Katten zijn erg goed in zich verstoppen. Heb je je weleens afgevraagd waarom je kat zich verstopt in de kast, achter de bank, onder het bed of in de wasdroger? Katten mogen zich dan wel graag verstoppen, maar het kan er ook op wijzen dat ze zich niet zo lekker voelen. Of dat ze grote veranderingen doormaken, zoals een verhuizing, ziekte of zwangerschap. Lees verder om erachter te komen waarom een kat zich verstopt, hoe je een kat vindt die zich heeft verstopt en hoe je kunt voorkomen dat je eigen viervoeter zich verstopt.

cat

Ontdek waar je kat zijn/haar tijd doorbrengt.

Meer lezen

Is het normaal dat een kat zich verstopt?

Elke kat heeft een eigen persoonlijkheid, maar bijna alle katten nestelen zich graag in kleine ruimtes. Deze plekjes zorgen ervoor dat ze zich veilig en op hun gemak voelen. Ook kunnen ze in deze ruimtes makkelijker warm blijven. En een kat vindt het helemaal fijn als hij vanuit zijn verstopplek de omgeving kan observeren.

Dit is typisch kattengedrag en de meeste katten komen één of twee keer per dag uit hun schuilplaats tevoorschijn om geaaid te worden en om te eten. En vergeet niet dat je kat ’s nachts door het huis kan dwalen terwijl je slaapt.

Als een kat zich echter de hele tijd verstopt en geen zin meer heeft in interacties met zijn baasje, is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Waarom verstopt mijn kat zich plotseling de hele tijd?

Als je kat zich ineens de hele dag verstopt, kan dat wijzen op angst, stress of ziekte

Nieuwe kat

Wanneer je een nieuwe kat in huis haalt, is het volkomen normaal dat je huisdier zich verstopt. Hij heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe huis. 

Creëer een veilige plek om je kat te helpen aan zijn nieuwe leefomgeving te wennen. Denk aan een ruimte die gescheiden is van de rest van het huis, zoals een logeerkamer. Plaats een babyhekje voor de deur. Ga meerdere keren per dag bij je kat langs en laat hem een ​​dag of twee in zijn eentje de kamer verkennen voordat je hem de rest van het huis laat verkennen. Hij zal zich geleidelijk aan meer op zijn gemak voelen en voor je het weet door het huis rennen.

Verhuizing

Een verhuizing kan voor veel stress zorgen bij een kat

Zorg er vóór de verhuisdag voor dat je kat een dierenpenning draagt, is gechipt en is uitgerust met een GPS-tracker. Gebruik een transportbox om je kat naar het nieuwe huis te vervoeren. Eenmaal in het nieuwe huis kun je het beste je kat in de box houden en eerst ervoor zorgen dat alle deuren en ramen dicht zijn. Zo kun je voorkomen dat je kat ontsnapt tijdens de chaos van de verhuizing.  

Wanneer de verhuizing achter de rug is, kun je een lege kamer uitkiezen om een veilige en rustige plek voor de kat te creëren. Plaats de voerbak, de drinkbak en de kattenmand in de kamer en laat je kat uit de transportbox. Zet een babyhekje voor de deur. Als er kinderen in huis zijn, zorg er dan voor dat ze het hek niet open laten staan. Je kat zal zich geleidelijk aan ontspannen naarmate hij gewend raakt aan de geuren en geluiden in het nieuwe huis. 

De kans bestaat dat je kat via een openstaande deur ontsnapt om de buurt te verkennen. Een GPS-tracker kan gemoedsrust geven. Ook kun je hiermee de exacte locatie van je kat zien. Zo kun je altijd een oogje in het zeil houden.

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Volg mijn kat

Verstoppen katten zich als ze ziek zijn?

Katten zullen zich doorgaans verstoppen als ze ziek of gewond zijn. In het wild zijn zieke of gewonde dieren een makkelijk doelwit voor roofdieren. Een kat zal zich daarom verstoppen als onderdeel van zijn overlevingsstrategie.  

Waarom verstopt mijn kat zich en weigert hij iets te eten?

Verstopt je kat zich niet alleen, maar wil hij ook niet eten, spelen of bij je zijn? Dan kan dit betekenen dat je viervoeter ziek of gewond is. Als dit gedrag langer dan een dag of twee aanhoudt, raadpleeg dan de dierenarts.

Ook als je buitenkat rond etenstijd niet meer komt opdagen, kan dit erop wijzen dat je huisdier ziek of gewond is. Met een GPS-tracker kun je direct de locatie van je kat bepalen en hem de nodige zorg geven.

Zwangerschap

Als je een ongesteriliseerde poes hebt die zich plotseling verstopt, is het mogelijk dat ze op het punt staat te bevallen van een nestje kittens. (Daarom is het belangrijk om je kat te laten steriliseren of castreren.) 

