een kat: hoe ver gaat je kat van huis?
Alle katten hebben een territorium dat ze op de een of andere manier zullen verdedigen. Wil je meer te weten komen over dit kattengedrag en waar je rekening mee moet houden? Lees dan gauw verder.
Of je nu een buitenkat of een binnenkat hebt, katten zijn territoriale dieren en ze zullen hun eigen territorium altijd willen verdedigen. Waarom bakenen ze hun territorium af? Hoe ver lopen ze van huis? Hoe groot is het leefgebied en territorium van een kat? Kom hier alles over te weten, zodat je nog beter voor je huisdier kunt zorgen.
Ontdek waar je kat zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezen- Het leefgebied en territorium van een kat
- Waarom bakenen katten hun territorium af?
- Waarom het belangrijk is om het territorium van je kat te kennen
- Weet waar je kat heen gaat
- De verschillende delen van het territorium
- Op welke manieren bakent een kat zijn territorium af?
- Wat moet ik rekening mee houden?
- Meerdere katten in een huishouden en hun territoria
- Het territorium van een buitenkat
- Territoria van buitenkatten en wilde katten
- Hoe groot is het territorium van een wilde kat?
- Hoe groot is het territorium van een huiskat?
- 3 manieren om je kat veilig te houden, waar hij ook rondloopt
- Houd het welzijn van je kat in de gaten
- Houd je kat veilig in zijn hele leefgebied en territorium
Het leefgebied en territorium van een kat
Een territorium is het gebied dat een kat verdedigt tegen indringers. Deze indringers kunnen bijvoorbeeld de katten of honden van je buren zijn of wilde dieren.
Het leefgebied is het gebied waarin de kat rondwandelt. Als je kat buiten mag rondlopen, dan kan zijn territorium de achtertuin zijn.
Het leefgebied is een stuk groter en kan dus je achtertuin en de bredere omgeving omvatten. De leefgebieden van katten kunnen elkaar overlappen. Dit kan later leiden tot territoriale conflicten als je niet oplet waar je kat uitspookt.
💡Maar door je kat in realtime te volgen, kun je snel ingrijpen als hij te ver afdwaalt.
Bijvoorbeeld met een GPS-tracker voor katten die over elk bereik werkt en die zelfs wereldwijd kattenlevens heeft gered.
Waarom bakenen katten hun territorium af?
Alle katachtigen, waaronder leeuwen, tijgers, panters en dus ook je lieve kat, zijn territoriaal van aard. Het afbakenen van een territorium is een overlevingstactiek die wilde katten gebruiken om een gebied veilig te stellen voor de jacht of voortplanting. Dit is dus een aangeboren en instinctmatig gedrag.
De mate waarin territoriaal gedrag wordt geuit is afhankelijk van de levensstijl van je kat. Een buitenkat heeft een grotere verdedigingsdrang dan een binnenkat die regelmatig eten krijgt en waar vaak mee wordt gespeeld.
Het onderhouden van een territorium is geen makkelijke taak, maar het zorgt ervoor dat een kat toegang heeft tot voldoende voedsel en potentiële partners om mee te paren. Een kat onderhoudt zijn territorium door te patrouilleren, de grenzen te markeren en het te verdedigen tegen indringers, vooral andere katten.
Gedomesticeerde buitenkatten hebben een groter leefgebied dan binnenkatten. Wilde katten (met weinig tot geen contact met mensen) hebben een groter territorium, omdat ze hun eigen eten moeten vinden of op voedsel moeten jagen.
💡Naast het in realtime en over een onbeperkt bereik volgen van je kat, helpt het Tractive-apparaat je ook om beter inzicht te krijgen in het territorium van je kat.
Hieronder vind je een voorbeeld van het territorium van een kat die is uitgerust met de Tractive GPS-tracker voor katten:
Waarom het belangrijk is om het territorium van je kat te kennen
Het territorium van je kat kan gevaarlijk zijn voor je huisdier. Check daarom op de volgende dingen:
- Agressieve huisdieren bij de buren
- Stortplaatsen in de buurt met voedsel dat mogelijk schadelijk is voor katten
- Giftige planten in je tuin en elders in het territorium van je kat
- Gebieden waar bewoners mogelijk schadelijke stoffen zoals pesticiden hebben gebruikt
- Dieven die op de loer liggen
- Dicht beboste gebieden waar je kat kan verdwalen
…en de eindeloze lijst met gevaren waarmee je kat te maken kan krijgen als hij buiten rondloopt.
