Het is voor elk hondenbaasje belangrijk om je hond aan de lijn te leren lopen. Niet alleen is het fijn als je hond braaf aan de lijnt loopt, maar in Nederland is het ook wettelijk verplicht om honden aangelijnd te houden binnen de bebouwde kom, behalve op losloopterreinen.

Maar wat als je je hond wilt laten genieten van de vrijheid om lekker rond te rennen, de omgeving te verkennen en zijn natuurlijke gedrag te vertonen? In veel gevallen kunnen we onder begeleiding en toezicht onze honden veilig leren loslopen, uiteraard rekening houdend met de lokale wetten en regels.

In deze gids voor loslooptraining lees je hoe je je hond kunt leren om los te lopen en tegelijkertijd de veiligheid van je huisdier, de mensen om je heen en je eigen veiligheid kunt waarborgen.

Tip: Rust je hond uit met een GPS-tracker voor honden, of je hem nu aangelijnd houdt of laat loslopen. Zo kun je altijd zien waar je hond heen gaat.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Nu kopen

Wat is loslooptraining?

Loslooptraining is een proces waarbij je je hond leert om vrij rond te lopen zonder riem. Je zou je hond bijvoorbeeld kunnen laten loslopen tijdens het wandelen, in een park of een losloopgebied. 

Loslooptraining is niet hetzelfde als gehoorzaamheidstraining, hoewel loslooptraining ook gehoorzaamheid vereist. 

Hondenrassen voor activiteiten zonder riem

Iedere hond is weer anders. Zelfs als honden tot hetzelfde ras behoren, kunnen ze sterk van elkaar verschillen. Honden die oorspronkelijk zijn gefokt voor de jacht, zoals retrievers en spaniëls, zijn vaak makkelijk te trainen. Ze zijn dus uitermate geschikt voor activiteiten waarbij ze de vrijheid krijgen om los te lopen. In jachtomstandigheden worden ze vaak losgelaten om prooien op te halen en keren ze daarna terug naar hun eigenaren. Ze zijn ook geschikt als therapiehonden.

Voordat je een hond neemt, is het verstandig om te onderzoeken welke rassen het meest geschikt zijn voor activiteiten zonder riem als je van plan bent om samen met je hond te gaan wandelen, kamperen, jagen of andere activiteiten te ondernemen waarbij de hond los kan lopen.

Afhankelijk van de persoonlijkheid van de hond zijn deze rassen geschikt voor activiteiten zonder riem:

  • Bordercollie
  • Labrador-retriever
  • Golden retriever
  • Australische herder
  • Duitse staande hond (korthaar)

Sommige hondenrassen hebben een erg sterk jachtinstinct, zoals de Siberische husky, Shiba Inu, Rhodesian ridgeback en Coonhound. Deze rassen zijn over het algemeen minder geschikt voor activiteiten waarbij ze vrij mogen rondlopen.

Honden met neiging tot agressief gedrag kunnen worden getraind om vrij rond te lopen, maar hierbij moet je uiterst voorzichtig zijn. Afhankelijk van de persoonlijkheid van de hond kan het een behoorlijke uitdaging zijn. Het is raadzaam om jezelf goed te informeren voordat je hieraan begint.

Zo weet je of je hond klaar is om los te lopen

Het is belangrijk om te beseffen dat je je hond niet even in een dag kunt leren om los te lopen. Het aanleren van losloopvaardigheden aan je huisdier is een tijdrovende uitdaging. Het kan enkele weken tot zelfs maanden duren voordat je hond volledig vertrouwd is met het loslopen. Bovendien is het essentieel om je viervoeter voortdurend te blijven trainen, zodat gehoorzaamheid en positief gedrag geleidelijk de norm worden.

Dit zijn enkele tekenen en overwegingen om in gedachten te houden:

  • Heeft je hond basisgehoorzaamheid ontwikkeld?
  • Is je hond in staat om zelfbeheersing uit te oefenen in verschillende situaties en niet impulsief achter andere dieren aan te rennen?
  • Kan je hond goed omgaan met vreemden, andere honden en kinderen?
  • Is je hond nog nooit eerder weggelopen of verdwaald geraakt?

