Buitenkatten kunnen zich makkelijk aanpassen aan verschillende weersomstandigheden. Maar op ijskoude winterdagen kunnen ze onze hulp goed gebruiken. Door een droge schuilplaats en extra voedsel aan te bieden, kun je er al voor zorgen dat je kat de winter beter doorkomt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om je kat te helpen de gure wintermaanden te trotseren.

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Ontdek GPS-trackers voor katten

cat

Ontdek waar je kat zijn/haar tijd doorbrengt.

Meer lezen

Mogen katten in de winter buiten blijven?

Katten die veel buiten komen, krijgen een dikkere vacht naarmate het koude weer nadert. Je buitenkat weet ook op andere manieren warm en droog te blijven in de winter, zoals een verborgen plekje om te schuilen, iemand in de buurt die het beestje eten geeft of een vaste stek om op kleine knagers te jagen.

Het is één ding om de kou te overleven en een ander om veilig en gezond de winter door te komen. Zorg daarom ’s winters voor een schuilplek, extra eten en vers water voor je buitenkat. 

Welke temperatuur is te koud voor katten? 

Deskundigen zijn het erover eens dat temperaturen onder het vriespunt een gevaar kunnen vormen voor katten als ze geen geschikte schuilplek hebben. Bij temperaturen onder het vriespunt loopt een kat risico op onderkoeling en bevriezing, beide levensbedreigende situaties.

Een binnenkat die alleen af en toe buitenshuis komt, kan niet langer dan een paar minuten tegen vriestemperaturen. Als je een binnenkat hebt, zorg er dan voor dat je je huistijger binnen houdt bij temperaturen onder de 7 graden Celsius.

kat met bruin patroon die buiten in de sneeuw loopt

Houd je kat binnen

Je kat binnen houden is de beste manier om hem tegen de winterkou te beschermen. Zo kan hij warm blijven en heeft hij toegang tot voedsel en water. Binnenkatten zullen het geen probleem vinden om een ​​paar dagen niet naar buiten te kunnen. 

Als je kat daarentegen gewend is om de meeste tijd buiten door te brengen, houd hem dan in ieder geval ’s nachts binnen, wanneer de temperaturen lager zijn. Zorg ervoor dat hij overdag toegang heeft tot een plek waar hij warm kan schuilen, zoals een schuur of een kattenhuis.

Als je een rasechte buitenkat hebt of als je voor zwerfkatten of verwilderde katten zorgt, is het belangrijk om ze te voorzien van beschutting tegen het winterweer, vers water en droogvoer. Bedenk dat veel van de kleine knagers waarop buitenkatten jagen, zoals muizen en andere dieren, ’s winters naar binnen vluchten voor de kou. Daardoor kan een buitenkat minder prooien vinden in de winter.

Zorg voor een warme, droge schuilplaats

Als je om welke reden dan ook je kat niet binnen kunt houden, kun je een schuilplaats voor je viervoeter maken om hem de hele winter warm, droog en veilig te houden. Als je meerdere schuilplaatsen maakt, kunnen ook zwerfkatten of verwilderde katten in de buurt hier gebruik van maken en de winter warm doorkomen.

Een kattenhuisje bouwen of kopen: wat is de beste optie voor buitenkatten?

Je kunt een permanent onderkomen van hout (vergelijkbaar met een hondenhok) bouwen met handleidingen die je online kunt vinden. Je kunt ook een kant-en-klaar kattenhuis kopen bij verschillende webshops of er een zelf maken met een bouwpakket. 

Een buitenkat die in de winter op zoek is naar een warm schuilplekje, zal niet kieskeurig zijn over hoe het eruitziet. Aan de andere kant zullen je buren het op prijs stellen als de schuilplaats goed gecamoufleerd en uit het zicht is.