Een paar dagen voor de bevalling gaat een zwangere poes op zoek naar een rustige plek om haar kittens ter wereld te brengen. Ook een zwangere kat wordt beschouwd als een kwetsbaar dier en daarom volgt ze haar instinct om een veilige plek te zoeken. Als je kat zwanger is, zet dan een eetbakje, waterbakje en een kattenbak in de buurt. Zo hoeft je kat na de bevalling haar kittens niet te verlaten. Lees ook hoe je kunt zien of je kat krols is. 

oranje kat die onder grijze dekens in bed ligt en als een mens slaapt

Veranderingen in de omgeving

Een verandering in de omgeving van je kat, kan angst bij je huisdier veroorzaken. Hierdoor kan je kat op zoek gaan naar een plek waar hij zich meer op zijn gemakt voelt. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat je kat zich gaat verstoppen als je bezoek over de vloer hebt. Deze persoon kan de geur van een hond of ander dier met zich meedragen. Je kat kan zich daardoor angstig voelen en zich verstoppen. Maak je daarom geen zorgen als je kat zich verstopt voor bezoek. Na een paar uur komt je kat waarschijnlijk weer uit zijn schuilplaats tevoorschijn.

Is er een nieuwgeboren kindje of een nieuwe huisgenoot erbij gekomen, dan kan je kat zich ook terugtrekken in zijn schuilplaats. Pas wanneer je kat doorheeft dat dit het nieuwe normaal is, zal je kat zich weer geleidelijk ‘normaal’ gedragen. Laat de nieuwe persoon en je kat langzaam aan elkaar wennen. Probeer geen interacties te forceren. 

Andere veranderingen, zoals een ander werkschema, vakantie, een kattenoppas of een nieuw huisdier, kunnen er ook voor zorgen dat de kat zich gaat verstoppen en dat je huisdier op zoek gaat naar een plekje waar hij zich veilig voelt. Ook hier geldt dat je het beste je kat de tijd kan geven om hem te laten wennen aan de nieuwe situatie.

Waar verstoppen katten zich graag?

Katten kunnen soms de gekste plekken kiezen om zich te verstoppen, maar vaak gaat het om een rustig plekje in huis. Ideale schuilplekken zijn kleine, donkere, afgesloten ruimtes. Ook liggen ze graag wat hoger, zodat ze goed zicht hebben op de omgeving.

Verstopplekken van binnenkatten:

  • Onder of achter meubels en bedden
  • In kasten
  • Boven op (kleding)kasten of huishoudelijke apparaten (zoals de koelkast of vriezer)
  • In de wasmachine of droger
  • Achter de verwarming
  • In dozen, bakken of manden (ook volle wasmanden)

Verstopplekken van buitenkatten:

  • In schuren en garages
  • Tussen hoge planten in de tuin
  • Onder de motorkap of in de wielkast van een auto
  • Onder veranda’s
vrouw en kat die buiten lopen

Hoelang zal een kat zich blijven verstoppen?

Als je kat zich verstopt omdat hij gestrest of angstig is, zal hij waarschijnlijk in zijn schuilplaats blijven totdat de oorzaak van stress of angst is verdwenen. 

Wanneer stress wordt veroorzaakt door bezoek, dan komt de kat meestal een uur of twee nadat het bezoek is vertrokken uit zijn schuilplaats tevoorschijn. Mocht de kat zich verstoppen vanwege een nieuwe leefomgeving, dan kan het een paar dagen of zelfs een paar weken duren voordat de kat zich comfortabel genoeg voelt om zijn nieuwe huis te verkennen. 

Wees geduldig en zet voedsel en water neer in de buurt van zijn verstopplek. Dwing je kat niet om uit zijn schuilplaats te komen. Het is beter om je kat wat meer ruimte te geven. Je kat komt vanzelf uit zijn schuilplaats tevoorschijn wanneer hij zich wat meer op zijn gemak voelt. 

Als je kat ziek of gewond is, moet je hem mogelijk uit zijn schuilplaats halen. Als je voer en water in de buurt hebt neergezet en je kat meer dan drie dagen zijn eten heeft laten staan, kun je het beste je trouwe viervoeter naar de dierenarts brengen voor een controle. 

Zo vind je een kat die zich heeft verstopt

Katten komen meestal vanzelf uit hun schuilplaats zodra ze zich weer veilig voelen. Maar als je kat ziek, gewond of verdwaald is, dan is het belangrijk dat je je huisdier kunt vinden.

De eenvoudigste manier om een kat te vinden die zich heeft verstopt, is door hem te lokaliseren met een GPS-tracker zoals de Tractive GPS-tracker voor katten. Dankzij het gebruik van wifi en GPS kun je je kat overal in je huis of zelfs overal ter wereld vinden.