⚠️ Volgens onderzoekers aan de University of California-Davis kunnen binnenkatten tussen de 15 en 17 jaar oud worden. Aan de andere kant worden buitenkatten slechts 2 tot 5 jaar oud. Tenzij je natuurlijk voorzorgsmaatregelen neemt en op de veiligheid van je kat let.1
💡Stel je voor dat je met één blik op je telefoon kunt zien waar je kat zich bevindt.
Of dat je direct een waarschuwing krijgt zodra je kat zijn territorium verlaat en een gevaarlijke no-go zone betreedt?
Of dat je de favoriete plekjes van je kat kunt ontdekken en precies weet waar hij zich verstopt, jaagt of rondhangt. zodat je weet waar je moet zoeken als hij vermist raakt.
Dit alles en meer is mogelijk met je eigen Tractive CAT Mini GPS, met liefde ontwikkeld voor katten en voor jouw gemoedsrust als kattenbaasje.
Weet waar je kat heen gaat
Bekijk de locatie van je kat in realtime en volg elke stap. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver van huis afdwaalt. Ontdek de favoriete plekjes van je huisdier. Laat anderen ook een oogje in het zeil houden.
De verschillende delen van het territorium
Het territorium van je kat kan worden onderverdeeld in verschillende delen en de grootte is afhankelijk van de levensstijl van je binnen- of buitenkat.
- Het kernterritorium is een plek waar de kat zich veilig voelt. De kat eet, slaapt en doet zijn behoefte binnen dit hartsgebied.
- Het jachtgebied reikt verder dan de grenzen van het kernterritorium. Dit is het jachtterrein van je kat waar hij op muizen, vogels en andere prooien jaagt.
- Gedeelde territoria zijn plekken die je kat deelt met andere mensen en huisdieren. Een voorbeeld van een gedeeld territorium kan je woonkamer of tuin zijn, waar het hele gezin samenkomt.
Op welke manieren bakent een kat zijn territorium af?
Misschien heb je het niet door, maar wanneer je kat tegen je wrijft, dan claimt hij jou als onderdeel van zijn territorium. De geurklieren van een kat bevinden zich onder meer op de wangen, op het voorhoofd, rondom de kin en bij het begin van de staart. Deze geurklieren geven feromonen af om je te markeren.
Dit is ook de reden dat je kat tegen meubels, schoenen en andere voorwerpen wrijft. Verder kan een kat zijn terrein markeren door je een kopje te geven als je bent weggeweest en nieuwe geuren meebrengt.
Wanneer een indringer het territorium van je kat betreedt, dan kan je kat agressie inzetten om de indringer te verjagen. Dit gebeurt ook als de kat normaal ontspannen en vriendelijk is. De haartjes gaan overeind staan en je kat kan sissen, de tanden ontbloten en mogelijk zelfs de indringer aanvallen. Een kat springt ook weleens op de rug van een grote hond om hem duidelijk te maken dat de hond zijn territorium moet verlaten.
Katten markeren ook hun territorium door te krabben met hun voorpoten. Hierdoor kunnen ze dankzij de geurklieren in hun pootjes een geurtje achterlaten. Buitenkatten kunnen aan bomen of houten palen krabben. Zorg thuis voor een krabpaal om te voorkomen dat je binnenkat aan je bank gaat krabben. Wrijf wat kattenkruid op een krabpaal, zodat je kat sneller gebruikmaakt van de krabpaal.
Lees meer: Zo zorg je ervoor dat je kat stopt met krabben aan meubels
Katten willen het liefst minstens één keer per dag de grenzen van hun territorium patrouilleren om te controleren of alles nog in orde is, zodat ze zo nodig opnieuw de grenzen kunnen markeren. Ze houden hun territorium nauwlettend in de gaten!
