Honden en de kou: wanneer is het te koud voor een hond?
Kun je zien of je hond tegen de kou kan? Ontdek wat de mogelijke risico's zijn als je hond het te koud krijgt en hoe je het beste voor je viervoeter kunt zorgen tijdens het koude winterweer!
Veel hondenrassen kunnen niet tegen de ijzige temperaturen die kenmerkend zijn voor de wintermaanden. Maar hoe weet je wanneer het te koud is voor een hond? In dit artikel lees je wanneer je hond het te koud heeft en hoe je je huisdier kunt beschermen tegen de kou, zodat je samen met je trouwe viervoeter kunt genieten van de winter.
Weet altijd waar je hond is
Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.
Wanneer is het te koud voor een hond?
Er is geen eenduidig antwoord; sommige honden kunnen beter tegen de kou dan andere.
Of een hond zich weerbaar kan maken tegen koude temperaturen, hangt van verschillende factoren af, zoals ras, grootte, lichaamsvet, vacht, gezondheidstoestand en of het een binnen- of buitenhond is.
Sommige honden houden van sneeuw en koud weer, terwijl andere het heel snel koud krijgen en niet lang buiten in de kou kunnen blijven.
Over het algemeen geldt het volgende:
- bij 7 °C en lager zullen de meeste honden zich ongemakkelijk gaan voelen
- bij 0 °C en lager mag je honden met een dunne vacht maar ook jonge, oude of zieke honden niet te lang buiten laten
- bij -7° C en lager worden honden vatbaar voor onderkoeling en bevriezing
Welke honden kunnen niet goed tegen kou?
Of een hond last krijgt van de kou, heeft voornamelijk met het ras en de gezondheid te maken. De volgende honden zijn bijzonder gevoelig voor de koude temperaturen:
- kleine honden
- kortharige en haarloze honden
- puppy’s
- oude honden
- binnenhonden
- honden met een medische of hartaandoening
- honden met artritis en gewrichtsproblemen
- dobermanns, boxers of greyhounds
Alle honden zijn tot op zekere hoogte kwetsbaar voor de kou. De poten, neus, oren en buik zijn meestal onbeschermd en daarom vrij gevoelig voor koud weer. Zorg ervoor dat je de pootjes van je hond goed verzorgt en beschermt. Je kunt er bijvoorbeeld Vaseline op smeren voordat je de hond uitlaat en ze weer schoonmaken wanneer je thuiskomt.
Over het algemeen kun je afgaan op de grootte van je hond om te bepalen bij welke temperatuur hij last krijgt van kou. Gebruik hiervoor de onderstaande afbeelding:
Tekenen van kou
Als je hond loopt te rillen, dan is het al te koud voor je huisdier. Als het te koud wordt voor je hond, kan hij:
- zich niet lekker voelen, rillen en langzaam bewegen
- een krampachtige houding aannemen
- tegen je been of een andere warmtebron aankruipen
Pas op dat je je hond niet te lang buiten laat bij koude temperaturen, anders kan hij verkouden raken.
🌡️ Goed om te weten: de lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen 38 en 39 °C.
Symptomen van verkoudheid:
Net als mensen kunnen honden verkouden worden. De volgende symptomen bij de hond kunnen op een verkoudheid wijzen:
- loopneus of verstopte neus
- niezen
- hoesten
- koorts
- waterige ogen
- vermoeidheid
Hoewel deze symptomen kunnen duiden op verkoudheid, kan het ook iets ernstigers zijn, zoals hondengriep, bronchitis, parainfluenza of hondenziekte. Als je hond deze symptomen vertoont nadat hij in de kou heeft gestaan, houd hem dan goed in de gaten en aarzel niet om een dierenarts te raadplegen als je denkt dat hij ziek is.
⚠️ Ook als je hond niet goed is afgedroogd en op een koude grond heeft gelegen, kan hij een long- of blaasontsteking krijgen. Droog je hond goed af nadat hij buiten is geweest, zodat hij snel weer op zijn normale lichaamstemperatuur kan komen.
Onderkoeling bij honden
Als je hond te lang blootgesteld wordt aan lage temperaturen, kan hij onderkoeld raken. Bepaalde lichaamsdelen, zoals de oren of poten, kunnen bevriezen. Ernstige onderkoeling kan orgaanschade veroorzaken en zelfs leiden tot de dood. Symptomen van ernstige onderkoeling zijn onder meer verwijde pupillen, moeite met ademhalen en zelfs coma.
Zo houd je je hond warm in de winter
Om je hond tegen de kou te beschermen en mogelijke bevriezing te voorkomen, raden we je aan de volgende stappen te volgen:
- Beperk de tijd die je hond buiten doorbrengt bij koude wintertemperaturen.
- Houd honden die gevoelig zijn voor de kou binnen, behalve wanneer ze hun behoefte moeten doen.
- Gebruik een weerbestendige jas of laarsjes om je hond te beschermen tegen de kou.
- Houd wandelingen kort en zorg dat je hond in beweging blijft.
- Droog je hond zo snel mogelijk af als hij nat wordt.
- Zorg ervoor dat je hond een warme, schone en comfortabele plek heeft om te slapen.
En tot slot…
Zorg dat je hond niet verdwaald raakt in de kou
Laten we niet vergeten dat veel honden weglopen zodra ze de kans krijgen. Zeker als je hond jong is, niet goed is afgericht of bang wordt, kan hij weglopen. Als je hond verdwaalt bij koud of vriesweer, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Daarom raden we aan om niet alleen je hond te laten chippen, maar ook om je viervoeter uit te rusten met een GPS-tracker voor honden, zodat je hem altijd kunt vinden en ophalen als hij wegloopt.
📍 Denk eraan dat een microchip wordt gebruikt om je hond te identificeren, maar dat je met een GPS-tracker de locatie van je huisdier in realtime kunt volgen.
Als je hond bij koud weer wegloopt, kan een GPS-tracker zijn leven redden. Dit is precies wat er gebeurde met Bailey:
Conclusie
Hoewel sommige honden goed tegen de kou kunnen, zijn andere honden er weer erg gevoelig voor en moeten ze tijdens de wintermaanden zoveel mogelijk binnen blijven. Het is in ieder geval belangrijk dat je hond in beweging blijft om je huisdier gezond en fit te houden. Als het te koud begint te worden voor je hond, maak dan kortere wandelingen. Je zou een jasje en/of laarsjes voor je hond kunnen kopen om het wat aangenamer voor het beestje te maken in de kou en om hem te beschermen tegen bevriezing en vuil. Behandel de poten van je hond voor en na elke buitenwandeling. Droog tot slot je hond goed af als jullie weer thuis zijn.
Vind je dit artikel leuk? Deel het met een vriend!