Jachtgedrag: waarom jagen katten?
Je kat kan er nog zo schattig eruitzien, maar je viervoeter blijft een jager. Het jachtgedrag van katten is ook een belangrijke reden waarom ze afdwalen.
Alle katten zijn van nature jagers en vertrouwen op hun aangeboren instinct om prooien te vangen en te doden. Misschien kan het soms moeilijk te geloven zijn dat je viervoeter, die ontspannen op je schoot zit, ook een roofdier is met bliksemsnelle reflexen. In deze blogpost lees je meer over het jachtgedrag van katten en hoe je dit gedrag onder controle kunt houden. Zo kun je bijvoorbeeld een GPS-tracker voor katten gebruiken om je kat te volgen terwijl hij op jacht is naar een prooi en mogelijk te ver afdwaalt.
Ontdek waar je kat zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezen- Waarom jagen katten?
- Jachtgedrag van katten: besluipen en bespringen
- Waarom jaagt mijn kat als hij genoeg eten krijgt?
- Waarom brengt mijn kat dieren of vogels?
- Waarom spelen katten met hun prooi?
- Hoe herken ik het jachtgedrag van een kat?
- Wat zijn de gezondheidsrisico’s voor jagende katten?
- Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat jaagt?
- Houd je kat binnen
- Creëer een veilige buitenomgeving voor je kat
- Volg je kat in realtime met een GPS-tracker
- Stuur het jachtgedrag van je kat bij door middel van spel
- Geef je buitenkat extra zichtbaarheid met kleur en geluid
- Kies speelgoed dat lijkt op echte prooien
- Kies voor passende voeding
- Houd je kat binnen wanneer prooien het meest actief zijn
- Houd het jachtgedrag van je kat in de gaten en houd hem veilig
Waarom jagen katten?
Katten zijn geboren jagers met scherpe tanden, bliksemsnelle reflexen, uitstekend nachtzicht, superieur gehoor, indrukwekkende snelheid, kracht en slimme jachtstrategieën. Zowel huiskatten als wilde katten behoren tot dezelfde groep dieren, namelijk de katachtigen.
Ze lijken in veel opzichten op elkaar. Wilde katten jagen op andere dieren om vlees te bemachtigen en zichzelf en hun nakomelingen te voeden. Meestal zijn wilde katten solitaire jagers.
Gedurende vele eeuwen ontwikkelden kleine wilde kattensoorten relaties met mensen, vooral de Oude Egyptenaren. Deze katten werden gehouden om muizen en ander ongedierte te bestrijden dat zich tegoed deed aan opgeslagen graan van boeren. Hoewel semi-gedomesticeerd, waren deze katten nog geen huisdieren, want ze moesten nog steeds dagelijks hun eigen voedsel zien te vinden.
Deze deskundige jagers vormen de directe voorouders van katten.
Het jachtgedrag zit diep verankerd in het DNA van katten. Buitenkatten uiten hun jachtinstinct door muizen, veldmuizen, vogels of zelfs konijnen te vangen. Binnenkatten vertonen in hun dagelijkse leven jachtgedrag door te spelen. Dit jachtinstinct kan een van de redenen zijn waarom je kat wegloopt.
Weet waar je kat heen gaat
Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.
Jachtgedrag van katten: besluipen en bespringen
Beeld je een luipaard in dat geruisloos op de Afrikaanse savanne sluipt. Elke spier is gespannen en de aandacht is volledig gericht op een antilope die rustig graast in de buurt. Plotseling maakt het luipaard een sprong. Na een korte, snelle achtervolging slaat het dier zijn prooi met zijn voorpoot en wordt de antilope gedood met een nekbeet.
Jouw kat is als het ware een kleinere versie van dat Afrikaanse luipaard. De prooi is uiteraard niet zo groot als een antilope, maar eerder iets van passende omvang, zoals een zangvogel of een muis. Desalniettemin vertoont het jachtgedrag van je huiskat opvallende gelijkenissen met dat van een leeuw, luipaard, lynx of poema.
Veel katten besluipen en bespringen hun prooi. Wanneer ze hun prooi vinden, zakken ze laag bij de grond en bespringen ze deze geruisloos. Op het juiste moment bespringen ze de prooi om deze te grijpen. Andere katten geven er de voorkeur aan hun prooi vanuit een hinderlaag te besluipen en hun prooi te verrassen voordat ze toeslaan.
Een kat kan dan een nekbeet toebrengen. Dat houdt in dat er in het ruggenmerg van de nek wordt gebeten.
Waarom jaagt mijn kat als hij genoeg eten krijgt?
In tegenstelling tot honden zijn huiskatten minder selectief gefokt. Hierdoor behouden ze hun oorspronkelijke jachtgedrag. Voor katten is jagen net zo natuurlijk als eten en slapen.
