10 tips om je hond veilig uit te laten in het donker
Het is belangrijk om je hond dagelijks uit te laten, zelfs als dat betekent dat je 's avonds laat met je hond moet wandelen. Ontdek hoe je op een veilige manier je hond in het donker kunt uitlaten.
Het is heel wat anders om je hond in het donker uit te laten dan in het licht. De kans is groter dat je je hond kwijtraakt als hij in het donker wegrent. De beperkte zichtbaarheid maakt het lastig om je viervoeter op te sporen. Ook is er een verhoogd risico op ongelukken, omdat automobilisten of fietsers jullie mogelijk niet zien aankomen. Daarnaast moet je rekening houden met nachtelijke dieren, gevaarlijke wandelpaden en de specifieke behoeften van je hond.
Maar maak je geen zorgen; met een goede voorbereiding kun je ook in het donker veilig met je hond over straat gaan. Hieronder delen we tien tips om je hond veilig uit te laten in het donker!
Weet altijd waar je hond is
Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.
10 tips om je hond veilig uit te laten in het donker
1. Voorzie je hond van identificatie
Voordat je ’s avonds met je hond gaat wandelen, moet je ervoor zorgen dat je huisdier geïdentificeerd kan worden voor het geval hij verdwaalt. Laat je hond chippen en vergeet niet om je contactgegevens up-to-date te houden in de databank. Voorzie je huisdier ook van een goed leesbare hondenpenning waarop de naam van je viervoeter en je telefoonnummer staan vermeld.
Helaas wordt slechts 15% van de niet-gechipte honden of honden zonder penning herenigd met hun baasje.
Bron: American Human
Let op: Je kunt een gechipte hond niet in realtime volgen. Een microchip dient hoofdzakelijk voor identificatie voor het geval je hond vermist raakt en weer wordt gevonden. Je zou wel een GPS-tracker voor honden kunnen gebruiken om je huisdier te lokaliseren.
2. Laat je hond steriliseren of castreren
Overweeg om je hond te laten steriliseren of castreren voordat je ’s avonds met je viervoeter gaat wandelen. Dit is belangrijk omdat niet-gecastreerde reuen of loopse teefjes veel vaker proberen weg te rennen dan gesteriliseerde huisdieren. Een hond met een sterke paringsdrang zal elke kans aangrijpen om te ontsnappen en op zoek te gaan naar een partner.
Als je je hond ’s avonds uitlaat voordat je huisdier gesteriliseerd of gecastreerd is, zorg er dan voor dat je je viervoeter aan de lijn houdt.
3. Train je hond
Dagelijkse wandelingen met je hond zijn van groot belang en je wandelroutine zal aanzienlijk vlotter verlopen als je je hond goed hebt getraind. Of je nu samenwerkt met een professionele hondentrainer of het zelf doet, je inspanningen zullen vruchten afwerpen wanneer je hond rustig naast je loopt in plaats van aan de lijn te trekken of achter elke prooi aan te gaan. Zoals elk hondenbaasje weet, vormt training een onmisbaar aspect van verantwoord hondenbezit. Met wat training wordt ’s avonds wandelen met je hond veel plezieriger, omdat je erop kunt vertrouwen dat je hond basiscommando’s gehoorzaamt. Dit zorgt voor meer veiligheid tijdens jullie avondwandelingen.
4. Houd je hond aan de lijn
Het is om verschillende redenen verstandig om je hond aangelijnd te houden wanneer je hem ’s avonds uitlaat. Allereerst voorkomt dit dat je hond wegrent en mogelijk verdwaalt in het donker. Daarnaast toont het respect voor andere mensen die zich mogelijk ook ’s avonds buiten bevinden en niet altijd op hun gemak zijn in de buurt van honden. Ten slotte zijn er in veel gebieden wettelijke voorschriften die vereisen dat honden aangelijnd worden gehouden in openbare ruimtes.
Uiteraard kun je je hond in aangewezen losloopgebieden vrij laten rondrennen. In dat geval kan het gebruik van een GPS-tracker voor honden aan de halsband van je viervoeter gemoedsrust bieden, omdat je elke stap van je huisdier kunt volgen, zelfs als hij losloopt.
5. Draag kleding voor zichtbaarheid
Wandelen met je hond in het donker kan gevaarlijk zijn omdat verminderde zichtbaarheid het risico op verwondingen, het kwijtraken van je hond en confrontaties met nachtelijke dieren verhoogt1. Hierdoor is het essentieel om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je huisdier opvalt in het donker. Hieronder vind je enkele ideeën om de zichtbaarheid te vergroten tijdens het uitlaten van je hond in het donker:
- Reflecterende kleding en accessoires: Kies bijvoorbeeld voor een halsband of tuigje met reflecterende strips of een hondenjas met reflecterende details, zodat je hond beter zichtbaar is. Vergeet zelf ook niet een jas, vest of accessoires met ingebouwde reflecterende elementen te dragen om je eigen zichtbaarheid te vergroten.