(En als je in een GPS-tracker voor katten investeert, kun je precies zien waar je kat elke dag rondloopt, zodat je er volledig zeker van kunt zijn dat hij veilig is.)
Sproeien bij katten
Katten markeren ook hun territorium door met urine te sproeien.
Buitenkatten sproeien tegen een verticaal oppervlak, zoals struiken, palen, stenen of bomen, door de staart omhoog te houden en achterwaarts een straal urine tegen het voorwerp te spuiten. Urine wordt als geursignaal voor andere katten gebruikt om de boodschap over te brengen dat het gebied bezet is.
Na verloop van tijd wordt de urinegeur minder sterk. Daarom zal een kat een gebied om de paar dagen opnieuw afbakenen als hij merkt dat de geur afneemt.
Als je een aanhoudende muskusachtige geur in je tuin of rondom de struiken in de buurt van je huis ruikt, dan kan het zijn dat een kat daar regelmatig sproeit.
💡Hiermee wil een kat vertellen dat het zijn territorium is.
Uiteraard is het minder fijn als een kat in huis buiten de kattenbak plast. Het kan een teken zijn dat een andere kat in de buurt is, bijvoorbeeld een ‘vreemde’ kat die binnenkomt of langs de ramen loopt. Je kat markeert dan zijn territorium om de indringer te laten weten dat hij daar de baas is.
⚠️ Als je kat in huis plast of sproeit, kan het ook te maken hebben met stress of een medische oorzaak, zoals een blaasontsteking.
Mocht je kat in huis plassen of sproeien, dan kun je de dierenarts raadplegen over mogelijke oorzaken en oplossingen voor dit probleem. Medicatie of feromonenverdampers kunnen een kat helpen te kalmeren en het sproeigedrag verminderen.
Wat moet ik rekening mee houden?
Alle katten markeren en verdedigen op de een of andere manier hun territorium. Dit doen ze door tegen jou of de meubels te wrijven, voorwerpen te krabben of tegen een oppervlak te sproeien.
Zorg voor voldoende krabmogelijkheden, zoals een krabpaal, als je een binnenkat hebt. Sommige katten vinden het fijn om op hoge plekken te liggen waar ze hun territorium kunnen overzien.
Meerdere katten in een huishouden en hun territoria
Als je twee of meer katten in huis hebt, willen ze hun territorium misschien niet delen, tenzij ze broers en zussen zijn.
Als je katten van elkaar wegrennen, naar elkaar sissen, op verschillende plekken slapen of als een van de katten de baas speelt over de andere, dan moet je mogelijk ingrijpen om de katten elk hun eigen territorium in huis te helpen vinden. Dit kun je doen door de katten apart te voeren en meerdere kattenbakken te plaatsen.
Houd er rekening mee dat conflicten tussen meerdere katten in huis kunnen leiden tot agressie of het afzetten van urine als geurmarkering om hun territorium af te bakenen.
Deze problemen kun je vermijden door elke kat een veilige en vertrouwde slaapplaats te geven. Hierdoor kunnen je katten zich terugtrekken en ongestoord rusten. Deze plekjes moeten je katten niet het gevoel geven dat ze in een hoek worden gedreven. Zorg er dus voor dat elke kat voldoende ruimte heeft en dat er een ontsnappingsmogelijkheid is naar een andere ruimte.
Het territorium van een buitenkat
Een buitenkat gaat vaker op patrouille om hun territorium te onderhouden. Er zijn tenslotte allemaal andere dieren en mensen die elke dag zijn territorium doorkruisen. Als er andere katten in zijn territorium zijn geweest, dan gaat de buitenkat sproeien op deze plek om de geur van de indringer(s) te maskeren.
Ongecastreerde of ongesteriliseerde katten leggen vaak grotere afstanden af en hebben een groter territorium. De geurmarkeringen die ze achterlaten zijn van groter belang. Hiermee markeren ze niet alleen de grenzen van het territorium, maar geven ze ook aan dat ze willen paren.
Lees meer: Heb je een krolse kat? Dit is alles wat je moet weten.