Als je niet te veel geld wilt uitgeven, kun je ook een kattenhuis maken van een plastic opbergbak. Gebruik een stanleymes om een in- en uitgang te maken. Snijd twee deuren van ongeveer 15 x 15 cm tot 20 x 20 cm uit aan verschillende kanten. Zo kan je kat ontsnappen als er een roofdier aan een kant naar binnen wil snuffelen. De openingen moeten net groot genoeg zijn, zodat de kat erin kan komen maar klein genoeg om de koude lucht buiten te houden. Ook kun je een rubberen luik plaatsen om hem verder tegen de kou te beschermen. Je moet er alleen wel voor zorgen dat het luik je viervoeter niet verhindert om gemakkelijk in en uit het huisje te komen.

Gebruik ducttape om de deksel vast te maken aan de opbergbak. Plaats het huisje op een pallet of betonblokken om het van de koude, vochtige grond te houden. Door het huisje ongeveer 5 centimeter boven de grond te zetten, voorkom je dat regenwater instroomt.

Hoe groot moet het kattenhuis worden?

Tenzij je van plan bent een elektrische kachel in het kattenhuisje te plaatsen, is het belangrijk om de schuilplaats niet te groot te maken. Dit komt omdat de kat de enige warmtebron in het huisje is.

In een klein kattenhuis zorgt de lichaamswarmte van de kat ervoor dat de ruimte snel opwarmt. Als het huisje te groot is, verdwijnt de lichaamswarmte in de ruimte en kan je kat zichzelf niet warm houden. Zorg er alleen wel voor dat het kattenhuis groot genoeg is voor de kat om zich uit te strekken ​​en om te draaien.

Hoe je het kattenhuis kunt inrichten

Het voornaamste doel van het kattenhuis is om de kat te beschermen tegen kou, regen en sneeuw. Plaats geen voer in het kattenhuis, omdat dit ongewenste bezoekers kan aantrekken die je kat in gevaar kunnen brengen.

Om het huisje goed te isoleren, kun je stro erin leggen. Stro heeft een vochtafstotende werking en je kat kan erin woelen om warm te blijven. Gebruik geen hooi, want daar kan schimmel in groeien en het isoleert ook niet zo goed als stro. Vervang het stro regelmatig tijdens de winter.

Isoleer het kattenhuis tegen vocht en kou

Leg geen dekens of handdoeken in het huisje. Deze kunnen lichaamswarmte opnemen en je viervoeter afkoelen. Daarnaast houden ze ook vocht vast, waardoor er een vochtige, koude en onaangename omgeving ontstaat. 

Zorg ervoor dat alle gaten en kieren worden afgedicht om het huisje te beschermen tegen regen en sneeuw. Je kunt hiervoor kit of waterdichte tape gebruiken. Als het dak niet op het huisje blijft zitten of als je denkt dat het kattenhuis makkelijk om kan vallen of waaien, dan kun je het dak verzwaren met stenen. Vergeet niet na een zware sneeuwval of fikse regenbui te controleren of de binnenkant van het kattenhuis nog droog is en dat er geen vocht door de openingen is binnengedrongen.

Zorg voor voldoende (verwarmd) voer en water

Bij temperaturen onder het vriespunt kan voedsel of water bevriezen. Investeer daarom in een verwarmde waterbak. Uiteraard kun je ook meerdere keren per dag vers voer en water aanbieden. 

Hoeveel eten moet ik mijn kat in de winter geven?

Katten die ’s winters het grootste deel van hun tijd buiten doorbrengen, hebben meer voedsel nodig. Ze verbruiken meer energie om zichzelf warm te houden, dus je moet ze meer eten geven in de winter dan bijvoorbeeld in de lente en zomer. Bovendien vinden ze vaak minder prooien in de winter, dus ze kunnen het extra voedsel goed gebruiken.

Natvoer bevriest snel als het buiten erg koud is. Bied in plaats daarvan droogvoer in grote porties aan! Je kat zal dit zeker waarderen.

Waar kan ik het voer en water neerzetten?