De behoefte om te jagen is niet gekoppeld aan honger. In het wild jagen katten voortdurend, zelfs als ze geen honger hebben, omdat ze nooit weten wanneer hun volgende maaltijd beschikbaar zal zijn. Als een kat zou wachten tot hij erg honger heeft om te jagen, kan hij te zwak zijn om een prooi te vangen.
Hoewel je kat mogelijk geen wilde prooi nodig heeft om te overleven, heeft hij nog steeds een sterk jachtinstinct. Daarom kan je kat gaan jagen, zelfs als hij voldoende te eten krijgt.
Waarom brengt mijn kat dieren of vogels?
Legt je kat dode muizen of misschien zelfs een levende muis aan je voeten neer? Dit gedrag kan erop wijzen dat je kat jou beschouwt als een deel van zijn familie. Katten delen hun vangst vaak, net zoals een moederpoes prooidieren zou delen met haar kittens.
Dit komt doordat jouw kat jou doorgaans ziet als een grotere, minder behendige kat. Dus wanneer je kat je zijn ‘cadeautjes’ brengt, is dat eigenlijk zijn manier om je te ‘leren’ hoe je moet jagen.
Binnenkatten jagen ook, maar hun prooi bestaat meestal uit speelgoedmuizen of -ballen. Ondanks dat dit speeltje niet gegeten kan worden, beschouwt je kat het als een geschenk. Door je kat onder toezicht buiten te laten spelen, kan hij zijn jachtinstinct beter ontwikkelen.
Waarom spelen katten met hun prooi?
Soms lijkt een kat te spelen met zijn prooi, maar eigenlijk probeert de kat zijn prooi uit te putten voordat hij overgaat tot een dodelijke beet.
Dit gedrag is logisch als je bedenkt op welke dieren katten normaal gesproken jagen:
- Muizen en ratten hebben scherpe snijtanden en kunnen een kat bijten en verwonden.
- Vogels hebben puntige snavels die eveneens schade kunnen veroorzaken.
Door de prooi uit te putten, vermindert de kat het risico op verwondingen. Pas wanneer de prooi is uitgeput, zal de kat een dodelijke nekbeet toebrengen.
Katten kunnen hun prooi in de lucht gooien, wat er speels uitziet maar dit kan ertoe leiden dat de prooi zijn botten breekt. Op zijn minst zal de prooi verdoofd raken, waardoor de kat de kans krijgt om de fatale beet toe te brengen.
Een andere reden dat katten met hun prooi kunnen spelen, is dat ze weinig ervaring hebben met jagen.
- Kittens oefenen hun jachtvaardigheden door hun moeder te observeren en later haar te vergezellen tijdens de jacht.
- Een kat die op jonge leeftijd gescheiden is van zijn moeder, heeft mogelijk niet de gelegenheid gehad om zijn jachtvaardigheden te perfectioneren. Dit kan leiden tot verlatingsangst.
- Een binnenkat die af en toe naar buiten gaat, is misschien niet bedreven genoeg om zijn prooi te doden, maar kan er toch mee spelen door deze met zijn voorpoten te slaan.
Hoe herken ik het jachtgedrag van een kat?
Zelfs wanneer katten niet actief aan het jagen zijn, zullen ze hun instincten demonstreren, vooral jonge katten die hun jachtvaardigheden aanscherpen door alles te bespringen wat beweegt.
Tijdens het jagen kunnen katten hun prooi achtervolgen, besluipen, bespringen en meppen. Je kunt dit gedrag stimuleren tijdens speelsessies. Hieronder vind je enkele ideeën:
- Papieren zak: Open een grote papieren zak op de grond. Doe alsof je een muis bent en krab met je vingers langs de achterkant van de zak. Observeer hoe je kat zich richt op het geluid, met zijn achterpoten trappelt en in de zak springt. Pas op dat je niet wordt gebeten.
- Stok of hengel: Maak een touwtje vast aan het eind van de stok of hengel. Ga om de hoek van een muur staan waar je kat je niet kan zien. Beweeg de stok heen en weer. Wacht een minuutje en trek dan de touw een paar centimeter naar je toe. Je ziet hoe je kat geïnteresseerd raakt en zich voorbereidt om de ‘prooi’ te besluipen. Trek opnieuw zachtjes aan de touw en bereid je voor op een aanval!
- Verdwijnend touwtje: Plaats een touwtje op de grond en bedek een groot deel ervan met een kleedje, waardoor er maar een stukje touw zichtbaar is. Trek langzaam aan het touwtje, zodat het onder het kleedje ‘verdwijnt’. Geniet van het schouwspel terwijl je kat wild op zoek gaat naar het verborgen touwtje!
Wat zijn de gezondheidsrisico’s voor jagende katten?