Territoria van buitenkatten en wilde katten
Als je een kat hebt die graag buiten is, dan kan je huisdier wilde katten tegenkomen tijdens zijn verkenningstocht. Maar wat is het verschil tussen buitenkatten en wilde katten?
Buitenkatten
De meeste buitenkatten hebben een baasje en komen geregeld in contact met mensen. Ze worden bijvoorbeeld regelmatig gevoerd, ze worden naar de dierenarts gebracht en ze kunnen een deel van de dag of nacht thuis doorbrengen.
Deze katten hebben een veilig onderkomen. Daarom is hun territorium vaak niet zo groot. Zo kan de achtertuin al groot genoeg zijn.
Wilde katten
Wilde katten hebben weinig of geen contact met mensen. Ze hebben geen gegarandeerde voedselbron en moeten zelf op jacht gaan naar voedsel. Daarom hebben ze een veel groter territorium. Wilde katten zijn vaak bang voor mensen en zoeken geen contact met ons op.
Hoe groot is het territorium van een wilde kat?
De afstand die een wilde kat aflegt, hangt af van de beschikbaarheid van voedsel en mogelijke paringspartners. Sommige katten kunnen meerdere kilometers per dag reizen om te jagen of hun territorium te verdedigen.
Geschat wordt dat wilde katten een territorium hebben van 8000 vierkante meter tot 4 vierkante kilometer. Katers hebben een groter territorium dan poezen. Verder kan het territorium van een kater overlappen met de territoria van verschillende poezen, waardoor hij een grotere kans heeft om een paringspartner te vinden.
Hoe groot is het territorium van een huiskat?
Een huiskat (of het nu gaat om een binnen- of een buitenkat) hoeft niet ver van huis te zwerven, omdat hij niet op voedsel hoeft te jagen. Huiskatten jagen dus eigenlijk vooral voor plezier. Ze weten namelijk dat hun bakje elke dag wordt gevuld. Bovendien worden huiskatten vaak gecastreerd of gesteriliseerd, waardoor ze minder snel de buurt afzwerven op zoek naar partners.
Katers die veel buiten zijn, hebben vaak een groter territorium dan poezen. Sommige onderzoeken tonen aan dat katten meestal maar enkele tientallen meters tot een kilometer afstand afleggen. Belangrijk om te weten is dat de grootte van het territorium per kat kan verschillen en afhangt van de omgeving, de beschikbaarheid van voedsel en de reproductieve status van de kat.
Hoe ver strekt het territorium van een kat zich uit?
Hoewel het territorium van een kat flexibel kan zijn en kan veranderen, is de kans groot dat je buitenkat niet meer dan anderhalf kilometer van huis zwerft. De dagelijkse avonturen van een kat worden bepaald door bijvoorbeeld de wegen, hekken of andere dieren (zoals een grote hond) die de kat wil vermijden.
Er zijn verschillende redenen waarom katten van huis kunnen weglopen. Daarom is het altijd de moeite waard om voorzorgsmaatregelen te nemen om je kat veilig te houden.
3 manieren om je kat veilig te houden, waar hij ook rondloopt
Als je niet bekend bent met het territorium en leefgebied van je buitenkat, kan het verontrustend zijn om hem te zien verdwijnen in het bos of de wildernis.
Hieronder hebben we drie manier voor je op een rijtje gezet om zowel de gewoonten van je kat te leren kennen als vooruit te plannen voor een noodgeval (bijvoorbeeld als je kat verdwaalt), zonder zijn vrijheid of onafhankelijkheid in het gedrang te brengen.
Laat je buitenkat chippen
Zowel binnen- als buitenkatten kunnen baat hebben bij een microchip. Dit biedt een permanente identificatie voor huisdieren en er is zelfs een landelijke chip- en registratieplicht voor katten op komst.
Als je buitenkat iets te ver afdwaalt en verdwaalt binnen zijn leefgebied, kan een microchip helpen:
- Een dierenarts of een plaatselijk asiel kan je identificeren als de rechtmatige eigenaar als je kat wordt gevonden door iemand.
- Door de microchip van je kat te scannen, kunnen zij je contactgegevens vinden. Zorg er daarom voor dat je je contactgegevens actueel houdt in de lokale databank.
