Hondendiefstal: zo bescherm je je hond tegen dieven
Is je hond een doelwit voor dieven? Lees onze veiligheidstips om je hond te beschermen tegen huisdierenontvoering.
Het is de ergste nachtmerrie voor een baasje: je hond wordt gestolen. Helaas komt hondendiefstal, ook wel ‘dognapping’ genoemd, wereldwijd steeds vaker voor. Volgens sommige schattingen is het aantal hondendiefstallen zelfs met 250% gestegen sinds het begin van de COVID-19-pandemie in 2020 1. Vaak hebben hondendieven niet veel te verliezen, omdat ze in veel landen een vrij lage straf krijgen voor het stelen van een hond. En dat terwijl honden alles betekenen voor hun baasje. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op hondendiefstal, hoe je je huisdier kunt beschermen tegen dieven en wat je moet doen als je hond is gestolen.
Weet altijd waar je hond is
Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.
- Weet altijd waar je hond is
- Wat is dognapping?
- Hoe vaak komt hondendiefstal voor?
- Welke hondenrassen worden het meest gestolen?
- Wat doen hondendieven met de gestolen honden?
- Is hondendiefstal strafbaar?
- Zo kun je je hond beschermen tegen hondendieven
- Laat je hond chippen
- Eigendomsbewijs
- Zorg ervoor dat de hondenpenning up-to-date is
- Rust je hond uit met een GPS-tracker
- Laat je hond castreren of steriliseren
- Laat je hond niet alleen achter in de auto of voor een winkel
- Laat je hond niet zonder toezicht achter in de tuin
- Wees zorgvuldig wie je als hondenuitlater of hondenoppas neemt
- Houd je hond tijdens wandelingen aangelijnd
- Installeer een hondencamera
- Denk er goed over na voordat je foto’s van je hond op social media plaatst
- Train je hond
- Blijf op de hoogte
- Dit moet je doen als je huisdier wordt vermist
Wat is dognapping?
Dognapping is een term die wordt gebruikt om hondendiefstal te beschrijven. Honden kunnen overal worden gestolen: uit je achtertuin, huis, auto of overal waar je je hond onbeheerd achterlaat.
Er zijn zelfs hondendieven die inbreken in huizen om een hond te ontvoeren. Soms vallen gewapende overvallers hondenbezitters op straat aan en gaan ze ervandoor met de hond. Dieven kunnen zelfs uitgebreide oplichtingspraktijken opzetten om honden te stelen, zoals deze twee vrouwen die zich voordeden als de Animal Cruelty Task Force in Los Angeles. Hondendieven kunnen geweld, afleiding of andere tactieken gebruiken om honden te stelen.
Als een hondendief erin slaagt een hond te stelen, gaat er voor het baasje van het huisdier meer verloren dan alleen de waarde van de hond: je bent een gezinslid kwijt.
Hoe vaak komt hondendiefstal voor?
Tijdens de coronapandemie besloten veel mensen een hond te kopen. De enorme vraag naar honden overtrof al snel het aanbod, waardoor er een zwarte markt voor gestolen honden ontstond.
In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het aantal meldingen van hondendiefstal enorm gestegen. Vooral in bepaalde plattelandsgebieden van het VK worden er veel honden gestolen. Volgens de politie is hondendiefstal op deze plaatsen verdubbeld of verdrievoudigd ten opzichte van voor de pandemie.
Je hebt vast weleens over hondendiefstal gelezen in de kranten of erover gehoord in het nieuws. Experts waarschuwen dat media-aandacht voor hondendiefstal kan leiden tot een toename van het aantal dognappings op bepaalde plekken. Bekende zaken, zoals in 2021 toen een paar gewapende mannen de hondenuitlater van Lady Gaga overvielen, neerschoten en met haar Franse buldogs ervandoor gingen, kunnen andere dieven inspireren om honden te ontvoeren. (Dankzij de enorme publiciteit rond de zaak van Lady Gaga werden haar hondjes gelukkig na twee dagen gevonden.)
Hondendiefstal is meer wijdverspreid dan men zou denken. Elk jaar worden ongeveer twee miljoen honden het slachtoffer van diefstal in de Verenigde Staten. Helaas wordt slechts ongeveer 10% van deze gestolen honden herenigd met hun baasje.
Welke hondenrassen worden het meest gestolen?