- Ledverlichting en zaklampen: Rust je hond uit met een lichtgevende halsband of halsband met ledverlichting en neem een hoofdlamp of zaklamp mee. Dit is vooral belangrijk als je in een donker gebied moet lopen.
- Glow-in-the-dark: Gebruik producten die licht geven in het donker, zoals de glow-in-the-dark hoes voor de Tractive GPS-tracker voor honden of een glow-in-the-dark hondenspeelgoed.
6. Let op de specifieke behoeften van je hond
Vergeet niet om de specifieke behoeften van je hond in overweging te nemen tijdens jullie avondwandelingen. Als je bijvoorbeeld een kleine hond hebt die gevoelig is voor kou, overweeg dan een warme hondenjas of een isolatievest voor koude winternachten. Zorg er ook voor dat je zelf warm aangekleed bent. Als je door een nat, modderig of rotsachtig terrein loopt, kunnen hondenschoenen handig zijn om de poten van je hond warm, droog en beschermd te houden.
Als je hond korte poten heeft of een korte snuit, kunnen lange wandelingen vermoeiend zijn. Dit geldt ook voor oudere honden, puppy’s en honden met gezondheidsproblemen. Het is verstandig om in deze gevallen te kiezen voor kortere wandelingen in plaats van lange, intense wandelingen. Als je hond snel angstig is, houd hier dan rekening mee en vermijd situaties die hem te veel stress kunnen bezorgen.
7. Houd rekening met het gedrag van je hond in het donker
Ondanks dat honden beter kunnen zien in het donker dan mensen, kunnen normale objecten ’s avonds er anders uitzien en mogelijk beangstigend zijn voor je hond. Vooral mensen die zich warm hebben aangekleed en mogelijk een muts en sjaal dragen, kunnen je hond in het donker laten schrikken. In zulke situaties kan je hond reageren door weg te rennen of in sommige gevallen zelfs agressief te worden.
8. Gebruik een GPS-tracker voor veiligheid
Een GPS-tracker voor honden kan van onschatbare waarde zijn bij wandelingen in het donker met je hond. Ongeacht hoe goed je ook voorbereid bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg voor gemoedsrust door een GPS-tracker aan de halsband van je hond te bevestigen. Hiermee kun je:
- Elke beweging van je hond volgen via de app
- Op elk moment de realtime locatie van je hond zien met LIVE Tracking
- Licht en geluid van de tracker activeren om je hond gemakkelijker te lokaliseren bij beperkte zichtbaarheid
- Je hond vrij laten rondrennen, want de tracker kan tegen modder en water en is gemaakt voor avontuur
- Een virtuele omheining instellen en meldingen ontvangen als je hond een veilige zone verlaat
- De live locatie van je hond met vrienden en familie delen voor het geval je hulp nodig hebt bij het vinden van je viervoeter
- De activiteit van je hond in de gaten houden met Activiteitenmonitoring
- De locatiegeschiedenis van je hond bekijken om te zien waar je huisdier is geweest
9. Wees alert op onverwachte situaties
Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat er wellicht andere overwegingen zijn waarmee je rekening moet houden tijdens je avondwandelingen met je hond. Wees in de winter voorzichtig met wegen die met strooizout zijn behandeld, omdat strooizout erg schadelijk is voor de poten van je hond. Als er een bevroren meer in de buurt is, houd je hond dan dichtbij. En als er meldingen zijn van toegenomen hondendiefstal in je regio, verlies je hond dan niet uit je zicht.
Kies voor een wandelroute die veilig, goed verlicht en geschikt is voor honden. Blijf alert, want je kunt andere mensen en honden, voertuigen, fietsers of nachtelijke dieren tegenkomen die je hond kunnen laten schrikken.
10. Geniet van jullie wandelroutine
Koester vooral het moment van samenzijn tijdens je wandeling met je hond. Een wandeling met je hond is een gelegenheid om jullie band te versterken en jullie nader tot elkaar te brengen.
Laat bij thuiskomst aan je hond merken hoeveel je om hem geeft door hem te voorzien van voldoende water en een warme, schone slaapplek. Maak na de wandeling de pootjes van je hond schoon door ze voorzichtig af te vegen met een washandje en water. Als je wilt, kun je je hond ook bij je in bed laten slapen. Kijk uit naar de avonturen van de volgende dag en geniet van de tijd die jullie samen doorbrengen.
Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met een andere hondenliefhebber!