Hoewel katten van nature jagers zijn, brengt de jacht op prooien buitenshuis bepaalde risico’s met zich mee. Niet alleen kunnen katten tijdens het jagen gewond raken, maar ze lopen ook het risico op ziektes door het eten van wilde prooien.
- Veel wilde dieren die katten kunnen vangen, zoals muizen, ratten en zangvogels, kunnen darmparasieten bevatten, zoals spoelwormen. Deze parasieten kunnen leiden tot symptomen zoals diarree en braken bij katten en kunnen worden overgedragen aan andere huisdieren of zelfs aan mensen.
- Toxoplasmose is een veelvoorkomende parasiet bij buitenkatten. Katten kunnen besmet raken door geïnfecteerde muizen of ratten te eten, of door in contact te komen met geïnfecteerde uitwerpselen.
Hoewel katten met toxoplasmose mogelijk geen symptomen vertonen, kunnen ze de parasiet overdragen aan mensen die in contact komen met hun uitwerpselen. Vooral zwangere vrouwen kunnen ernstige complicaties krijgen als ze besmet raken met de parasieten.
Andere ziektes zoals de kattenziekte, leptospirose en het hantavirus kunnen worden overgedragen door knaagdieren, ofwel op katten of rechtstreeks op mensen.
Voor extra voorzorgsmaatregelen is het aan te raden wegwerphandschoenen te dragen bij het hanteren van een prooi die je kat thuisbrengt, en het dode dier op een veilige manier te verwijderen. Probeer indien mogelijk te voorkomen dat je kat de prooi opeet. Na het schoonmaken van de kattenbak van je kat, is het verstandig je handen grondig te wassen met water en zeep.
Het is raadzaam om regelmatig ontlastingsonderzoeken bij je buitenkat te laten uitvoeren om mogelijke darmparasieten op te sporen. Je dierenarts kan een passende behandeling aanbevelen. Overweeg ook preventieve maatregelen tegen vlooien en teken als je kat graag buiten vertoeft.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat jaagt?
Het is niet alleen onaangenaam als je kat prooien meeneemt naar huis, maar het blijkt dat huiskatten ook een gevaar vormen voor de biodiversiteit1. Om te voorkomen dat je kat jaagt, raden we het volgende aan:
Houd je kat binnen
Een effectieve methode om te voorkomen dat je kat jaagt, is door hem binnen te houden. Zorg voor een stimulerende leefomgeving waarin je kat zijn natuurlijke jachtgedrag kan uiten. Denk aan krabpalen, katvriendelijke kamerplanten en voldoende speeltijd.
Toch zijn er ook voordelen om je kat onder begeleiding naar buiten te laten gaan, zoals beweging, zonlicht en stimuli uit de buitenwereld. Het te lang binnenhouden van je kat kan leiden tot verveling, stress of zelfs angst.
Creëer een veilige buitenomgeving voor je kat
Als je kat behoefte heeft aan tijd buitenshuis, overweeg dan te investeren in een buitenruimte, zoals een ‘catio’. Zo’n kattenren kan het leven van je kat verrijken en biedt bescherming tegen de mogelijke gevaren van buiten, zoals ongedierte, pesticiden, mensen, roofdieren en meer. Wees echter voorzichtig met planten die giftig kunnen zijn voor katten.
Volg je kat in realtime met een GPS-tracker
Door gebruik te maken van de Tractive GPS-tracker voor katten kun je je huisdier volgen terwijl hij buiten ronddwaalt. Het is een natuurlijk gedrag voor katten om weg te lopen en een van de redenen hiervoor is het jachtinstinct.
“Voorheen had ik moeite om mijn katten te vinden, maar sinds ik Tractive gebruik, kan ik ze eenvoudig lokaliseren, zelfs als ze druk bezig zijn met jagen en mij negeren als ik ze roep.
De geluidsfunctie van de tracker stelt me ook in staat om ze te roepen als ze te ver weg zijn om mijn stem te horen. Ze hebben geleerd om naar huis te komen wanneer ik het geluid van de GPS-tracker inschakel!
Tractive is echt een waardevolle aankoop voor mijn katten!”
In de winter kunnen sneeuw en koud weer van invloed zijn op het reukvermogen van een kat. Hierdoor kan je kat het lastig vinden om de weg terug naar huis te vinden. Als je kat dus weer eens ervandoor is gegaan, kun je met de Tractive GPS-tracker elke stap van je kat volgen totdat hij veilig weer bij jou is.