Demo van de Vind-modus in de Tractive GPS-app
Met de Vind-modus en Live Tracking-functie van de Tractive GPS-tracker voor katten kun je je viervoeter altijd en overal lokaliseren, waar je huisdier zich ook heeft verstopt.

Tractive GPS kopen

Zo kun je je kat op zijn gemak stellen

Katten die wat meer verlegen zijn of zich in een nieuwe omgeving bevinden, hebben vaak meer tijd nodig om hun angsten te overwinnen. Maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om je kat op zijn gemak te stellen in een nieuwe omgeving of om je verlegen of angstige kat gerust te stellen.

1) Creëer een aangename omgeving voor je kat

Geef je kat af en toe wat ruimte en rust. Wanneer hij constant wordt achtervolgd door kinderen of andere huisdieren, kan dit stressvol zijn voor je kat. Mocht je huisdier een paar uurtjes zich terugtrekken onder het bed, dan is dit normaal. 

Als je meerdere katten hebt, let dan op hoe ze met elkaar omgaan. In sommige gevallen kan een dominante kat een andere kat lastigvallen en stress veroorzaken. Geef elke kat een eigen ruimte, zodat iedere kat een eigen plek heeft om zich terug te trekken.

2) Gebruik een verdamper

Er zijn verschillende verdampers verkrijgbaar die feromonen verspreiden. Deze feromonen hebben een kalmerend effect op katten. Plaats de verdamper in de buurt van de favoriete verstopplek van je kat om zijn angst of stress te helpen verminderen.

Een verdamper werkt na verloop van tijd om je kat te kalmeren en kan van pas komen wanneer je huisdier stressvolle situaties ervaart, zoals wanneer je kat moet wennen aan een nieuwe omgeving na een verhuizing.

3) Maak gebruik van positieve bekrachtiging

Door met je kat te spelen en hem te aaien wanneer hij uit zijn schuilplaats komt, kan dit hem helpen zich veilig te voelen bij jou in de buurt. Geef hem wat kattensnoepjes en zijn favoriete speeltje. Zorg dat je kat het naar zijn zin heeft bij jou, dan zal hij waarschijnlijk wat vaker uit zijn schuilplaats komen.

4) Zorg dat je kat zich niet opgesloten voelt

Zoals de meeste dieren hebben katten een ontsnappingsroute nodig om zich veilig te voelen Katten houden niet van dichte deuren. Zijn de deuren gesloten, dan kan dit alleen maar meer stress veroorzaken bij je kat. Laat de deuren dus open zodat je kat zich niet opgesloten voelt. Probeer een veilige en prettige omgeving voor je kat te creëren.

5) Raadpleeg de dierenarts

Als de kat weigert uit zijn schuilplaats te komen, dan doe je er verstandig aan een ​​dierenarts te raadplegen. Mogelijk is er een onderliggend probleem dat moet worden aangepakt. 

vrouw die kat knuffelt op de bank

Hoe zorg ik dat mijn kat uit zijn schuilplaats komt?

Over het algemeen geldt dat katten doen wat ze willen. Hoe harder je probeert je kat uit zijn schuilplaats te lokken, hoe meer hij zich zal verzetten. Geduld is hierbij dus een schone zaak. Als het niet dringend is, kun je het beste je kat wat meer ruimte geven.

Als je de kat echt uit zijn schuilplaats moet halen (bijvoorbeeld omdat je je kat naar de dierenarts moet brengen of omdat je op vakantie gaat), kun je de volgende tips proberen:

  • Zorg voor een rustige omgeving: Laat geen kinderen of andere huisdieren in de buurt van zijn schuilplaats komen. Je kat zal geen zin hebben om naar buiten te gaan als hij geschreeuw of lawaai hoort.
  • Lok je kat met eten: Leg wat van zijn favoriete kattensnoepjes bij zijn verstopplek neer of open een blikje tonijn. Als je kat geleerd heeft een bepaald geluid te associëren met een beloning, dan kan je viervoeter al naar je toekomen wanneer je een zak met kattensnoepjes schudt.
  • Trek de aandacht van je kat met zijn favoriete speeltje: Als je kat een favoriet speeltje heeft, probeer dan je kat daarmee uit zijn schuilplaats te lokken. De kans is groot dat hij zijn aandacht daarop zal richten.
  • Maak gebruik van kattenkruid: Vooral vers kattenkruid is onweerstaanbaar voor katten. Zorg dat het favoriete speeltje van je kat is ingewreven met wat kattenkruid en leg het speeltje bij hem in de buurt neer. Waarschijnlijk komt je kat dan binnen de kortste keren uit zijn schuilplaats tevoorschijn.