Alle honden lopen het risico gestolen te worden, maar rashonden worden het vaakst gestolen. Sommige populaire en dure hondenrassen kunnen duizenden euro’s opbrengen. Dit betekent dat hondendieven snel winst kunnen maken door honden te stelen en door te verkopen. Een uitzondering in deze lijst is de pitbull die vaak wordt ingezet voor illegale hondengevechten. Dieven hebben het vooral voorzien op de onderstaande hondenrassen:
- Yorkshireterriër
- Dwergkeeshond
- Maltezer
- Bostonterriër
- Franse buldog
- Chihuahua
- Labradoodle
- Amerikaanse pitbullterriër
- Jackrussellterriër
- Staffordshire-bulterriër
Ook andere dure hondenrassen, zoals de chowchow, rottweiler en cavalier-kingcharlesspaniël, kunnen het slachtoffer worden van hondendiefstal omdat ze voor een hoge prijs kunnen worden doorverkocht.
Kleine honden zijn natuurlijk makkelijker te stelen dan grote honden. Hondendieven kunnen ze zo in een tas of doos stoppen en meenemen. Grote honden zijn een stuk sterker en zijn ook wat moeilijker te vangen vanwege hun omvang. Toch kunnen ook grotere honden het risico waard zijn om te stelen voor hondendieven, gezien de winst die kan worden gemaakt door ze door te verkopen.
Wat doen hondendieven met de gestolen honden?
Honden worden meestal niet gestolen omdat een dief de hond als huisdier wil houden. Doorgaans verkoopt de hondendief een gestolen hond zo snel mogelijk door. Dognapping kan heel lucratief zijn voor de dief. Bepaalde hondenrassen kunnen namelijk duizenden euro’s opleveren. Helaas lijkt het erop dat er steeds meer hondendieven zijn die op deze manier hun brood ermee verdienen.
Het is niet moeilijk om een gestolen hond door te verkopen. Kijk maar eens op internet en je komt overal advertenties van honden en pups tegen. Er is geen zekerheid dat een hond die te koop wordt aangeboden niet iemands gestolen huisdier is. Zo worden gestolen honden zelfs weleens gewoon op Marktplaats aangeboden.
Naast gewoon diefstal kunnen hondendieven ook op allerlei andere manieren te werk gaan. Een hondendief kan reageren op een melding van een gevonden dier wanneer iemand een hond in zijn of haar omgeving heeft gevonden. Deze persoon doet zich dan voor als de eigenaar van het huisdier en neemt het dier mee om het door te verkopen. Daarnaast kan een hondendief een dier uit een asiel adopteren om het vervolgens weer door te verkopen.
Hondendieven weten dat baasjes dol zijn op hun trouwe viervoeter en maken hier misbruik van. Deze dieven weten dat huisdierbezitters wanhopig zijn om hun hond weer terug te zien en bereid zijn een flinke beloning uit te reiken. Daarom kunnen sommige dieven ook een hond stelen en vervolgens het dier terugbrengen naar de eigenaar om de beloning op te eisen.
Is hondendiefstal strafbaar?
In Nederland wordt de diefstal van een dier juridisch beschouwd als eigendomsverlies. Daders kunnen maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen of een geldboete van de vierde categorie (ongeveer 20.000 euro).
De Britse regering wil de diefstal van huisdieren strafbaar stellen om de enorme stijging van hondendiefstallen in de nasleep van de pandemie tegen te gaan. Vooralsnog is het onduidelijk hoe streng de straffen zullen zijn.
Zo kun je je hond beschermen tegen hondendieven
Er zijn eenvoudige stappen die je kunt nemen om je viervoeter te beschermen tegen hondendiefstal. In dit geval is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen, zodat je huisdier niet het slachtoffer wordt van diefstal.
Laat je hond chippen
Deskundigen zijn het erover eens dat chippen de beste manier is om ervoor te zorgen dat je viervoeter weer bij je teruggebracht kan worden voor het geval iemand hem vindt nadat je hond is weggelopen of gestolen. In Nederland is dit zelfs verplicht. Je kunt je hond laten chippen bij de dierenarts. Hij of zij plaatst dan een kleine chip, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, onder de huid van je hond. Wanneer je huisdier wordt gevonden, kan de dierenambulance, de dierenarts of het dierenasiel met een scanner de chip aflezen.