⚠️ Ongeveer 71% van de katten die in een dierenasiel belanden, worden uiteindelijk geëuthanaseerd, voornamelijk omdat ze niet kunnen worden geïdentificeerd wanneer ze worden binnengebracht.2
Een halsband met identiteitsplaatje wordt weliswaar wel aanbevolen, maar die kan uiteraard ook losraken of ergens vast komen te zitten. Aangezien een microchip tussen de schouderbladen van je kat wordt geïmplanteerd, is de kans klein dat de je kat deze kwijtraakt. Daarom is het veiliger om je kat te laten chippen, dan alleen een halsband te gebruiken.
Houd er rekening mee dat je met een microchip je kat niet in realtime kunt volgen; het dient alleen ter identificatie en is geen huisdierentracker.
Daarentegen kun je met een GPS-tracker voor katten in één oogopslag op je telefoon zien waar je kat zit.
Lees meer:
- Microchips voor katten en andere oplossingen om je huisdier op te sporen
- Alles wat je moet weten over microchips vs. GPS-trackers voor honden
Ontdek de favoriete plekken van je kat
Met de Tractive GPS-tracker kun je niet alleen je kat in realtime volgen, maar ook meer inzicht krijgen in het gedrag van je kat.
Zelfs de meest avontuurlijke buitenkat heeft zijn favoriete plekjes: de achtertuin van de buren, het nabijgelegen park of zelfs een schuur kilometers verderop. Plekken dus waar een kat zich graag verstopt, jaagt of gewoon rondhangt.
Deze informatie is belangrijk, vooral in noodgevallen. Als je kat bijvoorbeeld niet op tijd thuis is voor eten en je je zorgen maakt dat je viervoeter verdwaald is, dan weet je precies waar je het eerst moet zoeken.
Over het algemeen geldt: hoe eerder je begint met zoeken, hoe groter de kans dat je een vermiste kat vindt.
In een dergelijk geval kan de Heatmap en Locatiegeschiedenis van Tractive redder in nood zijn.
Hiermee kun je ontdekken waar je kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt, of je kat zich nu ergens verstopt zit, een dutje aan het doen is of bij de buren.
De meeste katten blijven meestal binnen een straal van een halve kilometer van huis. Maar ze kunnen verder afdwalen als ze een krolse kat tegenkomen of in een territoriumconflict zijn verwikkeld.
Onlangs heeft de San Diego Feral Cats Coalition zelfs een nestje zieke kittens gered en herenigd met hun moederpoes met behulp van Tractive.
Dankzij de Tractive GPS-tracker hebben ze de moederpoes gevolgd met Heatmap. Zo konden ze bepalen waar elk van haar kittens zich bevond, waarna ze de kittens in veilige huizen konden herplaatsen.
Lees meer: This Family of Sick Kittens Was Rescued With The Tractive GPS
Houd de gezondheid van je kat in de gaten
Als kattenbaasje wil je je viervoeter misschien buiten laten rondlopen en van zijn vrijheid laten genieten. Maar het buitenleven brengt gevaren met zich mee die verder gaan dan alleen auto’s die voorbijrijden of agressieve huisdieren, zoals:
- Giftige stoffen, zoals pesticiden op planten in de buurt, waar je kat misschien een hapje van wil nemen of eraan wil likken
- Bepaalde planten die giftig zijn voor katten, bijvoorbeeld in je eigen tuin of ergens in de buurt
- Allergenen uit de omgeving, zoals pollen, die bij katten ernstige niesbuien en andere ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken
- Ongedierte, zoals teken, die ernstige huidinfecties kunnen veroorzaken
- De kans dat je kat iets giftigs uit een vuilnisbak eet wat dodelijk kan zijn voor je viervoeter
Lees meer: Welke planten zijn giftig voor katten?
Hoe kun je in zulke gevallen de gezondheid en het welzijn van je kat in de gaten houden? Katten verbergen vaak tekenen van ziekte of pijn. Er is dus een kans dat je maatje zich niet zo lekker voelt, maar dat je dat misschien over het hoofd ziet.
De Tractive GPS-tracker kan dan goed van pas komen.
