Waarom loopt mijn steeds kat weg? Dit zijn de tien mogelijke redenen.
Katten kunnen om verschillende redenen weglopen. Weet jij wat de redenen kunnen zijn? Ontdek in deze blogpost waarom je kat steeds wegloopt en wat je eraan kunt doen.
Waarom lopen katten weg van huis? Dit komt wel vaker voor. Soms blijven ze uren of zelfs dagenlang weg. Hoewel katten een goed richtingsgevoel hebben, kunnen ze niet altijd de weg terug naar huis vinden. Het is belangrijk om jezelf af te vragen waarom je kat wegloopt om een oplossing voor het probleem te vinden. In dit artikel bespreken we de tien meest voorkomende redenen waarom katten weglopen. Daarnaast vind je tips over wat je hieraan kunt doen. Lees gauw verder voor meer informatie.
Weet waar je kat heen gaat
Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.
Ontdek waar je kat zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezen10 redenen waarom katten weglopen
1. Het voortplantingsinstinct
De eerste reden waarom katten weglopen is vanwege hun voortplantingsinstinct. Zowel bij krolse poezen als bij ongecastreerde katers is de drang om te paren heel groot.
Als je kater niet gecastreerd is, zal hij meer tijd buitenshuis doorbrengen en op zoek gaan naar partners. Zodra hij eenmaal een potentiële partner heeft gespot, is er geen hek hoog genoeg om hem tegen te houden. Als hij geen geschikte partner in de buurt kan vinden, kan een ongecastreerde kat verder van huis afdwalen.
Het voortplantingsinstinct kan ervoor zorgen dat katten van huis afdwalen en dagenlang wegblijven. Hierdoor kunnen ze in gevaarlijke situaties terechtkomen en verdwalen, ergens vast komen te zitten of gewond raken. Als je gemoedsrust wilt, kun je elke stap van je viervoeter volgen met een GPS-tracker voor katten.
Door je kat te laten castreren, zal de voortplantingsdrang afnemen en hoef je je geen zorgen meer te maken dat hij door de buurt dwaalt op zoek naar een 😺. Castratie heeft als bijkomend voordeel dat de kat zich minder snel agressief gaat gedragen tegenover andere katten. In sommige landen, zoals België, geldt zelfs een castratieplicht.
2. Het jachtinstinct
Een andere reden waarom katten steeds weglopen is vanwege hun jachtinstinct.
Katten stammen af van de wilde kat en zijn daarom van nature jagers. Katten moesten vroeger jagen om te overleven. Dus hoewel huiskatten genoeg eten krijgen van hun baasje, is de natuurlijke drang om te jagen gebleven.
Katten hoeven niet meer uit noodzaak te jagen. Toch kan een kat het nog steeds leuk vinden om achter een prooi aan te gaan. Dit is voor katten natuurlijk gedrag. Het kan dus zijn dat je kat van huis afdwaalt omdat hij op jacht is.
3. Het territorium
Het territorium van een kat is het gebied waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt, zoals je huis, je tuin of andere plekken in de buurt. Als je kat zich daar op zijn gemak voelt, zal hij waarschijnlijk proberen zijn territorium uit te breiden door de nabije omgeving te verkennen. Of misschien gaat hij de tuin van je buurman of dat zonnige plekje met de vele vogels op straat claimen als zijn territorium. Katten zijn territoriale dieren en zullen altijd hun territorium tegen andere katten in het gebied proberen te verdedigen.
De derde reden waarom katten weglopen is om hun territorium te verdedigen en andere katten te laten weten dat hij daar de baas is. Hoe groter het territorium van je kat, hoe groter de kans dat hij andere katten tegenkomt. Hierdoor loopt hij het risico gewond te raken tijdens een gevecht met andere katten. De kans is groot dat hij dan gewond raakt of dat hij ernstige ziektes oploopt, zoals kattenaids.
Ook kan het voorkomen dat katten van buren hun territorium in jouw tuin proberen op te eisen en je kat op zoek gaat naar een andere veilige plek. Als je kat zich bedreigd voelt in zijn territorium, kan hij vaker van huis wegblijven.
Mocht je kat steeds weglopen na een verhuizing, dan komt dat waarschijnlijk omdat hij op zoek is naar zijn oude territorium. Neem dus voldoende voorzorgsmaatregelen totdat je kat gewend raakt aan zijn nieuwe thuis.
4. Je viervoeter heeft een ander
Een andere mogelijke reden waarom je kat steeds wegloopt, is omdat hij een ander heeft. Het kan zijn dat iemand in de buurt je kat voert of zelfs regelmatig binnenlaat. Het is niet ongebruikelijk dat een kat een ander thuis heeft, vooral als hij verwend wordt.