Let op: een microchip is niet hetzelfde als een GPS-tracker en kan je niet helpen de locatie van je hond in realtime te bepalen.
In het geval dat je hond na diefstal wordt doorverkocht, kan de nieuwe eigenaar de hond naar de dierenarts brengen voor een controle. Met behulp van de scanner kan de dierenarts de microchip aflezen en zien dat jij de rechtmatige eigenaar bent.
Daarom is het erg belangrijk dat je contactgegevens actueel zijn. Vergeet dus niet na een verhuizing je telefoonnummer en adres te wijzigen.
Eigendomsbewijs
Heb je documenten waaruit blijkt dat je hond van jou is? Zorg ervoor dat je de adoptiepapieren of het aankoopbewijs van de fokker en bonnetjes van voer en andere hondenspullen allemaal op één plek hebt. Dit is handig als je moet bewijzen dat je hond van jou is. Zorg er ook voor dat je recente foto’s van je hond hebt voor het geval je flyers moet ophangen of uitdelen.
Zorg ervoor dat de hondenpenning up-to-date is
Als je onlangs bent verhuisd of van telefoonnummer bent veranderd, zorg er dan voor dat je de gegevens op de hondenpenning zo snel mogelijk bijwerkt. Als iemand je hond vindt, dan is je viervoeter naar jou te herleiden.
Rust je hond uit met een GPS-tracker
Met de Tractive GPS-tracker voor honden kun je altijd en overal zien waar je hond zich bevindt en je viervoeter makkelijk vinden als hij uit de tuin ontsnapt of ervandoor gaat tijdens een wandeling. Zolang de GPS-tracker aan de halsband van de hond zit, kun je een kaart op je telefoon openen en de exacte locatie van je hond bekijken. Je kunt je maatje zelfs in realtime volgen. De gemoedsrust die een GPS-tracker biedt, is van onschatbare waarde voor elke huisdiereigenaar. Hieronder lees je het verhaal waarin een Beagle werd gered van ontvoerders met behulp van de Tractive GPS-tracker:
Kathy de beagle: ontvoerd en gered dankzij Tractive GPS
In Duitsland ging Kathy (of Käthe) de beagle haar eigen gang. Ze had geen riem om en ze was klaar om een hondenexamen af te leggen. Er was al een parcours klaargezet in het bos, zodat ze aan de slag kon met speuren. Terwijl Kathy achter het spoor aanging, volgde haar baasje haar bewegingen in realtime met behulp van de Tractive GPS-tracker.
Plotseling verplaatste Kathy zich met hoge snelheid en was ze helemaal uit koers geraakt. Dankzij de app wist het baasje van Kathy het zeker: Kathy was ontvoerd en de hondendieven reden met haar weg in hun auto! Haar baasje volgde zijn instinct en de live locatie van zijn hond in de app. Hij belde de politie en na een spectaculaire achtervolging van twee uur werd hij eindelijk herenigd met zijn lieve hond.
Het is maar goed dat de Tractive GPS DOG-tracker die dag op de halsband van Kathy zat.
Laat je hond castreren of steriliseren
Een andere manier om je hond tegen dieven te beschermen, is door de hond te castreren of te steriliseren. Hierdoor is de kans kleiner dat de hond wegloopt. Het verkleint ook de kans op diefstal omdat de hond niet meer gebruikt kan worden om te fokken.
Laat je hond niet alleen achter in de auto of voor een winkel
Het gevaar van een zonnesteek is niet de enige reden waarom je je hond niet alleen in de auto moet laten terwijl je boodschappen doet. Het kost een dief maar een paar seconden om de ruit in te slaan en met de hond aan de haal te gaan.
Vaak laten baasjes hun honden buiten wachten terwijl ze de supermarkt in gaan. Dit maakt een dier helaas een makkelijk doelwit voor hondendieven, vooral als de hond erg sociaal is. Als je dus met je hond een winkel niet in mag, dan kun je je huisdier beter thuislaten.
Laat je hond niet zonder toezicht achter in de tuin
Als anderen in je tuin kunnen kijken, laat de hond dan niet zonder toezicht alleen achter. Zorg er ook voor dat het hek of poortje op slot is, zodat niemand de tuin kan betreden.