Activiteitentracking en gezondheidswaarschuwingen
Een van de eerste tekenen dat een kat ziek is, is vaak een vermindering in activiteit of lusteloosheid.
💡Daarom raden dierenartsen aan om de dagelijkse activiteiten van je huisdier bij te houden, zodat je eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig kunt opsporen (en mogelijk hoge rekeningen van de dierenarts kunt voorkomen).
Naast GPS is de Tractive GPS-tracker uitgerust met een ingebouwde bewegingsdetector die de dagelijkse activiteiten van je kat registreert en inzicht geeft in zijn activiteitsniveau.
Hierdoor kun je sneller en gemakkelijker checken of je kat minder actief is dan normaal, zelfs als je viervoeter verder gezond lijkt. Dit kan namelijk wijzen op ziekte, verwonding, zwangerschap of andere problemen.
Ben je vergeten de dagelijkse beweging van je kat te tracken? Dan ontvang je een gezondheidswaarschuwing die je vraagt om te letten op gedragsveranderingen en je kat tijdig naar de dierenarts te brengen.
“Soms kun je veranderingen in het dagelijkse activiteitsniveau van je kat over het hoofd zien, zoals wanneer je huisdier meer of minder actief is dan normaal.
Daarom hebben we meldingen geïmplementeerd die waarschuwen voor verminderde activiteit wanneer het aantal actieve minuten van je kat aanzienlijk afneemt. Deze meldingen bieden de mogelijkheid om in te grijpen in situaties waarin je huisdier wellicht te maken heeft met een infectie of last heeft van pijn.”
– Sebastian Raab, productmanager bij Tractive en incidentele dierenoppas
Houd het welzijn van je kat in de gaten
Zie in één oogopslag hoe het met je kat gaat dankzij de Wellness-score. Kijk of je viervoeter genoeg beweging krijgt. Herken slaappatronen. Kom problemen vroegtijdig op het spoor en houd je kat gezond.
Houd je kat veilig in zijn hele leefgebied en territorium
Te veel tijd buitenshuis kan je kat blootstellen aan allerlei gevaren.
Aan de andere kant kan je kat zich gaan vervelen, angstig worden en vernielzuchtig gedrag vertonen als hij de hele dag binnen zit.
Het is dus belangrijk om de veiligheid in de gaten te houden en de gewoontes van je kat te ontdekken, ongeacht hoe ver je kat ook graag afdwaalt.
Je kunt deze handige tips volgen:
- Breng het leefgebied en territorium van je kat in kaart met een GPS-tracker voor katten. Zo krijg je inzicht in hoe ver je kat graag afdwaalt en kun je ingrijpen als je ziet dat hij in gevaarlijke gebieden komt.
- Scheid meerdere katten in hetzelfde huishouden zodat ze elk hun eigen territorium kunnen verdedigen.
- Zorg voor voldoende krabpalen en speeltjes zodat je kat geursporen kan achterlaten en minder geneigd is om in huis te sproeien.
- Overweeg om je kat te laten steriliseren of castreren om ongewenste nestjes te voorkomen.
- Zorg ervoor dat je buitenkat is gechipt om te voorkomen dat hij in een dierenasiel terechtkomt waar hij mogelijk geëuthanaseerd kan worden als hij niet geïdentificeerd kan worden.
- Gebruik Locatiegeschiedenis op de Tractive GPS-tracker om de favoriete plekjes van je kat te ontdekken. Zo weet je waar je eerst moet zoeken als hij langer buiten is dan normaal en je vermoedt dat hij vermist is.
- Volg de activiteit van je kat om ongewone gedragingen op te merken en hem op tijd naar de dierenarts te brengen voor een preventieve controle. Je weet immers nooit wat je kat kan oppikken tijdens zijn avonturen buiten.
Wil je de Tractive CAT Mini in actie zien?
Bekijk deze korte video waarin alle voordelen worden besproken, van ontsnappingswaarschuwingen en Locatiegeschiedenis en Activiteitentracking. Kortom, alles wat je nodig hebt om je buitenkat veilig te houden terwijl hij zijn territorium verkent.
Als je dit artikel leuk vindt, deel het dan met een vriend!