Heb je een krolse kat? Dit is alles wat je moet weten.

13. mei 2022

Is je kat krols? Volg onze tips en wees voorbereid op het paargedrag van je kat. Zo weet je wat je kunt doen om je trouwe maatje te helpen.

calico cat outside

Enkele jaren geleden mocht ik tot mijn genoegen twee schattige pasgeboren kittens grootbrengen. We gaven ze flesvoeding en ze groeiden op tot grote, gezonde jong volwassen katten. Op een gegeven moment begonnen ze echter vreemd gedrag te vertonen en ik besefte al snel dat dat kwam omdat ze seksueel volwassen waren geworden. De katten zijn krols! Maar wat moet je doen als je dit gekke gedrag en het nieuwe paringsritueel van je maatje opmerkt? Hoe herken je de tekenen van een krolse kat? En hoe kun je het beste ermee omgaan (vooral als je een ongewenste dracht bij de poes wilt voorkomen)? In het artikel hieronder gaan we in op deze en andere vragen. Ontdek bovendien de beste manier om je kat te allen tijde in de gaten te houden.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor katten

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Wat betekent het als een kat krols is?

Mogelijk heb je weleens gehoord van een ‘krolse kat’ of eenloopse hond. Tijdens de ‘krolsheid’ is een vrouwelijke kat vruchtbaar en dus bereid om te paren. Na dekking kan een poes drachtig worden. Deze fase van haar seksuele cyclus noemen we de oestrus en dit treedt al op tussen de leeftijd van 5 tot 10 maanden. (Vergeet niet dat katten sneller oud worden dan mensen).

De eerste keer dat ik doorhad dat mijn jonge katten krols waren, was toen het leek alsof ze met elkaar gingen paren, hoewel ze broer en zus waren. 😨

een zwarte en een gele kat die met elkaar knuffelen
Maya en Beta – broer en zus.

Ja, dit kan en zal soms gebeuren. Dit komt vooral voor bij katten die niet zijn blootgesteld aan veel andere wilde katten. Tijdens de krolsheid zorgt het sterke, natuurlijke paringsinstinct ervoor dat katten proberen te paren met elke kat van het andere geslacht in de buurt. Krolse katten houden zich niet aan de regels over hoe mensen vinden dat ze zich ‘horen’ te gedragen!

pink triangle graphic with exclamation

Laat je katten steriliseren en castreren om ongewenste zwangerschappen (en mogelijk inteelt) te voorkomen.

Het is goed om te weten wat de tekenen zijn van een krolse kat, zodat je er beter mee kunt omgaan.

Tekenen en symptomen van krolsheid bij katten

Houd rekening met de volgende tekenen en symptomen van krolsheid die je poes kan vertonen als ze krols is. Je kat kan:

 • gekke geluiden gaan maken
 • onrustiger worden
 • laag bij de grond kruipen
 • meer aanhankelijk worden met mensen, voorwerpen en andere dieren
 • het eigen geslachtsdeel vaker likken
 • naar buiten proberen te ontsnappen
 • de paringshouding aannemen (achterwerk in de lucht, staart opzij)
 • urineren om territorium af te bakenen
 • de eetlust verliezen

Dus of je niet-gesteriliseerde kat nou miauwt, kreunt of huilt, vreemd loopt, tegen jou en je meubels in het huis aanwrijft of een stuk vaker haar geslachtsdeel likt, als je kat een of meer van deze symptomen vertoont, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een krolse kat. Laten we nu eens kijken naar menstruatie en krolsheid (cyclus) bij katten.

krolse kat lapjeskat die tegen iemand aanwrijft

Komt menstruatie voor bij poezen?

Poezen hebben een maandelijkse cyclus, maar deze verschilt nogal van die van een vrouw. Bij vrouwen wordt het baarmoederslijmvlies om de 32 dagen ongeveer afgestoten, maar bij katten en bepaalde zoogdieren wordt het oude baarmoederslijmvlies weer opgenomen door het lichaam. Hierdoor ontstaat er geen bloeding. Dit gebeurt tijdens de oestrus, zoals hieronder beschreven.

Tijdens de krolsheid kan er licht bloedverlies optreden bij je kat, maar het komt vaker voor dat een poes die ‘ongesteld’ is de bovenstaande tekenen van een krolse kat vertoont. Neem contact op met je dierenarts als je hevig bloedverlies opmerkt bij je poes of kater.

Krolsheid bij katten

Alle poezen doorlopen een natuurlijke cyclus, tenzij ze gesteriliseerd of drachtig zijn. Dit wordt ook wel de oestrische cyclus genoemd. Tijdens deze periode kan een kat zich voortplanten, dat wilt zeggen paren en kittens krijgen. De fasen van krolsheid bij katten worden hieronder in detail beschreven:

Pro-oestrus

Tijdens deze fase kan een poes (niet-gecastreerde) katers aantrekken, maar ze is dan nog niet klaar om te paren. In de pro-oestrus, die 1 tot 2 dagen duurt, vertonen katten geen typische tekenen van krolsheid.

Oestrus (krolsheid)

Vervolgens treedt de echte krolsheid bij niet-gesteriliseerde poezen op. Deze fase wordt ook wel de oestrus genoemd. Een poes zal dan een week lang ontvankelijk zijn voor paren en de aandacht van katers trekken. Dit is ook het geval wanneer ze de tekenen van een krolse kat vertoont. Als het erg gezellig wordt, dan wordt de productie van hormonen gestimuleerd en dit kan leiden tot de eisprong. Tijdens deze fase kunnen katten meerdere keren paren voordat ze drachtig worden. Wanneer een poes zwanger wordt, kunnen kittens uit hetzelfde nest verschillende vaders hebben.

