Als hondenbezitter is het je vast weleens overkomen: je geniet van een rustige middag in de achtertuin met je viervoeter, maar dan neemt je hond een aanloop en springt hij over het hek. Terwijl je achter je huisdier aangaat, vraag je je af waarom dit blijft gebeuren. Lees gauw verder om erachter te komen waarom je hond over het hek springt en wat je eraan kunt doen.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Nu kopen

Mogelijke redenen waarom je hond over het hek springt

Als je hond graag over hekken springt, is het zaak om dit lastige probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Verdwaalde of vermiste honden kunnen gevaar lopen. Ze kunnen door een auto worden aangereden of wilde dieren tegenkomen. Ook kunnen buren een loslopende hond vervelend vinden. Om je huisdier en andere mensen veilig te houden, moet je erachter komen waarom je hond over hekken springt.

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom honden over een hek springen.

Verveling

Verveling is de belangrijkste reden dat honden over een omheining springen. Als je hond niet genoeg te doen heeft in je tuin, zoekt hij ergens anders zijn heil. Hoe weet je of je hond zich verveelt? Hij kan in de vuilnisbak snuffelen, in de tuin graven of spullen vernielen. Dit zijn allemaal signalen dat je hond zich verveelt.

Eenzaamheid

Als je hond zich eenzaam voelt, dan kan hij ook over het hek springen. Laat je hond niet alleen in de tuin. Zodra je weg bent, kan je hond uit de tuin ontsnappen. 

Paringsdrang

Ongecastreerde honden hebben vaak een sterke paringsdrang. Ze kunnen over hekken springen om een ​​partner te zoeken. Raadpleeg de dierenarts over het castreren van je hond als hij over hekken blijft springen. Lees ook meer over loopse honden.

Verlatingsangst

Verlatingsangst kan ervoor zorgen dat je hond uit de achtertuin ontsnapt, vooral als hij door het hek kan kijken en jou aan de andere kant van de omheining kan zien. 

Jachtinstinct

Als je hond een sterk jachtinstinct of beschermingsinstinct heeft, kan dit er ook voor zorgen dat je huisdier over het hek springt. Je hond kan bijvoorbeeld achter een potentiële prooi of een mogelijke indringer aangaan.

Angst voor harde geluiden

Je hond kan schrikken van harde geluiden zoals vuurwerk of onweer. Je viervoeter zou over het hek kunnen springen om weg te komen van het lawaai.

Zwart-witte hond die door omheining kijkt

Ideeën om je hond op het erf te houden

Als je hond uit verveling, overtollige energie of eenzaamheid over het hek springt, dan is het belangrijk om de nodige veranderingen aan te brengen in zijn gedrag, dagelijkse routine of in je tuin om ervoor te zorgen dat je hond op het erf blijft.

Dit zijn enkele ideeën om je pup actief te houden en zijn drang te verminderen om uit de omheinde tuin te ontsnappen.

Dagelijkse beweging

Elke hond heeft dagelijkse beweging nodig in de vorm van wandelingen, speel- of trainingssessies om gezond te blijven. Hoeveel beweging je hond nodig heeft, hangt af van het ras, de leeftijd en het energieniveau. Energieke hondenrassen zoals bordercollies hebben meer beweging nodig dan minder actieve hondenrassen zoals bassethonden.

Lees voor meer informatie Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Maak lange wandelingen met je pup. Als je geen tijd hebt voor een lange wandeling, maak dan een paar keer per dag een korte wandeling door de buurt. Wissel af en toe de route af om de wandeling interessant te houden en je hond de kans te geven nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en geuren te ontdekken. Dit is een van de manieren waarop hij meer zelfvertrouwen kan ontwikkelen. Bovendien zal je hond waarschijnlijk moe zijn na afloop en zal hij eerder toe zijn aan een dutje dan dat hij over het hek zal springen.

Als je niet elke dag de hond kunt uitlaten, schakel dan de hulp in van familie of vrienden. Je zou bijvoorbeeld ook met de buren kunnen afspreken dat je hun hond een paar keer per week uitlaat en dat zij hetzelfde doen. Een andere optie is om een hondenuitlater in te huren om je hond één keer per dag uit te laten.