“De Tractive GPS-tracker is de beste tracker voor katten die je kunt kopen en deze behoort tot de top wat betreft kwaliteit. Ik kan eenvoudig veilige zones instellen, zoals mijn huis, en zodra mijn kat die zone verlaat, krijg ik meteen een melding. Deze tracker heeft waarschijnlijk het leven van mijn kat gered toen ze een vogel achtervolgde en verdwaald raakte. Ze was behoorlijk geschrokken, maar dankzij de GPS-tracker kon ik haar snel lokaliseren. De chip van de Tractive GPS-tracker berekent regelmatig de locatie van mijn kat en werkt de kaart elke 2 tot 3 seconden bij. Bovendien heeft het een handige lichtfunctie die helpt bij het lokaliseren van mijn viervoeter, vooral ’s nachts.”
– Clair Chesterman, eigenaar van CFA en CCA-geregistreerd bedrijf, FluffyMeowPaws3
Stuur het jachtgedrag van je kat bij door middel van spel
Houd je kat gedurende de dag bezig met korte, maar intensieve speelsessies. Aangezien katten het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang, is het raadzaam om deze speelmomenten te plannen tijdens deze periodes. Maak gebruik van deze sessies om je kat te trainen in eenvoudige gedragingen. Op deze manier kan je kat genieten van zowel mentale als fysieke stimulatie en versterk je je band met je huisdier.
Geef je buitenkat extra zichtbaarheid met kleur en geluid
Door eenvoudigweg een bel aan de halsband van je kat te bevestigen, kun je voorkomen dat hij onopgemerkt wilde dieren besluipt. Het geluid van de bel kan prooien waarschuwen en hen de kans geven om te ontsnappen voordat de kat ze kan benaderen.
Vogels beschikken over uitstekend kleurenzicht. Daarom kan een kleurrijke halsband of tuigje prooien waarschuwen, zodat vogels en andere dieren de mogelijkheid krijgen om op tijd te ontsnappen.
Of je nu kiest voor een halsband met een belletje of een kleurrijke halsband, kies altijd voor een exemplaar met een veiligheidssluiting. Dit zorgt ervoor dat je kat weg kan komen als de halsband of bel ergens aan vast komt te zitten, zoals aan een hek of tak.
Kies speelgoed dat lijkt op echte prooien
Speelgoedmuizen kunnen dienen als een aantrekkelijk doelwit voor de natuurlijke jachtinstincten van je kat. Door actief met je kat te spelen, bied je een uitlaatklep voor het roofzuchtige gedrag en kan je kat zijn overtollige energie kwijt die anders gebruikt zou worden voor de jacht.
Kies voor passende voeding
Zorg voor kattenvoer met een hoog vleesgehalte, iets wat een kat van nature zou eten.
- Bied gedurende de dag regelmatig kleine maaltijden aan, wat meer past bij de natuurlijke jachtpatronen van een kat
- Het verstoppen van voedsel op verschillende plaatsen in huis moedigt je kat aan om op jacht te gaan.
- Voerpuzzels kunnen ook een uitdaging vormen voor je kat, aangezien je huisdier ervoor moet werken.
Houd je kat binnen wanneer prooien het meest actief zijn
Om de kans op ontmoetingen met prooidieren te minimaliseren, is het raadzaam je kat binnen te houden rond zonsopgang en zonsondergang. Dit zorgt niet alleen voor de veiligheid van je kat, maar vermindert ook de gelegenheid voor jachtavonturen.
Houd het jachtgedrag van je kat in de gaten en houd hem veilig
Katten zijn van nature jagers. Door het natuurlijke jachtgedrag van katten te begrijpen, kun je ervoor zorgen dat je kat gezond en veilig blijft.
- Zorg voor een stimulerende binnenomgeving voor je kat. Stuur het jachtgedrag van je kat bij met interactieve speeltjes die op prooien lijken, zoals speelgoedmuizen, of voerautomaten die je kat uitdagen om voor zijn maaltijden te werken.
- Bied een veilige buitenruimte voor je kat. Let goed op wat er zich in de buitenomgeving bevindt, inclusief planten die mogelijk giftig voor hen zijn.
- Overweeg om een bel aan de halsband van je kat te bevestigen. Hierdoor kan je huisdier minder effectief jagen en krijg je minder last van prooien die je kat meeneemt.
Het najagen van prooien is een van de belangrijkste redenen waarom katten de neiging hebben om weg te rennen. Om dit gedrag beter onder controle te houden, raden we aan de locatie van je kat te volgen met een GPS-tracker voor katten. Met een Tractive GPS-tracker kun je je kat in realtime volgen, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald tijdens zijn jachtavonturen.
Ben je nieuwsgierig naar de favoriete jachtplekken van je kat? Overweeg dan de locatiegeschiedenis van Tractive in te schakelen. Hiermee kun je je kat volgen, zelfs in gebieden zonder netwerk- of mobiele dekking:
Vind je dit artikel leuk? We hebben ook een blogpost over het jachtinstinct bij honden. En als je iemand kent wiens kat ‘cadeautjes’ meeneemt, deel dan dit artikel met hem of haar!