Probeer buiten altijd in de buurt te blijven van je hond en let zoveel mogelijk op je huisdier. Speel met je hond of laat hem je volgen terwijl je aan het tuinieren bent. Laat het dier in ieder geval niet alleen achter in de tuin als je weg bent. Als je je hond lange tijd alleen laat, kan hij zich snel vervelen en kattenkwaad uithalen door te graven of te ontsnappen. En in het ergste geval kan je viervoeter zelfs worden ontvoerd.
Wees zorgvuldig wie je als hondenuitlater of hondenoppas neemt
Als je iemand inhuurt om op je hond te passen of uit te laten wanneer je niet thuis bent, check dan zijn of haar referenties en maak gebruik van een professionele en betrouwbare hondenuitlaatservice of hondenoppas. Vraag ook bij je vrienden en buren na of ze suggesties hebben.
Houd je hond tijdens wandelingen aangelijnd
Hoewel het een prima manier is om je hond te trainen, kan het gevaarlijk zijn voor je hond, voor andere huisdieren en voor andere mensen in de buurt om je huisdier los te laten lopen in openbare ruimtes. Houd je hond aan de lijn wanneer je hem uitlaat om te voorkomen dat je hond wegrent en door iemand wordt gestolen. De enige plek waar je je hond veilig los kunt laten lopen is in je eigen tuin of een omheind hondenpark.
Installeer een hondencamera
Wanneer je beveiligingscamera’s in je huis plaatst, kun je de hele dag door de activiteiten van je huisdier volgen. Zo weet je altijd wat je hond uitspookt als je niet thuis bent.
Denk er goed over na voordat je foto’s van je hond op social media plaatst
Als je foto’s van je hond online plaatst en je locatie tagt, kan je hond een potentieel doelwit worden voor dieven. Om deze reden raadt de politie mensen aan om hun locatie niet toe te voegen op social media.
Train je hond
Met de juiste training kun je je hond leren niet van je zijde te wijken en je commando’s te volgen. Een hond moet goed worden afgericht, zodat hij niet blind zijn instinct volgt. Denk maar aan het jachtinstinct of wanneer een hond loops wordt.
Blijf op de hoogte
Volg het nieuws met betrekking tot de ontvoering en diefstal van honden in je omgeving. Wees extra alert als je ergens bent waar recentelijk diefstallen hebben plaatsgevonden en zorg dat je altijd weet waar je hond is.
Dit moet je doen als je huisdier wordt vermist
Als je hond vermist is en je denkt dat hij gestolen is, volg dan de onderstaande stappen.
Doorzoek het huis en de buurt
Vaak zijn vermiste honden niet gestolen, maar zijn ze weggelopen of ontsnapt uit de tuin. Doorzoek dus het huis en de omgeving. Als je hond is getraind om te komen wanneer hij wordt geroepen, kun je kijken of dat werkt.
Aanwijzingen dat je hond is gestolen
Is er ingebroken in je huis of auto? Staat het tuinhek open? Ligt de halsband van je hond op de stoep? Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn dat iemand je hond heeft gestolen.
Doe gelijk aangifte bij de politie
Als je denkt dat je hond is gestolen, neem dan contact op met de politie om de diefstal te melden. Verstrek zoveel mogelijk informatie. Laat foto’s zien en geef een gedetailleerde beschrijving van je hond.
Meld de vermissing aan hondendatabases
Als je hond is vermist, meld dit dan via www.mijndieriszoek.nl (een service van de Dierenbescherming) en via www.amivedi.nl. Zorg ervoor dat je contactgegevens up-to-date zijn. Zo kan degene die je hond heeft gevonden contact met je opnemen, zodat je huisdier weer thuisgebracht kan worden.
Neem contact op met dierenasielen en vraag online om hulp
Neem contact op met lokale dierenasielen om de vermissing van je hond te melden. Als je het niet erg vindt, plaats dan een bericht over je vermiste hond op social media. Op deze manier kunnen anderen je helpen je huisdier te vinden.
Verspreid flyers
Hang flyers op met een recente foto van je hond en vraag anderen om hulp. Vermeld ook de datum van vermissing. Hieronder kun je gratis onze poster voor vermiste honden downloaden:
Ontdek meer tips: Een vermiste hond terugvinden
Plan vooruit en houd je huisdier veilig
Als hondenbaasje moet je er niet aan denken dat je huisdier wordt gestolen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je viervoeter veilig houden en beschermen tegen hondendiefstal.
Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over hoe hondendieven te werk gaan.
Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met een vriend!