😻 Tijdens de oestrus staan poezen open om te paren. Volg dus zeker onze tips hieronder om ervoor te zorgen dat je voorzichtig leert omgaan met je krolse kat.

Denk eraan dat je krolse poes kan gaan rondzwerven om op zoek te gaan naar haar volgende partner! Een kater kan ook zijn terrein verkennen in zijn zoektocht naar krolse poezen. Tijdens deze periode kun je de locatie van je kat volgen met de GPS-tracker voor katten met Activiteitenmonitoring.

Volg mijn kat

Hoelang zijn katten krols? 

Tijdens de oestrus gaat een kat potentiële partners lokken door te krijsen. Deze fase kan 1 tot 7 dagen duren. Als de poes niet wordt gedekt, wordt ze een paar weken later waarschijnlijk weer krols. De hele cyclus duurt ongeveer 3 weken, volgens Pippa Elliott, dierenarts en lid van het Royal College of Veterinary Surgeons1, en kan het hele jaar doorgaan of alleen van februari tot oktober.

Interoestrus

Wanneer een poes tijdens de oestrus niet gedekt of drachtig wordt, doorloopt ze vervolgens de interoestrus. Dit is de periode tussen de krolsheden. Tijdens deze periode vertoont ze geen specifieke tekenen van krolsheid. De poes wordt dan binnen een paar dagen of maximaal 3 weken weer krols. De cyclus van pro-oestrus, oestrus en interoestrus herhaalt zich tijdens het paarseizoen.

Anoestrus

De laatste fase wordt de anoestrus genoemd. Dit is een periode van rust voor het voortplantingsstelsel van de poes. Ze ervaart geen oestrische activiteiten, omdat het paarseizoen vaak seizoensgebonden is. Een kat wordt meestal van het voorjaar tot het najaar krols, omdat de dagen dan langer worden en er meer licht is. Hierdoor wordt de aanmaak van hormonen bij katten gestimuleerd. In de late herfst en winter worden de dagen korter, waardoor je kat mogelijk helemaal niet krols wordt. Kunstlicht kan er echter soms voor zorgen dat je kat het hele jaar door krols blijft.

Als je poes ongewoon gedrag vertoont en je niet zeker weet of ze krols is of niet, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

Nu we de fasen van krolsheid bij katten hebben behandeld, laten we eens kijken hoe we een krolse kat kunnen kalmeren en zwangerschap kunnen voorkomen.

Een krolse kat kalmeren

Het is normaal dat katten krols worden. Als je kat krols is, doet dat normaal gesproken geen pijn, maar kun je je kat wel helpen kalmeren tijdens de krolsheid. Dit zijn verschillende ideeën om een krolse kat te kalmeren:

 • houd je poes uit de buurt van katers
 • laat haar zitten op een warmtezak, warme handdoek of een elektrisch kussen of deken
 • probeer kattenkruid
 • gebruik Feliway of andere synthetische kattenferomonen
 • houd de kattenbak schoon
 • speel met je kat

Ongewenste zwangerschap bij katten voorkomen 

krolse kat na de castratie
Beta, mijn mooie, lieve kat na de castratie.

De veiligste manier om ongewenste zwangerschap bij poezen te voorkomen, is door ze te laten steriliseren zodra ze geslachtsrijp zijn. Ook is het belangrijk om je katers te laten castreren om te voorkomen dat ze ongewenste zwangerschappen veroorzaken bij poezen in de buurt.

 

Hieronder vind je een overzicht van wat je kunt doen om te voorkomen dat je kat gaat paren tijdens de krolsheid:

 • Laat je kat steriliseren of castreren voorafgaand aan of rond de eerste krolsheid.
 • Houd in de gaten waar je kat heen gaat met een GPS-tracker voor katten met Activiteitenmonitoring.
 • Scheid indien mogelijk katers en poezen in het huis wanneer een of meer katten krols zijn.
 • Laat je kat niet naar buiten als je vermoedt dat je kat krols is.
 • Maak een kattenren, zodat je kat buiten veilig beschermd is tegen andere katten.

Na de castratie probeert Beta gelukkig niet meer te paren met zijn zus of andere katten in de buurt. En dankzij de Tractive GPS Cat-tracker kan ik zijn locatie altijd volgen in de smartphone-app en hem desgewenst ophalen.

Conclusie

Je weet nu wat de tekenen zijn van krolsheid bij katten, hoelang de krolsheid duurt en wat de verschillende fasen zijn van de cyclus, hoe je een krolse kat kunt kalmeren en hoe je ongewenste zwangerschap bij katten kunt voorkomen. Verder hebben we geleerd dat krolsheid bij katten op jonge leeftijd (5 maanden oud) kan beginnen en dat het veilig is voor katten om ze rond deze tijd te laten steriliseren. De beste manieren om een ongewenste zwangerschap bij je kat te voorkomen zijn 1) je kat laten steriliseren of castreren 2) in een GPS-locatie- en activiteitentracker investeren voor je kat. Zo kan je maatje kalmeren tijdens haar natuurlijke cyclus en met plezier haar territorium verkennen, terwijl je blijvende gemoedsrust hebt.

Vond je deze post leuk? Meld je dan aan voor de Tractive-nieuwsbrief om meer nuttige informatie over katten en honden te ontvangen!


Deze post is geschreven door Chelsea Workman, dierenliefhebber (vooral van katten) en Tractive Customer Happiness and Content Manager. Ze schrijft graag over katten en honden. Daarnaast helpt ze klanten graag om hun huisdieren in de gaten te houden.

Kattentracker kopen

Misschien ook iets voor jou...

Meer artikels