Houd ook het volgende in gedachten:

  • Is je hond gecastreerd of gesteriliseerd? Het kan zijn dat een sterke paringsdrift ervoor zorgt dat je huisdier achter een andere hond aan gaat rennen.
  • Heb je je hond laten chippen en is hij voorzien van een halsband met penning? 
  • Is je hond up-to-date met zijn vaccinaties en beschermd tegen teken en vlooien? 
  • Ben je bekend met de aanlijnplicht in jouw regio?

Als je ‘ja’ kunt antwoorden op de bovenstaande vragen, dan is je hond waarschijnlijk klaar voor loslooptraining.

Risico’s van een loslopende hond

Voordat je hond gaat leren los te lopen, moet je goed nadenken over de risico’s die dit met zich mee kan brengen, voor je huisdier en de mensen in de omgeving.

Als je je hond laat loslopen, vergroot dit de kans dat je viervoeter op elk moment kan wegrennen. Zelfs goed getrainde honden kunnen zich laten afschrikken of worden aangetrokken door andere prikkels en plotseling wegrennen. Zonder riem kun je alleen terugvallen op commando’s om je hond te stoppen of terug te roepen.

Ook zijn er verschillende gevaren verbonden aan het laten loslopen van je hond. Je viervoeter kan bijvoorbeeld aangereden worden door een auto, in conflictsituaties terechtkomen met andere honden of dieren, verdwalen of per ongeluk iets giftigs opeten.

Als je je hond niet aan de lijn houdt, brengt dit niet alleen risico’s met zich mee voor je huisdier, maar ook voor anderen. Je viervoeter kan andere honden, dieren of zelfs mensen aanvallen of bijten als hij losloopt. Dit kan ernstig letsel en juridische problemen veroorzaken.

Ook is niet iedereen comfortabel bij het zien van een loslopende hond. Het gedrag van je hond kan andere mensen angstig maken. Zelfs als je hond vriendelijk en speels is, kan zijn enthousiasme sommige mensen afschrikken. Een hond die op iemand afrent, kan als bedreigend worden ervaren. Het is dus verstandig om je omgeving zorgvuldig te beoordelen en je ervan bewust te zijn dat het gedrag van je hond invloed kan hebben op andere mensen.

Aanlijnplicht

In Nederland geldt een aanlijnplicht voor honden op de meeste openbare plaatsen. Dit betekent dat honden in de meeste gevallen aangelijnd moeten zijn wanneer ze zich buiten een omheind terrein bevinden. De aanlijnplicht is er om de veiligheid van mensen en andere dieren te waarborgen en om overlast door loslopende honden te voorkomen. 

Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. In sommige gebieden, zoals speciaal aangewezen losloopgebieden, mogen honden wel loslopen. Deze gebieden worden vaak aangegeven met borden waarop staat dat honden los mogen lopen. Daarnaast kunnen gemeenten hun eigen regels en verordeningen hebben met betrekking tot het aanlijnen van honden, dus het is verstandig om lokaal te informeren over de specifieke regels in jouw gemeente.

Het is belangrijk om je aan de geldende regels te houden om boetes en mogelijke problemen met andere mensen of dieren te voorkomen.

Loslooptraining

Hier zijn enkele tips om aan de slag te gaan met loslooptraining.

Wees kalm en assertief

Wanneer je je hond leert om los te lopen, is het belangrijk dat je als leider optreedt. Honden zijn van nature roedeldieren en beschouwen hun baasje als de leider van hun menselijke roedel. Als iemand kalm en assertief is, kan de hond deze persoon als de leider beschouwen en bereid zijn om zijn of haar aanwijzingen op te volgen. Als de hond daarentegen de leiderschapsrol op zich neemt, kan het lastig worden om hem effectief te trainen, omdat hij zichzelf dan als de leider ziet en minder geneigd is om te gehoorzamen.