Je moet voedsel en water neerzetten waar je kat het grootste deel van de tijd buiten doorbrengt. Omdat je dit elke dag moet doen, kun je het beste een plek kiezen die voor jou ook handig is. Het zou natuurlijk fijn zijn als je dit gewoon kunt doen zonder door de sneeuw of modder te hoeven ploeteren! Zorg dat de bakjes afgedekt zijn om te voorkomen dat regen of sneeuw erin valt.

Hoe voorkom je de bevriezing van voer en water?

Verwarmde bakken kunnen voorkomen dat het natvoer en het water van de kat bevriezen. Deze bakken moeten aangesloten worden op een stopcontact, dus het is handig om te kijken hoe je dit veilig buitenshuis kunt doen. Je zou de verwarmde bakken vlak bij je huis kunnen neerzetten als je het niet erg vindt dat andere dieren erop afkomen. 

Als je geen verwarmde bakken gebruikt, kun je kiezen voor plastic bakken in plaats van metalen bakken. Metalen bakken bevriezen namelijk sneller. Sommige soorten plastic kommen zijn flexibel, zodat je het ijs makkelijker kunt verwijderen als het water bevriest. 

Volg de avonturen van je kat met een GPS-tracker

Een ander onmisbaar product voor buitenkatten in de winter is een GPS-tracker voor katten. Hiermee kun je de avonturen van je kat volgen, zien hoelang hij al weg is en hoe ver hij van huis is afgedwaald. Op deze manier kun je je kat lekker buiten laten spelen terwijl je geniet van gemoedsrust wetende dat je je viervoeter altijd en overal kunt vinden wanneer hij op verkenningstocht is.

Dit is wat Rickard ons vertelde over zijn ervaring met Tractive GPS:

We lieten Louie nog niet zo vaak naar buiten. Voor onze gemoedsrust hebben we hem uitgerust met de Tractive-tracker voor katten. We konden hem elke dag volgen en we zagen dat hij elke keer weer iets verder van huis ging. Hij kwam altijd voor het donker thuis, maar op sommige dagen moesten we hem ophalen en gebruikten we de tracker om hem te lokaliseren. Op een avond begonnen we ons zorgen te maken. Volgens de tracker was hij al een paar uur op dezelfde plek. Het begon donker te worden, dus gingen we erheen om hem te zoeken. De tracker bracht ons ergens een kilometer verderop. We hadden de omgeving doorzocht, maar konden hem niet vinden. We bleven zoeken naar de tracker in de struiken en zochten ook in de wijdere omgeving. We hadden Louie uiteindelijk in een boom gevonden, precies op de plek die de tracker had aangegeven. Hij zat vast in een 6 of 7 meter hoge boom en was te bang om te bewegen. Toen we met de eigenaren van het huis spraken, kwamen we erachter dat ze Louie eerder die dag hadden gezien en dat hun Duitse herder hem had weggejaagd. We leenden een ladder van hen en hebben zo onze kat uit de boom gered en veilig thuisgebracht. De tracker heeft zijn leven al eens gered en zou dat opnieuw kunnen doen.

Twee grijze katten knuffelend op een stoel
Louie, veilig thuis met zijn beste vriend Baloo

Zwerfkatten, verwilderde katten en buitenkatten: wat is het verschil?

Meestal zien we allerlei soorten katten het hele jaar door buiten lopen. Ook krijgen zwerfkatten of verwilderde katten soms voedsel, water en onderdak van sommige kattenliefhebbers. 

Of ze nu zwerfkatten, verwilderde katten of buitenkatten zijn, ze zijn allemaal gedomesticeerde katten en behoren tot dezelfde soort: Felis catus. Het is belangrijk om te beseffen dat zwerfkatten of verwilderde katten mensenschuw kunnen zijn, dus verwacht geen vriendschappelijke interacties.  Houd er ook rekening mee dat je viervoeter verwilderde katten of zwerfkatten kan tegenkomen.  