Kom te weten waar je kat heen gaat met een GPS-tracker voor katten. Als je kat een ander thuis heeft gevonden, vraag diegene dan vriendelijk om je kat niet (al te vaak) te voeren. Doe een halsband met penning om bij je kat. Zo maak je duidelijk dat je kat al een baasje heeft en dat hij niet door iemand anders wordt ‘geadopteerd’.
5. Je zwangere kat gaat bevallen
Eerder hebben we het over krolse katten gehad. Wanneer het je kat is gelukt om een partner te vinden, kan het zijn dat je kat drachtig is. Zwangere katten proberen zich vaak te verstoppen wanneer de bevalling nadert. Ze trekken zich dan terug op een rustige schuilplaats waar ze de kittens veilig ter wereld kunnen brengen. Het kan dus zijn dat je zwangere kat zich heeft verstopt als het druk is bij jou thuis met rondrennende kinderen of honden.
6. Stress
Stress is een andere veelvoorkomende reden waarom katten van huis weglopen. Katten zijn gewoontedieren. Ze houden niet van veranderingen in de thuisomgeving of in hun routine. Het verplaatsen van meubels, een nieuw gezinslid of huisdier of het verbouwen in huis zijn allemaal dingen die stress of angst kunnen veroorzaken bij je kat, waardoor hij ergens anders zijn toevlucht zoekt.
7. Verwaarlozing
Verwaarlozing kan een andere reden zijn waarom je kat niet thuiskomt. Als je je kat de hele tijd alleen thuis laat of hem niet genoeg eten en water geeft, kan hij elders onderdak, liefde en zorg zoeken. Als je je kat geen zorg geeft, kan dit er dus voor zorgen dat hij van huis wegloopt.
8. Angst
Als je kat vermist is, dan kan het zijn dat je viervoeter angstig is. In dat geval reageert een kat door te vechten, vluchten of bevriezen. Vluchten: je kat gaat ervandoor. Bevriezen: je kat gaat zich waarschijnlijk ergens in de buurt verstoppen, maar hij is mogelijk te bang om uit zijn schuilplaats te komen of een geluid te maken. In dergelijke gevallen is de beste oplossing om je kat uit te rusten met een GPS-tracker, zodat je hem altijd kunt lokaliseren en veilig mee naar huis kunt nemen.
9. Ziekte
Katten kunnen ook van huis weglopen als ze ziek zijn. Zieke katten trekken ze zich vaak terug op een rustig plekje om ongestoord te herstellen. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat hij zich niet op zijn gemak voelt bij jou thuis en dat hij daarom ergens anders gaat schuilen.
Hopelijk herstelt je kat snel en komt hij weer thuis. Helaas gebeurt dit niet altijd. Zieke of gewonde katten zijn het meest kwetsbaar als ze alleen buiten zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld de kattengriep oplopen of een makkelijke prooi worden voor roofdieren. Als een kat stervende is, kan hij een rustig plekje opzoeken om in rust te sterven.
10. Nieuwsgierigheid
Ten slotte lopen katten vaak weg van huis, omdat ze nieuwsgierige wezens zijn die graag op ontdekkingstocht gaan. Alles kan interessant lijken voor een kat, of het nu een vlinder is die rondvliegt of de kinderen van de buren. Als je kat iets interessants heeft gespot, kan hij uren of zelfs dagen van huis wegblijven. Mooi weer kan al een reden zijn voor je kat om te besluiten de buurt te gaan verkennen.
Dus als je een nieuwsgierige, avontuurlijke kat hebt, is dat volstrekt normaal. Uiteraard zijn er bepaalde veiligheidsmaatregelen die we kunnen nemen om onze viervoeter buitenshuis te beschermen. Dit is vooral belangrijk omdat je kat in allerlei gevaarlijke situaties kan terechtkomen als hij van huis is weggelopen.
Goed om te weten: katten kunnen tijdens hun verkenningstocht ergens vast komen te zitten (zoals een schuur, garage, enzovoort).
Dit is nog een reden waarom een GPS-tracker voor katten handig kan zijn. Op deze manier weet je altijd waar je viervoeter is en kun je gelijk in actie komen als je merkt dat hij in de problemen zit. Tik op de LIVE-knop in de app om op elk moment te zien waar je kat is. Ben je bang dat de halsband niet opengaat als je kat verstrikt raakt? Geen zorgen. Dankzij het veiligheidsmechanisme van de Tractive GPS Cat-tracker gaat de halsband open wanneer deze vast komt te zitten aan een ander voorwerp. Je kunt het bandje makkelijk weer aan de tracker klikken.
Mogelijke redenen waarom een kat vermist raakt en niet meer terugkeert
Als een kat van huis wegloopt, is hij meestal een paar minuten, uur of dagen weg. Vaak keert hij na een bepaalde tijd terug naar huis. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat katten doorgaans niet verder dan anderhalve kilometer van huis afdwalen. Als een kat langer dan twee of drie dagen vermist wordt, is hij waarschijnlijk een nieuw territorium aan het verkennen of op zoek naar een paringspartner.