Begin met gehoorzaamheidstraining

Zorg ervoor dat je hond de basiscommando’s kent voor je begint met loslooptraining. Deze commando’s zullen tijdens de loslooptraining van pas komen: 

  • Zit: dit is een commando om je hond te laten zitten
  • Blijf: dit commando houdt in dat je hond in de positie blijft waarin hij zich bevindt
  • Lig: met dit commando leer je je hond om op zijn buik te gaan liggen
  • Plaats: hiermee stuur je je hond naar zijn plek, zoals zijn hondenmand of bench
  • Volg: dit commando betekent dat je hond naast je moet lopen en niet voor of achter je
  • Hier komen: met dit commando roep je je hond terug

Veel hondenbaasjes gebruiken hun stem voor commando’s, maar het kan ook met handgebaren, een fluitje of clickertraining. Het is belangrijk om gewenst gedrag te belonen met bijvoorbeeld wat lekkers, knuffels of complimenten. Door dagelijkse trainingssessies van ongeveer tien minuten op te nemen in de routine van je hond, zal hij snel wennen aan de training en de gewenste gedragingen oppikken.

bruine hond zit buiten aan het meer

Als je moeite hebt met het aanleren van basiscommando’s aan je hond, overweeg dan om hulp in te schakelen van een professionele hondentrainer. Ook zou je bijvoorbeeld online filmpjes kunnen opzoeken hierover. Het is raadzaam om pas te beginnen met loslooptraining wanneer je hond de basiscommando’s onder de knie heeft.

Toon geduld en zelfvertrouwen bij het omgaan met je viervoeter. Laat je hond merken dat jij de leiding hebt, zodat hij naar je zal blijven luisteren, zelfs tijdens een stressvolle of onverwachte situatie.

De basis van loslooptraining

Loslooptraining is een voortzetting van gehoorzaamheidstraining en vereist dat je volledig op je hond kunt vertrouwen in diverse situaties.

Gebruik een lange lijn

Voordat je je hond vrij laat loslopen, kun je gebruikmaken van een lange of intrekbare hondenriem die je bevestigt aan het harnas of de halsband van je hond. Hiermee bied je je hond wat bewegingsvrijheid. Terwijl je hond de omgeving verkent, kun je kijken of je hond enkele basiscommando’ volgt, zoals ‘volg’ en ‘hier komen’. Herhaal de trainingssessies regelmatig en zorg ervoor dat je hondensnoepjes bij je hebt om je hond te belonen wanneer hij gehoorzaamt.

Na enkele wandelingen aan een lange lijn kun je kijken of je hond voldoende gehoorzaam is om los te mogen lopen. Als je hond niet reageert op commando’s omdat hij te druk is met het verkennen van zijn omgeving, is er meer training nodig voordat je hem volledig los kunt laten lopen.

Begin in een veilige omgeving

Als je denkt dat je hond klaar is om los te mogen lopen, is het verstandig om eerst te oefenen in je achtertuin of op een omheind terrein. Maak de riem los, wees zelfverzekerd en assertief, geef regelmatig commando’s en geef je hond een complimentje als hij je gehoorzaamt.

Herhaal deze oefening de volgende dag, maar deze keer kun je familieleden of vrienden uitnodigen om wat afleiding te creëren. Blijf je focussen op het geven van commando’s en houd goed in de gaten hoe je hond reageert. Als alles na een paar sessies soepel verloopt, dan is je hond waarschijnlijk voor het echte werk.

Vermijd drukke gebieden in het begin

Wanneer je je hond voor het eerst laat loslopen, oefen dan in rustige gebieden met weinig afleidingen voordat je overstapt naar drukkere plekken. Zorg ervoor dat je wat hondensnoepjes en een leiband bij je hebt voor het geval dat. Houd de sessie kort en sluit deze af door je hond terug te roepen.