Waarin verschillen buitenkatten, zwerfkatten of verwilderde katten van elkaar? De meeste buitenkatten hebben een baasje en komen geregeld in contact met mensen. Zo krijgen ze regelmatig eten, gaan ze met hun baasje mee naar de dierenarts en brengen ze een deel van de dag of nacht thuis door. Deze katten hebben dus een veilige thuisbasis. 

Zwerfkatten zijn katten die zijn weggelopen of die bewust op straat zijn gezet door hun baasje. Ze zijn gewend aan mensen, maar komen niet meer regelmatig in contact met mensen. Omdat ze gesocialiseerd zijn, kunnen ze overdag mensen of huizen benaderen. Ook is de kans groter dat ze voedsel accepteren en beschutting zoeken in de buurt van mensen.

Verwilderde katten hebben nog nooit of heel weinig contact met mensen gehad. Verwilderde katten zijn mensenschuw en zullen niet proberen mensen te benaderen. Ze zijn vooral ’s nachts actief. Verwilderde katten zijn vaak niet gecastreerd of gesteriliseerd. Daarom wordt de TNR-methode (trap-neuter-return, vangen-steriliseren-terugplaatsen) toegepast door de Dierenbescherming om verdere voortplanting en overlast van deze katten te voorkomen.

De bovengenoemde katten kunnen allemaal aangetrokken worden door de dingen die je buiten plaatst voor je kat, zoals voedsel, water en kattenhuis. Houd er rekening mee dat katten verschillen qua karakter en dat de ene kat meer gesocialiseerd is dan de andere.

lichtbruine kat met patroon die uitkijkt op de tak van een dennenboom, winterweer

Tips voor het verzorgen van zwerfkatten in de winter

Volg deze tips als je zwerfkatten wilt helpen de winter door te komen:

  • Geef voordat je in de auto stapt een klopje op de motorkap om te controleren of een kat zich niet onder de auto of in de motorruimte is gaan opwarmen. Check ook de wielkasten, want dit zijn gebruikelijke schuilplaatsen voor katten.
  • Controleer of je auto geen antivries lekt. Dit is zo giftig als wat wanneer katten hun pootjes schoonlikken nadat ze door een plas antivries zijn gelopen. Als je antivries gebruikt, houd deze dan uit de buurt van plekken waar katten komen.
  • Vermijd het gebruik van chemicaliën die je oprit of andere verharde oppervlakken ijsvrij maken. Deze stoffen kunnen giftig zijn als een kat door een behandeld gebied loopt en later de chemicaliën van hun poten likt. 

Zo zorg je ervoor dat zwerfkatten of verwilderde katten je kattenhuis en voerbak gebruiken

Zwerfkatten en verwilderde katten kunnen het eng vinden om je huis te benaderen of gebruik te maken van de schuilplaats die je voor hen hebt gemaakt. Plaats kattenhuisjes op korte afstand van je huis, maar niet zo ver weg dat je ze niet regelmatig kunt controleren. Plaats meer dan één huisje, zodat de katten er een kunnen kiezen die ze leuk vinden of wat privacy hebben als andere katten de schuilplaatsen gebruiken. 

Maak het huisje wat aantrekkelijker door kattenkruid of kattensnoepjes bij de ingang te plaatsen. 

Als katten geen gebruik maken van je schuilplaats, kun je kijken waar ze slapen (bijvoorbeeld in een schuur) en die plek comfortabeler maken door stro neer te leggen waar ze in kunnen liggen. 

Volg deze tips om voor je kat te zorgen in de winter

Katten weten zich heel goed aan te passen aan allerlei weersomstandigheden. Toch kunnen ze in de winter wel wat extra hulp gebruiken. Of je nu een avontuurlijke kat hebt die de dagen buiten doorbrengt of een verwilderde kat de winter door wilt helpen, bied ze vooral eten, water en een winteronderkomen aan.