Regelmatige speelsessies

Speel regelmatig met je hond. Denk aan spelletjes zoals touwtrekken, apporteren of verstoppertje in de tuin. Speelsessies zijn zowel mentaal als fysiek stimulerend voor je pup en versterken jullie onderlinge band. Met een of twee intensieve speelsessies van tien minuten raakt je hond zijn overtollige energie kwijt en zal hij waarschijnlijk minder om jouw aandacht vragen. 

Mentale stimulatie

Zorg ervoor dat je je hond dagelijks mentaal stimuleert met bijvoorbeeld een denkspel, puzzel, hindernisbaan of een bezoek aan een hondenpark. Zo houd je je hond mentaal actief en zorg je dat je hond zich niet zo verveelt.

Gehoorzaamheidstraining

Train de gehoorzaamheid van je hond en leer hem basiscommando’s aan zoals ‘kom’, ‘zit’ en ‘blijf’. Gehoorzaamheidstraining is mentaal en fysiek stimulerend voor je hond. Met een eenvoudig commando, zoals ‘kom’, roep je je hond weer bij je en hoef je niet meteen achter hem aan te gaan als hij eens een keer ervandoor gaat.

Maak een hondenspeeltuin

Maak van de tuin een leuke plek voor de hond zodat hij zich niet verveelt en over het hek gaat springen. In dit artikel vind je enkele ideeën om een hondvriendelijke tuin te creëren.

Speelsessies en hondensnoepjes

Speelsessies zijn een geweldige activiteit voor jou en je pup om een ​​band op te bouwen. Verstop hondensnoepjes in de tuin en laat je hond ernaar zoeken door te snuffelen.

vrouw geeft hond snoepje

Verzin een alternatief voor de hond waar hij zich kan uitleven en wel mag graven, zoals een zandbak. Of maak een hindernisbaan, zodat je je hond meer beweging kunt geven en kunt leren om commando’s op te volgen. 

Maak van de tuin een toevluchtsoord

Is het ’s zomers warm en zonnig in je tuin of ’s winters koud en winderig? Maak een paar schuilplaatsen in de tuin, zodat je hond een plekje heeft om te schuilen tegen de elementen. 

Plant bomen en planten

Maak van je achtertuin een aangename plek voor je hond. Vooral in de zomer kunnen bomen, struiken en bloemen bijdragen aan een leuke sfeer. Het is belangrijk dat er genoeg speelmogelijkheden zijn in de achtertuin, zodat je hond geen planten gaat vernielen. 

Breng tijd door met je hond in de achtertuin

Een van de favoriete bezigheden van een hond is tijd doorbrengen met zijn baasje. Zorg er dus voor dat je je hond elke dag genoeg aandacht geeft. Aai bijvoorbeeld over de buik van je hond terwijl hij bij je ligt en jij achterover leunt in je favoriete tuinstoel.

Door quality time met je hond door te brengen in de tuin, zal je hond deze plek associëren met iets positief. Als je je hond echter alleen laat en hij verveelt zich in de tuin, dan kan er een negatieve associatie ontstaan en zal hij eerder uit de tuin ontsnappen.

Vrouw met twee zwart-witte honden op het gras binnen omheining

Haal spullen weg die je hond kan gebruiken om te klimmen

Honden zijn best slim. Als je hond klein is en niet zo hoog kan springen, dan vindt hij alsnog wel een manier om dat te doen als hij echt uit de tuin wil ontsnappen. Je hond kan op een tafel, stapel hout, stoel of schommel gaan staan ​​om over het hek te springen. Om dit te voorkomen, kun je beter alles verplaatsen wat je pup kan gebruiken om over het hek te klimmen. 

Ideeën om je omheining te verbeteren

Als je alles hebt geprobeerd en je hond blijft over het hek springen, is het misschien tijd om de bestaande omheining op de een of andere manier aan te passen. Voordat je de bestaande schutting of omheining aanpast, doe je er verstandig aan eerst uit te zoeken wat de regels zijn voor het plaatsen van een hekwerk.

