Zodra honden geslachtsrijp zijn, krijgen hun natuurlijke voortplantingsdriften de overhand en zullen niet-gesteriliseerde of niet-gecastreerde honden daar ook naar handelen als ze de kans krijgen. Dit kan leiden tot een onverwacht nestje pups. Vraag je je af hoe dekking bij honden precies in zijn werk gaat? We leggen het je hieronder uit.

Onze tips voor hoe je omgaat met je hond als hij probeert te paren of als ze zich wil laten dekken:

  • Haal een reu en teef nooit uit elkaar tijdens het paren
  • Laat je hond castreren of steriliseren om ongewenste zwangerschappen en probleemgedrag te voorkomen
  • Gebruik een gps-tracker voor honden, zodat je altijd weet waar je hond is en wat hij of zij uitspookt

Wanneer paren honden?

Het paringsproces begint meestal wanneer een teefje loops wordt, ook wel oestrus genoemd. Dit gebeurt vaak rond de leeftijd van zes maanden, al verschilt dat per ras en hond. Gemiddeld worden honden twee keer per jaar loops en juist dan zijn ze het meest ontvankelijk voor dekking.

Tijdens de loopsheid kan het zijn dat je teefje ineens veel vaker naar buiten wil of zelfs probeert weg te rennen, zoals deze Reddit-gebruiker meemaakte:

Bron: Reddit

Andere tekenen dat een hond loops is? Denk aan gedragsveranderingen, zoals aanhankelijk of onrustig gedrag, en fysieke veranderingen zoals een gezwollen vulva en bloederige afscheiding.

Kunnen reuen ook loops worden?

Nee, reuen worden niet loops. ‘Loopsheid’ verwijst specifiek naar de vruchtbare fase van de voortplantingscyclus bij een teefje. Dit is het moment waarop ze gedekt kan worden en zwanger kan raken. Hoewel reuen niet loops worden, kunnen ze het hele jaar door paren zodra ze geslachtsrijp zijn wanneer ze rond de zes maanden oud zijn.

afbeelding  van roze driehoek met uitroepteken

Ook al worden reuen niet loops, een loopse teef in de buurt kan een behoorlijke invloed op hun gedrag hebben.

Hoe merken reuen dat een teefje loops is?

Reuen herkennen een loops teefje aan de geur van een speciaal feromoon: methyl-p-hydroxybenzoaat. Een loops teefje kan hierdoor erg aantrekkelijk worden voor reuen, vooral als ze nog niet gecastreerd zijn. Ze kunnen seksueel opgewonden raken en er sterk op reageren. Sommige honden vergeten zelfs te eten of drinken en kunnen proberen te ontsnappen om een partner te vinden.

Als je hond steeds probeert te ontsnappen, dan kan een gps-tracker voor honden echt een uitkomst zijn.

Houd de dagelijkse avonturen van je hond in de gaten

Volg elke stap met een onbeperkt bereik dankzij LIVE Tracking. Ontvang een melding als je hond te ver afdwaalt. Houd je viervoeter gelukkig en gezond met activiteiten- en slaapmonitoring. Ontvang gezondheidswaarschuwingen bij mogelijke problemen.

Tractive GPS-tracker kopen

Het paringsproces bij honden

Voordat er gepaard wordt, vindt er eerst een soort voorspel plaats. Denk aan snuffelen, likken, enzovoort. Zodra het vrouwtje klaar is voor dekking, bestijgt de reu haar en gaan ze paren.

  1. Eerste fase coïtus (ongeveer 2 minuten)
  2. De draai (ongeveer 5 seconden)
  3. Tweede fase coïtus (5-45 minuten)

Aanvankelijk bestijgt de reu de teef in een standaardpositie. Als ze die positie te lang zouden aanhouden, kunnen ze allebei kramp krijgen.

Daarom draaien ze, waarna ze met de achterkant naar elkaar toe staan. In deze positie gaat de paring verder. Tijdens het paren zijn verschillende organen betrokken: de baarmoeder, vagina, eikel, vulva en penis.

Tijdens de tweede fase van de paring zwelt een deel van de penis van de reu op, terwijl de spieren van de teef samentrekken. Dit wordt ook wel de koppeling genoemd en zorgt ervoor dat ze een tijdje aan elkaar vast blijven zitten1. Dit kan tot wel 30 minuten duren.

honden paren

Probeer honden nooit uit elkaar te trekken tijdens het paren! Dit kan namelijk letsel veroorzaken bij een of beide honden.

Wat gebeurt er na het paren?

Na de dekking is het teefje niet per se drachtig, maar het is wel mogelijk. Als er een bevruchting plaatsvindt, duurt de dracht gemiddeld ongeveer 63 dagen2. Wil je fokken met je hond? Zorg dan goed voor de gezondheid van je hond. Regelmatige check-ups bij de dierenarts zijn een must. Dit is niet alleen om de dracht te bevestigen, maar ook om er zeker van te zijn dat alles goed verloopt.

Hoe voorkom je dat je hond zwanger wordt?

De meest effectieve manier om een ongewenste zwangerschap te voorkomen is door je hond te laten steriliseren. Is je teef nog niet gesteriliseerd én loops? Houd haar dan uit de buurt van reuen en laat haar niet zonder toezicht naar buiten gaan. Hondenluiers kunnen handig zijn om afscheiding op te vangen, maar ze voorkomen geen dekking. Het is dus belangrijk om je hond in de gaten te houden.

Ongeplande zwangerschap van je hond ? Dit kun je met je dierenarts overwegen

Ondanks al je inspanningen kan het toch gebeuren dat je hond zwanger raakt. Hier zijn een paar opties die je met je dierenarts kunt bespreken:

  • Injecties om de dracht af te breken: Deze optie brengt risico’s met zich mee en wordt alleen aangeraden in noodgevallen.
  • Hormonale onderdrukking: Deze behandeling kan tot baarmoederproblemen leiden. Als dit echt de enige optie is, mag het alleen tijdens de hormonale rustfase worden toegediend om schade aan de baarmoeder te voorkomen.
  • Sterilisatie vóórdat de pups voldragen zijn.

Wat je ook overweegt, overleg altijd eerst met je dierenarts. De gezondheid en het welzijn van je hond staan voorop.

Mag je met je hond fokken tijdens haar eerste loopsheid?

Over het algemeen wordt afgeraden om met een teefje te fokken tijdens haar eerste loopsheid. Haar lichaam is dan nog in ontwikkeling, wat het risico op complicaties vergroot. Wacht tot ze volwassen is (dat moment verschilt per ras) en doe dit altijd in overleg met je dierenarts.

Verantwoord fokken

Hoewel voortplanting een natuurlijk proces is, brengt het fokken van honden verantwoordelijkheid met zich mee. Zorg ervoor dat zowel het moederdier als de toekomstige pups de juiste zorg krijgen. En vergeet niet: in veel regio’s is overbevolking van honden een groot probleem. Denk dus goed na en overleg met je dierenarts of fokken écht de juiste keuze is.

Castratie en sterilisatie

Ben je niet van plan om te gaan fokken met je hond? Overweeg dan om je hond te laten castreren of steriliseren. Zo voorkom je ongewenste nestjes én geef je je hond ook gezondheidsvoordelen: minder kans op bepaalde soorten kanker en vaak ook minder probleemgedrag.