Soms raakt een kat vermist en komt hij niet meer terug. Wat zijn de mogelijke redenen waarom je kat niet naar huis terugkeert?
Natuurlijke vijanden
Katten kunnen roofdieren tegenkomen en zelf ten prooi vallen aan deze grotere dieren. Dus als er dieren in je omgeving zijn die gevaarlijk zijn voor je kat, is het een goed idee om hem zoveel mogelijk binnen te houden. Natuurlijke vijanden van de kat omvatten vossen, wolven, slangen, adelaars en uilen.
Ziekte, verwonding of overleden
Zoals eerder vermeld, zijn buitenkatten vatbaarder voor verwondingen en ziektes dan binnenkatten. Ziektes kunnen worden overgedragen door teken of andere katten. Daarnaast kunnen katten ook ziek worden door giftige planten of paddenstoelen, gewond raken door roofdieren of andere natuurlijke/door de mens veroorzaakte gevaren. Daarom is het handig om altijd te weten waar je kat is.
Dierenbescherming
Het kan ook zijn dat je kat vermist is, omdat hij bij de Dierenbescherming is terechtgekomen. Als iemand je kat ziet en denkt dat het een zwerfkat is, kan diegene de Dierenbescherming bellen en hem van de straat laten halen. Dus als je kat is afgedwaald, is het misschien een goed idee om de Dierenbescherming te bellen om na te gaan of iemand je kat heeft opgepikt. Neem ook contact op met dierenklinieken en dierenasielen om na te vragen of je kat daar misschien is terechtgekomen.
Catnapping
Helaas neemt hondendiefstal toe en ook katten kunnen het slachtoffer worden van diefstal. Professionele catnappers richten zich vaak op dure en zeldzame kattenrassen om ze door te verkopen. Daarom raden we je aan extra waakzaam te zijn als je kat tot een van deze rassen behoort.
Kattendiefstal kan ook plaatsvinden als iemand je huisdier in de buurt ziet rondlopen en er zijn of haar nieuwe huisdier van wil maken. Als je kat is gechipt, kun je bewijzen dat jij de eigenaar bent. Het kan echter moeilijk zijn om je gestolen kat te lokaliseren als je hem niet in realtime kunt volgen. Helaas kunnen microchips daar niet bij helpen, maar een GPS-tracker voor katten wel.
Mensen met slechte bedoelingen
Helaas komen huisdieren soms niet thuis omdat iemand ze iets heeft aangedaan. Mensen die om de een of andere reden niet van katten houden, kunnen een kat ergens anders heen brengen of hem zelfs iets aandoen. Dus als je kat niet thuiskomt, is het een goed idee om jezelf af te vragen of je misschien iemand kent die iets heeft gedaan om van je kat af te komen. We hopen dat dit je nooit overkomt, maar houd deze droevige optie in gedachten.
Per ongeluk meegenomen door een rijdend voertuig
Een andere reden waarom katten vermist raken, is als ze per ongeluk in een voertuig stappen. Misschien is je kat onder de motorkap van een auto gekropen of in een bestelbus gestapt. Dit is wat de kat Kiwi is overkomen, die een avontuur beleefde in een busje voordat zij herenigd werd met haar familie. Dankzij Tractive GPS kon haar baasje haar lokaliseren en weer ophalen. Stacy heeft haar verhaal met ons gedeeld op Trustpilot:
Onze kat Kiwi sprong achter in de wagen (zonder dat de chauffeur het wist). Toen ik op mijn telefoon zag dat ze haar ‘virtuele omheining’ had verlaten, viel het me op dat ze zich wel heel snel langs de weg verplaatste. Uiteindelijk reisde ze langs de snelweg en was ze bijna 25 kilometer verderop te vinden. Met de Tractive-app vond ik haar terug achter in het visbusje in een parkeergarage bij het winkelcentrum. Wie weet waar Kiwi nu zou zijn zonder Tractive…
Lees hier het volledige verhaal over hoe Tractive GPS Kiwi heeft gered
Hoe vinden katten hun weg terug naar huis?
Als je kat is weggelopen, is dat niet per se een reden tot wanhoop. Katten staan erom bekend dat ze de weg terug naar huis kunnen vinden. Hieronder lees je hoe katten dit kunnen doen:
- Thuisinstinct: zelfs vanaf grote afstanden en een onbekend terrein weet een kat vaak de weg terug naar huis te vinden. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe katten dit kunnen klaarspelen, lijkt het iets te maken te hebben met hun gevoeligheid voor het magnetische veld van de aarde. Niet alle katten zijn echter even goed in staat om de weg naar huis te vinden. Buitenkatten zijn hier waarschijnlijk beter in dan binnenkatten.