Verhoog het hekwerk

Het verhogen van het hekwerk is een voor de hand liggende manier om het de hond moeilijker te maken om te ontsnappen. Sommige hondenbezitters plaatsen een houten lattenwerk boven op een bestaand hek om het zo’n dertig centimeter te verhogen. Dit kan echter een dure optie zijn.

Bamboemat

Een goedkopere oplossing is het bevestigen van een bamboemat of kippengaas aan de bestaande schutting. Zorg er wel voor dat alles strak en recht staat.

Dubbele hekken

Stel dat je een houten hek van ongeveer twee meter hoog hebt staan in de achtertuin. Je zou dan ongeveer een meter binnen het buitenhek een minder hoog hekwerk van gaas of bamboe kunnen plaatsen. Hierdoor heeft je hond waarschijnlijk niet genoeg aanloop om over de dubbele hekken te springen. Ook een extra hek kan een dure optie zijn.

Rolsysteem

Een zelfgemaakt rolsysteem is een relatief goedkope oplossing om te voorkomen dat je hond over het hek springt. Zo zou je bijvoorbeeld ‘coyote rollers’ op het hekwerk kunnen plaatsen. Deze zijn bedoeld om coyotes uit de tuin weg te houden, maar je kunt ze dus ook gebruiken om je hond in de tuin te houden.

Veel omheiningen bieden genoeg houvast voor honden om zich ertegen af te zetten en eroverheen te springen. Een rollende stang van pvc of coyote roller op de schutting voorkomt dat je hond grip heeft op de bovenrand. Een rolsysteem is dus een goede oplossing om te voorkomen dat je hond uit de achtertuin ontsnapt.  

Installeer een raampje in de omheining

Als je een houten hek hebt waar de hond graag overheen springt om te kijken wat er aan de andere kant te zien is, kun je een raampje installeren. Maak ter hoogte van je hond een gat van 30 x 30 centimeter in de omheining en monteer een plexiglas plaat in het gat. Nu kan je hond zien wat er aan de andere kant van het hek gebeurt. Hopelijk voelt hij zich hierdoor minder genoodzaakt om over het hek te springen.

Plaats lamellen om het zicht te blokkeren

Als je hond constant in de verleiding komt om achter dieren aan te gaan die hij door het gaashekwerk kan zien, installeer dan lamellen om het zicht van de hond te beperken. Zo zal hij minder snel afgeleid raken en kan hij zich beter focussen op alle leuke activiteiten die hij met jou in de tuin kan doen. 

Heb je meer inspiratie nodig? Bekijk deze 15 ideeën voor een hondenomheining.

Volg je hond

Als je hond maar al te graag over het hek springt, dan wil je er zeker van zijn dat je je viervoeter weer terugvindt. Volg de onderstaande tips om ervoor te zorgen dat je je hond niet kwijtraakt:

  1. Zorg ervoor dat er een hondenpenning aan de halsband hangt.
  2. Laat je hond chippen.
  3. Gebruik een GPS-tracker voor honden om je hond altijd te kunnen vinden.

Voorzie de hondenpenning van je telefoonnummer en zorg ervoor dat de penning goed aan de halsband vastzit. Vergeet niet je hond te laten chippen. Deze chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt onder de huid geïmplanteerd. Met behulp van een scanner kan de dierenarts de chip lezen. 

infographic microchip vs. GPS-tracker voor honden

Een GPS-tracker wordt aan de halsband van je hond bevestigd. Hiermee kun je de exacte locatie van je hond in realtime zien op je smartphone.

Houd je hond veilig in de tuin

Als baasje wil je het beste voor je hond. Het belangrijkste dat je voor je hond kunt doen, is hem veilig houden. Als je hond heel af en toe over het hek springt, is dat geen ramp. Toch kun je dit beter voorkomen, omdat je hond gevaar loopt telkens wanneer hij uit de tuin ontsnapt.

Als je hond de hele tijd probeert te ontsnappen, dan kun je dit probleem aanpakken door een gedragstherapeut voor honden te raadplegen of het hek aan te passen om je hond te beschermen.