Lees ook: Zo leer je je hond of pup aan de lijn te lopen

Regelmatige check-ins

Het kan ook handig zijn om regelmatig contact te zoeken met je hond tijdens de loslooptraining. Roep je viervoeter om de paar minuten bij je terug. Door dit te doen en hem vervolgens te belonen met een traktatie of compliment wanneer hij gehoorzaamt, versterk je het gewenste gedrag.

Leer je hond zitten en liggen in noodsituaties

Je kunt je hond leren om in noodsituaties te reageren op de commando’s ‘zit’ en ‘lig’. Stel dat je bijvoorbeeld een ruiter met een paard op het pad ziet naderen. Roep dan je hond terug of geef hem de opdracht om te blijven zitten totdat het paard veilig is gepasseerd of totdat je zelf dichter bij je hond bent. Het is belangrijk om niet achter je hond aan te rennen, omdat je huisdier hierdoor juist opgewonden kan raken en verder kan rennen.

Gebruik traktaties om je hond te motiveren

Hondensnoepjes zijn een effectief hulpmiddel tijdens de training. Als je snoepjes inzet om je hond te leren los te lopen, neem ze dan altijd mee wanneer je zonder riem gaat wandelen. Als je de aandacht van je hond wilt trekken terwijl hij in de buurt is, kun je een paar snoepjes tevoorschijn halen zodat hij ze ziet. Als je hond zich op een afstand bevindt, kun je met het zakje schudden om zijn aandacht te krijgen.

Basiscommando’s die alle loslopende honden moeten kennen

Om je hond te beschermen tegen gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld het naderen van wilde dieren of onstabiele oppervlakken zoals dun ijs op een vijver, moet hij naast de basisgehoorzaamheid extra commando’s beheersen voor zijn eigen veiligheid. Oefen deze commando’s regelmatig.

  • Noodroep: train je hond om in een noodgeval te komen voor het geval hij niet reageert op de eerste recall
  • Kijk: dit commando houdt in dat je hond zijn aandacht op jou moet richten of naar een specifiek punt moet kijken
  • Los: dit commando betekent dat je hond iets moet laten vallen wat hij in zijn mond heeft
  • Afblijven: hiermee geef je aan dat je hond iets moet laten liggen dat hij interessant vindt
bruine hond die in het bos staat

Wat te doen als je hond wegloopt tijdens loslooptraining?

Honden hebben een eigen wil. Ook een getrainde hond zonder riem kan weglopen. Wat moet je doen als je hond plotseling besluit een dier te achtervolgen en niet meer terugkomt? Dit is het moment om de training toe te passen.

Bekijk de locatie van je hond in realtime met de Tractive GPS-tracker

Blijf kalm

Probeer kalm te blijven en niet in paniek te raken. Roep je hond gelijk terug met een duidelijke en krachtige stem. Probeer niet boos te klinken.

Loop niet achter je hond aan

Probeer niet achter je hond aan te rennen, omdat hij dit gedrag als een spelletje kan zien. Het kan hem aanmoedigen om weg te blijven en verder te rennen. Het beste is om op één plek te blijven staan en je hond terug te roepen.

Bied een beloning aan

Haal een paar snoepjes uit je zak en laat ze aan de hond zien of ritsel met het zakje om zijn aandacht te trekken.

Draai je om

Draai je om en loop in de tegenovergestelde richting. Dit kan de nieuwsgierigheid van je hond wekken en hem aanmoedigen om naar jou toe te komen.

De vreugde van loslopen voor honden

Wanneer je je hond de vrijheid geeft om veilig los te lopen, biedt dit voordelen voor zowel jou als je huisdier. Je viervoeter krijgt de nodige lichaamsbeweging (en jij ook!)

Bovendien bouw je tijdens de training een sterke band tussen jou en je hond op. Losloopmomenten zijn dus niet alleen leuk, maar ook een waardevolle ervaring voor hondenbaasjes en hun huisdieren.

Live GPS-tracking voor honden