- Richtingsgevoel: het buitengewone richtingsgevoel van de kat zal ongetwijfeld ook helpen met het thuisinstinct. Dankzij hun gevoeligheid voor het magnetische veld en hun sterk ontwikkelde zicht, gehoor en reukvermogen kunnen katten vanaf vele kilometers afstand de weg terug naar huis vinden.
- Psi-trailing: in sommige gevallen legt een kat grote afstanden af naar onbekende plaatsen op zoek naar zijn baasje. Dit staat bekend als ‘psi-trailing’ en er is hier nog niet echt een wetenschappelijke verklaring voor, maar er zijn veel verhalen te vinden over katten die een sterke emotionele verbinding met hun baasje hebben en hem of haar terug weten te vinden, waar ze ook gaan.
Dit zijn drie goede redenen om hoop te houden dat je je kat weer zult zien, zelfs als hij vermist is. Maar hoe langer je kat wordt vermist, hoe kleiner de kans op het terugvinden van je huisdier.
Hoe kun je voorkomen dat je kat wegloopt?
Gelukkig zijn er veel dingen die kattenbezitters kunnen doen om te voorkomen dat hun kat van huis wegloopt. Zelfs als je een avontuurlijke buitenkat hebt, is het mogelijk om je kat veilig en in de buurt te houden. Hieronder volgen enkele tips om te voorkomen dat je kat wegloopt:
- Laat je kat steriliseren of castreren om te voorkomen dat hij wegloopt. Na de sterilisatie of castratie zal het voortplantingsinstinct afnemen en daarmee ook zijn zoektocht naar een paringspartner.
- Houd je kat zoveel mogelijk binnen, vooral in de koude maanden of tijdens de zonsopgang of zonsondergang wanneer prooidieren het meest actief zijn.
- Houd rekening met je kat als je gaat verhuizen en bedenk wat je kunt doen om je viervoeter zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen.
- Maak een kattenren zodat je kat van het buitenleven kan genieten zonder te verdwalen.
- Laat je kat chippen en zorg ervoor dat er een penning aan de halsband hangt om anderen te laten weten dat je kat al een baasje heeft.
- Houd je kat bezig en voorkom verveling thuis met spelletjes en andere activiteiten.
- Rust je kat uit met Tractive GPS en stel een virtuele omheining in. Je ontvangt een melding wanneer je maatje te ver van huis afdwaalt.
- Beperk waar je kat heen kan ontsnappen door je huis, catio of achtertuin katproof te maken.
- Volg je kat met een GPS-tracker voor katten.
- Leer je kat aan om zelf naar huis te komen met positieve bekrachtiging.
- Geef je kat extra aandacht als er iets verandert in de thuisomgeving.
- Zorg ervoor dat je kat alles krijgt wat hij nodig heeft (water, eten, speelgoed, beweging, mentale stimulatie, liefde en aandacht).
- Maak gebruik van een tuigje en een riem tijdens wandelingen met je kat.
Hoe vind ik mijn vermiste kat terug?
Het is de ergste nachtmerrie van elke huisdierbezitter: je viervoeter is vermist. Komt mijn kat vanzelf terug naar huis? Hoelang zal hij wegblijven?
In plaats van je zorgen te maken en te wachten, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om je kat weer thuis te brengen. Volg hier al onze tips voor het terugvinden van een vermiste kat.
Samenvatting: waarom lopen katten weg?
In dit artikel hebben we de tien belangrijkste redenen besproken waarom katten weglopen. Je kat kan weglopen om de volgende redenen:
- Het voortplantingsinstinct
- Het jachtinstinct
- Verkennen van het territorium
- Bezoek aan de buren
- Zwangerschap
- Stress
- Verwaarlozing
- Angst
- Ziekte
- Nieuwsgierigheid
Soms keren katten niet meer terug naar huis als ze bijvoorbeeld roofdieren zijn tegenkomen, gewond raken of ziek zijn of als ze zijn gestolen.
Gelukkig vindt een kat vaak zijn huis weer terug. Zolang je kat niet gewond is of ergens opgesloten of vastzit, is de kans groot dat hij veilig thuiskomt. Om de kans op het vinden van je kat te vergroten, kun je het beste meteen beginnen met zoeken.
Je kunt voorkomen dat je kat van huis wegloopt door hem te laten castreren, hem zoveel mogelijk binnen te houden, een kattenren op te zetten en een Tractive GPS-tracker aan zijn halsband te bevestigen. Daarnaast is het belangrijk dat je je kat een veilige omgeving biedt en genoeg aandacht en eten geeft.
Deel dit artikel met je vrienden! Wie weet kun je anderen helpen hun kat terug te vinden of helpen voorkomen dat hun huisdier wegloopt.